Hoşbulduk abi,
- Çok samimi arkadaş, hediye değil beraber yaparız dedi (gerçi el yatkınlığı pek yoktur o tarz işlere) bakalım zaman gösterecek

- O zaman yarın MDF siparişini veriyorum.
- Zaten planlar zamanla modifiye edilip son şeklini alacaktır, 3d tasarım değilde direk kağıt üzeri çizim yapıp halletmeyi düşünüyorum. Zaten 92 MK kabinin sadece şekil olarak benzerini yapacağım. Görsel olarak orjinale bağlı kalmayıp folyoyu ve marque'yi kendim tasarlıycam.
- İnternette araştırırken sahibinden üzerinde gördüm birileri hazır yapıp satıyor. Sizlere bir sormak istedim iyi derseniz alır plug/play yapar o aşamayı hızlı geçerim diye düşündüm. Olmadı yapacaz da "keyboar/joystick encoder" olayını biraz açabilirmisin abi?
- SCARTCADE'i tasarlayan ve yapanın sen olduğunu biliyorum abi. Temin etmemiz mümkünmü yoksa tek yol Ultimarc ArcadeVGA'mı?
- PC donanımını biraz projeyi ilerlettikten sonra düşünücem artık.
Merhabalar, öncelikle sitemize hoşgeldin. Yakın zamanda MAME tabanlı kabin yapmış bir forum üyesi olarak ben de tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Bu arada benim kabinin tüm tasarım ve üretim aşamalarını da arcade sistemler bölümü içerisinde açmış olduğum başlık altında bulabilirsin.
Arkadaşına bence şimdiden söz verme, kendininkini yaptıktan sonra tekrar değerlendir derim

Şaka bir tarafa ciddi emek ve zaman istiyor, o kadar çok detay var ki yaptıkça yeni birşeyler çıkıyor, bir türlü bitmeyecekmiş gibi geliyor bir noktadan sonra.
Şimdi konuya dönelim,
1- Malzeme: Eğer dışına doğrudan folyo kaplamayı düşünüyorsan ham MDF denilen malzemeyi öneririm. Üzerindeki toz hafif nemli bir bezle alındıktan sonra folyo çok çok iyi ve pürüzsüz olarak yapışıyor üzerine. Sunta bu anlamda yüzeyi biraz daha fazla pürüzlü olacağı için sıkıntı yaratabilir, ayrıca plakaları birbirine bağlayacağın bağlantı yöntemine göre zayıf/dayanıksız kalabilir bile (Daha çok emek isteyen, ancak en sağlam bağlantı şekli olan ve Yavuz abi'nin projelerinde kullandığı yöntem olan yapıştırmalı çıtalı bağlantı dışında kalan çözümler istenilen sağlamlığı vermeyecektir) Mesela benim daha basit olduğu için kullanmış olduğum köşebent bağlantılar sunta üzerinde iyi sonuç vermez, hatta bir iki kez vida sök tak yapılınca vida delikleri tamamen laçkalaşır.
-Folyo kaplama ile uğraşmamak için eğer beğendiğin renkte MDF lam bulabilirsen doğrudan onu alıp sadece üzerine istediğin çıkartmaları yapıştırarak daha kolay bir çözüm de düşünebilirsin. Ben bu amaçla yola çıkmış, ancak istediğim rengi birkaç yerde bulamayınca daha fazla gezmemek için ham MDF+folyo çözümüne geçmiştim. Ekstradan folyo kaplama uğraşısı dışında maliyet tamamen aynı oluyor (1 plaka ham MDF ye 105 TL, MDF lama 145 TL demişlerdi, kabine de yaklaşık 30-40 liralık folyo gidiyor hertarafını kaplasan bile.)
-Tasarımın nasıl olursa olsun (3D veya elle) her bir plakanın milimetrik ölçüsünü çıkarır ve bu ölçülerde hazır kestirip alırsan işin kolaylaşır, sana sadece prizmatik olmayan kesimlerin işi kalır.
-Malzeme için de sanayilerde fason kesim yapan dükkanlar var, sen sadece plaka ölçülerini veriyorsun, birkaç saat içinde kesip teslim ediyorlar. Fiyatları yapı marketlere göre daha uygun ve de MDF lam düşünürsen renk seçenekleri daha fazla olur.
2-Kumandalar:
Türkiye'de satılanlar genelde pahalı olur, çünkü o kişiler de çoğunlukla aliexpress, ebay v.s.'den alıp üzerine kar koyarak satıyorlar. Tavsiyem Yavuz abinin dediği gibi yurtdışı kaynaklar olacak benim de. Kendiminkileri ebay üzerinden almıştım.
-Joystick/keyboard encoder olayı şu: Butonların/kolların switchleri ile bilgisayar arasında aracılık yapan parça. Kendisini bilgisayara klavye veya joystick olarak tanıtır (aldığın/yaptığın modele göre) ve sen bir tuşa bastığında o tuşa atanan klavye komutu veya joystick komutu ne ise onu bilgisayara/emülatöre gönderir. IPAC marka olan klavye enkoderi iyidir, ancak tuzludur fiyatı biraz. Alternatif olarak GP-Wiz'in de klavye/joystick enkoderleri var (
http://groovygamegear.com/webstore/index.php?main_page=product_info&cPath=76_81&products_id=234) veya aliexpress/ebay tarzı sitelerde daha ucuz Xin-Mo veya isimsiz enkoderler de mevcut. Eğer maddi açıdan sıkıntın yoksa IPAC alıp geç derim, zahmetsiz olur. Diğerleri bazen uğraştırabiliyor (mesela benim aldığım Xin-Mo joystick enkoderinin içinden çıkan USB kablosu kalitesiz çıktı, sorunun kablodan olduğunu çözene kadar biraz uğraştım)
-Scartcade (VGA-Scart arayüzü): Elin biraz havya tutuyorsa aslında oldukça basit bir devre.
http://members.optusnet.com.au/eviltim/scart.htm adresindeki şemalardan kendime benzer bir devre yapmıştım, 15 kHz üzeri koruma devresi dahil iki entegre ve üç beş ek malzeme daha gerektiriyor.
-MAME için PC donanımı ve ekran kartı konusu ile ilgili forumda ayrıntılı bir yazı yazacağım bir-iki gün içerisinde, ancak hızlıca şunları söyleyim şimdi. Birincisi, arcadeVGA kartına para verme, çünkü aynı özelliğe sahip bir kartı internette arcadecontrols.com forumlarındaki Calamity nickli üyenin yaptığı modifiye ATI Radeon sürücülerini kullanarak ücretsiz elde edebiliyorsun. Bunun için desteklenen seriden (ayrıntıları
http://geedorah.com/eiusdemmodi/forum/viewtopic.php?id=47 sitesinde bulabilirsin) bir radeon ekran kartı yeterli. Hatta HD 4XXX serisine yine aynı kişinin tasarladığı video BIOS modu sayesinde BIOS ve boot ekranı dahil 15 kHz görüntü verebilmek dahi mümkün. Böyle bir kart kullanırsan vga-scart arayüzü için vermiş olduğum linkteki 4 diyot ve iki dirençten oluşan en basit devre bile işini görecektir, hiç entegrelere falan bulaşmadan. Ayrıca arcadeVGA'dan daha fazla sayıda çözünürlük destekliyor.
-Donanım olarak MK2-MK3'den ötesini oynamam diyorsan en azından northwood serisi 2.6-2.8 Ghz lik bir pentium-4 lazım. Ancak MAME için sıfırdan bir bilgisayar kuracaksan zaten fiyatları fark etmiyor ikinci elde, kesinlikle en az 2.8-3 GHz'lik (hatta mümkünse 3.5 GHz üzerinde çalışan veya overclock yapılmış) bir core2duo sistem kurman. Ben elimde hazır boşta duran pentium4 ü taktım kabine, ancak tekken1 dahil hiçbir 3D oyunda performansı yetmiyor. AMD x2 5200+ ile denemeler yaptım, o da MAME'in intel'e optimize oluşundan dolayı (normalde bu işlemci core2duo nun orta seviye işlemcileri ayarında performans verir günlük kullanımda) yine beklenen performans artışını sağlamadı. Şimdi ise 100TL civarına ikinci el bir core2duo anakart ve E8400-8500 civarı bir işlemci alıp sistemi güncelleştireceğim. Çoklu çekirdekten de MAME fazla faydalanamıyor, bu yüzden aynı mimariye sahip daha az çekirdekli ama saat hızı olabildiğince yüksek olan işlemci MAME'de çok daha iyi performans veriyor. MAME işlemcinin saat hızına oldukça bağımlı. Ekran kartını ise hiç kullanmıyor. Orijinal arcade kartta yer alan tüm işlemciler (ses ve görüntü işlemcileri bile) bilgisayarın işlemcisi üzerinden emüle ediliyor. Yani on yıl önce çıkan radeon 9000 ile modern bir HD6XXX in performans farkı yok. Bu sebeple modlu sürücülere (CRT Emudriver) uygun bir kart olması tek kriter.
-MAME arayüzü olarak GameEX kullanıyorum, tavsiye ederim. Oldukça detaylı ve ücretsiz sürümünde de özellikleri kırpılmamış.
-İşletim sistemi olarak mutlaka 64-bit (directdraw desteği sıkıntılı olan windows 7 yerine XP 64-bit öneririm) kullan. Aynı donanımda en az %20 performans farkı yaratıyor. Bu konu ile ilgili de testler gerçekleştirdim, sonuçlarını paylaşacağım.
-MAME olarak CRT TV kullanacaksan kesinlikle GroovyMAME (
https://54c0ab1f0b10beedc11517491db5e9770a1c66c6.googledrive.com/host/0B5iMjDor3P__aEFpcVNkVW5jbEE/) kullan. Otomatik olarak ekranı oyunun gerçek çözünürlük ve yenileme hızına ayarlıyor. Böylece hemen her oyunu gerçek çözünürlük ve hızında oynayabiliyorsun, sanki orijinal arcade karta sahipmiş gibi) Bu MAME sürümü de yine yukarıda bahsettiğim modifiye Radeon sürücülerini hazırlayan arkadaş tarafından derlenmiş ve bu sürücülerle ortak çalışıyor. GroovyMAME kurulum ve ayarları ile ilgili de ayrıntılı bir yazı yazacağım çok yakında.
Şimdiden kolay gelsin