Sonunda sıra açılmayan oyunların sorununa geldi...
Bu kabinde kullanılan devre kartı SNES tabanlı özel bir arcade PCB. kontrol paneli açtıktan sonra erişip çekerek çıkardığınız bir tahta panele monte edilmiş durumda...

Sorun Super Mario World ve F-Zero kartuşlarında gibi. Önce ilk akla gelen şeyi yapıyorum, konnektör kontaklarını spreyleyip diş fırçasıyla temizliyorum.

Ama sonuç yine aynı. SMW yine blok blok grafiklerle geliyor karşıma

Sonra kartuşları farklı slotlara takıp deniyorum ama sonuç yine aynı. Acaba PCB'de mi sorun var diye şüpheleniyorum ve test menüsüne erişiyorum. Kullanım kılavuzunda bu menüye servis kredi butonuna basılı tutarak kabini açarak erişilebildiğini okuyorum.

Ancak burada da bir sorun görünmüyor...
Sonra kartı komple söküp çalışma masama yatırıyorum. Evet kart tozlu ancak toz yüzeysel, bu kabinin arcade ortamında kullanılmadığının bir başka kanıtı...

Oyun kartlarını söküyorum. Super Mario World ve Super Tennis aynı tip PCB'ye sahip.

Bu sistem hakkında internette çok fazla bilgi yok. Ben de MAME kaynak koduna bakıyorum. Bazen burada kartlar hakkında detaylı bilgiler oluyor.
https://github.com/mamedev/mame/blob/master/src/mame/drivers/nss.cppMAME'e göre bu sistemde oyununa göre 3 tip kartuş PCB'si kullanılmış. Ayrıca kartuşlarda kullanılan ROM'lardan yazılımın bulunduğu ROM (PRG ROM) özel bir bacak dizilimine sahip bir Mask ROM (LH534J). Grafiklerin bulunduğu ROM ise klasik bildiğimiz 27C256 EPROM.
Önce grafik ROM'unu okuyup internetten kontrol ediyorum.

Sorun bunda değil gibi gözüküyor zira okuyup upload ettiğim ROM imajı doğru.
Sonra sıra mask ROM'a geliyor. MAME kaynak koduna göre önümde iki seçenek var;
a) LH534J mask ROM'un bacak dizilimini satndart bir 27C040'a dönüştüren bir adaptör yapıp Mask ROM'u 27C040 mış gibi gösterip okutmak ve doğrulamak.
b) PCB üzerindeki çeşitli jumperları ayarlayarak kartın PRG ROM'u olarak standart EPROM kullanabilmesini sağlamak.
Ben adaptör yapıp doğrulamakla uğraşmak yerine ikinci yolu seçerek kartuşa Super Mario World'ün MAME'den bulduğum ROM dump'ını bir 27C040'a yazıp öyle denemenin daha kolay olacağını düşünüyorum.

Jumperları MAME'de belirtildiği gibi değiştirip...

Yeni yadığım EPROM'u PCB'ye takıyorum...

Ana devre kartını da kompresör ile temizleyip modifiye ettiğimn oyun kartuşunu takıyorum. Kendimden o kadar eminim ki, sorunun çözüleceğine dair...

Ancak sonuç yine aynı...

Bu arada ana devre kartının BIOS'unu da son çıkan sürüme (v3) güncelliyorum. Ancak o da bir sonuç vermiyor...

Hevesim kursağımda dönüyorum yine intertte araştrımaya...