Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımFPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: FPGA Günlükleri - I, II, III ve IV (FPGA ile HDMI Görüntü Üretme) SON  (Okunma Sayısı 175102 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #165 : Mart 04, 2016, 16:11:38 ÖS »

Haftaya biraz ses işini araştırayım o zaman.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #166 : Mart 04, 2016, 16:21:32 ÖS »

Sıfırınç Kahkaha
(C64 üm olsaydı böyle demek isterdim..)
Görüntüler çok güzel görünüyor.

@delimawi, şu cihazın  HDMI to HDMI Pal blending lisi olsaydı
epey işime yarardı.

Digiturkplay' dan laptopla TV 'ye görüntü aktarıp maçları seyrediyorum.

Eski TV'de VGA girişi vardı.
Sağolsun, yavuzg üstadın CRTSIM i ile Scanline aktarıp seyrediyordum.

Yeni TV' de VGA girişi yok..
O yüzden ona sadece hdmi ile bağlıyabiliyorum laptobu.

Ortaya karışık bi cihaz olsa, her türlü girişi olup (hatta wii bile bağlayabilsem), HDMI Pal blending çıkışı olsa. Kahkaha

Neyse benimkisi sadece bir fantezi..

Sanırım hem maliyetli olur, hem de çok uğraştırır heralde...

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #167 : Mart 04, 2016, 16:45:00 ÖS »

@delimawi: olay bitmiş hocam. ellerine sağlık. analog / dijital ses çevrimi yanlış hatırlamıyorsam ~20 milisaniye kadar bir delay yaratıyordu. Bu da 50 FPS olan C64 için sadece bir frame gecikmesi demek sesin. Kolay kolay hissedileceğini sanmıyorum, bence buffersız çözülebilir bu şekilde. Ancak işin HDMI tarafını bilmiyorum, benim dediğim standart analog / dijital dijital / analog çevrim işinin yarattığı delaydi. FPGA ile HDMI'a output verirken daha büyük delayler oluşuyorsa tabii ki bir çözüm lazım.

Peki HDMI'da MPEG/AVI containerlardakine benzer timestamp türü bir destek yok mu acaba? Yani sen audio ve video'yu gönderirken birer timestamp eklesen, TV/Monitör ona göre davransa türü bir şey?
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #168 : Mart 04, 2016, 17:33:19 ÖS »

Haftaya biraz ses işini araştırayım o zaman.

bi işe girişince devamı geliyor işin zorunu yapmışşın tahminimce kolayı kalmış geride bence sen bunuda yaparsın diye düşünüyorum.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #169 : Mart 04, 2016, 22:55:52 ÖS »

delimawi: elinize sağlık, hızlıymışsınız maşallah. fiyatlandırma konusunda şöyle bir önerim var: öncelikle ayrı ayrı olarak arge saat ücretini ve kart yapım saat ücretini belirleyin. Sonra kaç tane ürünün satışından arge ücretini karşılamak istiyorsanız (ya da ortalama kaç satacağını düşünüyorsanız) toplam arge ücretini ürün sayısına bölersiniz. Bu her ürün maliyeti üzerine eklenmesi gereken arge bedelini verir. Bir de kart yapım bedeli var, bu basit, kartın ortaya çıkması için gereken saat x kart yapım saat ücreti. Bunu da üzerine eklersiniz, son fiyat ortaya çıkar.

Ürünü arkadaşlarınıza lisansladığınızda onlar da bu fiyattan yapıp satarlar, arge bedeli size, kart yapım bedeli arkadaşlarınıza kalır. Bu tabii projenizin 'open' olmaması durumu için. Belli bir satıştan sonra bu versiyonu open yapmanız da her zaman mümkündür.

Dışarıya faturalı satış için şirket kurmalı ya da şirketi olan birisiyle çalışmalısınız. Üründe çıkabilecek hatalar, ürün destek, ürün garantisi ve devlete vergiler için bedel ayırmanız lazım. Bu durumda ürün fiyatını yukarıdakinin 2 katı yapmanız uygun olur. Eğer kurarsanız şirket=siz değilsiniz. Şirketin kendine has ihtiyaçları vardır ve bunları karşılamanız gerekir.

Başarılarınızın devamını dilerim 

Use the brute force, Luke
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #170 : Mart 04, 2016, 23:21:01 ÖS »

Bildiğim kadarıyla Delimawi zaten profesyonel bir arkadaşımız. Sadece retro dünyamıza nispeten yeni konuk oldu. Bu nedenle özellikle yurtdışında oluşabilecek muhtemel ilgi konusunda bilgili olmayabilir düşüncesiyle fikir veriyoruz. Yoksa büyük ihtimalle fiyatlama ya da işin mali kısmı, kendisi için ürünü hayata geçirmekten daha kolaydır (ki ürünü de maşallah oldukça hızlı hayata geçiriyor...)

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #171 : Mart 05, 2016, 10:37:44 ÖÖ »

Benim bu konulardaki düşüncem şu şekilde. Öncelikle yaptığım herşeyi yaparken zaten ben kazanacağımı kazanmış oluyorum ki beklentim hiç bir zaman maddi değil. Dolayısı ile bu projelerin doğup büyümesine şahit olan, burada yorumlarıyla destekleyen herkes sahip olsun isterim. Yapılan herhangi bir projeyi ister üzerine birşey katarak ister olduğu gibi, ticari bir hedefi olmadan yapmak isteyen kim olursa hem kaynak olarak yardımcı olmaya çalışırım hem de gerekiyorsa kod vb paylaşırım. Ama burada ticari beklenti olmadan geliştirilmiş olan bu projelerin başkaları tarafından üretilip bu veya başka ortamlarda izmin olmadan satılmasına da gönlüm razı olmaz.
...
Forum dışı satış ise bambaşka bir konu. Açıkçası burada güzel bir ortam var, bilgilerimizi, fikirlemizi, deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Forumun kalitesi belli. Forum dışından bu projelere hiç bir katkısı olmadan sadece işini görmek için edinmek isteyen olursa da uygun bir kar marjı ile satılması gerektiğini düşünüyorum. Ama bunun nasıl formülize edileceği konusunda bir fikrim yok. Belki satılacağına inandığım projeler olursa forumdan ayrı olarak ebay vb üzerinden de satışa sunabilirim.

LW3D: göreceğiniz üzere karın nasıl formülize edileceği konusunda bir eksiklik var. Konuyu başından beri takip ediyorum ama bu kısımda fazla birşey yazan olmamış. Ben de yardımcı olmak istedim. Adil bir öneri ortaya koyduğumu düşünüyorum. Önerimde kusurlar olabilir tabii ki ama hiçbirşey olmamasından iyidir, bir başlangıç noktası olarak kullanılabilir.  Bunun için vakit harcadım ki şu sıralar vakit benim için çok önemli. Siz de bunun üzerine fiyatlama onun için sorun olmaz manasında birşeyler yazarak beni ortalıkta boş boş konuşan birisi durumuna sokuyorsunuz.

Daha net konuşayım, şahsımdan bir rahatsızlık varsa çeker giderim. Daha önce de bir iki bu tarz tavırla karşılaştım, daha foruma katılalı kaç hafta oldu. Rahatsızlık verecek birşey yaptım mı, ne yaptım bilmiyorum ama farketmez hemen yazın, böyle bir düşünce oluşmuşsa hemen uzaklaşayım siz de kurtulun bende. Ben bu foruma aynı kafada bir sürü kişi var konuşuruz diye geldim. Ne ukalalık yapmayı severim ne de bir sürü zaman emek harcayıp zorluklarla öğrendiklerimi değerini bilmeyecek olanların önüne atıp heba etmeyi, saygıdeğer bilgili görgülü arkadaşları tenzih ederim. Şunu biliyorum demekten ciddi çekinen birisiyim çünkü kıskançlıklar yok saymalar çok yıpratıcı oluyor. Bir de bedavadan aptal durumuna düştüğümle kalıyorum. Ama bildiklerimi paylaşmak için geldim, yeri geldikçe de paylaşırım. Elimdeki nimetin zekatı olarak paylaşmam da gerek.

Use the brute force, Luke
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #172 : Mart 05, 2016, 10:55:51 ÖÖ »

Text ortamının klasik yanlış anlaşılması olayı. LW3D'nin dediğini ve ne amaçla söylediğini çok iyi anlıyorum. Bu nedenle açık açık analizimi yazıyorum.

@Lvnt: Senin tavsiyen çok güzel ve profesyonel. Ancak her ne kadar delimawi'yi tanımasam da facebook'ta bir iki gün önce arkadaş listeme eklediğimde gördüğüm kadarıyla kendi şirketinin sahibi, CEO title'ı olan birisi. LW3D de buna istinaden senin verdiğin tavsiyeler ile ilgili değil, delimawi'nin de sadece teknik bir kişi olmadığını ifade etmek için bunları yazdı.

Klasik olarak yüz yüze konuşuyor olsanız hiç sorun yaşanmayacak bir konunun text ortamında dönüştüğü durum.

Geçen commodore.gen.tr buluşmasında LW3D'nin bir lafı olmuştu benimle ilgili. Facebook'ta siyasi görüş ayrılığımızdan dolayı sık sık sert giriştiğimiz için birbirimize laf arasında "siyasi çatışmalardan dolayı pek foruma uğramıyor" gibi bir şey demişti, ben cevap vermemiştim. Hayır, bundan dolayı değil, kendi admini olduğum forum dahil hiç bir foruma uğramama nedenim şu drama olayı. Text ortamı boktan bir yer. Bu nedenle işim olduğu kadarıyla uğrayıp kaçmanın peşindeyim.

Normalde bu tartışmaya dahil olmak da istemem. Ben yazdıklarımı tartışma çıkmadan bitmesi ümidiyle yazdım. Ses tonum son derece normal, okurken sert algılayacağınızı tahmin ederek belirtiyorum. Alın size smiley.
perpetual_007
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #173 : Mart 05, 2016, 12:03:15 ÖS »

Sesi de aynı bağlantı üzerinden taşırsak sadece tv'den çıkış alabileceğimiz için pek heyecan yaratmayabilir kanımca.Aynı zamanda ikinci bir çıkış müzik seti için de olursa süper olur Kahkaha. Ben özellikle basları daha fazla istiyorum .
Hocam elimde çekirdek forumu heyecanlı heyecanlı okurken yaz zamanını beklemek lafı geçince gözlerim dolup dondum kaldım . Neyse geç olsun güzel olsun.Süper ötesi görünüyor.Bir de uzaktan çekilmiş, televizyonlu foto atabiliriseniz çok sevinirim
« Son Düzenleme: Mart 05, 2016, 12:11:21 ÖS Gönderen: perpetual_007 » Logged
Enson
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #174 : Mart 05, 2016, 12:13:34 ÖS »

@Lvnt, "ortalıkta boş boş konuşan birisi" olduğunuz fikrinde yanlışınız var, bu mesajının ile ürün geliştirmeden sonraki aşama hakkında bilgi sahibi oldum, o yüzden teşekkür ederim.
EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #175 : Mart 05, 2016, 12:51:07 ÖS »

Görüntüler mükemmel ötesi olmuş, tebrik ederim.

this is amiga speaking.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #176 : Mart 05, 2016, 13:10:47 ÖS »

@Lvnt kusura bakma...Tamamen yanlış anlamışsınız. Daha önce yazıştığımızı dahi hatırlamıyorum. Kişilerle, olaylarla çok takıntılı biri değilimdir. Neyi amaçlayarak yazdığımı çoğu arkadaş sağolsunlar fark etmişler. Verdiğiniz değerli bilgiler ve katkılar için sağolun... Sadece Delimawi'nin bu konuya ticari yaklaşmadığını, ticari olarak zaten bu türden profesyonel çözümleri hayata geçiren bir şirketi olduğunu bilin istedim... tekrar teşekkürler.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #177 : Mart 05, 2016, 14:09:51 ÖS »

@delimawi, şu cihazın  HDMI to HDMI Pal blending lisi olsaydı
epey işime yarardı.

Şimdi bu dediğiniz iş aslında hedefi oldukça genişletiyor. Bu çapta bir donanımla olacak gibi değil. Zaten sadece bulabildiğim en bol ve ucuz FPGA olan bu chip ile, 800x600 üzerinde bir timing üretmek de pek olası değil. Aynı şekilde HDMI sample etmek de oldukça zor ve meşakkatli.

Burada yaptığımız olay aslında C64 çıkış sinyaline en yakın HDMI format olan 720x576p@50Hz formatını üretmek. Bu sayede C64'ten tek bir satır bilgisini alıp, bunu iki misli hızla HDMI'a iki satır olarak gönderiyoruz. Yani sadece scan doubling yapıyoruz. C64 64uS içinde tam bir satır gönderdiği anda biz tam iki satır göndermiş olmalıyız ki bir sonraki satırda senkronizasyon bozulmadan işlem devam etsin.

Hatta C64 625 satır göndermesi gerekirken, 624 satır gönderiyor ve bu konuda arada buffer kullanmadığımız için yapabileceğimiz çok birşey yok, aynen olduğu gibi bunu da HDMI'a 624 satır olarak gönderiyoruz. Bu aslında HDMI formatından saptığımız nokta ve benim de endişeli olduğum yer burası. Eğer herhangi bir TV yada monitor bu gelen sinyal tam olarak standarda uygun değil diye göstermemzlik yaparsa gol yeriz.

Ben elimdeki iki adet LG, iki adet ASUS, bir adet Viewsonic ile denedim, hiçbiri sıkıntı çıkarmadı. Müsait olduğumda Samsung ile de deneyeceğim. Gördüğüm kadarı ile ASUS'lar timing konusunda daha hassas, çok sağını solunu çekmeye gelmiyorlar, mızıtabiliyorlar. Buna rağmen bu sinyali sorunsuz gösterdiler. Zaten üretim falan yapacak olursak bir çok TV ve monitörde önceden test ederiz.

Bu arada ben bu topic'i FPGA ağırlıklı tecrübe paylaşmak için açmıştım. Hatta projenin son durumundaki FPGA/Verilog kısımlarını teknik makale şeklinde paylaşmak istiyorum. Ama gördüğüm kadarıyla bu kısımlarla pek ilgilenen olmuyor. Yazması da açıkçası hem zaman alıyor hem de çok keyifli değil. Bu sebeple kısa kısa geçtim teknik yerleri. Amacım bilgi saklamak değil yanlış anlaşılmasın, bilginin paylaşarak çoğalacağına inanan biriyim. Eğer talep varsa hiç çekinmeden son duruma ait teknik bir makale yazıp yayınlarım burada. Birazcık konuya yakın olan ve üzerinde birşeyler geliştirmek isteyen arkadaşlar da yararlanabilir. Hatta projeyi replike edebilirler.

İşin ürün ve proje kısmı için ayrıca bir topik açacağım ve final üründe olması gereken talepleri önceden toplayacağım. Örneğin Yavuz Abi'nin NTSC talebi, belki bir RGB girişi? Ses anladığım kadarıyla isteniyor, buna değineceğim. Ayrıca birçok parametre var bence ayarlanabilir olan. Ve hakikaten bir göze güzel gelen diğer hoş gelmeyebiliyor. Bu sayfalarda bir arkadaş dile getirmişti, scanlines kapatılabilsin diye mesela. Bu ve buna benzer, scanline yüzdesi, pal blending miktarı, renk, kontrast, ışık ayarları vb vb parametreler eklenmeli.

Üzerinde bir LCD olsun istemiyorum, bu sebeple tüm bu ayarlar OSD gibi bir interface üzerinde yapılabilse güzel olur. Tabi bu durumda FPGA içinde bir de OSD modülü gerçekleştirmek gerekecek. Şu anda %11'i kullanılmış durumda, yani bol bol yer var hala.

HDMI hatları üzerinden video sinyali haricinde data paketleri de gönderilebiliyor. Ancak data paketlerini göndermek daha zor. Video paketleri herhangi bir algoritme olmadan sıra ile gönderilirken, data paketleri H ve V blanking zamanlarında gönderiliyor ve daha sofistike bir kodlama ile transfer ediliyor. Malesef ses paketleri de buna dahil. Yapılabilir görünüyor ama çok kolay değil. Önümüzdeki hafta bu konuya vaktim olduğunca bakacağım. Eğer data paketlerini görüntü olmayan zamanlarda formatı bozmadan enjekte edebilirsek sesi de hallederiz. Ses için sadece analog dijital çevirici bir entegreye daha ihtiyacımız olacak.

Profesyonel hayatımda yaptığım işe değinecek olursam, üretici firmalar için yazılım ve donanım ağırlıklı projeler geliştiriyorum. Kendi şirketim var. Üretim yapmıyorum. Ürün prototip aşamasına geldikten sonra gerekli olan tüm üretim bilgisi ile beraber müşteri firmaya teslim ediliyor. Sadece sonrasında isteniyor ise üretim ile ilgili danışmanlık veriyorum. Dolayısı ile herhangi bir elektronik donanımın tüm üretim süreçlerine hakimim. Ancak bu tarz profesyonel ürünlerin fiyatlandırması bambaşka bir konu ve açıkçası benim verdiğim hizmetin dışında kalıyor. Normalde seri üretimi yapılan bir ürün, torba maliyeti tabir ettiğimiz ham maliyetin yaklaşık üç katına satışa sunuluyor. Ancak dediğim gibi pazara ve üretim miktarına bağlı olarak çok daha yüksek kar marjlarıyla satılan ürünler de geliştirdim.

Burada geliştirilmiş herhangi bir proje ürün haline gelse bile, eğer çok yüksek satış adetlerine ulaşmıyorsa, ki burada bahsettiğim adetler 1000 ve üzeri, ne otomatik dizgi hizmeti veren firmalardan yararlanabiliriz, ne de yüksek adetli ham madde siparişi avantajlarından yararlanmak mümkün olur. Dolayısı ile bu tarz bir ürünü benim ticari olarak görmem pek mümkün değil. Zira elde dizgi, testler ve lojistik planlama (siparişlerin takibi, postalama vb...) için harcanan zaman, bu hizmetlere biçilecek bedel, az miktarda ürün için anlamsız yüksek olacaktır.

Düşük adetli ticari olmayan üretimler ise mümkün olabilir. Örneğin uzakdoğudan 20-30 PCB sipariş edilir. Gene aliexpress, ebay vb kaynaklardan entegreler, parçalar toplanır. Tamamen boş olduğum zamanlarda birer ikişer dizgi yaparak, özellikle buradan tanış olduğumuz kişilere ticari bir beklenti olmadan ulaştırabilirim. Şimdilik benim üretimler adına oluşturabildiğim plan bu şekilde.

Ha bu noktada eğer bir arkadaş çıkar da, belli bir bedel karşılığında veya bilabedel, dizgisini de yaparım, gönderimleri de sağlarım, işin bu kısmında sana destek olurum derse, bence güzel olur. Hayır demem açıkçası. Zaten demek istediğim formülize edemediğim kısım da buydu. Bu konuda çözüm üretmek için bazı girişimlerim olabilir, şimdilik önce projeler ürün haline gelsin,
yukarıda sözünü ettiğim ticari olmayan düşük adetli üretimleri yapalım. Sonrasında siparişler olursa düşünürüz...

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #178 : Mart 05, 2016, 14:32:44 ÖS »

Şimdi bu dediğiniz iş aslında hedefi oldukça genişletiyor. Bu çapta bir donanımla olacak gibi değil. Zaten sadece bulabildiğim en bol ve ucuz FPGA olan bu chip ile, 800x600 üzerinde bir timing üretmek de pek olası değil. Aynı şekilde HDMI sample etmek de oldukça zor ve meşakkatli.

Teknik olarak, bu konuları hiç bilmesem de, bana da çok uçuk bir fikir gibi gelmişti. Anladığıma göre gerçekten uçuk bir fikirmiş.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #179 : Mart 05, 2016, 16:09:28 ÖS »

işin teknik kısmı şahsen benim ilgimi çekiyor gazete okur gibi okuyorum itraf ediyim okumadan atladığım yerlerde oluyor teknik kısmını eklersen okuyanlar çıkıcaktır bencede iyi olur senin kadar iş bilen birinin bilgileri her zaman değerlidir kimse aksini idda edemez

üretim kısmı için daha öncede dediğim gibi işini ürün haline getirirsen montajlanmammış hali ile posette bana yollarsın all montajla sat şu kadarı sana bu kadarı bana şeklinde çalışabiliriz yok açık kod yayınlarım bi beklentim yok dersen üretimini ben yaparım.
Sayfa: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 18   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: