Commodore'u günlük rutinde aktif olarak nasıl kullanabilirim diye bir süredir araştırıyorum. Amaç, hiç değilse yapılacak işler listesi, ajanda, veritabanı listeleri, yazıcıdan basit çıktılar alma vb. için kullanabilmek.
Örneğin, EasyScript'e alıştım sayılır...
Bugünse C128'de GEOS'ta GeoWrite'ı, ekran bir sağa bir sola kaymadan, C128'in 80 sütunluk VDC ekranında deneyeyim dedim.
Pasımı atmak için ne yaptım yazıyorum:
Başlangıç olarak, bende GEOS 128 disketleri yoktu, ama
http://ftp://8bitfiles.net/archives/geos-archive/GEOS128/ adresinde vardı, oradan GEOS128.D64 ve APPS128.D64 dosyalarını çektim, önce VICE ile denedim, çalıştıklarını görünce de opencbm'deki d64copy programı ve XM1541 kablosu yardımıyla iki ayrı diskete aktardım.
Disketlerin sağlam olup olmadığını test etmek içinse Metallic'in FCIII+'ında
DOS"N0:GEOS-128 A,GB"
komutuyla formatlayıp hata verecek mi diye bakmıştım.
opencbm'de .D64 aktarırken, komut satırında opencbm'in bulunduğu klasöre geçip
önce
instcbm --cabletype=xm1541
ile opencbm'in driver'ını ayarlıyoruz, sonra da kolaylık olsun diye aynı klasöre koyduğumuz .D64'leri
d64copy GEOS128.D64 8
d64copy APPS128.D64 8
ile PC'ye XM1541 kablosuyla bağlı 1541 sayesinde disketlere kopyalıyoruz. Yaklaşık birer dk. alıyor.
Sonra mutlu bir şekilde C128 ve iki disket sürücü bir Star LC-200 Centronics dot matrix yazıcı ve bir Xetec Super Graphics jr yazıcı arabiriminden oluşan kurulumumuzun yanına geliyoruz.
Bu yazıcı arabirimi, paralel yazıları CBM seri yazıcı uyumlu yapmak için. Üzerinde 8 adet dip-switch var. Hepsi aşağıda olursa CBM-1525 yazıcıyı taklit ediyor. Bu ise MPS-801 ile uyumlu.
Aslında GEOS, Kullanıcı Arabirimi üzerinden doğrudan paralel bağlantıyla da yazıcı kullanabiliyor. Bu yazıcı için FX-80 GEOS sürücüsü kullanılıyor. Normalde kendi yazdığım C64 programlarında ben de bu şekilde, paralel bağlantıyla yazıcıyı kullanırdım. Yani, bu seri arabirim şart değil. Ama, o kadar (~20) yıl sonra denemek istedim.
Disk sürücüler ve yazıcı arabirimi birbirlerine zincirleme bağlı. 9 no'lu sürücüye Application disketini, 8'e System disketini koyup, C128'in klavyesindeki 40/80 Display tuşuna bastıktan sonra bilgisayarı açıyorum.
Normalde C128'in disketten otomatik boot özelliği var, ama bu diskette yok.
Yapılacaklara ekleyelim: GEOS128 disketine boot sector eklenecek.
GEOS'u sıradan yolla boot ediyoruz:
LOAD"*",8
RUN
C128'in hızlı disk rutinlerine rağmen hızlı sayılmaz. 1MHz'de GEOS masaüstü ekrana gelip fare imleci belirene kadar 64 saniye geçiyor.
40 sütun modunda (gene 1MHz) boot ettiğimde ise açılıp kendine gelmesi 55 saniye sürdü. Demek ki GEOS'un VDC ekran rutinleri optimal değil.
Gene 80 sütunda, ama önce FAST komutuyla 2MHz'e geçip öyle boot ettiğimde ise gene 64 saniye sürdü.
VICE emulatörde ise, exact 1541 emulation modunda 45 saniye tutmuştu.
Buradan, tracklar arası geçiş hızının ve okunacak sektörün disk kafasının altına gelmesi için gerekli olan sürenin asıl belirleyici faktör olduğu anlamı çıktı.
Yapılacaklara ekleyelim: C128'in U36 no'lu boş ROM yuvasına GEOS EPROM'u yazılıp takılacak. Aynı FTP adresinde nasıl yapılacağı yazılmış, ama verilen ROM örneğindeki GEOS sürümü aynı FTP'deki uygulama sürümleriyle uyumlu değil. Yani, kolaya kaçılmayıp ROM hazırlanacak.
Devam ediyoruz.
BU GEOS128 disketi default olarak Commodore 1351 mouse driver ile geliyor. Bense, joystick moduna geçsin diye sol tuşuna basılı tutarak C128'e taktığım bir NEOS mouse kullanıyorum. Bu yüzden GEOS'un default'unu tekrar joystick yapmak için C=I tuşları yardımıyla girdi cihazı seçme menüsünü açıp, yön tuşlarıyla joystick'i seçmek gerekti.
Yapılacaklara ekleyelim: C64 GEOS'U için modifiye PS/2 mouse driver'ı yazmıştım. O C128 için de yazılacak. Bu arada birer de NEOS mouse protocol driver'ı yazılacak.
Bu arada bir parantez: NEOS mouse, aslında MSX bilgisayarlar için olan mouse'un 5 ve 7 no'lu pinleri ile 8 ve 9 no'lu pinleri yer değiştirmiş hali. Yani bir şekilde MSX mouse bulunursa, bu değişiklikle Commodore'larda kullanılabiliyor. Hepsi de sol tuşa baılarak takılırsa joystick moduna geçiyor.
Yapılacaklara ekleyelim: MSX mouse avına çıkılacak.
Parantezi kapıyorum.
Ayrıca, bu GEOS128 system diskinde MPS-801 yazıcı sürücüsü yoktu, onu C64 GEOS 2.0 diskinden yükledim. Bu arada C64 ve C128 GEOS yazıcı sürücüleri uyumlu, ama mouse vb. türü girdi sürücüleri uyumsuz.
Geri kalan işimizse kolay, 9 no'lu disk sürücüdeki App disketinden GeoWrite yüklenir, GEOS128 disketleri üstüne yapıştırılacak etiketlere basmak üzere iki satır bir şey yazılır, menüden print seçilir...
Dot matrix yazıcı birkaç tatlı cızırtı çıkarır... Ve mutlu son
