Bilgilendirici yanıtlarınız için tekrar teşekkürler.
An itibarıyla, karar vermesi çok da zor görünmeyen, ama yine de sipariş vermeden bir süre değerlendirmek istediğim üç buçuk seçenek üzerinde duruyorum. Farklı öneri ve görüşlere de açığım.

0.5. Giderek uzaklaştığım seçenek: İlk mesajdaki ürünü alıp, Wico'nun "sopa tipi"ni andıran bir joystick yapmak.

-->

Dediğim gibi, bu seçeneğin üzerinde pek durmuyorum. Zira bu Wico'nun epey hayranı olduğunu seneler sonra internette öğrendim ama ben oldum olası tasarımını ve ergonomisini pek sevmem. Ayrıca, wizofwor'un da değindiği, "derinlikte kapladığı alan" yüzünden, Wico'nun tasarımına yaklaşmak bile mümkün olmayacak. Daha ziyade şöyle bir şey olacak:

Yani yukarıdaki 4-8 way meselesi olsaydı, bu joystickin tasarımına katlanacaktım. Ama şimdi bence pek bir anlamı kalmadı.
1. Balltop joystick alıp, TAC-2 benzeri bir şey yapmak.

-->

Avantaj olabileceğini düşündüğüm husus: 2 stick ve 1 encoder içeren bir "bundle" alarak, 2 adet joystick ve gerektiğinde (C~64 yüklemesini beklemeye üşendiğimde) PC emülatörde kullanmak amacıyla 9 pin girişli, USB çıkışlı bir "kutu" yapabilmek. (Ya da ben yapabileceğimi sanıyorum.

)
2. Üstteki mesajımda bahsettiğim, "Euro-Stik" benzeri bir ürün alarak, Competition Pro benzeri bir joystick yapmak.

-->

Burada korktuğum şey, bu ürünün çakmasının, projenin ana amacı olan "sağlamlık" kriterinden uzaklaşabilme ihtimali. Muhtemelen dandik bir plastikten ibaret olacaktır.
Ayrıca 1 ve 2 numaralı seçeneklerin ortak dezavantajı: Bahsi geçen joystickler (Comp. Pro ve TAC-2) efsane ürünler. Ama ergonomilerinin önemli bir kısmını joystickin alt kısmının ince ve kullanılmayan elle kolayca tutulabilir olmasından alıyorlar. Teoride böyle resimleri yan yana koymak kolay. Ama zaten kabinler için tasarlanmış kollar kullanacağım için, çok özenli bir işçilik çıkarsam bile benim yapacağım joystickin, orijinallerinin hormonlu versiyonu olacağını düşünüyorum. Yani alt kısım ister istemez kaba olacaktır. Belki ölçüleri uygun bir proje kutusu bulunabilir. Ama yine de orijinallerin ergonomisini yakalamak mümkün olmaz gibi geliyor.
3. wizofwor'un ve cengizermis'in bahsettikleri joysticklerden birini alarak, nispeten daha yeni joysticklere benzer bir şey yapmak. (Bkz: 80'lerin sonu 90'ların başında joystick olmak...

)

-->

Avantajı: Ergonomi meselesi hemen hemen sadece joysticki tutan eli ilgilendirecek. Dolayısıyla bunu kütüğün üstüne çaksak bile asgari bir ergonomi elde ederiz gibi geliyor.
Şu an için 3 numaralı seçeneğe daha yakın düşünüyorum. Yine de biraz daha bakınayım...
Ha bu arada...
Ayrıca commodore/atari joystickleri 8way'dir ki zaten...
İşte ben de tam bu yüzden, ömrüm boyunca Pac-Man'i doğru düzgün oynayamadım. Neyse onu da gelecekte Mame'ye yönelik bir çalışma yaparsak oynarız artık.