Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımFPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON
Sayfa: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON  (Okunma Sayısı 174926 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #135 : Mart 03, 2016, 09:32:46 ÖÖ »

Yıllardır elektronikle ilgilenirim, nedense hiç rastlamadım bu frekansta kristale. Tabi okudum sonrasında nette, PC bilgisayar ilk günlerinden beri PLL kısmında kullanılıyormuş. Aynı şekilde gene dediğin gibi NTSC video işlerinde de kullanılıyormuş. E peki halen merakımı gideremedim nedir bu frekansın özelliği. Yani PC ile NTSC nin hiç alakası yok. Nasıl oluyor da iki farklı uygulamada da 14.318 gibi küsüratlı bir değerde referans frekansı ihtiyacı olabiliyor. Bilen varsa yol göstersin, geçkten merak ettim konuyu, öğrnemek istiyorum.

Öncelikle böylesine büyük kapsamlı ve her retroseverin beklentisi olan bu projeyi gerçekleştirdiğiniz ve burada adım adım ilerleme aşamalarını paylaştığınız için teşekkür ederim, ellerinize sağlık.

PC ile NTSC'nin alakası durumuna gelince... İlk PC'ler (PC, XT, AT) zamanının diğer bilgisayarları gibi kendine özgü bir monitör yerine genellikle televizyona bağlantı olanağı sunduğu için bu özellikten yoksun bırakılmadı. IBM'in Color Graphics Adapter (CGA) kartı üzerinde TTL CGA monitör çıkışına ek olarak kompozit NTSC çıkışı da vardı ve NTSC sinyalini üretmek için gerekli olan clock sinyali beklendiği üzere bu 14.318MHz lik kristalden alınıyordu Yani o kristal bu durum düşünülerek özellikle seçilmişti. Hatta NTSC sisteminde gerekli olan COLOR TINT düzeltmesi için bu frekansı hassas olarak ayarlamaya yarayan bir de trimmer kondansatör bulunurdu PC/XT/AT anakartlarının üzerinde.

Birkaç yıl sonra 15 kHz standart TV'lerin desteklemeyeceği 21 kHz EGA ve 31 kHz VGA standartları yaygınlaşınca ve bununla birlikte işlemci saat hızları da yükseldikçe kompozit video çıkışı ve bu kristal de tarih oldu.

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #136 : Mart 03, 2016, 16:43:19 ÖS »

@delimawi: Bir iki gün bakmadım başlığa, arada projeyi bitirmişsin nerdeyse. Süper hızlı sonuca varmışsın, tebrikler. Üzerine bir de ince ayar eksiği olsa da Mermaid'in örnek resmi olması gerektiği gibi gözüküyor. Ben LCD/LED teknolojisinde orjinal Commodore 64 ile daha o resmi düzgün göremedim. Senin sayende görebileceğiz gibi duruyor. Eğer sipariş listesi alıyorsan beni derhal sıraya sok lütfen, sabırsızlandım.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #137 : Mart 03, 2016, 21:14:04 ÖS »

Merhaba,

Dün gece bitiremediğim PCB'yi sabah alelacele bitirdim ve elde bastım. Neyse, hızlıca dizdim test PCB'sini. Artık SAA7113'ümüzün yeni bir yuvası var.

Elimde dişi TOS fiş kalmamış, Luma ve Chroma doğrudan lehimli...

Son durumda test kurulumu aşağıdaki gibi. Şimdilik gene SAA7113 konfigürasyon için bir PIC var board üzerinde.

Bu arada dün siparişini verdiğim USB capture kartı elime ulaştı. Hemen içini açtım ve şok, Çin'liler gene bir yolunu bulmuş işi ucuzlatmış, tek chiple işi bitirmişler. SAA7113 falan yok... :/

Derken, PCB'nin arka tarafını çevirince bizim yavru çıktı meydana. Babalar gibi yatıyor orada SAA7113H...

Şimdi en azından 20 TL ye aldığım bu kartların içinde SAA7113 olduğundan eminim. Zaten TVP kullansaydım 5-6 dolar + KDV ve yol parasına mal olacaktı. Artık korkmadan çalışmalara devam edebilirim. Başına bir zeval gelse bile tedarik edilebiliyor. Aliexpress için 5-6 hafta beklemeye gerek yok.

SAA7113'ün register seti ve PDF'i daha karışık. Çokça registeri mevcut. Hızlıca sadece denemek için oldukça default bir register set hazırlıyorum, ve PIC'i programlıyorum. Gene şimdilik ilk olarak Luma kanalı devrede. Ve görüntü karşımda. Bu arada göz ile fotograf makinesinin gördüğü resim çok farklı. Çok uğraştım ama göze göründüğü gibi çekemedim ekrandaki resmi.

Doğrudan LCD ekrandaki görüntüyü adam gibi çekebilmenin bir yolu olmalı. Bu konuda tavsiyelere açığım. Zira yukarıdaki fotograflar hakikaten benim gördüğüm his ve etkiyi uyandırmıyor.

Bu günlük bu kadar. Yarın Chroma işine tekrar girişeceğim kısmetse bu entegre ile...

@pcdata76, bilgiler için teşekkür ederim, öğrenmiş olduk...

@skate, daha kaba ayarlara bile geçemedim, kısmetse de olacak bu iş, ışık göründü diyelim tünelin sonunda. Henüz ön sipariş falan almıyorum ama üretecek olursam seninki zaten çıkacak olan ilk parti içinde...

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #138 : Mart 03, 2016, 21:29:48 ÖS »

Doğrudan LCD ekrandaki görüntüyü adam gibi çekebilmenin bir yolu olmalı. Bu konuda tavsiyelere açığım.
Print Screen   Kahkaha

Süper bir proje daha..  Yine keyifle takip ediyorum. 

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #139 : Mart 03, 2016, 21:33:41 ÖS »

Print Screen   Kahkaha

Şaka bir yane 10 tane foto çektikten sonra, nasıl olurda gözün gördüğü gibi çekmez lan bu diye yırtınırken bugün, gözüm masamın solunda duran tarayıcı printer'a ilişti. Yatırcam dedim bu ekranı scanner'a, tarayacağım... Sonra sakin ol dedim kendi kendime, bir orta türk kahvesi içip başka şeyler düşünmeye çalıştım, geçti... Kahkaha

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #140 : Mart 03, 2016, 21:37:20 ÖS »

Eğer 2012 sonrası üretim LG akıllı TV varsa aşağıdaki uygulama ekranı kayıt etmeni sağlıyor. Akıllı TV'lerin zaten kayıt özelliğide var. Görebildiğim kadarıyla akıllı TV'de test etmiyorsun ama belki fikir verir.. Bu arada eline sağlık....Heycanla canlı olarak görmeyi, izlemeyi bekliyoruz...

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lge.tv.remoteapps&hl=tr

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #141 : Mart 03, 2016, 21:39:58 ÖS »

Hımmm bu enteresan, evet ofiste denediğim akılsız. Akıllı TV evde var, ama o da Samsung. Gerçi onda zaten kayıt özelliği vardı haklısın, hiç aklıma gelmedi. Tabi, ya TV yi ofise taşımam lazım yada commodore'u eve. Haftasonu belki bunu deneyebilirim, hem de bir modelde daha test etmiş olurum böylece...

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #142 : Mart 03, 2016, 21:49:27 ÖS »

Print Screen   Kahkaha

Şaka bir yane 10 tane foto çektikten sonra, nasıl olurda gözün gördüğü gibi çekmez lan bu diye yırtınırken bugün, gözüm masamın solunda duran tarayıcı printer'a ilişti. Yatırcam dedim bu ekranı scanner'a, tarayacağım... Sonra sakin ol dedim kendi kendime, bir orta türk kahvesi içip başka şeyler düşünmeye çalıştım, geçti... Kahkaha
fotoraf makinannın kaliteli olduğunu varsayarak bence sebebi çipe uyguladığın efekleri çekememen olabilir hatta dahası uyguladığın efekler belkide resimin daha kötü çıkmasını sağlıyordaolabilir bence bide şöyle dene 1080p video çek youtube at 1080p olarak daha başarılı olur diye düşünüyorum.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #143 : Mart 03, 2016, 21:55:33 ÖS »

Olabilir ama LCD ekranda şöyle bir durum var farkettiğim. Ekran simsiyah olsa bile, göz tüm ekranı aynı tonda görüyor. Ama foto çekince, kesinlikle bir parlama oluyor. Ekranın bir kısmı beyaz bir kısmı siyah gibi çıkıyor. Ama kesinlikle öyle değil...

Bu fotoyu ne demek istediğimi ifade etmek için atıyorum mesela. Benzer şekilde bir çok detay daha farklı görünüyor aslında.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #144 : Mart 03, 2016, 22:08:50 ÖS »

Fotolardaki dalhalanmanın sebebi

a) LCD'nin arkasında floresans lambaların şebeke elekriğinden kaynaklanan 50Hz'lik titremesi
b) Eğer LCD arkasında floresans ampülleri yerine LED varsa LED sürücü güç kaynağının daha yüksek frekanslı besleme sinyalinden ötürü daha sık dalgalı bir pattern çıkabiliyor.

Profesyonel video ekipmanlarının bu tür görüntü çekebilmek için Genlock cihazlarına bağlantı arabirimleri vardı ama onlar genelde CRT'deki dalgalanmayı engellemek içindi.

Bence telefon veya makineni gece çekim gibi modu varsa oraya ayarlamak daha iyi olur gibi. Bu sayede objektif daha fazla açık kalıp ışık dalgalanmasının kare'de daha fazla yere yayılmasını sağlayarak homojen bir görüntü almak sağlanabilir. Ancak tabi bu durumda kamerayı titretme sorunu ortaya çıkabilir.

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #145 : Mart 04, 2016, 09:44:38 ÖÖ »

Fotoğraf makinesi anlık görüntüyü yakalarken göz sürekli olarak gördüğü görüntülerin ortalamasını alıyor. Bu nedenle tam olarak gözün gördüğünü çekmek için makineyi sabitleyip poz süresini uzun tutmak gerekiyor. Shutter speed ayarı olan bir fotoğraf makinesiyle bir kaç saniyelik poz süresi ile gözün gördüğüne yakın bir şekilde çekilebilir fotoğraf. Tabii elinde böyle kaliteli bir makine varsa.

Mobil cihazlarda shutter speed donanım seviyesinde var mı emin değilim ama en azından yazılımla simülasyonunun yapıldığını biliyorum. Store'dan shutter speed diye search edip, uygulamaları deneyebilirsin ucuz bir yöntem olarak.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #146 : Mart 04, 2016, 10:18:09 ÖÖ »

Şu ekranda görünen dikey çizgiler, LCD ekran kullanananların yakındığı şu meşhur parazitten mi kaynaklanıyor? Yoksa alakasız bir şey mi?

Fotolardaki dalhalanmanın sebebi
Profesyonel video ekipmanlarının bu tür görüntü çekebilmek için Genlock cihazlarına bağlantı arabirimleri vardı ama onlar genelde CRT'deki dalgalanmayı engellemek içindi.

Yavuz senin sadece tamir başlıklarını değil, tüm yazdıklarını dikkatli okumak lazım. En değerli bilgiyi satır arasında vermişsin yine. TV ekranlarını filmlerde nasıl çekiyorlar diye hep merak etmişimdir. Hatta sonradan montajla eklendiğine dair bir teorim vardı. İki dakikada çürüttün.
« Son Düzenleme: Mart 04, 2016, 10:25:36 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #147 : Mart 04, 2016, 10:32:04 ÖÖ »

@wizofwor, dizilerde, filmlerdeki ekranlar sonradan yerleştiriliyor... Yavuz'un bahsettiği özel ekran görüntüsü çekimleri sanırım.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #148 : Mart 04, 2016, 10:59:17 ÖÖ »

Yerli dizilerde sonradan yerleştirildiği bariz belli oluyor(du) zaten. Zira ekranın bombesini tam ourtamıyorlardı. Ama bazen insanların televizyonla iletişim halinde olduğu öyle sahneler oluyor ki bunu nasıl çekmişler diyorsun. Sanırım onlar Genlock'muş işte.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #149 : Mart 04, 2016, 12:21:33 ÖS »

Ben zamanında TV yarışmalarında kullanılmak üzere bir kaç yazılım + donanım hazırlamıştım eskiden bir iki özel proje için. Yavuz abinin dediği gibi tüm stüdyoda tek bir gen lock kaynağı senkronizasyon sinyali üretiyor, yayında kullanılan tüm ekipmanlar slave olarak o sinyale lock olup görüntü üretiyorlar. Stüdyoda kameranın çekebilme ihtimali olan tüm ekranlar da buna dahil. Hatta benim yazılmın koştuğu PC ye bile bu sinyali verdiler, görüntü çıkışın bununla lock olmak zorunda dediler. O zaman tanışmıştım bu olayla.

Sadece kameranın x bir ekranı çekme ihtimali değil, aynı zamanda resim seçici masada farklı kaynaklar arasında geçiş yaptığı zaman da taramalar locked olmalı ki smooth geçiş yapılabilsin.

Hatta bir de ana kumanda diye bir merkez var, tv kanalının ana merkezi diyelim. Genlock sinyali oradan geliyordu. Çünkü mesela Ankara stüdyosu ile İstanbul stüdyosu bile locked olmak zorunda...

@skate dediğin şey aklıma geldi. İlk başlarda cep telefonu ile çektim. Sonra yarı slr bir makine vardı. Ondan ümitliydim, ama dediğin pozlama süresi ayarı yokmuş. Gene başa dönmüş olduk. Mark IID var evde ama üşendiğimden getiremedim kaç gündür. En son çare pozlama süresi ile oynayacağım.

Neyse bugün sabah chroma hattını bağladım. Azıcık SAA registerleri oynadım. Sonuçlar şu an için beni tatmin etti. Şunu açık açık söyleyebilirim. Bu güne kadar LCD/LED ekranda görüdğüm en iyi C64 görüntüsü.

Bu kadar gelmişken biraz daha devam etmek için PAL blendinge hafiften giriştim. Henüz basit olarak 4.1 MHz e kadar bass band ayarlayabildiğim basit bir filtre ile denemeler yaptım. Gene dediğim gibi sonuç fena değil. Artık algoritmalar üzerinde oynanabilir birşeyler var elimde.

PAL Belnding için test imajımız:

Detayları görebilmek için biraz zoom yapılmış hali, filtreler aktif değil. Görüntü net. (Burada göründüğünden daha net, makine bu kadar çekebildi.)

İlk PAL blending denemesi:

Yakın çekim açılış ekranı. PAL blending açık.

Aşağıdaki tüm test fotolar PAL blending açık olarak alındı. Ama emin oldun LCD de daha güzeller...

Bir yakın çekim daha. Pixellerin nasıl blend olduğu görülüyor:

Haftaya daha kaliteli görseller çekmeye çalışacağım...

Sayfa: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: