Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetIsopropil alkol PCB temizliğinde gerçekten fark yaratıyor mu?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Isopropil alkol PCB temizliğinde gerçekten fark yaratıyor mu?  (Okunma Sayısı 8377 defa)
0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arkas
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 07, 2015, 10:46:47 ÖÖ »

Orchid'in Ebay'den gelen arcade pcb'lerin temizliği başlığını (link: http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9666.0) okuduktan sonra nete baktığımda kullanılan temizlik malzemesi olarak isopropil alkolün ön plana çıktığını gördüm. Kullanımıyla ilgili tahriş edici özelliği biraz kaygılandırdı açıkçası. Sizce bu madde temizlikte gerçekten fark yaratıyor mu yoksa aseton veya saf alkolle de aynı sonuç alınır mı?

Commodore 64G
Amiga 500
PS2
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 07, 2015, 11:03:38 ÖÖ »

Hocam Arcade PCB temizliği için hiç öyle alkolle falan uğraşmayın.Sıcak su ve deterjan ile kartlarınızı gıcır gıcır yapıp kurutabilirsiniz.Bende izopropil alkol kullanıyordum.İzopropil alkol beyazımsı bir leke bırakıyordu.Sonra onu da temizlemek için uğraşıp duruyordum.Elimde kartlar çoğalınca bu temizlik işinin içinden çıkamaz oldum.Hatta iki kartımı bulaşık makinasında yıkadım.Kartlar bulaşık makinasından çıktıktan sonra yeniden doğmuş gibiydi sanki. Kahkaha
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2015, 11:49:35 ÖÖ »

Çitiliyorum ben kartları daha iyi temizleniyor.

Ben küçük boya fırçasıyla ince hareketler ile temizliyorum tozlu PCB'leri. Eski usul gidiyorum. Sıvı teması yapmadım kurutamam PCB'yi. Elbet br yerinde su damlası kalır. Gücü verdim mi boooom headshot. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2015, 12:06:34 ÖS »

Orchid'in Ebay'den gelen arcade pcb'lerin temizliği başlığını (link: http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9666.0) okuduktan sonra nete baktığımda kullanılan temizlik malzemesi olarak isopropil alkolün ön plana çıktığını gördüm. Kullanımıyla ilgili tahriş edici özelliği biraz kaygılandırdı açıkçası. Sizce bu madde temizlikte gerçekten fark yaratıyor mu yoksa aseton veya saf alkolle de aynı sonuç alınır mı?

IPA'yı lehim yaptıktan sonra artan reçineli pastayı (flux) temizlemek için kullanıyoruz. Pis ve tozlu kartları temizlemek için IPA kullanılmak pek de bir sonuç vermez.

Kartları temizlemek için en iyi yöntem;

1) Kartın önce detaylı bir fotoğrafını çekin (daha sonra ne nerdeydi diye kalmayın diye)
2) Soketli çipleri soketlerinden DİKKATLİCE çıkartıp karıştırmayacak şekilde bir amabalaj köpüğüne yerleştirin.
3) Antistatik fırça ve sıvı deterjan (cif vs gibi aşındırıcı bir deterjan kullanmayın) ile sıcak/ılık su altında köpürte köpürte yıkayın. Entegre soketlerinde ekstra fırçalama yapın
4) Kartı durulayarak fırçalama işlemini bir kaç defa tekrarlayın
5) Son durulamadan sonra kartı dik bir şekilde kurumaya bırakın. Sıcak suyun buharlaşması ile kartın kaba suyu 1-2 saatte kuruyacaktır.
6) Kartı hemen kullanmayacaksanız öylece dik bırakın ertesi güne kurumuş olur (Ben ankara'da olduğumdan en azından durum burada böyle - İstanbul veya başka rutubeti bol yerlerde durum farklı olabilir). Kartı hemen kullanacaksanız sıcak hava tabancasını 100 dereceye ayarlayıp 15-20 dakika kartı detaylı kurutun.

Kartı elinizle yanlarından sıkıca tutun ve ani bir hareketle salladığınızda su damlacıkları görmüyorsanız kart kurumuş demektir.

Son olarak bir kenara ayırdığınız entegreleri de nemli bezle silebilirsiniz. Yanlız bacaklarına dikkat. Bez takılıp bacakları kopartabilir.

Bu işlemleri dikkatli yapmalısınız. Aceleci davranışlar her zaman kötü sonuçlar doğurur. Kartları yıkamak riskli bir iştir.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2015, 12:43:55 ÖS »

3) Antistatik fırça ve sıvı deterjan (cif vs gibi aşındırıcı bir deterjan kullanmayın) ile sıcak/ılık su altında köpürte köpürte yıkayın. Entegre

Bilmediğimden soruyorum, nalburda satılan normal, ince uçlu boya fırçalarının ne gibi zararı olur?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2015, 12:53:13 ÖS »

3) Antistatik fırça ve sıvı deterjan (cif vs gibi aşındırıcı bir deterjan kullanmayın) ile sıcak/ılık su altında köpürte köpürte yıkayın. Entegre

Bilmediğimden soruyorum, nalburda satılan normal, ince uçlu boya fırçalarının ne gibi zararı olur?

Logic entegreler, özellikle CMOS olanları, yüksek ısılara bile dayanırlar ama tek can alıcı noktaları statik elektriğe çok duyarlıdırlar. Özellikle fırçalama gibi statik elektrik üreten bir aktivite sonucu "çıt" diye bir atlama çiplere zarar verebilir...

Elbette bu sadece bir ekstra temkin.

Örneğin, arcade camiasında sıklıkla karşılaşılan "abi oyunun herşeyi açılıyor da sola/sağa gitmiyor" tarzında duyduğumuz sorunların tamamı kartlardaki 74 XX 245 (veya benzeri) çiplerinin bazı bacaklarının arkasındaki bufferların statik elektrik sebebiyle zarar görmesi sonucudur. Özellikle bu çipler direk arcade kartın JAMMA edge connektörüne bağlantılı olduğundan bırak yıkamayı, çıplak elle bile tutarken oluşabilecek statik elektrik atlamasından bile zarar görebilirler...

Tabi bunlar sadece birer ihtimal. Kendinizi Murphy ile yakın hissediyorsanız veya bahtsız deve durumunuz varsa kart yıkama işine en azından o gün yeltenmeyin

arkas
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2015, 13:39:01 ÖS »

Çok değerli bilgiler için çok teşekkürler. Bugün değil ama birgün yıkamaya cesaret edeceğim. Birlikte yapmak isteyen olur mu diye forumun Hediye kısmına bi başlık açacağım. Birbirimizden cesaret alırız diye düşünüyorum. Ya üsdatlar aslında en güzel neticenin nasıl alınacağını anlatmışsınız ki olması gereken ve beklenen de bu zaten ama cesaret, murphy gibi faktörleri gözönüne alıp en kral neticeden feragat ederek ve daha sonra bu başlığa geleceklere de seçenek sunmak adına bir alt seviye öneriniz ne olur. Lionheart'ın uyarısıyla isopropil alkolden vazgeçtim. 

Commodore 64G
Amiga 500
PS2
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2015, 14:05:43 ÖS »

murphy gibi faktörleri gözönüne alıp en kral neticeden feragat ederek

Valla benim Murphy ile aram çok iyi olduğundan, bu tür işlere hiç kalkışmıyorum Kahkaha

Biliyorum ki kesin yakarım kartı, o yüzden tozlu felan idare ediyorum. Çok tozlu ise kuru bezle, yavaş yavaş siliyorum tozunu
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2015, 14:27:55 ÖS »

... Ya üsdatlar aslında en güzel neticenin nasıl alınacağını anlatmışsınız ki olması gereken ve beklenen de bu zaten ama cesaret, murphy gibi faktörleri gözönüne alıp en kral neticeden feragat ederek ve daha sonra bu başlığa geleceklere de seçenek sunmak adına bir alt seviye öneriniz ne olur.  

Bir şey çalışıyorsa dokunma olur önerim

Özetle "arcade" kartlar konusunda kişisel görüşüm;

- "Merak" duyuyorsanız ama fiiliyatta henüz bir tecrübe kazanmadıysanız nadir (örn. Orijinal Punisher) veya pahalı kartlardan (örn Orijinal Mortal Kombat) başlamayın. Elinizde kalsa da arkasından ağlamayacağınız şeylerle başlayın (örn. bootleg kartlar veya NeoGeo MVS v.s.)
- Bu işi ciddi hoby olarak yapmak istiyorsanız öncelikle okuyun okuyun okuyun. Test etmek veya tamire niyetlenmek istediğiniz oyun kartının varsa servis kitapçığından başlayabilirsiniz. Kaç volt gerekiyormuş, konnektör dizilimi nedir v.s.
- Kartların bakımını/tamiratını yaptıktan sonra baloncuklu ambalaj naylonuna en az 2-3 kat dolaşacak şekilde sarın ve dikey olarak rafa dizin - kitap gibi (üst üste koymayın) - ve öyle saklayın. Mümkünse de etiketleyin zira bir süre sonra arşiviniz genişlediğinde ne neydi bulamaz hale geleceksiniz.

Bu arcade işi maalesef konsol hoby'sine pek benzemez. Oyunlar çok çeşitli ve genelde büyük çıplak devre kartı şeklinde olduklarından konsol hoby'sinin aksine saklaması çok daha zordur.

egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 07, 2015, 15:13:19 ÖS »

Ben de bilmediğimden soruyorum, bu yıkama işlemi esnasında kapasitörlerin falan içine su kaçmıyor mu? Ya da ne bileyim kristal, trimpot gibi parçalar sudan zarar görmüyor mu?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 07, 2015, 15:43:16 ÖS »

Ben de bilmediğimden soruyorum, bu yıkama işlemi esnasında kapasitörlerin falan içine su kaçmıyor mu? Ya da ne bileyim kristal, trimpot gibi parçalar sudan zarar görmüyor mu?

Kartı elektriğe bağlamadan önce tamamen kurutmanızın sebebi zaten hareketli parçalar ve gözenekleri olan entegre soketi ve pot/trimpot gibi devre elemanlarının da iyice kurumasını sağlamak.

Diğer bahsettiğiniz devre elemanlarına su giremez.

Bu işlemin tek sorunu etiketler. Yıkamadan önce, eğer varsa, retro hatıra sınıfına giren etiketleri kapatmayı tercih edebilirsiniz.

egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 07, 2015, 16:07:17 ÖS »

Devre elemanlarının sudan etkilenmemesi ilginçmiş gerçekten, teşekkürler bilgi için.

Etiket konusunda da çok kötü bir tecrübeye sahibim. Bir joysticki yıkarken altındaki etiket zarar görmesin diye acemice üzerine bant yapıştırmıştım. Bant bir şekilde az da olsa alta su kaçırıp etiketi yumuşatmış. Sonra da bantı çıkarırken etiketin yarısı bandın üzerinde kalmıştı Hatırladıkça kötü oluyorum
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 07, 2015, 16:09:54 ÖS »

etiketlerin üzerine önce bir parça kağıt koyup sonra bir parça koli bandı ile tutturmak lazım. "selo teyp" tabir edilen bildiğimiz standart kırtasiye malzemesi suyu görünce jöle gibi yumuşuyor... benim de benzer bir acı tecrübem olmuştu

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 07, 2015, 16:10:32 ÖS »

Ben de bir şey ilave edeyim. Devre elemanlarına zarar vermeyeceğine gözü kapalı emin olabileceğiniz tek şey sudur. Diğer temizlik malzemelerinin devre yollarını ve baplantıları aşındırma, buharlaştıkan sonra geride kalıntı (tuz gibi.) bırakma ihtimalleri var. Bezle temizlerken de ne kadar nazik davransanız davranın sonuçta mekanik temizlik yapıyorsunuz. Hasas yollara zarar vermek olasılığı hep var. Bezin bir yerlere takılması, bir şeyleri yerinden çıkarması da mümkün.

Sen nasıl yapıyorsun diye sorarsanız, üşengeçliğimden söylediğimin tersini yapıyorum. Hassas noktaklara fazla bulaşmadan mikrofiber bez ve tv spreyi ile temizliyorum.   

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 07, 2015, 16:17:12 ÖS »

bu arada ben de bir deneyimimi anlatayım;

bu yıkama işine ben de şüphe ile yaklaşıyordum. Hatta çok eski yazılarımda bu yıkama işini tavsiye edenlere temizlik işi elle küçük küçük kulak pamuğu alkol/aseton/sprey v.s. ile itinalı yapmayı tercih ettiğimiz söylemişimdir.

Bu konuda fikrimi değiştiren 2 şey oldu;

1) Elimde elden geçmesi temizlenmesi/tamir edilmesi gereken çok arcade kart birikmeye başlamıştı hepsinin sadece temizliğine zaman ayırmak imkansız hale gelmişti.
2) Bir kartı tamir ederken bir entregreyi soketinden söktüm ve entegre soketinin altında koza yapmış bir böcek buldum. böcekten nefret ederim!!! Sonra kartı yıkayarak resmen "debug" ettim

Hatta bir yerlerde fotoğrafı olacak, bulursam yayınlarım

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: