Bunu A600'ü aldığımdan beri yapmak istiyordum, aliexpressden RAM sipariş etmiştim, dün gelmişler. Ben de bugün hemen işe koyuldum.
Nette bir çok tutorial var aslında, ben sadece kendi seçtiğim çözümü paylaşmak istedim.
RAM olarak iki adet 256x16K DRAM edinmek gerekiyor. Gene nette uyumlu RAM'lerin listeleri var. Ben Toshiba TC514260 sipariş etmiştim. NOT: Bu RAM'leri eski 1MB ekran kartlarından da bulabilirsiniz.
Öncelikle bu RAM'lerin bacaklarını dikkatlice düz hale getiriyoruz. Normalde bacaklar alta kıvrık durumda.

İki adet yeni RAM'i üst üste bindirip lehimleyeceğiz. Evet aslında bu işin normal yapılma yöntemi bu değil. Amiga içerisindeki her bir RAM üzerine 1 adet yeni RAM takmak gerekiyor. Ama bunun iki sakıncalı yönü mevcut. Öncelikle bu şekilde yapıldığında iki RAM birbirlerine çok yakın olduğundan arada lehim yapmak neredeyse imkansız. İkinci sıkıntı ise, RAM'lerden biri üzerine ikinci RAM gelince, Floopy Disk vidası ile çakışma durumu olabiliyor.
Peki bu iki RAM'i üst üste lehimleyince ne olacak. Olduğu gibi Amiga üzerindeki alt taraftaki RAM üzerine takıp 3 katlı bir apartman yapacağız. Yukarıdaki RAM'e dokunmuyoruz. Aslında Amiga içerisindeki iki RAM'in de neredeyse tüm bacakları parallel. Sadece RAS bacakları farklı. İşte bu sebeple 3 katlı apartmanın en üst katındaki RAM'in RAS bacağını ayırıp, kısa bir kablo ile, Amiga içerisindeki üst kısımdaki RAM'in RAS bacağına bağlıyoruz. Bu sayede sanki o RAM'in üzerine takmışız gibi oluyor sanal olarak. RAS bacağı 14 numaralı bacak.
Resimde RAS bacağının özellikle lehimlenmediği görülüyor.

Ayrıca, yeni takıtığımız RAM'lerin CAS pinlerini de eski RAM'lerden farklı bir yere route etmemiz gerekiyor. Amiga aslında 2MB Chip RAM'e kadar desteklediği için bu iki yeni CAS sinyali board üzerinde mevcut. Ancak revizyona göre bu iki sinyalin nereden alınacağı değişiyor. Trapdoor pinleri arasında bu sinyaller mevcut. Ben buradan takip ettim ve board üzerinde nereye bağlamam gerektiğini buldum. Sinyaller trapdoor pinleri arasında 35 ve 36 numaralı pinler. Sol üst kısım 2 ile başlıyor ve sağa doğru 2şer 2şer artıyor. Herhangi bir pinin bir eksiği ise, tam alt taraftaki pin.
Şimdi bu fotoda da yeni eklediğimiz iiki RAM'in CAS pinlerinin birbirlerine bağlı, ama Amiga içerisindeki RAM'den izole edildiğini görüyoruz. Bu pinler 28 ve 29 numaralı pinler.

Şimdi iki katlı RAM blokunu orjinal RAM üzerine dikkatlice lehimliyoruz.

RAS ve CAS hatlarını da çekiyoruz.

Ve sonuç:

2MB Chip RAM'imiz var artık.
Bu mod'u tavsiye eder miyim? Aslında oldukça basit bir mod ama eliniz lehime yatkın değilse hiç bulaşmayın derim.
Bu arada, biraz geç oldu ama 2MB Chip RAM'in de WHDLoad için yeterli olmayacağını öğrendim malesef. :/
Bakalım sırada PCMCIA Fast RAM bulmak var galiba artık...
Hoşçakalın.