Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)Niyet ettim kendim için bir kabin yapmaya, açtım Browser'ı uydum Yavuz abiye...
Sayfa: [1] 2 3 ... 19   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Niyet ettim kendim için bir kabin yapmaya, açtım Browser'ı uydum Yavuz abiye...  (Okunma Sayısı 164220 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 30, 2015, 23:51:53 ÖS »

Arkadaşlar herkese merhaba,
Başlıkta da belirttiğim üzere kendime bir kabin yapmaya niyetliyim. Fikir geçen hafta çıktı: Çocukluk arkadaşımla sohbet ederken çocukken gittiğimiz atari salonundan, MAME'den bahsetmeye başladık. Sohbetin bir yerinde;

- Olm sen yaparsın aslında kendine bi makine uçak yapan adamsın (uçak derken f-16 simülatöründen bahsediyor) hatta bana da yaparız (uyanık  )

demesiyle başladı. Dediğinde haksız sayılmazdı el becerim fena değildir (muhacır adamız sonuçta her işten anlarız  Karizmatik ) ve gerçekten "Home Cockpit"ten (gerçi henüz bitmedi ama olsun)  daha zor olacak değilya diyerekten hemen o akşam internette araştırmalara başladım. Tabi ki bir sürü kaynağa ulaştım ve derken bir anda bu işi güzel ülkemden insanlarında (özellikle Yavuz abinin paylaşımları mükemmel) yaptığını gördüm. Bir haftadır o başlık senin bu başlık benim dolaşıyorum forumda, konunun biri bitmeden heyecan verici bir şey görüp diğerine atlıyorum. Kafam şu an tam manası ile çorba gibi oldu. İyi kötü birşeyler şekillendi ama, çok fazla hata yapmamak ve kafamdaki soru işaretlerini gidermek için bu başlığı açmaya karar verdim. 1-2 gündür üyeliğimin onaylanmasını bekliyordum (hatta üyeliğimin hemen onaylanması için Cengiz isimli arkadaşa bile ulaştım o da sağolsun çok ilgili davrandı, teşekkürler Cengiz) ve şimdi buradayım. Hemen konu ile ilgili sorularıma geçiyorum:

1- Malzeme olarak sunta ve MDF kullananlar var, ben 18lik MDF kullanmaya karar verdim. Tecrübeli arkadaşlar ne der?

2- Plan olarak Jakobud'tan 92 model MK kabini planları kafama yattı. Sade ve güzel

3- Stick&Tuşlar ile ilgili, İstanbul'da hazır satan bir yer var bilgisi olan varmı nedir nasıldır? Ya da kendim parçaları alıp yapabilirmiyim? (bu arada elektronikten hiç anlamam)

4- Ekran olarak LCD taraftarı değilim, 55 ekran veya üzeri bir TV kullanmak istiyorum.Fakat o konuda da aşılması gereken engeller var anladığım kadarı ile?! (scartcade diye birşeyler gördüm)

5- Amaç mümkün olduğu kadar çok oyunu oynayabilmek çocukluğuma dair, herhalde bu konuda yegane program MAME. MAME'i çalıştıracak bir kasa toplayacağım donanım tavsiyeleriniz nelerdir? Onboard ekran kartı kurtarırmı?

Herkese şimdiden teşekkürler, yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 31, 2015, 00:20:49 ÖÖ »

Foruma hoş geldin @azul, internetim nedense bu aralar pek bi yavaş, o yüzden şimdilik kısa kısa cevaplar vereyim sorularına;

- Olm sen yaparsın aslında kendine bi makine uçak yapan adamsın (uçak derken f-16 simülatöründen bahsediyor) hatta bana da yaparız (uyanık  )

Çok aşırı samimi arkadaşın olması lazım bir kabin "hediye" etmek için. Maliyetinden bahsetmiyorum. Yorgunluktan miden bulanıp tüm vücudun sızlarken kafanı sabaha karşı yastığa koyduğunda "bunu bir daha yaşayacağım" demene değecek türden yani

Alıntı
1- Malzeme olarak sunta ve MDF kullananlar var, ben 18lik MDF kullanmaya karar verdim. Tecrübeli arkadaşlar ne der?

İkisi de olur. Sunta daha ucuz ama daha ham. Yani yüzeyini ne yapacağına bağlı. Boyayacaksan suntada daha fazla uğraşman lazım. MDF daha düz. Folyo kaplayacaksan suntayı daha pürüzsüz hale getirmek için en az 2 kat astar 2 kat da boya atman lazım. @pcdata kabinini yaparken sanırım direk MDF'ye uyguladı folyoyu.

Alıntı

2- Plan olarak Jakobud'tan 92 model MK kabini planları kafama yattı. Sade ve güzel

Doğru adres. Planları direk uygulamaya alamayabilirsin ama Sketchup veya 3d tasarım programlarında modelleme yapabilmen için iyi başlangıçtır Jakobud'ın ölçüleri (plan diyemiyorum onlara). Sketchup warehouse da "gozer" in modellerini de baz alarak başlayabilirsin tasarımına. Yüzlerce model yapmış amca.

Alıntı

3- Stick&Tuşlar ile ilgili, İstanbul'da hazır satan bir yer var bilgisi olan varmı nedir nasıldır? Ya da kendim parçaları alıp yapabilirmiyim? (bu arada elektronikten hiç anlamam)

Kendin almasan zaten başkasını bulamazsın senin yerine o işleri yapacak. Elektronik bilgisi de pek gerekli değil. İstanbul'dan bulacağın zorlama malzeme yerine madem MK kabin yapıyorsun ona uygun renk ve türde kontrolleri yurtdışından (örn. arcadespareparts.com veya aliexpress) getirt. MAME yapacaksan içinde keyboar/joystick encoder olan bir set de alabilirsin uygun fiyata.

Alıntı

4- Ekran olarak LCD taraftarı değilim, 55 ekran veya üzeri bir TV kullanmak istiyorum.Fakat o konuda da aşılması gereken engeller var anladığım kadarı ile?! (scartcade diye birşeyler gördüm)

Evet, PC (31Khz) => CRT TV (15 Khz) sorununu çözmen lazım bir şekilde. SCARTCADE'i yapan benim (tasarımı çeşitli internet yazı ve tasarımlarından devşirmedir gerçi) ama anahtar teslim çözüm istersen ultimarc ArcadeVGA al konuyu kapat derim.

Alıntı

5- Amaç mümkün olduğu kadar çok oyunu oynayabilmek çocukluğuma dair, herhalde bu konuda yegane program MAME. MAME'i çalıştıracak bir kasa toplayacağım donanım tavsiyeleriniz nelerdir? Onboard ekran kartı kurtarırmı?

MAME iyidir. En azından oyun çeşiti açısından bir kısıtın olmaz. Ancak MK kabin yapıp içinde MK çalıştırmayı hayal ediyorsan öyle nuh nebiden kalma bir PC kullanarak işi çözebileceğini sanma Güçlü bir PC lazım doğru dürüst MK oynayabilmen için.

Alternatif olarak Pandora gibi JAMMA tabanlı bir çoklu oyun kartı da edinebilirsin ancak onu kabine monte edebilmen için de JAMMA standardında kablolama yapabiliyor olman lazım. Yine de MK oynayamazsın çünkü henüz MK çalıştırabilecek güçte (PC olmayan) bir çoklu oyun kartı görmedim...

Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 31, 2015, 00:56:30 ÖÖ »

Hoşbulduk abi,

- Çok samimi arkadaş, hediye değil beraber yaparız dedi (gerçi el yatkınlığı pek yoktur o tarz işlere) bakalım zaman gösterecek 

- O zaman yarın MDF siparişini veriyorum.

- Zaten planlar zamanla modifiye edilip son şeklini alacaktır, 3d tasarım değilde direk kağıt üzeri çizim yapıp halletmeyi düşünüyorum. Zaten 92 MK kabinin sadece şekil olarak benzerini yapacağım. Görsel olarak orjinale bağlı kalmayıp folyoyu ve marque'yi kendim tasarlıycam.

- İnternette araştırırken sahibinden üzerinde gördüm birileri hazır yapıp satıyor. Sizlere bir sormak istedim iyi derseniz alır plug/play yapar o aşamayı hızlı geçerim diye düşündüm. Olmadı yapacaz da "keyboar/joystick encoder" olayını biraz açabilirmisin abi?

- SCARTCADE'i tasarlayan ve yapanın sen olduğunu biliyorum abi. Temin etmemiz mümkünmü yoksa tek yol Ultimarc ArcadeVGA'mı?

- PC donanımını biraz projeyi ilerlettikten sonra düşünücem artık.

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 31, 2015, 14:21:56 ÖS »

Hoşbulduk abi,

- Çok samimi arkadaş, hediye değil beraber yaparız dedi (gerçi el yatkınlığı pek yoktur o tarz işlere) bakalım zaman gösterecek 

- O zaman yarın MDF siparişini veriyorum.

- Zaten planlar zamanla modifiye edilip son şeklini alacaktır, 3d tasarım değilde direk kağıt üzeri çizim yapıp halletmeyi düşünüyorum. Zaten 92 MK kabinin sadece şekil olarak benzerini yapacağım. Görsel olarak orjinale bağlı kalmayıp folyoyu ve marque'yi kendim tasarlıycam.

- İnternette araştırırken sahibinden üzerinde gördüm birileri hazır yapıp satıyor. Sizlere bir sormak istedim iyi derseniz alır plug/play yapar o aşamayı hızlı geçerim diye düşündüm. Olmadı yapacaz da "keyboar/joystick encoder" olayını biraz açabilirmisin abi?

- SCARTCADE'i tasarlayan ve yapanın sen olduğunu biliyorum abi. Temin etmemiz mümkünmü yoksa tek yol Ultimarc ArcadeVGA'mı?

- PC donanımını biraz projeyi ilerlettikten sonra düşünücem artık.

Merhabalar, öncelikle sitemize hoşgeldin. Yakın zamanda MAME tabanlı kabin yapmış bir forum üyesi olarak ben de tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.

Bu arada benim kabinin tüm tasarım ve üretim aşamalarını da arcade sistemler bölümü içerisinde açmış olduğum başlık altında bulabilirsin.

Arkadaşına bence şimdiden söz verme, kendininkini yaptıktan sonra tekrar değerlendir derim Kahkaha Kahkaha Şaka bir tarafa ciddi emek ve zaman istiyor, o kadar çok detay var ki yaptıkça yeni birşeyler çıkıyor, bir türlü bitmeyecekmiş gibi geliyor bir noktadan sonra.

Şimdi konuya dönelim,

1- Malzeme: Eğer dışına doğrudan folyo kaplamayı düşünüyorsan ham MDF denilen malzemeyi öneririm. Üzerindeki toz hafif nemli bir bezle alındıktan sonra folyo çok çok iyi ve pürüzsüz olarak yapışıyor üzerine. Sunta bu anlamda yüzeyi biraz daha fazla pürüzlü olacağı için sıkıntı yaratabilir, ayrıca plakaları birbirine bağlayacağın bağlantı yöntemine göre zayıf/dayanıksız kalabilir bile (Daha çok emek isteyen, ancak en sağlam bağlantı şekli olan ve Yavuz abi'nin projelerinde kullandığı yöntem olan yapıştırmalı çıtalı bağlantı dışında kalan çözümler istenilen sağlamlığı vermeyecektir) Mesela benim daha basit olduğu için kullanmış olduğum köşebent bağlantılar sunta üzerinde iyi sonuç vermez, hatta bir iki kez vida sök tak yapılınca vida delikleri tamamen laçkalaşır.

-Folyo kaplama ile uğraşmamak için eğer beğendiğin renkte MDF lam bulabilirsen doğrudan onu alıp sadece üzerine istediğin çıkartmaları yapıştırarak daha kolay bir çözüm de düşünebilirsin. Ben bu amaçla yola çıkmış, ancak istediğim rengi birkaç yerde bulamayınca daha fazla gezmemek için ham MDF+folyo çözümüne geçmiştim. Ekstradan folyo kaplama uğraşısı dışında maliyet tamamen aynı oluyor (1 plaka ham MDF ye 105 TL, MDF lama 145 TL demişlerdi, kabine de yaklaşık 30-40 liralık folyo gidiyor hertarafını kaplasan bile.)

-Tasarımın nasıl olursa olsun (3D veya elle) her bir plakanın milimetrik ölçüsünü çıkarır ve bu ölçülerde hazır kestirip alırsan işin kolaylaşır, sana sadece prizmatik olmayan kesimlerin işi kalır.

-Malzeme için de sanayilerde fason kesim yapan dükkanlar var, sen sadece plaka ölçülerini veriyorsun, birkaç saat içinde kesip teslim ediyorlar. Fiyatları yapı marketlere göre daha uygun ve de MDF lam düşünürsen renk seçenekleri daha fazla olur.

2-Kumandalar:
Türkiye'de satılanlar genelde pahalı olur, çünkü o kişiler de çoğunlukla aliexpress, ebay v.s.'den alıp üzerine kar koyarak satıyorlar. Tavsiyem Yavuz abinin dediği gibi yurtdışı kaynaklar olacak benim de. Kendiminkileri ebay üzerinden almıştım.

-Joystick/keyboard encoder olayı şu: Butonların/kolların switchleri ile bilgisayar arasında aracılık yapan parça. Kendisini bilgisayara klavye veya joystick olarak tanıtır (aldığın/yaptığın modele göre) ve sen bir tuşa bastığında o tuşa atanan klavye komutu veya joystick komutu ne ise onu bilgisayara/emülatöre gönderir. IPAC marka olan klavye enkoderi iyidir, ancak tuzludur fiyatı biraz. Alternatif olarak GP-Wiz'in de klavye/joystick enkoderleri var (http://groovygamegear.com/webstore/index.php?main_page=product_info&cPath=76_81&products_id=234) veya aliexpress/ebay tarzı sitelerde daha ucuz Xin-Mo veya isimsiz enkoderler de mevcut. Eğer maddi açıdan sıkıntın yoksa IPAC alıp geç derim, zahmetsiz olur. Diğerleri bazen uğraştırabiliyor (mesela benim aldığım Xin-Mo joystick enkoderinin içinden çıkan USB kablosu kalitesiz çıktı, sorunun kablodan olduğunu çözene kadar biraz uğraştım)

-Scartcade (VGA-Scart arayüzü): Elin biraz havya tutuyorsa aslında oldukça basit bir devre. http://members.optusnet.com.au/eviltim/scart.htm adresindeki şemalardan kendime benzer bir devre yapmıştım, 15 kHz üzeri koruma devresi dahil iki entegre ve üç beş ek malzeme daha gerektiriyor.

-MAME için PC donanımı ve ekran kartı konusu ile ilgili forumda ayrıntılı bir yazı yazacağım bir-iki gün içerisinde, ancak hızlıca şunları söyleyim şimdi. Birincisi, arcadeVGA kartına para verme, çünkü aynı özelliğe sahip bir kartı internette arcadecontrols.com forumlarındaki Calamity nickli üyenin yaptığı modifiye ATI Radeon sürücülerini kullanarak ücretsiz elde edebiliyorsun. Bunun için desteklenen seriden (ayrıntıları http://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=47 sitesinde bulabilirsin) bir radeon ekran kartı yeterli. Hatta HD 4XXX serisine yine aynı kişinin tasarladığı video BIOS modu sayesinde BIOS ve boot ekranı dahil 15 kHz görüntü verebilmek dahi mümkün. Böyle bir kart kullanırsan vga-scart arayüzü için vermiş olduğum linkteki 4 diyot ve iki dirençten oluşan en basit devre bile işini görecektir, hiç entegrelere falan bulaşmadan. Ayrıca arcadeVGA'dan daha fazla sayıda çözünürlük destekliyor.

-Donanım olarak MK2-MK3'den ötesini oynamam diyorsan en azından northwood serisi 2.6-2.8 Ghz lik bir pentium-4 lazım. Ancak MAME için sıfırdan bir bilgisayar kuracaksan zaten fiyatları fark etmiyor ikinci elde, kesinlikle en az 2.8-3 GHz'lik (hatta mümkünse 3.5 GHz üzerinde çalışan veya overclock yapılmış) bir core2duo sistem kurman. Ben elimde hazır boşta duran pentium4 ü taktım kabine, ancak tekken1 dahil hiçbir 3D oyunda performansı yetmiyor. AMD x2 5200+ ile denemeler yaptım, o da MAME'in intel'e optimize oluşundan dolayı (normalde bu işlemci core2duo nun orta seviye işlemcileri ayarında performans verir günlük kullanımda) yine beklenen performans artışını sağlamadı. Şimdi ise 100TL civarına ikinci el bir core2duo anakart ve E8400-8500 civarı bir işlemci alıp sistemi güncelleştireceğim. Çoklu çekirdekten de MAME fazla faydalanamıyor, bu yüzden aynı mimariye sahip daha az çekirdekli ama saat hızı olabildiğince yüksek olan işlemci MAME'de çok daha iyi performans veriyor. MAME işlemcinin saat hızına oldukça bağımlı. Ekran kartını ise hiç kullanmıyor. Orijinal arcade kartta yer alan tüm işlemciler (ses ve görüntü işlemcileri bile) bilgisayarın işlemcisi üzerinden emüle ediliyor. Yani on yıl önce çıkan radeon 9000 ile modern bir HD6XXX in performans farkı yok. Bu sebeple modlu sürücülere (CRT Emudriver) uygun bir kart olması tek kriter.

-MAME arayüzü olarak GameEX kullanıyorum, tavsiye ederim. Oldukça detaylı ve ücretsiz sürümünde de özellikleri kırpılmamış.

-İşletim sistemi olarak mutlaka 64-bit (directdraw desteği sıkıntılı olan windows 7 yerine XP 64-bit öneririm) kullan. Aynı donanımda en az %20 performans farkı yaratıyor. Bu konu ile ilgili de testler gerçekleştirdim, sonuçlarını paylaşacağım.

-MAME olarak CRT TV kullanacaksan kesinlikle GroovyMAME (https://54c0ab1f0b10beedc11517491db5e9770a1c66c6.googledrive.com/host/0B5iMjDor3P__aEFpcVNkVW5jbEE/) kullan. Otomatik olarak ekranı oyunun gerçek çözünürlük ve yenileme hızına ayarlıyor. Böylece hemen her oyunu gerçek çözünürlük ve hızında oynayabiliyorsun, sanki orijinal arcade karta sahipmiş gibi) Bu MAME sürümü de yine yukarıda bahsettiğim modifiye Radeon sürücülerini hazırlayan arkadaş tarafından derlenmiş ve bu sürücülerle ortak çalışıyor. GroovyMAME kurulum ve ayarları ile ilgili de ayrıntılı bir yazı yazacağım çok yakında.

Şimdiden kolay gelsin
« Son Düzenleme: Aralık 31, 2015, 14:28:07 ÖS Gönderen: pcdata76 » Logged

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 31, 2015, 14:47:38 ÖS »

Merhaba hoşgeldin, kolay gelsin. Pcdata76 ve yavuzgnin calismalarini hatmetmeni yavsiye ederim.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
dodogildo
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Aralık 31, 2015, 15:39:59 ÖS »

@Azul hosgeldin. iyi ki bu postu yapmissin, sayende nefis bilgiler akti. Bookmarklanacak bir thread oluyor.
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 31, 2015, 19:18:57 ÖS »

Pcdata gene döktürmuş adından da belli Data :-)) çok faydalı bilgiler vermiş,pc data grovy mame kurulum ayarlari ve mame donanim yazılarını sabırsızlıkla  beklıyorum verdgın bılgiler için çok teşekkur ederiz ... Daha once nerdeydin sevgili pcdata
« Son Düzenleme: Aralık 31, 2015, 19:42:10 ÖS Gönderen: Heroman » Logged
Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 01, 2016, 11:50:30 ÖÖ »

Merhaba @pcdata76, hoşbulduk. Kabin yapımı başlığını 1 tur döndüm 2nciye geçiyorum  Kahkaha Tecrübelerini paylaştığın için çok teşekkürler. Şimdiden çok yardımcı oldu ilerleyen günlerde de olacağından eminim.

Merhaba @cengizermis, hoşbulduk. Zaten rehber onlar, ben ayak izlerini takip edeceğim

Hoşbulduk @dodogildo, evet harika başlık oldu.
Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 01, 2016, 12:00:45 ÖS »

Malum İstanbulu kar bastı, dışarda çalışmak biraz zor olacak ama yinede bakacaz bir çaresine. Stick&butonları Yavuz abi ve pcdata'nın da söylediği gibi yurtdışından getirtmeye karar verdik arkadaşla. Yavuz abinin önerdiği arcadespareparts.com'dan 2 makina için toplamda;

4 adet Joystick http://www.arcadespareparts.com/arcade_parts/joysticks/arcade_joystick_competition/12056.html

4 adet Player buton http://www.arcadespareparts.com/arcade_parts/push_buttons/arcade_start_button/12123.html

30 adet standart push buton (farklı renklerde) http://www.arcadespareparts.com/arcade_parts/push_buttons/arcade_button_standard_push_button_black/12131.html

birde 2 adet Ipac encoder alacağız ama Ipac2 mi olacak yoksa 4 mü? ve tüm bu stick ve butonları bu encoder'amı bağlayacağız?

Eksik varmı bilemiyorum? Sizde tamam derseniz bu akşam siparişi vereceğiz anca gelir zaten.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 01, 2016, 12:38:29 ÖS »

Ipac 2 iki oyunculu tek kabin için yeterli bağlantı sayısına sahip. 4 olan versiyonu 4 oyunculu kabinler için. O yüzden ipac 2 alman yeterli. Buton ve kollar ipac e bağlanacak.

Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 01, 2016, 13:16:39 ÖS »

Ipac 2 iki oyunculu tek kabin için yeterli bağlantı sayısına sahip. 4 olan versiyonu 4 oyunculu kabinler için. O yüzden ipac 2 alman yeterli. Buton ve kollar ipac e bağlanacak.

Tamamdır, kontroller için başka malzeme yok ozaman. Akşama onlarıda halledelim. Sonra sıra 55 ekran televizyon bulmakta
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 01, 2016, 16:33:19 ÖS »

Televizyon kolay. Sahibinden.com'da 50-60 TL civarına satılıyor onlarca farklı marka model 55 ekran TV. Sana yakın oturan birinden alır geçersin. Sadece almadan önce RGB scart olduğuna emin olduğun (genelde 90'ların ortasından itibaren çıkan modellerin hepsi öyle) ve servis menüsüne standart kumanda ile girilebilen (hatta bulabilirsen bir önceki nesil, ayarları doğrudan kart üzerindeki potansiyometreler ile yapılan) bir TV olduğuna emin ol. Tabi alırken de renklerin, geometrinin ve netliğin iyi olduğunu da kontrol et mutlaka (tüplü televizyonlar tam netliğe ve doğru renk vermeye 1-2 dakika ısındıktan sonra başlarlar)

Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 01, 2016, 23:05:09 ÖS »

"Ipac 2" siparişleri tamam, şimdi sıra butonlarda. Pcdata kabine koyacağım buton sayısını senden kopya çekeceğim (18 adet buton kullanmışsın) pause reset diye düğmeler koymuşsun onlardamı encodera bağlanıcak?

Televizyon kolay. Sahibinden.com'da 50-60 TL civarına satılıyor onlarca farklı marka model 55 ekran TV. Sana yakın oturan birinden alır geçersin. Sadece almadan önce RGB scart olduğuna emin olduğun (genelde 90'ların ortasından itibaren çıkan modellerin hepsi öyle) ve servis menüsüne standart kumanda ile girilebilen (hatta bulabilirsen bir önceki nesil, ayarları doğrudan kart üzerindeki potansiyometreler ile yapılan) bir TV olduğuna emin ol. Tabi alırken de renklerin, geometrinin ve netliğin iyi olduğunu da kontrol et mutlaka (tüplü televizyonlar tam netliğe ve doğru renk vermeye 1-2 dakika ısındıktan sonra başlarlar)

TV için tanıdık bir tamirciye gittim bugün elinde 55 ekran arçelik vardı, scartı bozuk ama ben hallederim dedi. TVyi açtık renkler filan hiç hoşuma gitmedi birde bayağı pusluydu yazılar filan (hani şu alttan haber şeridi geçer ya zor okunuyordu). 55 ekran trinitron gelirse haber verecek. Sevgili pcdata RGB scart olduğunu nasıl anlayacağız?
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2016, 23:16:25 ÖS Gönderen: Azul » Logged
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 01, 2016, 23:18:52 ÖS »

Triniton'ların kullanma kılavuzları genelde online bulunuyor, oradan kesin bilgiye ulaşabilirsiniz RGB ve diğer özellikleri hakkında.

Sharp crt tv'lerde oldukça güzeldir denk gelirse es geçmeyip bir şans tanıyınız.
Azul
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 01, 2016, 23:24:40 ÖS »

Triniton'ların kullanma kılavuzları genelde online bulunuyor, oradan kesin bilgiye ulaşabilirsiniz RGB ve diğer özellikleri hakkında.

Sharp crt tv'lerde oldukça güzeldir denk gelirse es geçmeyip bir şans tanıyınız.

"Sharp" not edildi, teşekkürler.
Sayfa: [1] 2 3 ... 19   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: