Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımFPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON
Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON  (Okunma Sayısı 174841 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #60 : Şubat 26, 2016, 10:18:50 ÖÖ »

Şimdi hızlıca göz attım, buradaki CRT ile biten dosyalar incelenmesi gerekenler:

https://sourceforge.net/p/vice-emu/code/HEAD/tree/trunk/vice/src/video/

Kodlardan anladığım kadarıyla luma'nın dışında chroma'ya da efekt uyguluyor ve efekt bildiğin blur gibi duruyor. Yani matris falan kullanmamış, komşu pixellerin ortalaması hesabı ya da ona yakın bir şey yapmış gözle takip edebildiğim kadarıyla.

Örnek source:

https://sourceforge.net/p/vice-emu/code/HEAD/tree/trunk/vice/src/video/render1x1crt.c
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #61 : Şubat 26, 2016, 10:28:34 ÖÖ »

PAL'e özel böyle bir şey olabilir. Ama amaçladığımız bu renk karışımını sağlayanın o olduğu kafama pek yatmadı demek istedim... Bir sonraki kod açıklaman çok daha anlamlı geldi..

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #62 : Şubat 26, 2016, 10:42:10 ÖÖ »

neyse şimdi şöyle düşündümde söylediğim yöntem için baya bir işlem gücü gerekir bunu fpga karşılamayabilir ayrıca yazan kişininde çok ciddi bir emek vermesi gerekirki buda ticari olmayan bir ürün için pek mümkün olmayabilir.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #63 : Şubat 26, 2016, 11:24:05 ÖÖ »

Bir şeyler buldum galiba.

NTSC formatında sinyaldeki iltemindeki parazitlerden kaynanklanan 'hue error' denen renk hataları oluyor. PAL sisteminde bu hataları elimine etmek için çift satırlarda renk bilgisinin phase bilgisini ters çeviriliyor. PAL (Phase Alternating Line) ismi de buradan geliyor. Hatta odd rasterlar NTSC line, even rasterlar PAL line olarak adlandırılıyor.

Bu sefer ilk PAL receivarlarda parazitler fazlalaştıkça hannover bar denen bir arifact çıkıyor. (PAL satırları soluk görünüyor.) Telefunken daha sonra bunun önüne geçmek için reciever'lara analog delay hattı eklemiş. Telefunken reciver'lar Chroma bilgisini saklayıp, bir önceki satırla 50:50 oranında karıştırarak ekrana veriyorlar. Bu şekilde parazit sadece saturation'da sapmaya oluyor ama hannover barlar görünmüyor.

Aradığımız efekt bu olabilir. Yalnız Japonlar patent ödememek için bu sistemi pek kullanmamışlar. Onun yerine ikinci satırın phase bilgisini tekrar çevirip tüm satırları NTSC yapmışlar. Sanırım bunlar üzerinde NTSC/PAL switchi bulunan multi system TV'ler.
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2016, 11:44:54 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #64 : Şubat 26, 2016, 11:36:54 ÖÖ »

Bu konuya FPGA tarafındaki teknik yönden bakmak gerekirse, yatay satırdaki ardışık piksellerde karışım/blur vb gayet mümkün. Hatta bir alt ve bir üst satır arasında da mümkün.

Ama PAL interlaced yani C64 standart çıkış formatına bakacak olursak şöyle bir detay var; PAL formatında önce tek numaralı 288 satır taranır ki bu saniyenin 1/50'inde gerçekleşir, sonra da aynı frame'e ait olan çift satırlar taranır. Toplam frame'in taranması 1/25 saniye sürüyor yani.

C64 açısından aslında tek veya çift nolu satırın taranıyor olmasının hiç bir önemi yok. Ama FPGA tarafında blur vb yaparken bir önceki frame ile işlem yapmak gerekecek ise bunu mümkün olmayacak. Çünkü tüm frame'i hafızada tutan bir framebuffer kullanmıyorum.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #65 : Şubat 26, 2016, 12:03:37 ÖS »

Videocular 50Hz'lik yarım frame'leri field diyor galiba. Format değiştirmek için kullanılan upper ve lower field'i ayrı ayrı de-interlace yapıp her iki görüntüye %50 transparency vererek üst üste bindiren bir de-interlace filtresi var. Benzer bir etki yaratıyor ama bellek yetmeyeceği için bu da olmaz tabi.

Bu telefonken'in analaog delay line'ının bir benzerini FPGA'nın girişinde  haricen oluşturamazmıyış. Gelen sinyali 1/25 saniye geiktirip, yeni gelenin üstüne bindirecek bir sistem.

Orjinalı burada
http://www.google.com/patents/US4553156

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #66 : Şubat 26, 2016, 12:06:49 ÖS »

1/25 sn lik bir delay line oldukça külfetli ve fiziksel olarak büyük olur. Yani bana yap deseler, sisteme bir de RAM ekleyip dijital olarak FIFO ile aynı şeyi yapmayı tercih ederdim.

EDIT: Bu arada yanlış ifade etmişim, field olacak haklısın...

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #67 : Şubat 26, 2016, 12:16:51 ÖS »

Bu arada bir deneme yaptım. Ekranda 3 tane top var, ortadakinin rengini her bir fieldda yani 1/50 saniyede değiştirdim. Bir soldakinin renginde, bir sağdakinin renginde. Elimde 1084 yok hatta gerçek CRT olan hiçbirşey yok. Ama Avermedia ile VGA'e çevirdiğimde bariz bir şekilde ortadaki top diğer iki topun renginin karışımı gibi birşey olmuş oldu. Bunu gerçek CRT de denemek lazım.

Bence şu olacak, ya alt alta gelen satırlar farklı renklerde görünecek. Yada göz aynı bu şekilde iki rengin karışımı gibi görecek. Aslında eğer alt alta iki satır farklı renkte görünürse, gerçek CRT lerde 200piksel olan düşey çözünürlüğü 400 e çıkarmak için bir effect olmuş olur. Yok eğer karışıyorsa renkler bu da 16 rengin dışında renk elde edilebilir demek oluyor.

Ama bu kodu VICE ile denediğimde PAL emu açık bile olsa 1/50 saniyede bir renk değiştiriyor gibi görünüyor. Yani VICE aslında PAL in interlaced tarama efectini emule etmiyor yada ededmiyor.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #68 : Şubat 26, 2016, 12:22:18 ÖS »

Biraz daha iyi ifade etmek gerekirse, aynı örneği topun rengini bir kırmızı bir siyah olacak şekilde değiştirdim. Şimdi burada ben 6 kırmızı yatay çizgi sayıyorum. Aralardada gene siyah çizgiler var. Yani düşeyde çözünürlük iki takına çıkmış gibi görünüyor. Acaba CRT de nasıl görünür bu?

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #69 : Şubat 26, 2016, 13:37:52 ÖS »

Bu detaylara hakim değilim ancak Vice'ın çıktıyı kendisinin üretmesi avantajı var elbette ki. O 50 FPS ile de sınırlı değil, warp speed yap olsun sana 1000 FPS (nin kullandığın monitörün hertziyle sınırlanmış hali). Kısacası sinyal nasıl alınacak, nasıl bufferlanacak beni aşan konular. Sadece bir önceki frame kullanılırsa doğal olarak interlace efekti oluşacaktır. Deinterlace için de buffer kullanmak gerekecektir yine. Hatta blur da çekersek bir nevi motion blur elde etmiş oluruz herhalde kendi çapında.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #70 : Şubat 26, 2016, 15:02:41 ÖS »

c64 hdmi ya takılsın, uygun maliyetli bir alet olsun, 16 renk temiz görüntü olsun benim olsun.

this is amiga speaking.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #71 : Şubat 26, 2016, 15:21:10 ÖS »

c64 hdmi ya takılsın, uygun maliyetli bir alet olsun, 16 renk temiz görüntü olsun benim olsun.

biri sana c64 reloaded hediye etsin. Kahkaha tabii bana da etsin. bu olmayacağına göre biz iyisi mi şu FPGA projesinin bitmesini bekleyelim efendi efendi.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #72 : Şubat 26, 2016, 15:55:30 ÖS »

bir abimiz vardı, eylül ayında bize bağıra bağıra şu yatırımı yapın dedi, bizden başka 3-5 kişi daha takip ediyordu kendisini. ben dediğini yapsaydım şimdi c64 reloaded'in burada imalatını yapardık. ben dinlemedim ama bir daire parası kadar büyük zararda olan bir abimiz dinledi zararını kapatıp parasına para kattı. en azından bir parça yatırım yapsaydım şimdi 3-5 tane Individual Computers’ten sipariş verirdim. of offf..

this is amiga speaking.
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #73 : Şubat 26, 2016, 17:01:42 ÖS »

delimavi bence ne kadar uğraşırsan uğraş %100 sonuca ulaşamazsın bu sistemde ozaman en yakın sonuca bakmak lazım bence bunuda geri sayfalarda verilen 46 renk demoyu pc monitörde çalıştırıp aradaki farklara bakarak yapmanı tavsiye ederim en yakın sonucu veren efek doğrudur diye düşünüyorum. bence vice'ı karıştırma referans olarak orjinal monitör görüntüsünü al
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #74 : Şubat 26, 2016, 17:07:12 ÖS »

Uygun fiyatlı bir 1084 bulmam lazım olacak. Satabilecek elinde fazla olan var mı?

Sayfa: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: