Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeRaspberry PI ve GertVGA (VGA666) ile TV'de 240p
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Raspberry PI ve GertVGA (VGA666) ile TV'de 240p  (Okunma Sayısı 21084 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 24, 2017, 01:14:10 ÖÖ »

Raspberry PI'ın tasarımcılarından biri olan Gert Van Loo'nun tasarladığı PI'nin gpio pin'lerini kullanarak elde edilen vga çıkışını (GertVGA, VGA666) eminim duymuşsunuzdur.

Open source bir tasarım olduğu için çeşitli sitelerde gerek SMD dirençlerle gerekse de through hole dirençlerle dizilmiş değişik versiyonlarını satışta bulmak mümkün bu modülün.

PI'nin HDMI ve Composite çıkışları ile elde edemedeğimiz düşük çözünürlüklü ve RGB çıkış almak mümkün bu modülle. Orjinal olarak değişik çözünürlüklerde VGA çıktısı almak için tasarlanmış bu modülü biraz mıncıklayıp SCART çıkışa da adapte etmek mümkün.

Öncelikle donanım,

Bu iş için pek tabii elinizde bu modülden olması lazım.
Aliexpress'te değişik fiyatlara modülü uygun fiyata temin edebilirsiniz.
Arama linki : https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&SearchText=vga666
Tercih ettiğiniz başka bir yer varsa VGA666 yahut GertVGA diye aratabilirsiniz.

Modül aldığınız yere göre değişmekle beraber şuna benzer bir şey,

Elinizdeki Raspberry PI'ın en az B+ olması gerekiyor kullanabilmek için.

Ben biraz da malzeme yetersizliğinden adaptörü yapmak için şöyle bir yol izledim.

Öncelikle TV'ye girecek erkek bir Scart konnektörü ve RGB dahil ihtiyaç duyulan sinyallerin olduğu kablosunu kullandım. Yani sağlıklı bir Scart kablonun ortadan kesildiğini ve TV'ye giren kısmını kullandığımızı düşünün.

Biraz aşağıda vereceğim bağlantı kurgusuna göre ihtiyaç duyduğum kabloları multimetre ile ölçüp işaretledim.

Kendime şu şekilde bir cheatsheet (üç kağıt sayfası ) hazırladım. (Çeviriyor gibi oldum ama Türkçesi yok )

Sayfada üstte gözüken VGA666'nın lehimlenen tarafından görüntüsü. VGA konnektörünün bağlantısından kolayca yönünü tayin edebilirsiniz.

2 tane sinyalin bağlantısını özellikle işaretledim,

1. VGA'dan çıkan Vertical SYNC ve Horizontal SYNC her biri 1K'lık dirençten* geçtikten sonra bağlanarak Scart'ın 20 no'lu Composite Sync (CSYNC) girişine

2. PI'nin GPIO header'ı üstündeki 5V 100ohm dirençten* geçtikten sonra Scart'ın 16 no'lu RGB blanking girişine

* : ben direnç kullanmadım ancak kullanmanız zararınıza değil yararınıza olur. TV'den tv'ye uygulanan gerilim konusundaki hassasiyet değişebilir.

Diğer bağlantıları ise doğrudan yapabilirsiniz.

Açıkçası beni bu tarz işlerde en fazla uğraştıran bu dokümantasyonun oluşturulma kısmı, hatta daha öncesinde girişmek için elde doğru ekipmanın varlığını tartma kısmı diyebilirim. 6-7 dolara aldığım modülün yamulması, ortaya çirkin bir şeyin çıkmasını göze alarak giriştim diyebilirim. Siz elinizdeki imkanlar dahilinde başka yöntemlerle de lehimleyebilirsiniz. En pratik olanı sanırım dişi bir vga kablo kullanıp lehimleri doğrudan erkek scart konnektörün içinde yapmak olur. Tabii bu durumda Scart'ın 16 no'lu pin'ine 3V'a kadar çıkış sağlayacak boş bir pin tayin etmeniz ve VGA kablo içinde de bu pin'in bağlantısı olduğundan emin olmanız gerekecek.

Biraz çirkin gözükse de faal sonuç (Siz scart konnektöre lehim yapın )

* GERTVGA.png (755.77 KB, 1024x663 - Görüntüleme: 4083 kez.)

* GERTVGA2.png (654.66 KB, 800x600 - Görüntüleme: 3968 kez.)
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2017, 01:15:57 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 24, 2017, 01:14:20 ÖÖ »

Gelelim işin yazılım kısmına. Ben bu kısımda hiç deneyim sahibi olmadığım için yabancı bir kaynaktan faydalandım. (Donanım kısmı için de YavuzG'nin Scartcade projesinden faydalandım, ona da bir teşekkür sunmadan geçmeyelim )

Şu sayfada yazılım kurulumu ile ilgili detaylar mevcut.
http://retrorgb.com/rpi240p.html

Yazılım konusunda kafamda algoritmayı şu şekilde çalıştırdım. Çok fazla uğraştırmasın, basit bir kurulumu olsun, şöyle ise şöyle yap, böyle ise böyle yap gibi şeyler içermesin. Çok da duyulmamış, bilinmedik bir şey de olmasın.

Yukarıda linkini verdiğim rehber içindeki şu iki cümleyi okuyunca doğal olarak hangi emulasyon kit'ine karar verdim?

- Emulation software. I recommend using Recalbox or Lakka, but this guide will work with many different software packages, including Retropie. (Emülasyon yazılımı olarak Recalbox yahut Lakka tavsiye ederim ancak bu rehberden yararlanıp Retropie dahil başka çözümler de kullanabilirsiniz)

- Some installations (like Recalbox) will require access to a Linux or Mac machine, or a virtual machine like Virtual Box. (Bazı kurulumlar (mesela Recalbox) Linux/Mach yahut Virtual box gibi bir sanal makine yazılımına ihtiyaç duyacaktır.)

Yani, otur Lakka ile başla, benim de başımı ağrıtma diyor adam. Ben de öyle yaptım. Daha sonra bir yerde Retropie'ın arayüzünün 240p'de yeterince anlaşılır olmadığına dair bir şeyler okuyunca en azından ilk deneme için çok da yanlış yapmadığımı düşünüyorum. Tabii Recalbox'ı seçmemiş olmak tamamen tembellikten ötürü.

Kurulum düşündüğümden basit,

Kabaca şunları yapmak gerekiyor, windows kullandığım için mecburen windows ile ilgili çözümlere link vereceğim.

1. Kullanılacak bir SD kart'ı formatlamak.
2. Bir imaj yükleme yazılımı ile SD kart'a Lakka imajını yüklemek.
3. Sd kart üstündeki config.txt içine emüle edilecek sisteme göre uygun VGA666 ayarlarını eklemek.
4. Kullanım

İlk maddeden başlayalım,

1. Kullanılacak bir SD kart'ı formatlamak.

Benim elimde 16GB kart vardı, mecbur onu kullandım ancak PI'nin maksimum sd kart boyutu konusunda çok bilgim yok, Nette 64GB, 128GB kullandım diyen de var.

Aşağıdaki linkten SD Card Formatter 4.0 yazılımını indirip kuruyoruz.
https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/

Programı çalıştırıyoruz, Quick format seçip OPTION butonuna basıp FORMAT SIZE ADJUSTMENT seçeneğini ON seçiyoruz ve kartı formatlıyoruz.

Rehberi hazırlayan vatandaş üstüne bir de şununla da formatlayın diye tavsiye etmiş. Sorgulamayıp uydum ben de vatandaşın dediğine.

http://www.ridgecrop.demon.co.uk/download/fat32format.zip

Komut satırında fat32format.exe'yi açtığınız yerde aşağıdaki gibi bir komut veriyorsunuz.

Kod:
fat32format F:\

F'i doğal olarak Sd kartın sizdeki sürücü ismi ile değiştirin.

Formatlama kısmı bu kadar.

2. Bir imaj yükleme yazılımı ile SD kart'a Lakka imajını yüklemek.

Öncelikle kullanacağınız emülasyon kitini indirmeniz lazım.

Lakka : http://www.lakka.tv/
Recalbox : https://github.com/recalbox/recalbox-os/releases
Retropie : https://retropie.org.uk/download/

Ben Lakka ile devam ettim,
İndirdiğim dosya Lakka-RPi2.arm-2.0.img.gz ismindeydi, bunu 7-zip ile açınca içinden Lakka-RPi2.arm-2.0.img isminde bir dosya çıktı.

Win32DiskImager yazılımını indirip kurun
Win32DiskImager : https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/

Bu programın kullanımı da oldukça basit, yapmanız gereken SD kart'ın sürücü adını ve yükleyeceğiniz imaj dosyasını (benim örneğimde : Lakka-RPi2.arm-2.0.img) seçmek ve Write butonuna basmak. Yaklaşık 1-2 dakikada işini bitiriyor.

Bu aşamada bitti,

3. Sd kart üstündeki config.txt içine emüle edilecek sisteme göre uygun VGA666 ayarlarını eklemek.

Bizim modül için potansiyel ayarlar şu şekilde,

Kod:
dtoverlay=vga666
enable_dpi_lcd=1
display_default_lcd=1
dpi_group=2
dpi_mode=87
#hdmi_timings=336 1 10 30 34 252 1 15 3 42 0 0 0 50 0 6400000 1 # 336:252 6.4MHz progressive
#hdmi_timings=336 1 10 30 34 252 1 15 3 42 0 0 0 50 0 6400000 1 # 336:252 6.4MHz progressive
#hdmi_timings=256 1 6 17 18 192 1 26 22 29 0 0 0 60 0 4800000 1 # 256:192 Sega Master System (NTSC)
#hdmi_timings=256 1 8 17 21 224 1 7 10 24 0 0 0 60 0 4800000 1 # 256:224 NES, SNES (NTSC)
hdmi_timings=320 1 20 29 35 224 1 10 14 16 0 0 0 60 0 6400000 1 # 320:224 Sega Genesis (NTSC)
#hdmi_timings=320 1 14 46 28 256 1 17 32 9 0 0 0 50 0 6400000 1 # 320:256 Amiga (PAL)

Dikkat ederseniz, ayarların bir kısmı sabit, sadece hdmi_timings değiştirilerek değişik yatay ve dikey çözünürlükler elde edilmeye çalışılmış. Bu kısımda şu an için çok fazla deneyimim yok ancak eskiden okuduklarımdan anladığım kadarıyla bu ayarlar daha kernel boot ederken okunan ayarlar olduğu için başta ne ayarlarsanız boot ettikten sonra hep o ayar geçerli oluyor. Bilmediğim kısım şu, emülasyon kit'leri bu işi biraz daha kullanıcı dostu hale getirmiş olabilir. Dikkat ettiyseniz her bir ayar farklı bir sisteme daha çok hitap ediyor.

Bu noktada ister statik bir ayar kullanırsınız, ister farklı sistemler için farklı sd kartlar kullanırsınız, yahut araştırır çözümünü bize de anlatırsınız burasını size bırakıyorum

Bizim yapacağımız şu, windows explorer içinden sd kart'ı açıyoruz, config.txt dosyasını bulup Notepad++ gibi bir editörle açıp üstteki ayarları dosyanın en altına yapıştırıp dosyayı kaydediyoruz.

Bu aşama da tamamlandı.

4. Kullanım

Bu noktada SD kart'ımızı PI'mize takıp bağlantımızı yapıp tadını çıkarabiliriz. Ben fazla bir şey yazmayacağım çünkü ben de daha yeni kullanmaya başladım.

Size de yol göstermesi açısından şunları diyebilirim sadece,

Yeni PI'lerde dahili wireless olduğu için ilk işim Lakka üstünde wireless ayarlarını yapmak oldu. (Ağı seçip, şifreyi girmek yani ) Daha sonra da ayarlarda Samba seçeneğini Off'tan On'a getirdim ve böylece bilgisayarımdan Lakka'nın paylaştığı klasöre oyun aktarabildim.

Sonrası biraz nostalji tabii Sunset riders'ın videoda gözüken bu crack intro'sunu ilk gördüğümde yanılmıyorsam sene 94'tü.

<a href="http://www.youtube.com/v/jBr1T94COYI&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/jBr1T94COYI&rel=0</a>

Vakit bulursam sabit / yakın çekim vesaire daha fazla detay paylaşırım.

Ps1 : CPS1, CPS2, CPS3 sistemleri için şöyle bir config buldum. Bende üstten ve daha çok alttan siyah boşluk bırakıyor ancak yatay çözünürlük yetersizliği kayboluyor, yazılar gayet net.

Kod:
hdmi_timings=384 1 0 11 28 224 1 30 0 30 0 0 0 60 0 6400000 1 #384:224x60 - CPS1 + CPS2 + CPS3

Ps2 : config.txt'yi sd kart'ı çıkarıp pc'ye takmadan değiştirmek için
1. Services menüsünden SSH seçeneğini açın. (Bir kere yapmanız yeterli)
2. PC'den putty programı ile LAKKA üstündeki ssh server'a bağlanın. Host name : LAKKA. Default user name : root, password : root
3. Şu komutları verin
Kod:
mount /flash -o remount,rw
cd /flash
nano config.txt

Dosyayı editleyip çıkın, reboot komutu ile yeniden başlatın.
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2017, 23:52:17 ÖS Gönderen: i_r_on » Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 24, 2017, 07:11:27 ÖÖ »

Monitör tamam da tv'ler progressive de sıkıntı çıkarmasın? Çalışan birşeyler gördüm ama her tv her modu açmıyor sanki, tv yeni tip olsa da modu açmayabiliyor, ps3 ile 100hz tv üzerinde 576p denemiştim çalışmamıştı mesela

Use the brute force, Luke
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 24, 2017, 12:42:16 ÖS »

Hocam eline sağlık. Benim de son zamanlarda kafama takılmış bir konuydu bu. Benim bir sorum olacak;

Bu setup ile PI2SCART birebir aynı işi mi görüyor? 7-8 dolara bu işi halletmek varken PI2SCART'a 34,95 EURO vermek aptallık mı?

Daha açık soracak olursam PC'den SCARTCADE(yavuzg'nin projesi) ile alınan 15khz görüntü ile bu setup'tan alacağımız görüntü kalitesi aynı mı?

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 24, 2017, 21:31:03 ÖS »

@Levent : 15khz yatay tarama frekansı üretebildiği için aslında bildiğimiz standard definition tv'ler ile uyumlu. Amaç crt tv'lerde kullanmak ki bunlarda da 480p / 576p desteği yoktur zaten. Bu arabirimle 486p çıkış da sağlanır ancak bunu crt tv'lerde gösteremeyiz. Bu adaptör hdmi üzerinden verilen tüm çözünürlükleri verebiliyor bu arada. Hem de mevcut video çıkışına ek olarak.

@FatihHazretleri : PI2SCART'a baktım biraz. HSync ile VSync'i birleştirmek için Scartcade'dekine benzer entegreler kullanılmış. Bir de ilaveten scart'a bağlı ses girişi yapılmış. Sync sinyallerini doğrudan bağladığında çalışıyorsa ilkine gerek yok, ikinci özelliği de zaten sağlanabilir bu sadece PI'nin ses çıkışını Scart'a iletmek için bir pass through olsa gerek.

YavuzG'nin scartcade projesini incelersen o da belirtmiş ATI'ciler doğrudan Hysnc ile Vsync'i bağlayıp Csync üretme işini çözebiliyor demiş. Burada uğraşmak zorunda olduğumuz çok fazla video çıkış kaynağı olmadığı için iş görüyor diyebilirim. Tabii değişik TV / Scart desteği olan monitörde denemek lazım. Csync'in düzgün üretilmemesi bu arada tüm görüntünün stabilitesini bozacak bir şey, elde edilen renklerin, kontrastın doğruluğu ile ilgili bir fark olacağını sanmıyorum.

twitter | blog
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 26, 2017, 10:25:59 ÖÖ »

Ellerine sağlık iron çok güzel, sunset setrides de harika ne jeton feda ettim ona..
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 26, 2017, 10:35:55 ÖÖ »

Bu arada bir iki gün çok da fazla olmamakla beraber kurcalamadan sonra Lakka'nın user interface'i çok da yeterli değil gibi. Diğer emülasyon kit'lerinde olan sistem kategorizasyonu yok mesela. Olur da üstteki yönlendirme ile Lakka kurarsanız çok da kalıcı olmanızı tavsiye etmem. Recalbox için başka işletim sistemi gerekiyor dediği mevzuyu Lakka'da olduğu gibi SSH ile halledebilirsiniz bu arada.

twitter | blog
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 26, 2017, 10:47:54 ÖÖ »

Iron bundada gene soft15 yazılımını ayrı mı kurmamiz lazim Scartcadeki gibi
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 26, 2017, 10:57:03 ÖÖ »

Iron bundada gene soft15 yazılımını ayrı mı kurmamiz lazim Scartcadeki gibi

Bu pc için değil, raspberry pi için. Soft 15 yazılımı söz konusu değil yani.

twitter | blog
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 26, 2017, 11:02:13 ÖÖ »

Teşekkürler iron gayet iyi
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Haziran 03, 2017, 03:20:58 ÖÖ »

fat32format'ın gui versiyonu da var ve ben bir tek onu kullanıyorum SD Formatter falan gerek yok bence artık.

http://www.ridgecrop.demon.co.uk/guiformat.htm

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Faradrim
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 16, 2017, 04:00:04 ÖÖ »

Elinize sağlık çok ayrıntılı ve güzel bir anlatım olmuş. Ben daha composite'den tam görüntüyü sağlayamadım(Recalbox kullanıyorum). Boot ekranında ayarlıyorum sonra siyah ekranda kalıyorum. Gerçi vaktim olmadı gece çalıştığım için gündüz uyku ile geçiyor Kahkaha En azından kompozitle deneme yapayım istedim sonra HDMI ile devam ettim pes edince. Soğutma bloğu ekledim işlemciye fark yaratıyor(Ancak aklımdaki laptop soğutucusu gibi bir şey koymak bakır boru). Benim yapmaya çalıştığım şu şekilde:

Ps1 hafıza kartı dışını kullanıp usb bir bellek takacağım ayrıca.

« Son Düzenleme: Haziran 16, 2017, 04:26:04 ÖÖ Gönderen: Faradrim » Logged
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 23, 2018, 22:19:58 ÖS »

Bu arada Pi ve Vga666 ile rgb amfi olmadan da çok koyu olmayan bir görüntü alınabildiğini keşfettim

Aslında aklımda öncelikle Vga666'daki dirençleri değiştirip çıkış seviyesini amfiye ihtiyaç olmayacak şekilde arttırmak vardı. Bilgisayar başına geçemediğim için tembel işi önce THS 7314 ile sinyali yükseltmeyi denedim. Muhtemelen çip bozuk olduğu için çalışmadı, sonra doğrudan bağlantı denedim. Sonuç aşağıdaki gibi.

HD bile yüklesen Youtube videoları çamur gibi çıkarıyor. Sanıyorum leş popüler yayıncıları kayırmanın değişik yollarından biri.

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 23, 2018, 23:08:46 ÖS »

kabindeki TV'mi? Arcade monitör mü?

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 24, 2018, 00:17:10 ÖÖ »

kabindeki TV'mi? Arcade monitör mü?

Arcade monitör. Yalnız ahı gitmiş vahı kalmış bir monitör, çaprazdan çekmek zorunda kaldım. Sol üst ve sağ üstte morluk var, degauss yapmak gerekecek.

Bizim oğlan'a hazır etmek için daha kontrol işini halletmem lazım. "Araba yarışı olmasın baba dövüş oyunu oynayalım" diyor, en son 3 yaşında MVS'te Art of fighting oynamıştık en son
« Son Düzenleme: Şubat 24, 2018, 00:23:27 ÖÖ Gönderen: i_r_on » Logged

twitter | blog
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: