Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Freeze Frame Kartuş  (Okunma Sayısı 9699 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 29, 2019, 20:40:30 ÖS »

Elime bir hocamızdan bu kartuş geçti; "FREEZE FRAME" İşlevi nelerdir, kullanan bilen varmı dır? Youtube videosundan çok birşey anlamadım, sanırım disketten kasete vs programları parçalıyor diye düşünüyorum yanlışta düşünebilirim.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 29, 2019, 21:03:41 ÖS »

Oyunları kasete yada diske kopyalamak için kartuş sanırım.

Oyun yüklendikten sonra, kartuşdaki freeze düğmesine basıyorsunuz.

Oyun kırıldıktan sonra D ile diskete T ile kasete kopyalama yapıyor.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 29, 2019, 21:14:53 ÖS »

Merhaba izmirmaster

Kartuşun kutusuz arkalı önlü fotoğrafını paylaşmanız mümkün mü?

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 29, 2019, 22:00:47 ÖS »

Evet hemen gerekli bilgiyi verelim

Öncelike bu kartuşun bende Türk klonu Laçin Soft,THE ICE MACHINE bulunyor.

Kasetten Kasete, Disketten Kasete, Kasetten Diskete, Disketten diskete yani her yönlü kopyalama yapabiliyorsun Fatih hocam.

Şu şekilde kullanılıyor,

Önce oyun veya programı yüklüyorsun,
Sonra kartuş üzerindeki FREEZE butonuna basıyorsun,
ekran donacak ve çerçevede hareketli renkli raster çizgiler oluşacak,
Bu esnada

T tuşuna basarsan, hafızadaki program kasete,
D tuşuna basarsan, diskete prg olarak yazılacak.
C tuşu ise işlemi iptal edip oyuna geri dönüyor.

Teybe veya kasete kopyalama bitince sistem resetleniyor. Daha sonra kasete veya diskete attığın programı normal şekilde yükleyebilirsin.

Bir kötü yanı ise, Kasetteki oyunlara sorgusuz sualsiz "Freeze Frame" (Bendekinde THE ICE MACHINE) adını vermesi.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 29, 2019, 22:09:47 ÖS »

bende öyle dünüşüyordum hocam videoda çok detaya girmeyince farklı bir sonuç ortaya çıkmasın diyen hocalardan destek alayım dedim uzman görüşü için teşekkür ederim hocam en kısa zamanda deneyim

Oyunları kasete yada diske kopyalamak için kartuş sanırım.

Oyun yüklendikten sonra, kartuşdaki freeze düğmesine basıyorsunuz.

Oyun kırıldıktan sonra D ile diskete T ile kasete kopyalama yapıyor.

« Son Düzenleme: Ocak 29, 2019, 22:15:53 ÖS Gönderen: izmirmaster » Logged

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 29, 2019, 22:10:56 ÖS »

hocam merhaba arkası boş kaset resimleri;

Merhaba izmirmaster

Kartuşun kutusuz arkalı önlü fotoğrafını paylaşmanız mümkün mü?

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 29, 2019, 22:11:39 ÖS »

uzman görüşü; Hemen bir  deneme yapayım Volkan hocam teşekkürler

Evet hemen gerekli bilgiyi verelim

Öncelike bu kartuşun bende Türk klonu Laçin Soft,THE ICE MACHINE bulunyor.

Kasetten Kasete, Disketten Kasete, Kasetten Diskete, Disketten diskete yani her yönlü kopyalama yapabiliyorsun Fatih hocam.

Şu şekilde kullanılıyor,

Önce oyun veya programı yüklüyorsun,
Sonra kartuş üzerindeki FREEZE butonuna basıyorsun,
ekran donacak ve çerçevede hareketli renkli raster çizgiler oluşacak,
Bu esnada

T tuşuna basarsan, hafızadaki program kasete,
D tuşuna basarsan, diskete prg olarak yazılacak.
C tuşu ise işlemi iptal edip oyuna geri dönüyor.

Teybe veya kasete kopyalama bitince sistem resetleniyor. Daha sonra kasete veya diskete attığın programı normal şekilde yükleyebilirsin.

Bir kötü yanı ise, Kasetteki oyunlara sorgusuz sualsiz "Freeze Frame" (Bendekinde THE ICE MACHINE) adını vermesi.

« Son Düzenleme: Ocak 29, 2019, 22:16:13 ÖS Gönderen: izmirmaster » Logged

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 29, 2019, 22:30:14 ÖS »

Teşekkürler izmirmaster.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 29, 2019, 22:54:20 ÖS »

Evet bu da klon. Zaten Klon olmasa sasardim Bizimkilerin pis bir huyu varmis, kartusun adini, dilini degistirip, klonlayip bir de kopyalanamamasi icin sifrelemek. Ornek Action Replay klonu Multi ice serisi.

Bu kartus ayni zamanda FC II ile ayni donanima sahip, eprom degisimi ile FCII olarak calisabilir. 

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 29, 2019, 23:08:50 ÖS »

Evet bu da klon. Zaten Klon olmasa sasardim Bizimkilerin pis bir huyu varmis, kartusun adini, dilini degistirip, klonlayip bir de kopyalanamamasi icin sifrelemek. Ornek Action Replay klonu Multi ice serisi.

Bu kartus ayni zamanda FC II ile ayni donanima sahip, eprom degisimi ile FCII olarak calisabilir. 

Sevgili Voltron, O zamanlar yurtdışından kartuş gibi şeyler getirtebilmek bu günkü gibi kolay değildi, internet yoktu, amerikan doları, Alman markı satan döviz büroları yoktu, yurtdışına gidip gelen sayısı azdı...

Ayrıca O dönemde Türkiye henüz telif uluslararası telif hakları sözleşmesine imza atmadığı için yurtdışında üretilen herhangi bir ürünün Türkiye'de kopyasını üretmek yasadışı değildi, bu sayede yüzlerce, binlerce insan amiga 512KB ram card, çeşit çeşit commodore 64 kartuşların sahibi olabildiler. Bence bu klon olayı ev bilgisayar kültürünün gelişmesi ve yayılması için çok önemli bir faktör oldu.

Ayrıca o dönem orijinal oyun veya program diye birşey pek bilmezdik, telif hakları sözkonusu olmadığı için bütün oyunlar programlar kopya idi.

Aslında yazılacak daha çok şey var, ama susmayı da bilmek gerek.

« Son Düzenleme: Ocak 29, 2019, 23:33:51 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ocak 30, 2019, 07:50:40 ÖÖ »

Klon donanım ve korsan oyunlar o dönemin bir realitesi idi. Zaten çok pahalı olan bu ürünlere klonlar olmasa hiç ulaşamazdık. Tabi şöyle bir şey de var. O dönemde düzgün işleyen bir telif yasası olsa idi böyle bir kartuşun orjinali de satılamazdı zaten.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 30, 2019, 08:39:03 ÖÖ »

Sevgili Voltron, O zamanlar yurtdışından kartuş gibi şeyler getirtebilmek bu günkü gibi kolay değildi, internet yoktu, amerikan doları, Alman markı satan döviz büroları yoktu, yurtdışına gidip gelen sayısı azdı...

Ayrıca O dönemde Türkiye henüz telif uluslararası telif hakları sözleşmesine imza atmadığı için yurtdışında üretilen herhangi bir ürünün Türkiye'de kopyasını üretmek yasadışı değildi, bu sayede yüzlerce, binlerce insan amiga 512KB ram card, çeşit çeşit commodore 64 kartuşların sahibi olabildiler. Bence bu klon olayı ev bilgisayar kültürünün gelişmesi ve yayılması için çok önemli bir faktör oldu.

Ayrıca o dönem orijinal oyun veya program diye birşey pek bilmezdik, telif hakları sözkonusu olmadığı için bütün oyunlar programlar kopya idi.

Klon donanım ve korsan oyunlar o dönemin bir realitesi idi. Zaten çok pahalı olan bu ürünlere klonlar olmasa hiç ulaşamazdık. Tabi şöyle bir şey de var. O dönemde düzgün işleyen bir telif yasası olsa idi böyle bir kartuşun orjinali de satılamazdı zaten.

Elbette Klonlar realiteydi ve o dönemler için söylenecek pek çok şey var. Ama bahsettiğimi sanırım yanlış anladınız. Sorun klon olması değil, bir de klonlara kopya koruma eklenmesi. Muhtemelen bunu da, atıyorum, serel'in kartuşunu biltek kopyalamasın, onun kartuşunu da sky veya x firması kopyalamasın diye yapmış olabilirler.

Ama olmuş mu ? olmamış Hepsinin aynı klonlardan birer tane var.
« Son Düzenleme: Ocak 30, 2019, 09:11:25 ÖÖ Gönderen: Voltron » Logged

hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 30, 2019, 10:38:22 ÖÖ »

Bu kartuş zamanında bende vardı, kullandım da. Ancak her oyunu kopyalayamıyordu. Disket oyunu gibi oyunların zaten hiç şansı yok ama tek parça oyunların da kopya korumaları sebebiyle ancak bir kısmını disk ya da kasete yazabiliyordu. Yine de o zamanlar için bulunmaz nimetti :-))
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 30, 2019, 11:14:20 ÖÖ »

Bu kartuşa benzer bir kartuşu 80'li yılların sonunda ben iki türlü kullanıyordum.

-Eşten dosttan alınan kasetlerdeki oyunları kopyalamada (Ara yüklemeli oyunlarda işe yaramaz)

-Bu günkü emulatorlardaki gibi snapshot özelliği olarak, Oyunda ilerleyebildiğim kadar ilerler zor yerde kayıt eder ve eğer geçemezsem oradan load yapardım.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ocak 30, 2019, 13:45:37 ÖS »

Elbette Klonlar realiteydi ve o dönemler için söylenecek pek çok şey var. Ama bahsettiğimi sanırım yanlış anladınız. Sorun klon olması değil, bir de klonlara kopya koruma eklenmesi. Muhtemelen bunu da, atıyorum, serel'in kartuşunu biltek kopyalamasın, onun kartuşunu da sky veya x firması kopyalamasın diye yapmış olabilirler.

Ama olmuş mu ? olmamış Hepsinin aynı klonlardan birer tane var.

Yüzde yüz doğru bir tespit. SKY bilgisayar ve Bil-Tek yanyana iki pasajdaydılar ve çizgi filmlere konu olacak bir rekabet içerisindeydiler. Daha sonra SKY bilgisayar ortakları ayrıldılar, yüksek elektronik mühendisi olan ortak aynı caddenin karşısında Serel Bilgisayarı kurdu, ve rekabet üçe katlandı. Bu üç firma bütün Türkiye'ye mal yetiştiremiyordu. Başbakan Turgut Özal bilgisayarda KDVyi yüzde 1 yapmıştı ve bilgisayar kullanırken fotoğrafları çıkardı medyada. Günlük Gazeteler ücretsiz Basic dili eğitim fasikülleri veriyordu. İnanılmaz bir dönemdi seksenler.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: