Son bir kaç gündür yoğun emek harcadığım, fotoğrafların yayınlanması konusunda da bilgi eklemek istedim. Fotoğrafları güzel ışıkta, güzel arka planla, yüksek çözünürlük çektik. Eee bundan sonrası nasıl olacak?
1-Fotoğraflar en pratik şekilde düzenlenmeli-Google Picasa bu iş için en ideali. Fotoğraflar öncelikle en/boy oranı bozulmadan kesilir.
-Işık değerlerinde fotoğrafa göre düzenlemeler yapılır.
2-Çözünürlük ayarları yapılmalı-Fotoğraf 1024*768 boyutunda ve %95 kalite ayarıyla kaydedilir. Bu şekilde 3888*2592 çözünürlükte 3,2 MB olan bir foto, 236 KB'ye düşer. Bu çözünürlük ve boyut makul ve mantıklı bir boyut bana göre.
3-Fotoğrafa fligran koymak-Emeğinizin çalınmamasını isterseniz son bir adım var ki, bu en çok beni zorlayan konu oldu.
-Bunun için 50 tane uygulama da olsa, 10 sene önce kullandığım "PhotoWatermark Professional" uygulamasına başvurdum.
-Fotoğrafın köşelerine isim, ortasına isim, ve sağ alt köşeye logo koydum. Köşelere beyaz ve hafif transparan koyduğum isimler, fotoğraftaki ışık/renk durumunua göre bazen görünüyor, bazen görünmüyordu. İstediğim böyle de bir şeydi.
-Elim değmişken bir de çerçeve ekledim.
-Bu şekilde yine aynı çözünürlükte 1024*768 yaptığımda boyutun büyüdüğünü görerek, yine %95 kalite de kayıt yaptım ve boyut 237 KB oldu. Yani 1 KB büyüdü!
Bahsettiğim işlemlerde kullandığım örnek foto:
4-Mevcut çektiğim fotoğrafları nerede depolamalıyım?-Yine beni zorlayan bir soru oldu bu? Kendi websitem, Hizliresim, googledrive, dropbox vb... Bu konuda yavuzg üstadın projelerinde kullandığı fotoğrafları inceleyerek photobucket sitesini buldum. İnternette araştırdım ve 2 Gb yer ve 10 Gb bant genişliği verdiğini ve bunun da bazı uygulama ya da para ile artırılabildiğini gördüm.
-Elimde bulunan şu ana kadar çekilmiş ve düzenlenmiş 965 adet fotoğrafı (180 MB) toptan ilgili siteye üye olarak upload ettim.
-Toplu olarak 5 foto seçip pratik link, ön izlemeli link vs. olaylarını forumda denemeler yaparak test ettim.
5-İlan açıp listeleme-En son aşamada da forumda satış ilanı açıp bunları nasıl listeleyeceğim konusunda yine düşünmeye başladım...
-Forumda satış yapan kişilerin ilanlarını inceleyerek, bana göre ne iyi, ne kötü karar kıldım ve aşağıdaki ilanı açtım:
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13076-Ek olarak photobucket sitesine 0,99$ vererek ek fotoya tıklayınca açılan sayfada rahatsız edici reklam sayfalarının zırt pırt gelmesini (1 aylığına da olsa şimdilik engelledim)