Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Dreamcast Bios modifikasyonu  (Okunma Sayısı 7693 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
several
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 23, 2017, 23:18:07 ÖS »

Bölüm 1: Dreamcast PSU'sunun NTSC (100v) - PAL (220v) dönüşümü
Bölüm 2: [MOD] Dreamcast Batarya / Pil Modifikasyonu

Daha önceki iki bölümde kimi mod uygulamaları yaptığım Dreamcast üzerine çalışmalar devam ediyor. Bu hafta Bios mod çalışmasından bahsedeceğim. Daha önce de benzer bir çalışmayla ilişkili konu açılmıştı. Ufak bir fark var; bahsedeceğim.

Dreamcast konsollara ~2011 yılından beri Bios modu yapılmakta. Bu mod keşfedilene kadar gerçek anlamda bir region-free Dreamcast deneyimi söz konusu değildi. Utopia Boot Loader gibi cd'ler ile disk swap edilerek farklı bölge oyunları oynanabiliyordu.

Fakat bios'un sonunda unlock edilmesi ve cihaza bir başka bios chipinin eklenmesi ile gerçekten region-free DC deneyimi mümkün oldu.

Geçen zaman içinde Bios modları gelişti ve bugün açılış animasyonunu settings üzerinden ayarlayabildiğiniz, oyun öncesinde Sega logosunu göster/gösterme gibi ayarları yapabildiğiniz Bios modları mevcut.

Hatta Dreamshell boot-loader'ı eklenmiş Bios'lar ile hiç GD-ROM ünitesi kullanmadan da direkt olarak HDD üzerinden cihazı boot edebiliyorsunuz.

Bu mod anakart üzerinde çalışmayı gerektiriyor. PSU ve GD-ROM'u cihazdan tamamen söktüğümde anakartın üst koruması ile karşılaşıyorum. Bir kaç vidayı daha söküp bu -sanıyorum- alüminyum korumayı çıkartınca anakart karşıma çıkıyor:

Gördüğünüz, VA0 model numarasına sahip ilk jenerasyon bir Dreamcast anakartı. Yalnızca bu modelde ısı borulu (heat-pipe) soğutma mevcut.

Dreamcast'in VA1 ve VA2 olmak üzere iki anakart versiyonu daha mevcut. Genel olarak da BIOS, IDE gibi modlar için VA1 anakartlar önerilmekte. VA0 cihazın birazdan bahsedeceğim çip voltaj farkı dışında VA1'den bizim için pratikte bir farkı yok denebilir.

Burada anlattığın tüm işlemler VA0 board için geçerli.

İlk olarak ısı boruları ve heatsink'i cihaz üzerinden çıkarttım. GPU (yani büyük çip) üzerinden çıkartmak için bir plastik bir aparat ile kanırtmak zorunda kaldım. Aradaki termal pad ısı sebebiyle yapışmıştı.

Bu işlem esnasında boruları eğip bükmemekte fayda var, çünkü çok hassas ve inceler.

İlk olarak üzerinde işlem yapacağım çip olan MPR-21068-X1'in 12'inci ayağını board'dan kaldırarak işe başlıyorum.

Yapacağım işlem bu çip'i sökmeden, üzerine yazılıp-silinebilir olan çipimizi monte etmek olacak. İki çip arasında switch ile geçiş yapabilmek için de MPR-21068-X1'in 12'inci bacağını anakarttan ayırıyorum.

Ben bu işlem için fotoğrafta görebileceğiniz gibi; toplu iğne kullandım. Havya ile 12. ayağı hafif ısıtıp, dikkatlice iğne ile yerinden kaldırmak yeterli oldu.

Bu iş için ihtiyacım olan çip'in modeli 29LV160TMC-90. MPR-21068-X1 gibi bu çip de 44 bacağa sahip ve boyutları birebir aynı.

Çipi kullanmadan önce tıpkı fotoğraflardaki gibi bacaklarını önce düzeltip, sonrasında da dik bir şekilde aşağı bakacak şekilde eğmek gerekiyor:

Bacaklar tahmin edebileceğiniz gibi gayet hassaslar, bu sebeple inşaat çivisi muamelesi yaptığınız gibi elinizde kalıyorlar. Ben de bir çipi bu işlem esnasında çöp ettim

Tüm ayakları dik bir şekilde aşağı indirdikten sonra;

• 1
  • 12
  • 23 (Yalnızca VA0 için)
  • 44

no'lu ayakları tekrar kaldırıyorum. Bu ayakları alttaki çip'e lehimlemeyeceğim.

Tamam itiraf ediyorum; bir çipi de bu işlem esnasında gömdüm

Sonrasında çipleri üst üste koyuyor ve birbirlerine lehimliyorum.

Gayet hassas bir lehim işlemi olduğunu belirtmeliyim. Ben en ince havya uçlarından biri ile bu işi hallettim. Havyaya çok da fazla olmamak kaydıyla lehim alıp, bacakların üzerinden geçerek lehimledim.

Kimi uygulamalardaki (ör: mmmonkey) gibi;  önce alttaki çip'in ayaklarına lehim yedirip, sonrasında ikinci çip'i üzerine oturtup o şekilde lehimlemek de mümkün. Ben direkt olarak temiz çipleri lehimlemeyi tercih ettim.

Lehim sonrasında multimetre ile lehimleri kontrol etmekte mutlaka fayda var. Çünkü göz böylesine küçük alanlarda bolca yanılabiliyor.

Çiplerin lehim işi bittikten sonra, anakart üzerine yapacağım lehimlere sıra geliyor. En kötü kısmı da yeni çipimizin 44'üncü ayağının (WE), IC502 kodlu çipin 7'inci bacağına lehimlenmesi (VA1'de 9'uncu ayak). IC502'nin bacakları çok ince olduğundan, anakart üzerindeki noktayı kullanmak gerekiyor. Basitçe göz ile takip edip tespit edebiliyor.

Beni bütün bu mod boyunca en tedirgin eden ve terleten bölüm buydu:

Yine multimetre ile test ettikten sonra geriye kalan işlemleri uyguladım. Sonrası nispeten basit. Aşağıda görebileceğiniz gibi iki adet 10K direnç kullanmamız gerekiyor.

İlk olarak alttaki çipin 23'üncü bacağı ile 12'inci bacağı arasına bir direnç lehimliyorum:

Daha sonrasında üstteki yeni çipin de 1 ve 12'inci bacakları arasına bir direnç lehimliyorum. Ek olarak yine üstteki çipin 1 ve 23'üncü bacaklarını direkt bir kablo ile birbirine bağlamak gerekiyor.

Çipler arasında geçiş yapabilmek için 12'inci bacaklardan birer kablo çekiyor + D501'in üst bacağından da bir kablo çekiyorum.

VA0'ın özel durumunun çip voltaj farkı olduğunu belirtmiştim.

Bu board üzerindeki bios çip'i 5v. Fakat benim kullandığım yazılabilir çip 2.6v - 3.3v aralığında çalışıyor. İşte tam olarak bu sebepten 23'üncü bacağı alttaki çip'e lehimlemedim.

3.3v kaynağı olarak IC302'nin 1'inci ayağını kullanacağım. Duruma göre bacağa veya anakart üzerindeki noktaya kabloyu lehimlemek mümkün.

Son olarak D501'den gelen kabloyu ON-ON switch'imizin orta bacağına lehimliyor ve 12'inci bacaklardan gelen kabloları diğer bacaklara lehimliyorum.

Artık anakartı yerine koyup sistemi toplayabiliriz.

Ben kasa üzerinde herhangi bir modifikasyon yapma taraftarı olmadığımdam, switchi şimdilik kullanıp, kasa içine saklayacağım.

Bu aşamada switch'imiz orijinal bios konumundayken cihazımız açılacak fakat diğer konumda siyah ekran alacağız. Normal çünkü taktığımız çip şu an boş

İlk olarak dc-swat.ru'dan "DreamShell 4.0 RC 4 CDI Image" adlı dosyayı indirip, iso'yu cd'ye yazdırıyoruz.

Sistemi bu cd, yani Dreamshell ile boot ediyorum ve sorunsuzca Dreamshell loading ekranı geliyor.

Dreamshell SWAT adlı Rus arkadaşın yazdığı bir OS. SWAT'i tebrik etmek lazım çünkü DC Scene'inin önünü resmen bu arkadaş açtı.

Dreamshell açıldığında ekrandan Bios Flasher uygulamasını başlatıyoruz:

Bu uygulama sistemdeki aktif çip'in durumunu ve bilgilerini görmemizi sağlıyor. Yine SWAT Reiz'e selam olsun

İlk olarak switch hala orijinal konumdayken Detect butonu ile duruma bakıyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi Read Only ibaresi mevcut.

Nefesimi tutup; switch'i diğer konuma alıp yine Detect butonuna tıklayınca Read-Write ibaresini görüyorum Masum Bu önemli bir an, çünkü burada Read-Write görmüyorsak, ya da model no gibi alanlar sorunlu ise tekrar anakarta kadar söküp, duruma bakmak gerekiyor:

Çip'in yazılabilir olduğuna emin oduktan sonra Write butonu ile yazacağımız bios'u seçebiliriz:

DS klasöründe Dreamshell boot loader Bios'ları var. HDD montajı yaptıysanız bu klasördeki bios'lardan birini kullanmak gerekiyor.

Fakat şu aşamada IDE/HDD modu söz konusu olmadığından Sega klasörüne girip, region-free olan Link83'ün bios'unu seçtim.

Bir kaç dakikalık silme-yazma işlemi sonrasında Bios Flasher ile işimiz bitiyor.

Switch'i hiç ellemeden sistemi kapatıp açtığımızda -her şey yolunda ise- DevKit animasyonunu görmemiz lazım.

Yine nefesimi tutup sistemi kapa-aç yapıyorum:

Bu boot animasyonunu görünce odada küçük bir gol sevinci yaşadım

Şimdi Japon'u PAL bir oyun ile test etme zamanı:

Kahkaha

İki oyunla yaptığım testlerde her şey yolunda görünüyor. Neyse ki yine kazasız belasız bir mod daha aradan çıkıyor

Her şeye rağmen bu cihazla ilgili olarak beni bekleyen bir pis iş daha var. Enerji bulduğumda onu da gerçekleştirip sizinle paylaşacağım
« Son Düzenleme: Mart 15, 2025, 19:45:05 ÖS Gönderen: several » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 24, 2017, 01:40:40 ÖÖ »

Bu iş benim gibi eli pek havya tutmayanlar için yeterince pis zaten Konsol kesin elimizde kalır... Yine de eline sağlık, muhakkak faydalanan arkadaşlar olacaktır...teşekkürler... (Geri sanki, sabitdisk uygulaması kaldı...)

several
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 24, 2017, 09:19:51 ÖÖ »

Evet Abi, biraz deneyim gerekiyor. Ben elimdeki pert bir Dreamcast üzerinde denemeler yapa yapa elimi alıştırdım

Evet, geriye sabitdisk modu kaldı. Aslında VGA modu da uğraşmaya değer

Bu iş benim gibi eli pek havya tutmayanlar için yeterince pis zaten Konsol kesin elimizde kalır... Yine de eline sağlık, muhakkak faydalanan arkadaşlar olacaktır...teşekkürler... (Geri sanki, sabitdisk uygulaması kaldı...)
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 24, 2017, 10:05:31 ÖÖ »

@several tebrik ederim, harika bir iş bu Dreamcast gibi bir cihazı yaşatmak adına yapılan her tür yenilik beni deli gibi mutlu ediyor ama cihazın içini ancak hdd'den oyun oynamak için açmaya cesaret edebilirim.

Yani bir mod yapacaksam ancak bunun için olmalı. Gerçi bağlantılarını gördüm yabancı forumlardan birinde aklım çıktı, sanırım hdd için her yerden kablo çekmemiz gerekecek

Bir garip COMMODORE fanatiği...
several
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 24, 2017, 10:33:31 ÖÖ »

Çok teşekkür ederim

Yalnızca IDE modu yapılacaksa, bu modların hiçbirine ihtiyaç yok aslında. Yalnızca GD-ROM board'u üzerine o bahsettiğin deli işi kablolamayı yapmak yetiyor

Ben olmuşken tam olsun, baştan sonra toparlayayım cihazı düşüncesi ile giriştim bu işlere.

Yakında aksilik olmazsa o modifikasyondan da bahsedeceğim forumda. Maksat log tutmak olsun

@several tebrik ederim, harika bir iş bu Dreamcast gibi bir cihazı yaşatmak adına yapılan her tür yenilik beni deli gibi mutlu ediyor ama cihazın içini ancak hdd'den oyun oynamak için açmaya cesaret edebilirim.

Yani bir mod yapacaksam ancak bunun için olmalı. Gerçi bağlantılarını gördüm yabancı forumlardan birinde aklım çıktı, sanırım hdd için her yerden kablo çekmemiz gerekecek
claudemre
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 25, 2017, 17:25:52 ÖS »

Teşekkürler. Modlarınızı ilgiyle takip ediyorum. Elimde tertemiz, hiç modlanmamış Japon Dreamcast var. Lehimlemeyle de aram oldukça iyi. Gerekli parçaları alıp ben de bu modları yapacağım.
Bu arada bir sorum olacak; "29LV160TMC-90" çipi nereden aldığınızı paylaşabilir misiniz?
several
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 27, 2017, 21:43:19 ÖS »

Teşekkürler. Lehimleme ile aranız iyiyse sizin için çok zor olmayacaktır.

Çipleri Aliexpress'ten aldım. Direkt aldığım ürünün linki aşağıda:

https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-MX29LV160TMC-90-29LV160TMC-90-MX29LV160TMC90-29LV160TMC90-MXIC-SOP44/32289457511.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.k0JVpP
claudemre
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 04, 2017, 17:16:30 ÖS »

👍
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: