Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjePSP bozuk batarya, iç pil değişimi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PSP bozuk batarya, iç pil değişimi  (Okunma Sayısı 17698 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ağustos 03, 2016, 02:48:01 ÖÖ »

Selam arkadaşlar,

PSP3001'in şişen bataryasını açtım; modül devresi sağlam, pil hiç şarj tutmuyordu, orijinalı pahalı olduğu için yan sanayi alacaktım ama yan sanayi piller genelde 1-2 saat gittiği için hiç bulaşmadım, iç pilin ölçülerini alıp ona en yakın yüksek amperli pil araştırdım, 2.el 1000mah orijinal Samsung pil buldum, sonuç fena değil.

Lityum polimer piller bile daha pahalı, bu işlem bana 3TL'ye maal oldu

Yerleşim:

Test:

Kapatma:

pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 03, 2016, 10:14:20 ÖÖ »

Boşken kaç saatte şarj olduğunu ve tam dolduğunda kaç saat kullandığını da paylaşırsan fena olmaz.

NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 03, 2016, 11:36:19 ÖÖ »

@pofpor,
Samsung batarya aldığımda bomboştu; telefona uyduğu için telefonda tam dolduruş yaptım, PSP ile hiç şarj etmedim, pil boşalmadan şarja takmıyorum ve dolana kadar çıkarmıyorum (her cihazda), sabah 30dk. Assassing Creed oynadım, şuan 4:40 kaldı diyor.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 03, 2016, 18:36:52 ÖS »

Çok hoş bir proje olmuş. İnanılmaz pratik. Eline sağlık

NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 03, 2016, 19:34:08 ÖS »

Teşekkürler @FatihHazretleri,

Tel maşa işlerle uğraşıyoruz işte, ama bu biraz kaliteli oldu.

Cimihendriks
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ağustos 03, 2016, 23:10:01 ÖS »

Tebrikler. Fikir çok güzel. İleride ben de kullanabilirim.

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ağustos 04, 2016, 08:59:35 ÖÖ »

Teşekkürler @Cimihendriks,

Geçen pazar günü akşamı şarj etmiştim, az evvel oyun oynarken bitti şarja taktım kullanmayınca boşalmıyor; dolması uzun sürmesin ve fazla şarja maruz kalmasın diye kapalı cihazı kapalıyken şarj ediyorum, devamlı video + oyun takılayım bakalım ne kadar gidecek.

brkemreoglu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 04, 2016, 11:02:22 ÖÖ »

çok iyi olmuş bravo. daha yüksek amperli bataryalar bulmak lazım. aklıma yazdım ama teşekkürler
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Ağustos 04, 2016, 11:09:45 ÖÖ »

Modül devresinin kalınlığı tam belli değil ama içinde bayağı bir boşluk kalmış görünüyor, kalın tek batarya yerine ince 2 batarya üstüste paralel bağlanırsa akım değeri yüksek batarya elde edilebilir.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 04, 2016, 11:48:26 ÖÖ »

İçerisinde devre bulunduran pillere ilişkin bir kaç bilgi paylaşabilirim.

İki tip devre var. Basit olanı sadece koruma amaçlı. Yani batarya voltaj seviyesi çok düşerse batarya zarar görmesin diye çıkışı kesiyor. Aynı zamanda şarj ederken de eğer şarj cihazı bozulurda dolunca akımı kesmesse diye ek güvenlik olarak voltaj belli bir seviyenin üzerine çıkınca şarjı kesiyor.

İkinci tip daha komplike olan sistem ise gas gauge olarak adlanrılıyor. Bu tip devreye sahip bataryalarda yukarıdaki özelliklere ek olarak, pilin kaç defa şarj edildiği, içerideki enerji seviyesi (bir değişken pil kullanılırken azaltılıyor, şarj edilirken arttılıyor vb.) gibi batarya hakkında daha onlarca farklı veriyi takip ediyor ve içerisindeki epromda saklıyor.

Bu tarz devreler genelde notebook bataryalarında bulunuyor ve cihaza bağlı olduğu kontak sayısından ayırd edilebiliyor. Yani batarya 3 yada 2 kontak ile cihaza bağlı ise basit olan sistem, 5-6-7 gibi daha çok sayıda kontak ile bağlı ise komplike olan devre var demektir.

Bunun bizimle ilgisi ne derseniz, eğer iç pilini değiştirdiğiniz batarya gas gauge tipinde komplike bir devre ile korunuyorsa, pili değiştirmek her zaman optimum sonuç vermeyecektir. Çünkü bu devre içerisindeki EPROM unda yeniden yazılması gerekiyor. Yani şarj sayacı sıfırlanmalı vb...

Kabaca bunu kartuşlardaki koruma entegresi gibi düşünebilirsiniz. Pili değiştirseniz bile cihaz hala pilin eski olduğunu düşündüğünden şarjı daha az gidiyormuş gibi bir etki yaratabilir. Hatta bazı notebooklar pilin ömrü doldu değiştirin gibi mesaj bile verebiliyor.

İlk tipte basit koruma devrelerinde ise bir sıkıntı yok. Pil rahatlıkla değiştirilebilir.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ağustos 04, 2016, 12:19:52 ÖS »

Bunun bizimle ilgisi ne derseniz, eğer iç pilini değiştirdiğiniz batarya gas gauge tipinde komplike bir devre ile korunuyorsa, pili değiştirmek her zaman optimum sonuç vermeyecektir. Çünkü bu devre içerisindeki EPROM unda yeniden yazılması gerekiyor. Yani şarj sayacı sıfırlanmalı vb...
Selamlar, bu resimdeki pil yan sanayi ve basit bir devresi var, orjinal sony pilde batarya kısmını değiştirince çalışmıyor yada çalışırsada şarj %0 olarak görünüyor ve şarj yapmıyor maalesef.

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ağustos 04, 2016, 13:30:51 ÖS »

İkinci tip olan bir nevi yazıcı kartuşu gibi yani, bilgisayara format atsanız yeni windowsta mürekkep seviyesi gene kaldığı yerden devam ediyor kartuşlarda, içinde herhangi bir şamandıra vs olmadığı halde.
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 04, 2016, 15:56:58 ÖS »

Aynen o şekilde. Batarya içerisindeki devre ile PC haberleşiyor ve batarya geçmişini okuyor. Ama kırılamaz bir sistem değil. Kullanılan chiplerin pdf leri internette mevcut. İç pil değişiminden sonra bu entegrelerin resetlenmesi mümkün olabiliyor.

Google da yazınca birçok sonuç çıktı. Detaylı inceleyemedim linkleri.

https://www.google.com.tr/#q=reset+laptop+battery+eeprom

Hatırladığım kadarıyla PC yazılımı ile bile değiştirilebiliyordu bir kaç sene öncesinde.

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ağustos 04, 2016, 18:48:38 ÖS »

PSP'yi 04/08/2016 18:15'de açtım; 6:57 kaldı diyor, içerisine bir dünya müzik attım devamlı çalacak, arada oyun açarım, bakalım ne kadar gidecek.

çok iyi olmuş bravo. daha yüksek amperli bataryalar bulmak lazım. aklıma yazdım ama teşekkürler
Teşekkürler, daha yüksek amperli bulma çok zor, buluyoruz da kasaya uymuyor, 2 saat bit pazarında dolandım, en yüksek 1000mah bunu bulabildim.

Modül devresinin kalınlığı tam belli değil ama içinde bayağı bir boşluk kalmış görünüyor, kalın tek batarya yerine ince 2 batarya üstüste paralel bağlanırsa akım değeri yüksek batarya elde edilebilir.
O aklıma geldi de  ince bataryaya rastlamadım.
Zannettiğin kadar boş alan kalmıyor; orijinal batarya 6mm, Samsung batarya ise 5mm Kahkaha

İçerisinde devre bulunduran pillere ilişkin bir kaç bilgi paylaşabilirim.

İki tip devre var. Basit olanı sadece koruma amaçlı. Yani batarya voltaj seviyesi çok düşerse batarya zarar görmesin diye çıkışı kesiyor. Aynı zamanda şarj ederken de eğer şarj cihazı bozulurda dolunca akımı kesmesse diye ek güvenlik olarak voltaj belli bir seviyenin üzerine çıkınca şarjı kesiyor.

İkinci tip daha komplike olan sistem ise gas gauge olarak adlanrılıyor. Bu tip devreye sahip bataryalarda yukarıdaki özelliklere ek olarak, pilin kaç defa şarj edildiği, içerideki enerji seviyesi (bir değişken pil kullanılırken azaltılıyor, şarj edilirken arttılıyor vb.) gibi batarya hakkında daha onlarca farklı veriyi takip ediyor ve içerisindeki epromda saklıyor.

Bu tarz devreler genelde notebook bataryalarında bulunuyor ve cihaza bağlı olduğu kontak sayısından ayırd edilebiliyor. Yani batarya 3 yada 2 kontak ile cihaza bağlı ise basit olan sistem, 5-6-7 gibi daha çok sayıda kontak ile bağlı ise komplike olan devre var demektir.

Kabaca bunu kartuşlardaki koruma entegresi gibi düşünebilirsiniz. Pili değiştirseniz bile cihaz hala pilin eski olduğunu düşündüğünden şarjı daha az gidiyormuş gibi bir etki yaratabilir. Hatta bazı notebooklar pilin ömrü doldu değiştirin gibi mesaj bile verebiliyor.

İlk tipte basit koruma devrelerinde ise bir sıkıntı yok. Pil rahatlıkla değiştirilebilir.
Hocam, Sony bataryada Eprom sistemi var mıdır?

Selamlar, bu resimdeki pil yan sanayi ve basit bir devresi var, orjinal sony pilde batarya kısmını değiştirince çalışmıyor yada çalışırsada şarj %0 olarak görünüyor ve şarj yapmıyor maalesef.
Orjinal bataryada Made in China'mı yazıyor Kahkaha

Çıkardığım sonuç; Sony PSP bataryası epromlu değil, "bataryan bitti" gibisine bir arıza çıkarmadı. Kahkaha

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ağustos 04, 2016, 21:12:47 ÖS »

Çok güzel faydalı bir çalışma olmuş, sıfır orijinal PSP bataryasına yüksek fiyat çekiyorlar batarya ihtiyacı olan ucuz yoldan halledebilir artık.

Aynı çalışmayı PS3 dualshock 3 bataryası içinde yapabilir misiniz?

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: