Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Adaptörler  (Okunma Sayısı 12884 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Jester
Üye

MAX 330 MEGA       PRO-GEAR SPEC

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 19, 2018, 19:25:48 ÖS »

Selamlar, adaptörler ile ilgili kafamı karıştıran şöyle bir durum var;

Elimde bir scart çoğaltıcı cihaz var ve orjinal adaptörü UK ve özellikleri şöyle;

Cihaz bu adaptör ile gayet düzgün çalışıyor ama ben converter ile kullanmayım EU bir adaptör alayım dedim ve alttaki adaptörü aldım;

Bu da 15V ama 1000mA, bildigim kadarı ile cihaz ihtiyacı olan amper'i alacağından 1000mA olmasında sorun olmayacaktı.

Ben gayet güzel yeni adaptörü taktım ve cihaz çalıştı ekrana görüntü geldi fakat 10sn sonra bir baktım scart çoğaltıcıdan beyaz dumanlar çıkıyor bir hışımla adaptörü söktüm ve cihazdan 30 sn daha beyaz dumanlar gelmeye devam etti.

Dedim cihaz yandı heralde ama sonra orjinal adaptörü taktım aha çalışıyor herhangi bir sorun yok.

Şimdi acaba nerde hata yaptım 15V bilgisi yeterli sandım ama atladığım ne olabilir

Elektrik bilgim de pek sağlam değil, konuya ışık tutacak biri çıkarsa müteşekkir olacağım Masum
« Son Düzenleme: Kasım 19, 2018, 19:30:09 ÖS Gönderen: Jester » Logged

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 19, 2018, 19:34:50 ÖS »

Hocam geçmiş olsun. İstenilenin iki katı VA vermişsin cihaza. Ataba adaptörün 15 VA olması işi bozmuş.

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2018, 19:41:54 ÖS »

Mesele 15VA olması değil yeni adaptörün DC değil AC (bakınız ~ işareti) olması. Yoksa cihaz ihtiyacı olduğu kadar akım çeker. Fazla akım yoktur fazla voltaj vardır.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2018, 19:51:14 ÖS »

Mesele 15VA olması değil yeni adaptörün DC değil AC (bakınız ~ işareti) olması. Yoksa cihaz ihtiyacı olduğu kadar akım çeker. Fazla akım yoktur fazla voltaj vardır.

Ahanda ben o işaretlere hiç dikkat etmemişim. Orjinal adaptörün tepesinde AC Adapter yazdığından kocaman ben de AC aradım özellikle bide.

Bu arada az önce daha enteresan bir şey keşfettim;

Yeni aldığım ataba ya baktım multimetre ile 16.1V veriyor dedim bir de UK adaptöre bakayım 43V diyor multimetre

Bu nasıl olabilir adaptör üzerinde 15 yazarken 44 çıkması? multimetre ayarınıda değiştirmedim.

"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 19, 2018, 21:44:45 ÖS »

Orijinal adaptörü zaten bizim standartlara uygun. 110 volt falan değil ki. UK standartları ile TR aynı. Dönüştürücü kullanmaya gerek yok.

hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Kasım 19, 2018, 21:50:18 ÖS »

Cihazın içeride 15v kullandığını düşünmüyorum. Muhtemelen bir stepdown regulatorü vardır. Büyük ihtimalle dumanda, sigorta olarak kullanılan bir dirençden gelmiştir. Şu hali ile stabil çalışmayabilir. İçini açın ve direnci değiştirin.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 19, 2018, 22:16:14 ÖS »

15v dc çıkışı olan herhangi bir adaptör kullanabilirsiniz

1. orjinal adaptör trafolu eski tip adaptörlerden olduğu için zamanla voltaj değerleri bozulur ve stabilitesini kaybeder.
2. ikinci kullandığınız adaptörün AC-AC değil AC-DC olursa sorunsuz kullanırsınız...

duman çıkmasının sebebi DC kaynak yerine AC kaynak olmasıdır.
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 19, 2018, 23:19:37 ÖS »

Cevaplar için herkese teşekkür, bir adet 15V AC/DC adaptör temin edip deneyeceğim. Bu arada multimetre'de ac/dc değiştirmemişim ondan saçmalamış, orjinal adaptör 20V veriyormuş.

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Kasım 19, 2018, 23:21:04 ÖS »

Bende yeni yeni kullanmaya başladım dc adaptörü ac tarafında ac adaptörü dc tarafında ölçünce böyle sonuçlar çıkıyor yada yanlışta biliyor olabilirim

Bu arada az önce daha enteresan bir şey keşfettim;

Yeni aldığım ataba ya baktım multimetre ile 16.1V veriyor dedim bir de UK adaptöre bakayım 43V diyor multimetre

Bu nasıl olabilir adaptör üzerinde 15 yazarken 44 çıkması? multimetre ayarınıda değiştirmedim.

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 19, 2018, 23:21:42 ÖS »

trafoluların geneli bir süre sonra bozulur bu normaldir.
bu arada unutmadan söyleyim ATABA fena bir ürün değildir. gayet başarılıdır.
Jester
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 19, 2018, 23:36:09 ÖS »

Bende yeni yeni kullanmaya başladım dc adaptörü ac tarafında ac adaptörü dc tarafında ölçünce böyle sonuçlar çıkıyor yada yanlışta biliyor olabilirim

Aynen o yüzden iki katı değer vermiş neredeyse.

bu arada unutmadan söyleyim ATABA fena bir ürün değildir. gayet başarılıdır.

Evet Ataba ya ben de güvenirim ama DC olan 15V bulamadım bir tane s-link var onu alacağım gibi.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 20, 2018, 08:23:40 ÖÖ »

...
1. orjinal adaptör trafolu eski tip adaptörlerden olduğu için zamanla voltaj değerleri bozulur ve stabilitesini kaybeder.
...

Bu yazılanlar tam doğru değil. Biraz konuyu açayım. Eski tip kocaman trafolu verdiği güç az ama ağırlığı fazla olan adaptörler ile yeni tip hafif ve ağırlığına göre çok güç verebilen adaptörleri karşılaştırıyoruz:

. Eski tip olanlar yenilere göre çok basittir, bozulsalar da içi açılıp bir-iki değişimle yine canavar gibi çalışmaya devam ederler. Yeni tiplerde bunu zor yaparsınız. Babayiğit bir tamirci ister

. Eski tipler de **en az** yeni tipler kadar sağlamdır. Yıllarca dayanırlar.

. Yeni tiplerin karmaşık bir devre yapıları vardır. Bunun sonucu olarak yeni tiplerin hemen hemen hepsinde **regülatör** özelliği vardır. Yani çekilen akım değişse de çıkış gerilimini güçleri ölçüsünde sabit tutarlar. Eskilerde bu regülatör özelliği (çıkışındaki gerilim stabilitesi özelliği) olmayabilir, (regülatör genelde adaptörün beslediği cihazın girişinde olur) yani bağlanan cihazın çektiği akım arttıkça gerilim ister istemez düşer (P=VxI, fizik kuralı, yapacak bir şey yok)

. Tekrar yazıyorum, eski tiplerde gerilim stabilitesi olmaz. (genelde olmaz diyelim). Bu onların kötü birşey oldukları anlamına gelmez. Stabilite işini yapan 'regülatör' beslenecek cihazın içine konulmuştur.

. Eski tip adaptörler uyduruk bile olsa fazla elektriksel gürültü üretmezler ve bile bile yanlış gerilim/akım değerinde seçilmedikleri sürece bağlandıkları cihazı bozmazlar, yani 'uslu' cihazlardır. Yeni tipler kendiliklerinden 'uslu' değillerdir. Çalışma yapıları sebebiyle bir sürü elektriksel gürültü üretirler. Etraftaki ya da bağlandıkları cihazları etkileme potansiyelleri vardır. 'Uslu' olabilmeleri için çalışan özel devreler içerirler. Bu özel devreler bir gün (ya da benim durumumdaki gibi satın aldığım gün) çalışmamaya karar verirlerse çok sevdiğiniz retro cihazınızı elinize alırsınız

Velhasıl yeni olsun eski olsun illa ki kaliteli 'markalı' birşey almaya bakın. Yeni tiplerden alıyorsanız ve birazcık bile çakma cihaz şüpheniz olursa almayın. Mesela çaktırmadan adaptörü burnunuza yaklaştırıp koklayın. Pis bir plastik kokusu geliyorsa en kötü kalite plastik kullanmışlardır. Bunu yapan neler yapmaz deyip almayın. İyi kalite plastikler böyle kokmazlar. Ya da en iyisi cihaz şıkır şıkır 'ben kaliteliyim' diye bas bas bağırmıyorsa almayın

Liteon, delta, 'high power' bunlar aklımdaki iyi markalar. Başka bilen varsa yazsın. Dökümante etmiş olalım.
« Son Düzenleme: Kasım 20, 2018, 08:44:00 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 20, 2018, 10:02:47 ÖÖ »

ben yine aynı fikirdeyim.
trafolu adaptörler bir süre sonra bozulur bozulmak zorundadır. switchmod bir adaptörün regülesiyle yaptığı gürültüsüyle kimsenin işi olmaz. kaldıki gürültüsünü besleme tarafında absorbe eden onlarca komponent var. bobin zamanı geldiğinde indüktansı değişir bu switchmod adaptördede oluyor ama regüle katında iş çözülüyor.. çok hassas cihazların adaptörleri hala eski tip üretiliyordur orası başka. ama kısa ve öz trafolular belirli süre sonra bozulur.  9v ölçmeniz gerekirken 15,20 ölçersiniz ve bu değer hep yukarı çıkar aşağı ineni görmedim.. polemik olsun diye yazmıyorum ama adaptör ihtiyacı olan kişi profesör değil bu kadar teknik bilgi sadece kirlilik
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 20, 2018, 11:28:01 ÖÖ »

Hayır bozulmak zorunda değildir. Ayrıca bozulmaz da. Yıılardır kullandığım eski tip adaptörler var hiç de bozulmuyor. Sahi nereden çıktı ki bu eski tip adaptörler bozulur hikayesi?

Yeni tip adaptörün gürültü önleyicisi, gerilim regülatörü devreleri elbette var. Bunlar eski tiplere göre tartışılmaz bir üstünlükmüş gibi yazmışsınız ama iş öyle değil işte. Sıkıntı bu devreler bozulduğunda ortaya çıkıyor. Ucuz yollu birşeyse geçmiş olsun. Bu noktadan sonraki fikirlerinizi de duymak isterim.

Kirlilik dediğiniz teknik bilgi işte bu noktada ne olacağını bize söylüyor. Yanlış yönlenme olmasın diye ben de yazdım. Hakim olmadığınız konuda ya kendinizi tutun yazmayın ya da birisi çıkıp düzelttiğinde 'teknik bilgi'ye saygı gösterin, 'kirlilik' olarak yaftalamayın

Eski tipler üzerinde yazan gerilimi çıkışı cihaz çalışır durumdaykene göre yazarlar. Boşta bir yere bağlı değilken gerilim her zaman yüksek çıkar. Bu normaldir. Amper değeri aşırı yüksek olmadıkça o gerilim illa ki doğru yeri bulur. Böyle olmasın derseniz adaptörü regülatörlü alırsınız olur biter.

Use the brute force, Luke
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Kasım 21, 2018, 09:03:42 ÖÖ »

Aykiri1 bozulur diyorsa inanırım, bir bildiği vardır muhtemelen. Benim WiiU'nun 110V adaptörlerini modlayarak 220V'ta kullanılabilir hale getirmişti sağ olsun. Bir bildiği olmasa laf olsun diye bir şeyler yazacağını sanmıyorum.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: