Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 1084S-P1 Monitör Tamiratı (Vertical Collapse)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 1084S-P1 Monitör Tamiratı (Vertical Collapse)  (Okunma Sayısı 21724 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 20, 2017, 15:08:14 ÖS »

Bu monitörü en son iki sene önce kullandım ekteki resimdeki hatayı "PAT" sesi ile verdi ve böylece kaldı.

Hazır tamir aparatları aldım yapabileceğim birşey ise tamir edeyim diyorum. Temel CRT monitör elektrik "dehşeti" kurallarından haberim var.

- Fiş takılı iken operasyon yapmıyoruz
- Fiş çekikken "discharge" yapmadan yine dokunmuyoruz.

Sorularım arıza sizce ne olabilir (ekte resmi var)? Ve evde bunu discharge ederken topraklama için en uygun neyi kullanabilirim?

Önümüzdeki hafta bu operasyonu yapmayı planlıyorum yani en az 1 hafta fişi çekik kalmış olacak. Pek discharge edecek birşey kalacağını sanmıyorum içinde ama yinede emin olmak istiyorum.

Fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

---------------------------------------------------------------------
Tamirat Faslı
---------------------------------------------------------------------

!!! Fişten çekmeden ve deşarj etmeden işlem yapmayınız !!!

Hastamız bu, görüldüğü üzere elemanın daha iyi günleri olmuş. İlk defa CRT monitör ile haşır neşir olacağım için dikkatlice ne nereye bağlı resimlerini çektim.

Tüpün arkasındaki pcb'yi çok yavaş haraket ile sağa sola oynatıp yerinden çıkarttım.

Ve board leş gibi karşımızda, kulak çubuğu ile sabırla temizlemeye çalıştım. Şimdilik az bir kısım temizlendi.

Vertical collapse diye tabir edilen olayın kaynağı işte burası, heatsink'e bağlı duran entegre(TDA3653B) sorunun baş şüphelisi. Resimde belli olmasada bazı kapasitörlerde şişme var. Bunların parametrelerini tektek not edip işaretliyorum.

Buda boardun arka kısmı. Soğuk lehim olan yerleri tazeleyip, korozyon olan yerleri izopropil alkol ile sabırla temizliyorum. İşte bu kısım tam kabus bitmek bilmiyor...

RGB soketi ve RCA soketleri sorunlu. RGB soketine daha önceki sahibi müdahalede bulunmuş ve pek temiz bir iş çıkarttığını söyleyemem, ha düştü ha düşecek gibi. RCA ise korozyonun kralını yemiş.

Sorunlu bölgedeki kapasitörleri tektek söküp voltmetre ile test ediyorum.

Bazıları sağlam bazıları hakkın rahmetine kavuşmuş gözüküyor. Daha sonra sök, tak, test etle uğraşmamak için TDA3653B'ide kapasitörler ile beraber değiştiriyorum.

9pin dsub RGB soketini söküyorum ama daha önceki kötü lehim ile beraber pcbnin iletken kısmıda çıkıyor. Çokta sorun değil gibi, zil teli bağlantısını yapıyorum. Bu arada boardun arkadasında metal shield'in lehimleride kurcalanmış, çıkartırken maalesef pcb'nin bir kısmı kalkıyor, boş kısımlara denk geldiği için bir sorun yaratmadı allahtan.

Burada ise Commodore'un enteresan işçiliği göze çarpıyor havada uçuşan dirençler, bunlardan çok var, dikkat etmek gerekiyor.

Ve nihayet boardun tamamını temizledim, lehimlerini tazeledim, korozyonları silmdim, sorunlu gözüken kapasitörlerin hepsini değiştirdim, rgb soketini değiştirdim, rca soketini kontak spreyi ile temizledim ve lehimlerini tazeledim. Ön ve arka potanslarıda berbat haldeydi buarada, 5 posta kontak spreyi seansı ardından kendine geldiler. Ve nihayet test zamanı geldi.

Ve mutlu son :] yıllardır CRT görüntüsü görmemiştim, unutmuşum nasıl olduğunu. Oyunlar muhteşem gözüküyor ama yazılım vs. geliştirmek için uygun olduğunu pek söyleyemem (şişe dibi gibi gözlük takmak istiyorsanız ayrı). Bütün potanslar gayet güzel çalışıyor, acaip sesler felanda gelmiyor. Bunda birde PS2 bağlayıp deneyeceğim.

Ahiret sorularıma sabırla cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim, el birliği ile bir 1084'dü daha hayata döndürdük :]

« Son Düzenleme: Kasım 29, 2017, 22:26:52 ÖS Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 20, 2017, 15:20:51 ÖS »

Konuyu takipteyim. Ustalar bilgi verirse faydalı olur.

Bende 2 aydır fişe takılmamış 1084 var. Yine de topraklama ihtiyacı var mıdır?
Topraklamayı nasıl yapabilirim?

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 20, 2017, 15:29:06 ÖS »

Konuyu takipteyim. Ustalar bilgi verirse faydalı olur.

Bende 2 aydır fişe takılmamış 1084 var. Yine de topraklama ihtiyacı var mıdır?
Topraklamayı nasıl yapabilirim?

Topraklama bu şekilde ama bunun ucunu evde nereye bağlamak lazım acaba.

https://youtu.be/-jbnFuVWTdk

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 20, 2017, 15:29:17 ÖS »

...
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2017, 21:54:54 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 20, 2017, 16:56:12 ÖS »

1 ay fişten çekik kalan tüpün içerisinde pek bir depolama kalmaz ama yine de işi şansa bırakmayın; zaten basit bir işlem

tüpün arkasındaki vantuzu ellemeden ve her hangi bir yere dokunmadan
uzun bir düz tornavidanın demir kısmına kalın bir elektrik kablosunun dış yalıtımını ayırıp dolayın ve üzerini bant ile sabitleyin kablonun ucunu tüpün arkasında çelik teller vardır oraya tutturun (ben bu işlem için o kablonun ucuna krokodil takmıştım rahat kullanıyordum)
tornavidanın ucunu vantuzun altına sokarak deşarj işlemini gerçekleştirin

akşam fırsatım olursa benim deşarj işlemi için kullandığım tornavida düzeneğinin resmini çekip koyarım

arızanız çok büyük bir ihtimal vertical entegresinden kaynaklı
EHT trafosunun yanında olan büyük transistör horizontal transistörüdür o arızalı olsaydı tamamen siyah ekran olurdu
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2017, 17:12:46 ÖS Gönderen: evreno » Logged
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 20, 2017, 17:03:58 ÖS »

şu videoda eleman benim yaptığım tornavida düzeneğinin aynısını kullanıyor
kablo uçlarını da tüpün montajlandığı demir şaseye bağlayarak yapıyor
ben dediğim gibi tüp arkasında olan çelik tellere takarak deşarj işlemini yapıyorum

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 20, 2017, 18:23:07 ÖS »

Kendi komponentleri üzerinden deşarj olması ekipmana zarar vermezmi?

Kalorifer borusu üzerinden yollasam apartmanda yangın mangın çıkmaz heralde? :>

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 20, 2017, 19:29:35 ÖS »

Tv ve arcade monitör için defalarca uyguladım her hangi bir zararı olmadı
Elektronik uzmanları da bu şekilde yapılması gerektiğini paylaşmışlar
Kalorifer i bence deneme birisi tesisata dokunuyor olabilir tesisat metal ise sakıncalı
Plastik ise bir anlamı olmaz
Dediğim şekilde uygula sıkıntı olmaz
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 20, 2017, 19:31:43 ÖS »

Ok sağol, gelişmeleri bildireceğim.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Kasım 20, 2017, 20:07:26 ÖS »

Birebir aynı sorun dün 37 ekran seg televizyonumda başıma geldi. Internette ilk arama ya tüp ya da vertical saptırma kaynaklı olduğunu söylüyor.

220v tırsıtıyor, beri yandan tamir edebilme fikri de cazip geliyor.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 20, 2017, 20:14:51 ÖS »

Sabrederim derseniz bir hafta bekleyin (fişten çekik) sonra yalıtımlı eldiven ile deşarj olayını deneyin.

Gaza gelip fişten çektikten hemen sonra atlamamak lazım içine.

Eğer becerebilirsem board'u sökeceğim, leş gibi. Süpürge tuttum ama yılların tozu yapışmış çıkmıyor. Hazır girişmişten recap'te yapmayı planlıyorum.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2017, 20:25:51 ÖS »

Bu sorun tüp kaynaklı olamaz
Vertical saptırma bobininden kaynaklı olabilir fakat düşük ihtimal
Bobin kontrol ü için multimetre yi diyot konumunda vertical bobin uçlarına bağlayıp kontrol edebilirsiniz ses gelmiyorsa bobin yanmıştır
Ama dediğim gibi bu sorunun en çok nedeni vertical entegre arızasıdır
Öncelikle onu kontrol etmenizi tavsiye ederim
Soğutucuya bağlı dik bir entegredir monitör çalışırken dikkatlice dokunun entegreye başka yere değmeden
Eğer hiç ısınmıyorsa yada çok sıcaksa entegre arızalı demektir
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 20, 2017, 20:32:40 ÖS »

@evreno

İki gündür youtube'da CRT arızaları izliyorum aynen öyle gözüküyor. Çalışırken dokunacak cesaret / beceri henüz yok :> Sık bulunan bir parça ve fiyatı makul ise değiştirirm olur biter.

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Kasım 20, 2017, 21:11:19 ÖS »

@BlitzBasic: Bana da nedense tüpte şarj varsa girişmek daha güvenli geliyor. Şarj varsa boşaldığını anlamak mümkün, diğer türlü "acaba yük yoktu da mı boşalmadı yoksa ben mi beceremedim" durumları olacak.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Kasım 20, 2017, 21:35:21 ÖS »

@iron güzel bir yaklaşım
Monitör yeni kapanmışsa deşarj yaparken bayağı bir sesli çaaat kısa devre oluyor bu durumda deşarj olduğunu teyitlemiş oluyorsunuz
Aslında iyi bir fikir yani
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: