Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeCommodore 64 Tapuino Mod
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 64 Tapuino Mod  (Okunma Sayısı 15438 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 28, 2015, 03:09:55 ÖÖ »

Tapuino projesinden haberdar olduğum andan beri aklımda yatan, bunu Commodore 64'ün içine gömmekti. Bunun iki nedeni var:

1. Daha önce forumda bahsettiğim gibi, elimdeki C~64 kasasını, kozmetik açıdan kötü durumda olduğu için turuncuya boyamıştım. Dolayısıyla zaten orijinalliğini kaybetmiş olan kasayı kesip biçmekle kaybedeceğim bir şey yoktu.

2. Yer sıkıntısı nedeniyle C~64'ü salondaki televizyona bağlayarak kullanmak durumundayım. Televizyon mobilyasının raflarına C~64 sığıyor ama yanına teyp ve/veya disket sürücü sığmıyor. Bundan dolayı C~64'ü, TV'nin yanına çektiğim bir sehpa üzerinde kullanıyorum ve dağınık bir görüntü oluşuyor. Bu sebeple "sadece kasayı kullanarak C~64'ü işlevsel kılma" fikri bana cazip geldi.

Kısacası Tapuino'yu delikli plaket üzerinde hayata geçirsem bile amacım C~64'ün içine gömmek olacaktı. Bu da benim gibi eli bu işlere pek de yatkın olmayan birisi için pek kolay bir şey değildi. Muhtemelen dar alanda oradan buradan sarkan kablolar ve saçma sapan lehim noktaları yüzünden, 2 gün sonra, C~64'e gömülü ama bozuk bir Tapuino elde edecektim.

Simon'un ürettiği TapuinoMini PCB'si bu bağlamda imdadıma yetişti. Kendi Tapuinomu yapmak üzere Çin'den verdiğim siparişler daha elime ulaşmamıştı ki Simon, TapuinoMini PCB'sinin müjdesini verdi. Ben de Tapuino parçalarını bir kenara koyarak PCB'yi beklemeye başladım. Profesyonelce hazırlanmış bir PCB elbette benim yapmaya çalışacağımdan daha uzun ömürlü olacaktı ve gönül rahatlığıyla C~64'ün içine sabitleyebilecektim.

Geçtiğimiz günlerde elimize ulaşan PCB'ler ile birlikte; aziz dostum, yakın silah arkadaşım ve biricik müttefikim Decypher ve ben, heyecanla çalışmaya başladık. İlk iş, tapuinoları çıplak halde birleştirip çalışmak oldu. Biraz uğraşsak da bunu başardık. İlerleyen günlerde kafamızdaki projeleri hayata geçirmek üzere çalışmalara başladık.

LCD ekran ve SD kart yuvası için kasayı kesip biçme kısmını; daha önce Gotek montajı yaparken Amiga 500 bıçaklamak suretiyle elini kana bulamış Decypher'a bıraktım. Kendisi kesme tekniği ile ilgili detayları şurada paylaştı.

Ben ise geri kalan işleri az önce halledebildim. Vakit darlığından dolayı çok fazla fotoğraf çekemedim ama nihai görüntüye ait bir kareyi sıcağı sıcağına paylaşmak istedim. İç kısımda yapılan işlem atla deve değil zaten. Ama özellikle benzer bir şey yapmak isteyen arkadaşlar olursa onlara fikir vermesi açısından, bilahare kasayı açıp fotoğraflayacağım.

* Tapuino UP 5.jpg (509 KB, 1024x539 - Görüntüleme: 3909 kez.)
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2015, 03:14:58 ÖÖ Gönderen: barone » Logged
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 28, 2015, 03:17:37 ÖÖ »

Şık olmuş, orjinal c64 üstünde eğreti durabilirdi ancak turuncuya boyanmış kasa üzerinde sırıtmamış.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 28, 2015, 03:28:06 ÖÖ »

Ben de çok beğendim. Aylardır bagajımda dolaşan ekmek kasasını turuncuya boyayıp (bence ekmek kasasına gidebilecek en güzel renk) zaten mevcut olan kesik yerini genişleterek ekran takma ve Tapuino Mod yapma isteği uyandırdı.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Haziran 28, 2015, 13:54:47 ÖS »

Çok güzel olmuş eline sağlık
atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 28, 2015, 15:11:51 ÖS »

Eline sağlık. Herkes döktürüyor maşallah.

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 28, 2015, 18:47:55 ÖS »

Güzel bir coop çalışma olmuş, elinize sağlık. Yalnız Tapuino'yu 64'e dahili takınca, normal dataset kullanıldığında sorun çıkma ihtimali var.
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 28, 2015, 20:05:49 ÖS »

Güzel bir coop çalışma olmuş, elinize sağlık. Yalnız Tapuino'yu 64'e dahili takınca, normal dataset kullanıldığında sorun çıkma ihtimali var.

Onunla ilgili henüz deneme yapma fırsatım olmadı. Teorik olarak, "nereden play'e basılırsa onu algılar" diye öngörmüştüm. Sorun yaşarsam sizin "dahili teyp arabirimi"nde kullandığınız read bacağına direnç ekleme metodunu denemeyi düşünüyordum. Test edince sonucunu yazarım.

Cevap yazan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2015, 20:07:32 ÖS Gönderen: barone » Logged
Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Haziran 28, 2015, 20:23:28 ÖS »

Gerçek hali resimdekinden bile daha güzel görünüyor, bu sayede hiç teyp kalabalığı yapmadan daha dar alanlarda bile C64 kullanmamız mümkün olacak
wolfiem
Deneyimli

May the source be with you!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2015, 20:36:23 ÖS »

Hayalimdeki C64 olmuş Elinize sağlık...

Commodore & Amiga & Amstrad & Retro Macintosh Fan
k2.bbs.tr - Çok yakında!
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 28, 2015, 21:13:39 ÖS »

Onunla ilgili henüz deneme yapma fırsatım olmadı. Teorik olarak, "nereden play'e basılırsa onu algılar" diye öngörmüştüm. Sorun yaşarsam sizin "dahili teyp arabirimi"nde kullandığınız read bacağına direnç ekleme metodunu denemeyi düşünüyordum. Test edince sonucunu yazarım.

OK, yalnız direnç ekleme tekniğinde şu açıklamayı yapayım: Dahili teyp arabiriminde playback sinyalini küçük omajlı bir direnç üzerinden gönderince, 64'e dışarıdan takılan datasetin playback sinyali daha baskın hale geliyor ve dahiliden gelen playback sinyali bastırabiliyor. Playback sinyali dahili teyp arabiriminde 74ls14 üzerinden geliyor, Tapuino'da ise Atmega328 üzerinden. 74ls14'ün çıkışının yüksek olduğu durumda onu bastırırken/sıfıra çekerken bir sorun çıkmıyor ama Atmega328'in çıkışının yüksek olduğu durumda onu sıfıra çekme anında aşırı akım çekilirse Atmega328 bundan etkilenebilir. Bu nedenle Tapuino'nun playback sinyalini önce bir mantık kapısından geçirip, sonra bir direnç ekleyerek 64'ün READ girişine bağlamak iyi olur. Logic ic olarak 74ls08 (and gate) kullanabilirsin. Kapılardan birinde girişlerden birini 5v ile yukarı çekeceksin, diğer girişe playback sinyalini vereceksin. Kapının çıkışını da örneğin 22 ohm direnç ile 64'ün READ girişine bağlayacaksın.

barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Haziran 28, 2015, 22:07:34 ÖS »

OK, yalnız direnç ekleme tekniğinde şu açıklamayı yapayım: Dahili teyp arabiriminde playback sinyalini küçük omajlı bir direnç üzerinden gönderince, 64'e dışarıdan takılan datasetin playback sinyali daha baskın hale geliyor ve dahiliden gelen playback sinyali bastırabiliyor. Playback sinyali dahili teyp arabiriminde 74ls14 üzerinden geliyor, Tapuino'da ise Atmega328 üzerinden. 74ls14'ün çıkışının yüksek olduğu durumda onu bastırırken/sıfıra çekerken bir sorun çıkmıyor ama Atmega328'in çıkışının yüksek olduğu durumda onu sıfıra çekme anında aşırı akım çekilirse Atmega328 bundan etkilenebilir. Bu nedenle Tapuino'nun playback sinyalini önce bir mantık kapısından geçirip, sonra bir direnç ekleyerek 64'ün READ girişine bağlamak iyi olur. Logic ic olarak 74ls08 (and gate) kullanabilirsin. Kapılardan birinde girişlerden birini 5v ile yukarı çekeceksin, diğer girişe playback sinyalini vereceksin. Kapının çıkışını da örneğin 22 ohm direnç ile 64'ün READ girişine bağlayacaksın.

Doğru anladığımı düşünüyorum ama uygulamada sorun yaşarsam yardımınızı rica edeceğim.

Peki olaya daha basit bir yaklaşım getirerek, kasanın arka tarafına, mesela SD kart girişinin yanına Tapuino'nun 5 voltunu kapatıp açacak bir sviç takmak mantıklı mı? Bunun herhangi bir zararı olur mu?
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 28, 2015, 22:26:53 ÖS »

Switch kullanılmayan bir çözüm aslında daha pratik olur. Ama switch kullanacaksan, switch'den tapuino'nun playback sinyalini geçirirsen daha iyi olur.
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 28, 2015, 22:46:11 ÖS »

Switch kullanılmayan bir çözüm aslında daha pratik olur. Ama switch kullanacaksan, switch'den tapuino'nun playback sinyalini geçirirsen daha iyi olur.

Benim de ilk tercihim sviçsiz bir uygulama olacak. Aslında şahsen harici bir teyp takma ihtiyacı duyacağımı pek düşünmüyorum. Ama denemek isteyecek arkadaşlar açısından anlamlı bir deneyim olması açısından, ilk boş zamanımda test edeceğim.

Bu arada çok saçma bir şey soruyor olabilirim. Eğer öyleyse cehaletime verin. Dirençten önce bir diyot kullanarak atmega'yı korumak mümkün değil mi?
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 28, 2015, 23:01:19 ÖS »

Diyot aşırı akım çekilmesini engellemez o konumda, gerilimi de düşürür. Sen 74ls08 + 22 ohm kullan bence =)
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 28, 2015, 23:24:46 ÖS »

Diyot aşırı akım çekilmesini engellemez o konumda, gerilimi de düşürür. Sen 74ls08 + 22 ohm kullan bence =)

Tamamdır. Bir ihtimal bu gece elimdeki malzemelerle deneyebilir miyim diye zorladım ama olmadı. Sipariş verip deneyeceğim.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: