Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeJoystick Yapımı İçin Parça Seçimi Hakkında...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Joystick Yapımı İçin Parça Seçimi Hakkında...  (Okunma Sayısı 14017 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 06, 2015, 01:25:20 ÖÖ »

Arkadaşlar kolay gelsin. Forumda benzer başlıklar olduğunun farkındayım. Ancak yardım isteyen diğer arkadaşların mesaj serilerine eklenti olup, konuyu dağıtmak istemedim.

Yardımınızı rica ettiğim konu kısaca şu: Linkte yer alan ve aşağıya resmini eklediğim joystick için, satış sayfasında "4-8 way" ifadesi kullanılmış. Aramızda bu ve/veya benzeri joysticklerle deneyimi olan arkadaşımız varsa 4 yol - 8 yol geçişinin nasıl yapıldığını söyleyebilir mi? Yani joysticki söküp takmadan, kullanırken iki seçenek arasında geçiş yapabiliyor muyuz? Bir de bu joystickin yön ve ateş switchleri "çıt" sesi çıkarır mı?

Bunu kullanmayı düşündüğüm iş, Commodore 64'te (özellikte Winter/Summer Games gibi joystick düşmanı oyunlarda) gönül rahatlığıyla kullanabileceğim, basit bir joystick projesi. "4-8 way" ibaresi yüzünden, "olur da pac-man vb. oyunlarda ihtiyaç duyarsam" düşüncesiyle bu parçaya yoğunlaştım. Yani eğer "yukarı çekip 4-way, aşağı itip 8-way yapmak" veya benzeri bir kolaylık sağlayacak ise bunu almayı düşüneceğim. Yoksa buna yakın fiyatlara, gerek yedek parça olarak değerlendirilebilecek gerekse müteakip projelerde kullanılacak türden "bundle" şeklinde çözümlere yönelebilirim. "Çıt sesi" çok çok önemli bir unsur değil belki ama sesli olmasını tercih ederim.

Not: Satıcıya da bu konularla ilgili mesaj gönderdim. Ancak geçmiş deneyimlerim; Çinlilerin İngilizce'ye getirdikleri özgün (!) yorumdan ziyade, geçmişte tecrübe etmiş insanların fikirlerine güvenmemi söylüyor. "Tahmine dayalı" bile olsa görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 06, 2015, 02:21:24 ÖÖ »

o joystick microswitch'li ve click sesi çıkartır.

aşağı ittirip yukarı kaldırıp 4-way/8-way geçiş yapmak istiyorsan o tür bir joystiği aliexpress de bulamazsın.

Bakacağın yer ultimarc, arayacağın joysticj magstick

barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 06, 2015, 02:44:18 ÖÖ »

@yavuzg
Çok teşekkür ederim. Aslında onun da fiyatı makul ama kargo eklenince bahsettiğim türde basit bir iş için gereksiz olacak. Ben en iyisi başlangıçtaki basit dünyama geri döneyim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 06, 2015, 02:53:03 ÖÖ »

aliexpress'deki 5 dolarlık zippy joysticler bile zamanında bizlere commodore ve atari tarafından ittirilen "orijinal" dandik joystiklerin ömrüne ve sağlamlığına 1000 basar Ayrıca commodore/atari joystickleri 8way'dir ki zaten...

Magstick gibi 4-8 way switch özelliği olan kollar MAME kabini yapanlar tarafından tercih ediliyorlar genelde... pazarı farklı olduğu için fiyatıda bir mame kabine 1000-1500 dolar harcayabilecek kimseler için doğal olarak

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 06, 2015, 08:19:31 ÖÖ »

Yukarıda paylaştığın joystick'i sanayi makineleri satan bir dükkanın vitrininde görmüştüm. Şekil olarak pek ergonomik değil gibi. Daha çok şu sigara/oyuncak veren çekiliş makinalarına uygun bir tasarım. Üstteki buton'un switchinin sahftın sonunda en altta olması joystick tasarımını da bayağı zorlar.

Flight yoke stick adıyla satılan mozel senin ihtiyacına daha uygun gibi.

barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 06, 2015, 08:49:20 ÖÖ »

@wizofwor
Evet yukarıda bahsettiğim ihtimal devre dışı kalınca bahsettiğin joystick ön plana çıkıyor. Bir de şimdi aliexpress linkini bulamadım ama Ultimarc'ta "euro-stik" diye geçen model benzerleri var. Ergonomisi tam Competition Pro ayarında. 2 secenekten birini seçeceğim sanırım.

@yavuzg
Fikir olarak yola çıkarken benim düşüncem de kendi yapacağım en dandik kolun bitten aldıklarımdan sağlam olacağı yönündeydi. Şimdi sen de söyleyince içim daha çok rahat etti.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 06, 2015, 09:34:40 ÖÖ »

o tepeden ateş butonlu joysticklerden vardı bende. geçenlerde bir raf/dolap boşaltma seansı sonunda sitede satmıştım.

Türkiye'de robitshop satıyor o joystickten. tabii wizofwor'un da belirttiği gibi sanayi elektoniği ile uğraşan dükkanlarda da benzer joystickler satılıyordur, tabii muhtemel yüksek fiyatlara.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Nisan 06, 2015, 09:55:35 ÖÖ »

@barone sağolsun yavuzg bana ilk mesajındaki joystickten yollamıştı; bunun içersine monte edilebilen bir 4 way gate/restrictor var opsiyonel olarak lakin o gate ile sadece galaga ve galaxian oynayabilirsin sanırım çünkü artı şeklinde.
sanırım şu ürün daha uygun commodore vb için ve wizofworunkine benziyor ama restrictoru nasıldır bilemiyorum. modifiye gerekebilir.:
http://www.aliexpress.com/item/Hot-selling-abroad-game-accessory-black-and-red-knob-Spanish-Joystick/1915461096.html?s=p

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 07, 2015, 03:23:27 ÖÖ »

Bilgilendirici yanıtlarınız için tekrar teşekkürler.

An itibarıyla, karar vermesi çok da zor görünmeyen, ama yine de sipariş vermeden bir süre değerlendirmek istediğim üç buçuk seçenek üzerinde duruyorum. Farklı öneri ve görüşlere de açığım.

0.5. Giderek uzaklaştığım seçenek: İlk mesajdaki ürünü alıp, Wico'nun "sopa tipi"ni andıran bir joystick yapmak.

--> 

Dediğim gibi, bu seçeneğin üzerinde pek durmuyorum. Zira bu Wico'nun epey hayranı olduğunu seneler sonra internette öğrendim ama ben oldum olası tasarımını ve ergonomisini pek sevmem. Ayrıca, wizofwor'un da değindiği, "derinlikte kapladığı alan" yüzünden, Wico'nun tasarımına yaklaşmak bile mümkün olmayacak. Daha ziyade şöyle bir şey olacak:

Yani yukarıdaki 4-8 way meselesi olsaydı, bu joystickin tasarımına katlanacaktım. Ama şimdi bence pek bir anlamı kalmadı.

1. Balltop joystick alıp, TAC-2 benzeri bir şey yapmak.

--> 

Avantaj olabileceğini düşündüğüm husus: 2 stick ve 1 encoder içeren bir "bundle" alarak, 2 adet joystick ve gerektiğinde (C~64 yüklemesini beklemeye üşendiğimde) PC emülatörde kullanmak amacıyla 9 pin girişli, USB çıkışlı bir "kutu" yapabilmek. (Ya da ben yapabileceğimi sanıyorum.)

2. Üstteki mesajımda bahsettiğim, "Euro-Stik" benzeri bir ürün alarak, Competition Pro benzeri bir joystick yapmak.

--> 

Burada korktuğum şey, bu ürünün çakmasının, projenin ana amacı olan "sağlamlık" kriterinden uzaklaşabilme ihtimali. Muhtemelen dandik bir plastikten ibaret olacaktır.

Ayrıca 1 ve 2 numaralı seçeneklerin ortak dezavantajı: Bahsi geçen joystickler (Comp. Pro ve TAC-2) efsane ürünler. Ama ergonomilerinin önemli bir kısmını joystickin alt kısmının ince ve kullanılmayan elle kolayca tutulabilir olmasından alıyorlar. Teoride böyle resimleri yan yana koymak kolay. Ama zaten kabinler için tasarlanmış kollar kullanacağım için, çok özenli bir işçilik çıkarsam bile benim yapacağım joystickin, orijinallerinin hormonlu versiyonu olacağını düşünüyorum. Yani alt kısım ister istemez kaba olacaktır. Belki ölçüleri uygun bir proje kutusu bulunabilir. Ama yine de orijinallerin ergonomisini yakalamak mümkün olmaz gibi geliyor.

3. wizofwor'un ve cengizermis'in bahsettikleri joysticklerden birini alarak, nispeten daha yeni joysticklere benzer bir şey yapmak. (Bkz: 80'lerin sonu 90'ların başında joystick olmak... )

--> 

Avantajı: Ergonomi meselesi hemen hemen sadece joysticki tutan eli ilgilendirecek. Dolayısıyla bunu kütüğün üstüne çaksak bile asgari bir ergonomi elde ederiz gibi geliyor.

Şu an için 3 numaralı seçeneğe daha yakın düşünüyorum. Yine de biraz daha bakınayım...

Ha bu arada...

Alıntı sahibi: yavuzg
Ayrıca commodore/atari joystickleri 8way'dir ki zaten...

İşte ben de tam bu yüzden, ömrüm boyunca Pac-Man'i doğru düzgün oynayamadım. Neyse onu da gelecekte Mame'ye yönelik bir çalışma yaparsak oynarız artık.
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 07, 2015, 07:18:52 ÖÖ »

en kestirme 8way pacman deneyimi icin bitten falan namco plug and play bulursam alabilirsin. Ama pacman olani.ms pacman olanin joystigi hicte 4 way gibi degil.
Dun ku yazisma sonucu eve gelip 4way sinirlayiciyi denedim; takildigi yer diger joysticklergibi switchlerin orda degil stigim bitti kisimdaki ilk kapagin altinda Ve sanirim bu yuzden hic de fena degil yon gecislerinde. yonler arasinda gecerken takilmiyor sadece bir "kırt" sesi geliyor. ama nasil olursa olsun gecia tarz olarak pacmanin stigine hic benzemiyor. Izmirdeysen bi gelip deneyebilirsin.

barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 07, 2015, 08:45:13 ÖÖ »

en kestirme 8way pacman deneyimi icin bitten falan namco plug and play bulursam alabilirsin. Ama pacman olani.ms pacman olanin joystigi hicte 4 way gibi degil.
Dun ku yazisma sonucu eve gelip 4way sinirlayiciyi denedim; takildigi yer diger joysticklergibi switchlerin orda degil stigim bitti kisimdaki ilk kapagin altinda Ve sanirim bu yuzden hic de fena degil yon gecislerinde. yonler arasinda gecerken takilmiyor sadece bir "kırt" sesi geliyor. ama nasil olursa olsun gecia tarz olarak pacmanin stigine hic benzemiyor. Izmirdeysen bi gelip deneyebilirsin.

Çok teşekkür ederim. Ankara'da yaşıyorum.Sen bu joysticki nasıl bir projede kullandın? Forumda veya Youtube kanalında bahsi geçtiyse kusura bakma, kaçırmışım.
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Nisan 07, 2015, 10:48:31 ÖÖ »

Rica ederim. Henuz degerlendirmedim. klon 2600 av mod tamalandiginda plug and play gibi bir sistem olusturmak istiyorum.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: