Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[Restorasyon] Elvira and the Party Monsters
Sayfa: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 59   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Elvira and the Party Monsters  (Okunma Sayısı 637753 defa)
0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #675 : Şubat 17, 2019, 15:09:15 ÖS »

Yavuz bey, kollara hareket veren selenoid sisteminde zaman rölesi var mıdır acaba, yani iyi niyetli olmayan biri bir tür pause gibi topu kolun köşesinde bekletebilir, yada selenoid yanasıya kadar.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #676 : Şubat 17, 2019, 15:56:12 ÖS »

Yavuz bey, kollara hareket veren selenoid sisteminde zaman rölesi var mıdır acaba, yani iyi niyetli olmayan biri bir tür pause gibi topu kolun köşesinde bekletebilir, yada selenoid yanasıya kadar.

Zaman rölesi değil de bir röle var arada tabii, jeton atıp oyunu oynadığınız zaman kolların aktif olması için.

Bu düzenekte butona devamlı bassanız da solenoid'ler zarar görmnez.

eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #677 : Şubat 17, 2019, 20:40:05 ÖS »

Biz bu tarz elektronmekanik yerlerde, ve hatta benzer yöntem step motorlarda da kullanılıyor, hold current diye ayrı bir akım set ediyoruz. İlk hareket esnasında yüksek akım geçiriliyor, hareket durağan hale geldiğinde akım düşürülüyor. O dönemde elektronik bu kadar ileri değildi herhalde, iki ayrı bobin ve switch tam da o yıllara yakışır bir çözüm olmuş.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #678 : Şubat 17, 2019, 21:26:22 ÖS »

Biz bu tarz elektronmekanik yerlerde, ve hatta benzer yöntem step motorlarda da kullanılıyor, hold current diye ayrı bir akım set ediyoruz. İlk hareket esnasında yüksek akım geçiriliyor, hareket durağan hale geldiğinde akım düşürülüyor. O dönemde elektronik bu kadar ileri değildi herhalde, iki ayrı bobin ve switch tam da o yıllara yakışır bir çözüm olmuş.

Kesinlikle 80'ler

Maliyet ve ortalama bir teknisyen/operatör tarafından servis edilebilirlik de bu tür "basit" çözümlerin seçilmesinde rol oynamıştır.

Biraz da klasikleşmiş sanırım bu tür yaklaşımlar. Örneğin Stern hala pinball üretiyor ve modern teknolojiye dayalı (minik smd devre kartları v.s.) SPIKE sistemi serisine geçti. Millet bir dünya laf etti adamlara. Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #679 : Şubat 17, 2019, 21:47:14 ÖS »

Rampalar:
-------------

Şimdi oyun alanının alt kısmıyla ilgili tüm ekipmanın bakım/tamiratını yaptıktan sonra sıra geldi oyun alanının üstüne...

Burada da ilk durağımız plastik rampalar. Bunlar 3-4mm akrilik levhaların ısıtılarak vakum kalıp ile üretilen şeyler. Yani enjeksiyon kalıpdan çıkma değil. Bu sebeple bu rampaların sorunu 30 yıl içinde özellikle de ısı ve direk güneş ışığına maruz kaldıklarında plastiğin formunu kaybetmesi, gevremesi ve kıvrılması...

Elvira'da 3 adet plastik rampa var. Aslında ikisi oyun alanının uzak kenarındaki ahşap paneli geçip arkasında birleşerek oyun alanını soldan başlayıp sağ tarafına kadar uzanan (monster slide) tek büyük bir rampayı oluşturuyor. Tasarımcı bunu yaparken aquaparklardan esinlenmiş.

Gördüğünüz üzere bizim rampalar oldukça pis ve yamulmuş durumda. 3 sene önce bunların yenileri yoktu ancak şimdi lisanslı olarak yeniden üretilmişler. Elvira son dönemde yeniden popüler olan bir pinball (şansıma ) zira plastikler ve oyun alanı resmi ve lisanslı olarak, orijinal fabrika kalıpları ve filmleri ile yeniden üretilmiş CPR tarafından. İşin açıkçası bu rampaların halini gördükten sonra kendimi yeni bir set rampa almamak için zor tuttum. Yine de yeni rampaların $240 fiyatı beni bu eski rampalardan hemen ümidi kesmemem hususunda cesaretlendirdi ne yalan söyleyeyim

Bunun dışında eski olsun yeni olsun tavsiye edilen rampaların giriş kısımlarına birer metal koruma monte edilmesi. Bunlar plastik rampaları hedef alan topu zamanla rampa giriş duvarlarını çatlatmaması için kullanılan metal parçalar. Ben de 3 sene önceki siparişimde bir set bunlardan almışım...

Kabaca elle göstermek gerekirse iki rampanın sağlı sollu giriş duvarlarına monte ediliyorlar.

Bunlar rampaları oyun alanına monte ederken beraber monte edilecek.

Neyse, dedim ya rampalardan henüz ümidi kesmemekte fayda var, bi yıkayalım bakalım bunları sıcak su altında köpük köpük dedim ve pırıl pırıl ortaya çıktılar. Tamam esneme, gevrilme kıvrılma ve kırık çatlaklar var ama biraz emekle adam olacaklar gibi geliyor bana

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #680 : Şubat 17, 2019, 22:31:05 ÖS »

Monster Slide (Çıkış)
----------------------

"Monster Slide" rampası 2 parçadan oluşuyor. Giriş ve çıkış. Önce çıkış olandan başladım zira giriş kısımlarında kırıklar ve yenilenmesi gereken metal parçalar var. O işe daha sonra el atacağım. Önce yamuklukları düzeltebiliyormuyum ona bakacağım...

Örneğin bu rampada bir çok viraj var ve özellkle viraşlı kısımlar gevremiş ve rampa yolunu içe doğru kıvrılmasına sebep olmuş.

Üflemeli havyamın ince ucunu çıkartıp ortalama bi sıcaklığa ayarlıyorum. Bakalım başarılı olacakmıyız.

Elimle ara ara yoklayarak plastiğin yumuşadığını farkettiğim anda kabarıklıkları düzeltiyorum...

Bu şekilde 3-4 kez ısıl işleme tabi tutarak bu viarjdaki yamuklukları oldukça başarılı bir şekilde düzeltebildim

Tamam, sıfır gibi olmadı ama eskisinden 10 kat daha iyi oldu. Öğrendik ki bu yamukluklar yeterince düzeltilebiliyor ve benim için bu sonuç kabul edilebilir. Şimdi diğer yamukluklar ve kırık çatklarla ilgilenelim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #681 : Şubat 17, 2019, 22:54:04 ÖS »

Bu rampada öyle fazla bir kırık yok. İnce çatlaklar için akışkan bir yapıştırıcı yeterli gibi.

Son olarak "ball trail" denen top izlerini bir nebze olsun gidermek için Novus 3 ile ve rampanın genelini de Novus 2 ile silip parlattım.

Top izlerine belki ileride bir kaç kür daha Novus 3 yaparım ama bu haliyle de rampa gayet güzel ortaya çıktı.

Bu rampa bitti. Sıradaki

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #682 : Şubat 19, 2019, 00:30:32 ÖÖ »

Araya ufak bir espri... Masum

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #683 : Şubat 19, 2019, 12:22:58 ÖS »

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #684 : Şubat 21, 2019, 15:57:11 ÖS »

Üstad var mı bir gelişme,
Heyecanla bekliyoruz yeni çalışmaları Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #685 : Şubat 21, 2019, 20:41:15 ÖS »

Abi çalışıyorum proje üzerinde, sorun yok. Sadece bundan sonra böyle kesintiler olacak zira eldeki birikmiş malzeme bitti. Malum artık ancak bişeyler tamamlandıkça yazabileceğim

Hani daha önce bir paylaşım yapıyordum da, ardından 10 dakika sonra "ertesi gün... ertesi gün" diye başlayan diğer paylaşımlarımlarım oluyordu ya, işte şimdi o "ertesi günler" canlı canlı yaşanmak durumunda maalesef

Şu an ramplar üzerinde çalışıyorum. Yapıştırıcı, boya, kuruma vs işleri tamamlanınca paylaşabileceğim...

Zaten oyun tahtasının kürlenmesini de bekliyoruz, geri montaja başlayabilmem için onun da tamamlanması, son zımpara, cila, wax işlerinin tamamlanması  lazım.

Bir de tüm bu tamir sürecinde tespit ettiğim ufak tefek eksiklikler için biriktirdiğim son bir sipariş listesi vardı onun da siparişlerini verdim, onları da bekliyorum.

Bu sürede bir de paralelde her gece oyun alanının montajına çalışıyorum teorik olarak Ne nerdeydi, nereye hangi sıra ile geri montaj yapılacak v.s. Eldeki fotoları kronolojik olarak düzenleyip, internetteki diğer restorasyon yazılarını da okuyup fotoğraflarını inceliyorum.

ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #686 : Şubat 21, 2019, 20:56:46 ÖS »

Kolay gelsin. Gerçekten güzel işler çıkartıyorsunuz.
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #687 : Şubat 21, 2019, 22:30:15 ÖS »

Anladım üstad proje ile yazılar şuan senkron oldu o zaman Kahkaha
Bu arada rampalar süper olmuş eline sağlık
Kolay gelsin , işin rast gitsin Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #688 : Şubat 24, 2019, 23:16:15 ÖS »

Kısa bir aradan sonra (ki bu ara sadece yaptıklarımı "yazmakla" alakalıydı) kaldığımız yerden devam edelim bakalım...

Oyun alanındaki plastik rampaları elden geçiriyorduk...

İlk rampanın durumu fena değildi, bir kaç küçük çatlağı tamir edip yamukluklarını da üflemeli havya ile düzelttik.

İkinci rampanın durumu biraz daha kötüydü...

Maruz kaldığı ısı ve direkt güneş ışığı sebebiyle rampada yamukluklar oluşmuş...

... ve en önemlisi, rampanın girişi top darbelerinden çatlamış.

Rampanın alt tarafında bulunan decal ise yer yer yapıştığı yerden kurtulmuş, kıvrılmış. Yeniden yerine oturtmayı denedim ancak hem kenarlarına toz pislik yapışmış güzel görünmüyordu hem de bu kıvrılan kısımların yapıştırıcısı kalmamış, çıkartıp gerdirip yapıştırmayı denedim ancak içime sinmedi. Bu decaller yenilenecek...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #689 : Şubat 24, 2019, 23:31:05 ÖS »

İşe yamuklukları ısı ile düzelterek başlıyorum. Bu plastik rampalar üflemeli havyayı 100 dereceye ayarlayıp hafif ısıtarak yumuşuyor. Sonra yumuşayan bölgeyi destekler sayesinde forma sokup soğumasını bekliyorsunuz...

İşin püf noktası dalıp sürekli aynı yeri ısıtmamak ve plastiğin ısısını parmağınızla devam kontrol etmek. Çok sıcak olursa bir daha düzeltilemeyecek şekilde deforme olması muhtemel zira bazı yerleri çok ince...

Yamuklukları ısıyla düzelttikten sonra sıra girişteki çatlakları onarmaya geldi. Yanlız önce giriş kısmındaki "flap" ları sökmek lazım. Bu flap denilen parçalar rampa ile oyun alanının arasındaki rampanın kalınlığından dolayı oluşan 1-2 mm'lik yükseklik farkını gidermek için kullanılan jilet kadar ince çelik parçalar. Top bu flaplardan geçip rampaya çıkıyor.

Çelik flaplar plastik rampaya rivet'lar ile monte edilmiş. Bu rivetlerin arkasını şarjlı matkap ve uygun boyutta bir metal delme ucu (HSS uç) kullanarak nazik bir şekilde parçalıyoruz.

Bu şekilde arkası parçalanan rivetları çıkartıp flapı rampadan ayırıyoruz. Daha sonra bu flapların da ayrıca bakımını yapacağız.

Ve rampanın giriş kısmındaki çatlaklarını japon ve epoxy ile tamir edip kurumaya bırakıyoruz. Epoxy 15 dakikada yeterince sertleşiyor ancak tamamen kürlenmesi uygulama kalınlığına göre 24-48 saati buluyor.

Bu süre zarfında çatlaklar birbirinden ayrılmasın diye bir parça iple o kısımları sarıyorum.

Sayfa: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 59   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: