Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MVS Slot Temizleme  (Okunma Sayısı 11599 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Jester
Üye

MAX 330 MEGA       PRO-GEAR SPEC

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 29, 2016, 16:23:43 ÖS »

Selamlar,

Elimdeki MVS slotları kullanıma almadan önce düzgün bir temizlemek istiyorum ama daha önce benzeri birşey yapmadığımdan çekincelerim var.

Acaba hangi yol en efektif ve pcb ye en az zarar verecek yöntem ?

Okuduğum kadarı ile çeşitli yöntemler;

- Lavaboda su ile yıkama + diş fırçası.
- Bulaşık makinesine atmak. (Pil üzerinde olmaması gerek sanırım.)
- Selülozik yada sentetik tiner ve bolca kulak pamuğu ile temizleme. (Sentetik daha gücenli sanki)
- IPA izopropil alkol.
- Aseton. (Aseton özellikle akmış pillerde işe yarıyor galiba ama bendeki piller sağlam sanki.)
- Mavi sprey diye tabir edilen spray. Ama nedir, hangi markadır, nerde bulunur, nasıl kullanılır.

Elimdeki slotların durumu şöyle;

Birde biririn üzerinde sanki yapışkan birşey kurumuş gibi bir havası var, okuduğum kadarı ile atari kabinlerinin içindeki yoğunlaşan sıcak hava bir şekilde is tarzı bir kaplama yapabiliyormuş, acaba bu o mudur ?

Diğer merak ettiğim birşeyde bu sert süngerimsi mouse pad malzemesi gibi olan kare parçalar ne amaçla konuyordu bunlara, toptan söksem bir zararı olmaz sanırım ?

« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 22:22:08 ÖS Gönderen: Jester » Logged

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Mayıs 29, 2016, 17:04:52 ÖS »

Selamlar üzerindeki pili hemen sökmeni tavsiye ediyorum üzerinde durmasının bir avantajı yok bildiğim kadarıyla sadece skor tutmaya yarıyor muhtemelen bitmiştir zaten
Üzerindeki bios entegresini ve pili söküp sonrasında lavaboda ılık su sıvı el sabunu ve eski bir diş fırçası yardımıyla gönül rahatlığıyla yıkayarak pırıl pırıl yapabilirsin ama yıkadıktan sonra iyice sallayarak aralarda kalan suları dışarıya atıp bir kenarda kurumaya bırakıp en az bir gün bekletmeni tavsiye ederim
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 29, 2016, 17:40:02 ÖS »

Termal pad olabilir, o bölgedeki çip ısısını geniş bi alana yaymak için yapıştırılmış olabilir.

WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 29, 2016, 18:20:14 ÖS »

Sanırım yavuzg'nin bahsettiği mavi sprey, yağsız contact cleaner. Bildiğim kadarıyla Philips'in 2 çeşit ürünü var. Kırmızı olan yağlı, mavi olan ise yağsız.

http://f.ptcdn.info/019/025/000/1414641399-ContactCle-o.jpg
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 29, 2016, 18:25:03 ÖS »

Eski heyecanlı günlerimde yağlı/yağsız kontak sprey kullanmıştım ancak MVS için tüpü 20-25 TL olan bir malzeme kullanmaya gerek yok. lavaboda yıka, acelen varsa fırında kurut (70 derece max) yoksa koy bi köşeye suyu süzülsün ertesi gün kurumuş olur.

O padleri de varsa ısı tabancası yoksa saç kurutma makinesi ile yavaş yavaş sökerek at gitsin. Direk kenarından tutup da sökebilirsin gerçi ama o zaman geri kalan yapışkanlı sünger parçalarını temizlemek dert oluyor. Sıcak su musluk altında da sökebilirsin.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 29, 2016, 18:25:39 ÖS »

sprey falan gereksiz
bulaşık deterjanı diş fırçası
musluğun altında su deterjan en ucuz en temiz çözüm
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 29, 2016, 18:32:31 ÖS »

Contact Cleaner'ın sayısız faydası vardır, uzun vadede diğer temizleme yöntemlerine göre daha etkilidir. Suyla elbette görsel bir temizlik elde edebilirsiniz diğeri ile ise daha uzun bir ömür. Paslanma vs. gibi.
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 29, 2016, 18:36:39 ÖS »

Selamlar üzerindeki pili hemen sökmeni tavsiye ediyorum üzerinde durmasının bir avantajı yok bildiğim kadarıyla sadece skor tutmaya yarıyor muhtemelen bitmiştir zaten
Üzerindeki bios entegresini ve pili söküp sonrasında lavaboda ılık su sıvı el sabunu ve eski bir diş fırçası yardımıyla gönül rahatlığıyla yıkayarak pırıl pırıl yapabilirsin ama yıkadıktan sonra iyice sallayarak aralarda kalan suları dışarıya atıp bir kenarda kurumaya bırakıp en az bir gün bekletmeni tavsiye ederim

Evet pek hoş durmuyor zaten ama allahtan akmamış sanırım etrafında sakat bir durum yok.

Bu arada hakikaten bitmiş, 0.1V

Bu arada sökmem gereken bios sanıyorum bu, socketed bir tek bu var ama elle olmayacak gibi. Pratik bir yolu var mıdır?

Eski heyecanlı günlerimde yağlı/yağsız kontak sprey kullanmıştım ancak MVS için tüpü 20-25 TL olan bir malzeme kullanmaya gerek yok. lavaboda yıka, acelen varsa fırında kurut (70 derece max) yoksa koy bi köşeye suyu süzülsün ertesi gün kurumuş olur.

O padleri de varsa ısı tabancası yoksa saç kurutma makinesi ile yavaş yavaş sökerek at gitsin. Direk kenarından tutup da sökebilirsin gerçi ama o zaman geri kalan yapışkanlı sünger parçalarını temizlemek dert oluyor. Sıcak su musluk altında da sökebilirsin.

Tamamdır anlaşıldı lavabodan kaçış yok demek, bu arada bu üst parçayı suya sokmasam daha iyi sanıyorum değil mi ?

Padleri sökmeyi çekiştirip denedim ama mübarek board'u sökecek neredeyse, ısı tabancam yok ama kurutma makinesi ile deneyecem
« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 22:33:47 ÖS Gönderen: Jester » Logged

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 29, 2016, 18:41:05 ÖS »

bios un altına düz tornavidayı sok yalnız pcb dikkat et sürtüp de yolları kazıma, tornavidanın ucunu sokman yeterli sağa sola dönderince bacaklar hafiften kalkar diğer tarafı da aynı şekilde yap sonra rahatlıkla çıkar yerinden
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2016, 18:49:54 ÖS »

bios un altına düz tornavidayı sok yalnız pcb dikkat et sürtüp de yolları kazıma, tornavidanın ucunu sokman yeterli sağa sola dönderince bacaklar hafiften kalkar diğer tarafı da aynı şekilde yap sonra rahatlıkla çıkar yerinden

Ok deniyorum, buna birde Unibios temin etmek gerekecek artık.

Ve success

« Son Düzenleme: Mart 26, 2020, 22:34:16 ÖS Gönderen: Jester » Logged

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2016, 19:21:42 ÖS »

tekrar yerine takarken dikkat et ters takma
chip in çentikli yeri pcb de belirtilmiş çentikli tarafa gelecek
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2016, 19:46:57 ÖS »

tekrar yerine takarken dikkat et ters takma
chip in çentikli yeri pcb de belirtilmiş çentikli tarafa gelecek

Yok fotoğraf çektim ne olur ne olmaz

Bu arada son derdim şu lanet pili nasıl çıkaracağım, aslında yenisi ile değiştirmek benim için daha uygun olur skor vs. tutsun ne güzel.

Pilin 2 tarafında bacaklar var ama lehimli gibi degilller, sanki pil yandaki bacaklarla gelmişte board'a lehimlenmiş gibi duruyor.

« Son Düzenleme: Mart 27, 2020, 00:43:43 ÖÖ Gönderen: Jester » Logged

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2016, 20:00:41 ÖS »

Lehimli pil
Korozyon var lehim de
Lehiminden sök
Eğer uyarsa pc anakartlarda ki bil tutucu
Montajla istersen pili değiştirmek de kolay olur o zaman
Ben de bu şekilde yapmayı planlıyorum fakat henüz bakamadım
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 29, 2016, 20:03:31 ÖS »

Bacaklar ile birlikte pil zaten
Pcb den bacakları sök
kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Mayıs 29, 2016, 20:40:29 ÖS »

Eğer elinde havya yoksa pilin boarda lehimli kısımdan kes gitsin ayaklar yerinde kalsada olur problem olmaz
Oyun kartuşunu taktığın kısımıda yıkayabilirsin problem değil youtube'da Cengiz Ermiş'in çekmiş olduğu Yavuz abinin yıkama videosu var izleyebilirsin yardımcı olacaktır bu konularda Yavuz abi profesyonel biliyorsundur
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: