Bazen bir proje ile uğraşırken insanın aklına başka proje fikirleri de geliyor ancak lap diye dalamıyorsunuz. Ya da projeyi fikir olarak düşünüyorsunuz ancak sizin becerilerinizden daha fazlasını isteyebiliyor proje.
Bu tip proje fikirlerini buradan paylaşabiliriz. Evet olsa güzel olur, benim için de yapacak bir şey çıktı diyen biri olursa da alır götürür projeyi.
Yapılmışı var durumu da olabilir, ucuza sahip olunabilecek bir şey ise yapmak yerine edinmek durumları da olabilir.
İlk proje fikrini ben vereyim. Yavuz'dan psone'ı alınca yaşın da getirdiği rahatlık arayışından aklıma geldi doğrudan.
1. Kablosuz Ps1 controller projesi
Ps1'in dualshock controller'ının iletişim yöntemi spi'a çok benziyor. İki adet SPI'ı wireless iletebilecek mcu kullanarak bir tarafı PS1'e bir tarafı da PS1 controller'a takılacak şekilde bir arabirim yapılacak. (Nette yapılmış örnekler var)
Şurada ps1 controller'ın çalışma şekli anlatılmış.
http://electronics.howstuffworks.com/playstation3.htmWireless işi için transceiver / bluetooth yahut kızıl ötesi kullanılabilir. Yapacak olan kişiye epey deneyim katacağını düşünüyorum.
Benim ilk aklıma gelen malzeme listesi iki adet Atmega işlemci (yahut arduino), iki adet spi ile kullanılabilen transceiver, controller tarafında bir de 5v verecek bir batarya lazım hem controller'ı besleyecek hem de arabirimi oluşturan devreyi besleyecek.
Örnek proje :
http://www.wegmuller.org/arduino/Arduino-Playstation_gameport.htmlSiz de aklınıza gelen projeleri yazabilirsiniz. Burada listeleyeceğim gelen projeleri.
Projeleri ikiye ayırıyorum tasarım ve üretim şeklinde. Hali hazırda open source olup bir yerlerden satın alınamayan yahut ucuza satın alınamayan şeyler için üretim de yapılabilir. Örnek olması açısından bir kaç tane böyle projeyi ekledim doğrudan.
Tasarım projeleri1-)
i_r_on - Kablosuz Ps1 controller projesi (eşantiyon : kablosuz c64/atari vesaire kolu)
2-)
yavuzg - Composite video => RGB decoder: Composite video çıkış veren oyun konsollarını "hack"lemeden RGB (SCART) video çıkış devresi (Fransız NES misali)
3-)
yavuzg - Multi-jamma switcher: Birden fazla JAMMA oyun kartını aynı kabinde oynayabilmek için. Piyasadakilerin aksine bunun monitöre bağlı bir video çıkışı olacak ve bir menüden seçilebilecek (Sunucu kabinlerindeki menülü KVM switch'ler gibi)
4-)
yavuzg - AV, SCART video switch: Bir çok oyun konsolunu tek TV'ye bağlama. LCD gösterge paneli veya video çıkışı üzerinden menü.
5-)
yavuzg - MAME için Analog kontrol ve feedback devresi: Pot'larla çalışan analog arcade kontrolleri (Direksiyon, silah v.s.) PC'ye USB'den bağlayan ve aynı zamanda MAME'de hemen hemen hiç kullanılmayan ve pek de fazla kişinin bilmediği "emule" edilmiş oyun kartlarının geri bildirimlerini algılayan (silahın geri tepmesi, bazı lambaların yakılması v.s.) bir IO kartı.
6-)
wizofwor - Arcade kabinler için makro engine. Bu kart kontrollerler jamma'nın arasına bağlanacak. Belirli tuş kombinasyonlarına basıldığında önceden kaydedilen makroları uygulayacak.
7-)
wizofwor - Amiga için otomatik mause/joystick switch. Kullanıcı joystick'e dokunduğunda joystick, mouse'a dokunduğunu mouse otomatik olarak devreye girecek.
8-)
hakanzade - Lcd ekranları kırık tabletleri pc'ye dönüştürme
9-)
i_r_on - Özel bir arcade donanımı ve buna yazılacak özel bir oyun.
10-)
delimawi - C64 video çıktısını vga'ya çevirme projesi.
11-)
Decypher - DB9 joystick tester
Üretim projeleri1-)
i_r_on - Eski joystick'leri usb'ye uyarlayan retronic design'ın ürünü.
http://www.retronicdesign.com/en/download/Ya da şuradaki projenin üretimi :
http://www.hexagons.de/index.php/USB_Joystickadapter2-)
i_r_on - Cortex Amiga floppy drive. Şurada devre şeması mevcut :
https://cortexamigafloppydrive.files.wordpress.com/2014/02/gotek_usb_floppy_emulator_schematic1.jpg3-)
i_r_on - C64 luma fix devresi. Doğrudan sipariş edilip birilerinin monte edebileceği halde.
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=40570&postdays=0&postorder=asc&start=75https://oshpark.com/shared_projects/8nq3JfXF4-)
i_r_on - C64 klavyesini usb keyboard olarak kullanmak.
http://symlink.dk/projects/c64key5-)
LW3D - ZX Spectrum / Amstrad TZX/TAP teyp emülasyonu
https://github.com/sadken/TZXDuino