Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 500 ve hamam sefası
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 500 ve hamam sefası  (Okunma Sayısı 5513 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kaizen71
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 28, 2015, 16:18:34 ÖS »

Merhaba değerli forum sakinleri,
daha önce retro bilgisayarlarımızın temizlenmesi konusunda konuşulurken  bu retro cihazların temizlenmesi sırasında PCB'lerin nasıl yıkanabileceğini sormuştum. Doğrudan pcb'yi bir leğen deterjanlı suda keseleyerek yıkayabileceğim söylenmişti. Başarılı bir şekilde birkaç bilgisayarın hem PCB'sini hem de klavye ve klavye devresini hamamın göbek taşına yatırmıştım  Kahkaha

Şimdi elimdeki bir Amiga 500'ün de böyle bir keyiften mahrum kalmaması gerektiğini düşünüyorum ve soruyorum acaba aranızda daha önce amiga 500'ün klavye devresi ve pcb'sini keselemiş kimse var mı.
Teşekkür ederim
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 28, 2015, 16:53:31 ÖS »

Klavyenin kurumasında sıkıntı olabilir diye düşünüyorum. Forumda daha önce yıkamış olan vardır. Bakalım ne cevap gelecek.

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 28, 2015, 17:17:49 ÖS »

Hem Amiga'mı, hem de Atari 2600'ı yıkadım benzer şekilde; deterjan yerine sıvı sabun kullandım ve diş fırçasıyla kese attım Sonra da yıkadığım tüm parçaları bir havlunun üzerine yayarak (klavyeyi tuşlar havluya bakacak şekilde koymuştum) bir gün beklettim. İkisi de şu an sorunsuz çalışıyor mis mis.
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 28, 2015, 17:48:00 ÖS »

Ben de elimdeki bütün cihazları fırça, su ve sabunla iç-dış yıkadım, gayet de güzel oluyor Yalnız bence en ufak parçasına kadar söküp öyle temizlemek ve kuruduktan sonra geri birleştirmek lazım. A500'ün her bir tuşunun altında yay var, tuşların hepsinin sökülmesi lazım temizlik öncesi. Aksi takdirde içleri ıslak kalabilir, yaylar paslanabilir.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 28, 2015, 17:57:39 ÖS »

selam, bende keselemiştim. beyazlama olmasa da tertemiz oluyor. özellikle pamuklanma toz ve küf lekeleri gidiyor

Merhaba değerli forum sakinleri,
daha önce retro bilgisayarlarımızın temizlenmesi konusunda konuşulurken  bu retro cihazların temizlenmesi sırasında PCB'lerin nasıl yıkanabileceğini sormuştum. Doğrudan pcb'yi bir leğen deterjanlı suda keseleyerek yıkayabileceğim söylenmişti. Başarılı bir şekilde birkaç bilgisayarın hem PCB'sini hem de klavye ve klavye devresini hamamın göbek taşına yatırmıştım  Kahkaha

Şimdi elimdeki bir Amiga 500'ün de böyle bir keyiften mahrum kalmaması gerektiğini düşünüyorum ve soruyorum acaba aranızda daha önce amiga 500'ün klavye devresi ve pcb'sini keselemiş kimse var mı.
Teşekkür ederim

this is amiga speaking.
dodogildo
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Aralık 28, 2015, 18:21:14 ÖS »

Cok dikkatli yapilirsa Retrobrite teknigi kasalar uzerinde guzel netice veriyor.

@ChinnyVision nam sahsiyet (gercek donanim uzerinde 8/16 bit videolariyla meshurdur) kendi sitesinde kendi denemesini hikaye etti:
http://chinnyvision.com/index.php/written-bits/adventures-with-retrobrite

Google edince sonsuz sey cikiyor tabi: https://www.google.com.tr/search?q=retrobrite&espv=2&biw=1440&bih=701&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjIq_C1-v7JAhXDLQ8KHfsiBXIQsAQIHw
NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Aralık 28, 2015, 21:26:14 ÖS »

Keseleme olayına plastik parçalar hariç sıcak bakmıyorum.

Resimlerde göreceğiniz gibi emektarlar ağustos ayından beri yatıyor, Beyazlatma için güneş yok ; cif, bulaşık deterjanı ve sünger ile ter temiz oldular.
Elektronik parçaların sadece tozunu alıp, çip ayaklarını Q20 ile kontakladım, yıkama işine girmedim, bilgisayarlar eski evde nemli ortamda kaldığı için arka port yerleri zaten biraz paslanmış.

Tavsiye edebileceğim temizleme yöntemi:
* Plastik parçaları - Sabunlu su ile keseleyerek
* Elektronik parçaları - temiz boya fırçası ile tozunu alıp sonra çip leri sökerek alkol veya kolonya ile temizlemek,
* Metal aksamları - Pas sökücü ve koruyucu ile

Fikrine katıldığım arkadaşlar:
wizofwor : "Klavyenin kurumasında sıkıntı olabilir diye düşünüyorum."
egemenk : "en ufak parçasına kadar söküp öyle temizlemek ve kuruduktan sonra geri birleştirmek lazım. tuşların hepsinin sökülmesi lazım temizlik öncesi. Aksi takdirde içleri ıslak kalabilir, yaylar paslanabilir."
dodogildo : "Cok dikkatli yapilirsa Retrobrite teknigi kasalar uzerinde guzel netice veriyor."

Kolay gelsin.

* IMG_20151228_204556.jpg (640.24 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 1699 kez.)

* IMG_20151228_204657.jpg (367.24 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 1693 kez.)

* IMG_20151228_204748.jpg (335.41 KB, 1600x1200 - Görüntüleme: 1679 kez.)

* IMG_20151228_211415.jpg (379.25 KB, 1200x1600 - Görüntüleme: 1720 kez.)

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: