Bu monitörü en son iki sene önce kullandım ekteki resimdeki hatayı "PAT" sesi ile verdi ve böylece kaldı.

Hazır tamir aparatları aldım yapabileceğim birşey ise tamir edeyim diyorum. Temel CRT monitör elektrik "dehşeti" kurallarından haberim var.
- Fiş takılı iken operasyon yapmıyoruz
- Fiş çekikken "discharge" yapmadan yine dokunmuyoruz.
Sorularım arıza sizce ne olabilir (ekte resmi var)? Ve evde bunu discharge ederken topraklama için en uygun neyi kullanabilirim?
Önümüzdeki hafta bu operasyonu yapmayı planlıyorum yani en az 1 hafta fişi çekik kalmış olacak. Pek discharge edecek birşey kalacağını sanmıyorum içinde ama yinede emin olmak istiyorum.
Fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
---------------------------------------------------------------------
Tamirat Faslı---------------------------------------------------------------------
!!! Fişten çekmeden ve deşarj etmeden işlem yapmayınız !!!Hastamız bu, görüldüğü üzere elemanın daha iyi günleri olmuş. İlk defa CRT monitör ile haşır neşir olacağım için dikkatlice ne nereye bağlı resimlerini çektim.

Tüpün arkasındaki pcb'yi çok yavaş haraket ile sağa sola oynatıp yerinden çıkarttım.

Ve board leş gibi karşımızda, kulak çubuğu ile sabırla temizlemeye çalıştım. Şimdilik az bir kısım temizlendi.

Vertical collapse diye tabir edilen olayın kaynağı işte burası, heatsink'e bağlı duran entegre(TDA3653B) sorunun baş şüphelisi. Resimde belli olmasada bazı kapasitörlerde şişme var. Bunların parametrelerini tektek not edip işaretliyorum.

Buda boardun arka kısmı. Soğuk lehim olan yerleri tazeleyip, korozyon olan yerleri izopropil alkol ile sabırla temizliyorum. İşte bu kısım tam kabus bitmek bilmiyor...

RGB soketi ve RCA soketleri sorunlu. RGB soketine daha önceki sahibi müdahalede bulunmuş ve pek temiz bir iş çıkarttığını söyleyemem, ha düştü ha düşecek gibi. RCA ise korozyonun kralını yemiş.

Sorunlu bölgedeki kapasitörleri tektek söküp voltmetre ile test ediyorum.

Bazıları sağlam bazıları hakkın rahmetine kavuşmuş gözüküyor. Daha sonra sök, tak, test etle uğraşmamak için TDA3653B'ide kapasitörler ile beraber değiştiriyorum.

9pin dsub RGB soketini söküyorum ama daha önceki kötü lehim ile beraber pcbnin iletken kısmıda çıkıyor. Çokta sorun değil gibi, zil teli bağlantısını yapıyorum. Bu arada boardun arkadasında metal shield'in lehimleride kurcalanmış, çıkartırken maalesef pcb'nin bir kısmı kalkıyor, boş kısımlara denk geldiği için bir sorun yaratmadı allahtan.

Burada ise Commodore'un enteresan işçiliği göze çarpıyor havada uçuşan dirençler, bunlardan çok var, dikkat etmek gerekiyor.

Ve nihayet boardun tamamını temizledim, lehimlerini tazeledim, korozyonları silmdim, sorunlu gözüken kapasitörlerin hepsini değiştirdim, rgb soketini değiştirdim, rca soketini kontak spreyi ile temizledim ve lehimlerini tazeledim. Ön ve arka potanslarıda berbat haldeydi buarada, 5 posta kontak spreyi seansı ardından kendine geldiler. Ve nihayet test zamanı geldi.

Ve mutlu son :] yıllardır CRT görüntüsü görmemiştim, unutmuşum nasıl olduğunu. Oyunlar muhteşem gözüküyor ama yazılım vs. geliştirmek için uygun olduğunu pek söyleyemem (şişe dibi gibi gözlük takmak istiyorsanız ayrı). Bütün potanslar gayet güzel çalışıyor, acaip sesler felanda gelmiyor. Bunda birde PS2 bağlayıp deneyeceğim.

Ahiret sorularıma sabırla cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim, el birliği ile bir 1084'dü daha hayata döndürdük :]