Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ps1 ps2 rgb çıkışından scart'a  (Okunma Sayısı 6861 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 24, 2017, 07:36:09 ÖÖ »

Elimde ps1 ps2 için orjinal bir component rgb (Y Cb Cr) kablo var. Ps2'yi bu hatlardan rgb sinyal gönderecek şekilde ayarlayabiliyoruz. Y Cb Cr çıkışla lg lcd monitörde denedim görüntü aldım. Yanlız ps2 açılışta rgb sinyal gönderiyor sonra oyun sırasında y cb cr'ye geçiyor. Ps2 çıkışını y cb cr değilde rgb yapınca da görüntü gelmiyor. Yani monitörün girişleri sadece y cb cr kabul etti.

Birde Ps1'in rgb scart kablosu ile ps2'den tv'ye scart ile rgb görüntü girilebiliyor malum.

Bende tuttum scart rgb girişlerine rca dişi soketler bağladım. Arada 220uf kondanstörler var. Geçenlerde konsollar için rgb-scart bağlantıların olduğu bir link paylaşılmıştı ondan faydalandım. ps2 component kablonun rca soketlerini buna girdim. Amma görüntü yok, gelmedi. Scart'ın composite sync falan hiçbir başka ucunu kullanmadım, sadece r g b ve gnd uçları.

Ps1 ps2 kablonun kendisi +5v'u bir uca ve 180 ohm direnç ile bir başka uca bağlıyor. Composite ucu da biryerlere bağlanıyor. +5v ve composite ps'ten geliyor. Ps2 component kablosuyla ps2'den +5v ya da composite sync almak mümkün değil, kabloda 5 tane rca fiş var: r g b (y cb cr) ve sağ sol ses.

Şimdi benim yanlışım nerede? (Hiç kalkışmamalıydın hatan işte bu demeyelim lütfen Meseleden anlayan varmı?

Use the brute force, Luke
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 24, 2017, 10:30:47 ÖÖ »

Şimdi benim yanlışım nerede? (Hiç kalkışmamalıydın hatan işte bu demeyelim lütfen Meseleden anlayan varmı?

Component video sinyali RGB değildir. Evet lale soketlerin rengi hasbelkader kırmızı yeşil mavi olmasına rağmen sinyal renk fark sinyalidir, renk sinyali değildir.

- RGB görüntü almak için TV'ye SCART'dan SCART kablo girmelisiniz
- TV'nin Component girişini kullancaksanız Component kablo ile ilgili sokelere giriş yapmalısınız.

SCART'a arada aktif bir dönüştürücü kullanmadan Component sinyal girişi yapamazsınız.

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 24, 2017, 10:44:45 ÖÖ »

Component video sinyali RGB değildir. Evet lale soketlerin rengi hasbelkader kırmızı yeşil mavi olmasına rağmen sinyal renk fark sinyalidir, renk sinyali değildir.

- RGB görüntü almak için TV'ye SCART'dan SCART kablo girmelisiniz
- TV'nin Component girişini kullancaksanız Component kablo ile ilgili sokelere giriş yapmalısınız.

SCART'a arada aktif bir dönüştürücü kullanmadan Component sinyal girişi yapamazsınız.

Abi yeni televizyonlarda scart ve component birleşik oluyor. hangi standartta verirsen onu kabul ediyor. ama bu özelliği kullanabilmek için şöyle bir pasif çeviriciye ihtiyaç var:

http://www.ebay.com/itm/RGB-SCART-to-Composite-COMPONENT-VIDEO-AV-TV-ADAPTER-HD-CONVERTER-/220833672632?hash=item336ab66db8:g:FTMAAOSws65Tq7ux

Aynı şekilde playstationun scart kablosu takılı iken menüden rgb değilde component seçilirse televizyon bunuda otomatik anlıyor. Her kabloda çalışıyormu bilemem, bendeki scart kablosu orjinal sonynin ve televizyonda sony. Belki scartın kullanılmayan pinlerinden birşeyler gönderiyordur.?
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2017, 10:47:12 ÖÖ Gönderen: hsm_ayz » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 24, 2017, 11:01:41 ÖÖ »

Ben R-G-B ile Component video sinyalinin aynı olmadığını vurgulamak için belirtmiştim.

Normalde SCART üzerinden Component video girilecekse pin 7 (Pb),11 (Y),15 (Pr) kullanılmalı. O da farklı bir SCART kablo yapmak anlamına geliyor.

Her TV direk desteklermi bilmiyorum. Benim Samsung LCD'de component girişi farklı SCART farklı...
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2017, 11:08:17 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 24, 2017, 11:32:26 ÖÖ »

Tv arka panel fotosu alabilir miyiz? Büyük ihtimalle sizin tvde scart değil kompozit ve komponent tümleşik

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 24, 2017, 18:51:21 ÖS »

Yardım çabalarınız için çok teşekkürler. Sabah kafam dağınıktı, herhalde ondan meramımı iyi anlatamamışım, toparlamaya çalışayım:

Rgb ve component ayrı şeyler tamam. Ancak Ps2'ler component kablo üzerinden rgb ya da ycbcr sinyal gönderecek şekilde ayarlanabiliyor. Bu kabloyu Lg lcd tv'ye bağlayıp görüntü alabiliyorum, yani kabloda bir sorun yok.

Ps1 scart kablosu scart'ın 7, 11 ve 15 nolu uçlarına 220uf kondanstörlerle bağlantı yapıyor. Bende component kablo çıkışlarını buralara gireyim görüntü alırım dedim.

hsm_ayz: ah işte ondan bulmuş olsaydım olay bitmişti. Hiç scart kablosuymuş kondanstörmüş uğraşırmıydım. Bende muhtemelen o dönüştürücüyü yaptım ama bir şekilde çalışmadı.

Bulgu: ps2 component kabloyla lcd tv'ye bağlıyken, ps2'den component çıkışına rgb sinyal gönderecek şekilde ayarlarsam lcd tv'de görüntü çıkmıyor, yani lcd tv component kablo üzerinden rgb sinyali kabul etmiyor. Halbuki hsm_ayz'ın yazdığı gibi ps1 yanında gelen orjinal scartlı kablo ile crt bir tv scarttan hem rgb hem ycbcr sinyal kabul edebiliyor (edebiliyor derken, bendeki tv'nin 1. scartında kabul ediyor, hem rgb hemde ycbcr ayarında görüntü veriyor, manualde 2.scartta olmuyor yazıyordu, denedim mi hatırlamıyorum)

Bu arada ps2'de Y Cb Cr olarak geçen şey lcd tv arkasında Y Pb Pr olarak geçiyor, yavuzg usta da aynı şekilde yazmış.

Ps2'den crt tv'ye component kablo ile rgb sinyal gönderebileceğimi düşündüm. Orjinal scartlı ps1 rgb kablosu boşa çıksın onu başka yerde kullanayım hesabı. Yazdığım gibi scartın 7 11 15 nolu uçlarına girdim ama olmadı.

Orjinal ps1 kablosunda nasıl yapılmış diye baktım scart 20'ye composite ucu bağlanmış, sync veriyor herhalde. Rgb için sync gerekiyordur tamam olabilir ama ycbcr için gerekmiyor olmalı çünkü lcd'de görüntü geliyor, ayrıca scart'tan composite sinyal de kabul ediyordu (4. paragraf)

Scart 8 ucu +5v'a ve 16 ucu 180ohm ile +5v'a bağlanıyor, ps2 component kablo ile +5v'a erişimim yok, yani bu bağlantıları yapamıyorum. (8: otomatik kanal geçişi herhalde) görüntü ondan mı gelmiyor bilemedim.

Velhasıl ps2 component kablo ile crt tv'den rgb ya da ycbcr görüntü alamadım. Aslında al hazır kablo geç tabi ama olay meraka bindi işte, biraz zihin ekzersizi biraz bilgilenme, ben de ondan yazıyorum işte hep beraber faydalanalım diye

@cengizermis: tv arkası 1.resimde altta soldaki gibi yanlız 3 değil 2 scart var

--------

Scart 8 hem av/tv seçim hem de 16:9 seçim için kullanılıyormuş. 16'da gnd yapılırsa composite, 1-3v yapılırsa rgb'yi seçmeye yarıyormuş. http://pinouts.ws/scart-pinout.html. Açık kalmış tabları kapatırken gördüm  Yani rgb girebilmek için illa +5v lazım, zorlayıp pil de taksak 75 ohm empedans diyor herhalde hemen biter.

Component kablo ile scart'a rgb verme işi böylece uğraşmaya değmez bir hale gelir

Son edit: 20:49

* IMG_0057.PNG (481.9 KB, 1536x2048 - Görüntüleme: 1536 kez.)

* IMG_0058.PNG (266.49 KB, 1536x2048 - Görüntüleme: 1564 kez.)
« Son Düzenleme: Mayıs 24, 2017, 20:50:23 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 24, 2017, 21:43:52 ÖS »

Component çıkışta Sync Y üstünde. RGB için PS2 ve Wii'lerde sync sinyali Green üstünde taşınıyor ilaveten Composite sinyali de sync için kulllanılabiliyor sanırım. TV'nin G'deki sync sinyalini çıkarabilme yetisine göre görüntü normal görüntünün üstüne yeşil binmiş şekilde yahut normal olabilir yani.

Scart'ın 16 no'lu rgb blanking pin'i için bazı tv'lerde ayar varmış, buraya 3v vermeden de aktif hale getirilebiliyor yani.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 24, 2017, 21:49:07 ÖS »

Abi komponentde de sync gerekir ama genelde ama herzaman değil yeşil kablodan diğer renk bilgisiyle karışık geçer. Sen o noktada sıkıntı yaşıyorsun. Sync yok rgb sinyalinde. Ayrıca tvyi rgb mode geçirecek voltajda yok. Yani o iş o kabloyla olmaz. Benim yorumlamam bu kadar.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: