Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Nintendo GameCube XenoGC yapımı  (Okunma Sayısı 10401 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 26, 2019, 20:54:25 ÖS »

Selamlar arkadaşlar...

Nintendo GameCube gerek güzel oyun kütüphanesi gerekse de şirin kompakt tasarımı ile bizlerin gönüllerinde (optik medyaya dayalı oyun konsollarından hiç haz etmeyen benim bile) ayrı bir yeri olan güzel bir oyun konsoludur.

Konu biraz eski ama yine de kısa bir bilgi vermek gerekirse GameCube'de yedek oyunlarımızı oynayabilmek için genel kabul görmüş iki yöntem var;

1) Mod çip takmak
2) SD Media Launcher kullanmak

SD Media Launcher, benim eli havya tutma konusunda sıkıntılı olanlar için tavsiye edebileceğim en pratik ve sorunsuz çözüm.

Ancak fiyatı, kargosu olası gümrük vergisi vs derken kimilerimizin bütçesine fazla gelebilir.

Alternatif olarak aliexpress de de satılan ucuz XenoGC mod-chip klonları var. Bunlardan zamanında almış ve denemiştim. Çalışıyorlar.

Ancak XenoGC modchip klonları ucuz olmasına rağmen hem uzun süren kargo bekleme süresi hem de olası saçma sapan bir gümrük vergisine tabi tutulmasından çekinenler için bir alternatifimiz daha var...

Bu yazımda sizlere bu XenoGC klonu olan mod-chip'i evinizde nasıl yapabileceğinizden ve GameCube'e nasıl takılacağından bahsetmek istiyorum...

Başlayalım o zaman

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 26, 2019, 20:58:42 ÖS »

Geçenlerde pazarda dolaşırken elime bu GameCube geçti. Kondüsyonu mükemmel değil, hatta bir köşesinde bir ezik var ancak NTSC (USA) olması açısından alayım dedim. Zaten 20 TL'ye GameCube almayını döverler

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 26, 2019, 21:15:28 ÖS »

İşe önce GameCube'ümüzü açarak başlıyorum. Mod-chip'i nereye yerleştireceğimi ve kabloları ne kadar uzunlukta tutmam gerektiğini ölçmek için konsolu açarak başlamak daha mantıklı geldi bana. Unutmayalım ki bu yazıda "yapmayı" anlatacağım chip aliexpress de satılan milimetre kalınlığında minicik mod-chip olmayacak.

GameCube'ü açmak için set halinde satılan "security bit" anahtar takımınız olması lazım. Alternatif açma metodları için google'a bakabilirsiniz ancak eğer retroya gönül verdiyseniz GameBoy, Snes, GameCube konsollarını ve NES, Snes, Sega kartuşu vs. açabilmeniz için satılan bu üçlü setlerden mutlaka edinin derim.

Önce kasanın üst parçasını tutan 4 güvenli vidayı söküyoruz.

Sonra ön paneli tutan ribbon kabloyu dikkatlice soketinden çekip (klipsi falan yok çekiyorsunuz öylece) paneli kenara koyuyoruz.

... arka panel plastiği ve power soketini de söküp ...

... üst taraftaki laser lens ve devre kartını tutan 18 vidayı da söküp sağlam bir yere kaldırıyoruz

Konsolun üst parçası ile alt parçasını birleştiren tek bir soket var. Üst parçayı yavaş yavaş sağlı sollu dürtünce soketten çıkıyor, çok sıkışık değil...

Konsolun alt parçasıyla işimiz yok. Onu kenara koyun. İşimiz lazer lensin altındaki devre kartıyla.

Onu da koruyan bu teneke parçanın vidalarını söktük mü (ki bu işi kucakta yapmak en mantıklısı zira lensi falan çizebilirsiniz)

... sonunda mod-chipi takacağımız devre kartına ulaşabildik...

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 26, 2019, 21:28:24 ÖS »

Ne yalan söyliyeyim, diğer başlıkta verdiğin bilgileri uygulamalı olarak paylaşmanı bekliyordum... Teşekkürler.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 26, 2019, 21:31:18 ÖS »

XenoGC mod-chip klonunu yapmak için gereken bilgilerin tamamı GCForever wikisinde mevcut.

https://www.gc-forever.com/wiki/index.php?title=XenoGC

Ayrıca instructables'da adım-adım nasıl yapılacağına dair detaylı bilgiler de var:

https://www.instructables.com/id/Homemade-GameCube-Mod-Chip/

Ancak ben elbette ki sizlerle kuru kuru teorik link paylaşmak yerine bunu kendim yapıp çalışıp çalışmadığını göstermek hem de elimdeki bu bit pazarı gamecube'ü de değerlendirmek istedim

XenoGC dediğimiz çip aslında bir Atmega8 mikrodenetleyiciden oluşuyor. Ancak kaynak kodu aslında orijinal tasarımcısı tarafından hiç paylaşılmamış. 2011 senesinde elemanın birisi orijinal XenoGC çipinin bir tık eski bir sürümünü halka açıyor ve aliexpress'deki XenoGC klonlarının hikayesi de bu aslında...

Çipimizi çok daha profesyonel bir kaç değişik varyasyonda yapmamız mümkün ama ben malzeme çekmeceme baktığımda bulduğum  Atmega8A-PU ile yapacağım. Yukarıda anlatılan çipler Atmega8 veya Atmega8L ile yapılmış ancak o çiplerden artık bulabileceğinizi sanmam zira üretilmiyorlar artık. Atmega8A o çiplerle tamamen uyumlu yeni bir mikrodenetleyici...

Devre şemamız bu arkadaşlar:

Malzeme çekmeceme baktığımda tüm bu malzemeleri bulabildim. 330 Ohm'Luk dirençler LED'leri sürmek için o yüzden tam değerleri çok önemli değil. Ben mesela 390 Ohm'Luk direnç kullandım

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 26, 2019, 21:32:33 ÖS »

Ne yalan söyliyeyim, diğer başlıkta verdiğin bilgileri uygulamalı olarak paylaşmanı bekliyordum... Teşekkürler.

Eee biliyorsun bende boş laf yok Gökhan'cım

Zaten malzemeler de hazırda varmış.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 26, 2019, 21:39:12 ÖS »

Önce LED durum göstergelerini yapıyorum. İşin açıkçası bunlar çipin çalışması için gerekli değil. Sadece bize çalışıp çalışmadığına dair fikir vermek için.

LED'lerin katotlarından gelen kablolar (siyah) microdenetleyicinin ilgili port pinlerine gidecek. LED'lerin beslemesi ise ayrı dirençler üzerinden anodlarına yapılacak (kırmızı). LED'lerin bacaklarının hangisi anod hangisi katod önemli. Ters bağlarsanız yanmazlar. Bir ipucu, kısa bacak katod'dur.

Bu tür parçaların lehim işi bitince açık tel kısımları ısıyla daralan makaron ile kapatmanızı hatta montaj sırasında dindil dingil etmesinler kopmasınlar diye sıcak silikon ile de  paketlemenizi öneririm

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 26, 2019, 21:49:06 ÖS »

Atmega'yı lehimleden önce programlamamız lazım. Bunun için bir çok yöntem var; AVR ISP programlayıcılar, Arduino'lar, hatta GameCube üzerinden bile programlanabiliyormuş (biraz yumurta tavuk durumu var bunda tabii ). v.s.

Ben bu iş için emektar EPROM programlayıcımı yani TL866 kullanıyorum.

TL866'ı bilgisayara bağladıktan sonra her zaman olduğu gibi önce cihazı test ediyorum. Bu çin işi malzemeler bir kaç defa sorun çıkartmıştı daha önce. Ben de saatlerimi harcamadan önce cihazı test etmem gerektiğini öğrendim.

EPROM programlayıcımız hazır. Atmega'yı yerleştiriyorum.

Daha önce paylaştığım linklerden (GCForever wiki - Source) indirdiğim paketin içinden çıkan "XenoAT.1.05.hex" dosyasını seçiyorum. Bu dosyada mikrodenetleyicimizi bir mod-chip'e dönüştürecek program var...

Burası ÖNEMLİ!!! Hemen heyecana kapılıp çipi programlamadan önce FUSE ayarlarını yapmanız lazım. Ayarları burada göründüğü gibi değiştirin. Low Byte 0xc4 High Byte: 0xD9 olmalı !!!

FUSE ayarlarından sonra artık programlamayı başlatabiliriz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 26, 2019, 21:56:17 ÖS »

Artık Atmega'yı mod-chip haline getirebiliriz. Ben bu mini projede bir devre kartı tasarlayıp veya delikli plaketle dört başı mamur bir devre yapmayı gerekli görmedim. Biraz gerilla havamdayım sanırım Kahkaha o yüzden elemanları "havada" birleştireceğim

Önce kondansatörü 7. ve 8. bacaklara lehimliyoruz...

Sonra 1K'lık dirence 1. bacak ve 7. bacak arasına lehimliyoruz.

Sonra daha önce yaptığımız gösterge LED'lerini besleyecek kabloyu ve tüm devreyi GameCube'dan çalacağımız power'ı sağlayan kabloyu 7. bacağa lehimliyoruz.

Sonra gösterge LED'lerinin katodlarını 4. ve 5. bacaklara lehimliyoruz.

Son olarak mod-chip'İn GameCube ile konuşacağı esas kabloları yerlerine lehimliyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 26, 2019, 22:03:16 ÖS »

Şimdi mod-chip'İ GameCube'e monte edeceğimiz bağlantı noktalarına geldi sıra. Çipimizden gelen kablolar bu lokasyondaki (CN302) yerlere monte edilecek. Önce bir parça fluz ile lehim yerlerini hazırlıyoruz.

Sonra çıplak bakır yerlere hafif lehim sürüyoruz. Bu sayede kablolarımızı buralara lehimlememiz daha kolay olacaktır.

Ben kabloları paylaşılan şemadaki yerlerine sıkışık lehimlemek yerine yine bu noktalara bağlantısı olan daha dağıtık yerlere rahatça lehimlemeyi tercih ettim.

Bağlantılarımızı iyice kontrol ettikten sonra çipi ve kabloları etrafa değerek kısa devre yapmamaları için bantla koruma altına alıyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 26, 2019, 22:14:26 ÖS »

Şimdi deneme zamanı...

GameCube'ü zilyon tane vidası ile geri kapatmadan önce mutlaka laser gücünü ayarlamanız gerekiyor.

Bunun için bu devre kartının üzerinde minik bir potansiyometre var. Bunun fotoğrafta gösterdiğim bacaklarını multimetre ile ölçüyoruz.

Bunun mevcut değeri PAL/NTSC konsollarda farklı. Bendeki cihaz NTSC olduğundan internette bahsedilen fabrika değerlerine yakın 266 Ohm.

Bu pot o kadar hassas ki milimetrenin yarısı kadar oynattığınızda 20-30 Ohm değişiyor. Bu yüzden çooook hafifçe ayar yapmanız lazım. Genelde NTSC USA konsolları için normal DVD'den sorunsuz okuma yapabilmesi için değerin 200 Ohm seviyesine düşürülmesi iyi bir başlangıç olacaktır.

Konsolu tamamen kapatmadan deneme yapmalısınız. Potu yavaş yavaş düşürüp sorunsuz okuma yaptığınız bir anı yakalamanız lazım. Bunun için tepe kısmı söküp pot ayarı yapıp yine yerine yerleştirmeniz gerekiyor.

Çok zahmetli bir süreç

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 26, 2019, 22:25:44 ÖS »

Mod-chip eğer loaser ayarı doğru yapılmamışsa devreye girmiyor arkadaşlar. Yani doğru düzgün kopya DVD okuması yapmadan SD Gecko=>SWISS=>ISO yükleme senaryosu da çalışmaz...

Eğer doğru pot değerini yakalmışsanız durum LED'lerinden önce kırmızı yanacak ...

... sonra DVD okuması başlarken sönecek ve yeşil LED yanacak.

Bunun denemesini gösteren bir de video çektim zira fotoğraflamak biraz zor. Cihazın üst kasası açıkken DVD okuması yapabilmesi için bir elinizle kapak kapanışını algılayan switch'e dokunurken bir yandan da power vermeniz lazım.

https://youtu.be/LCRMWUsNKRU

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 26, 2019, 22:32:16 ÖS »

Laser ayarını tutturduktan sonra kasamızı kapatıyoruz...

Evet. Eldeki malzemeler ile bit pazarından 20 TL'ye bulduğumuz GameCube'ümüze mod-chip taktık. Aletin lensi de süper çıktı. İki ayarlamada tutturduk okumayı. Daha önceki GameCube'lerde resmen pes etmiştim. Üstelik tutturdum dediğiniz ayar cihaz 15-20 dk çalışıp ısındıktan sonra yine bozuluyordu.

Neyse, elimdeki tüm kopya oyunları denedim sorun yok. Bu yazıyı yazarken de arkaplanda Super Mario Sunshine çalışıyordu 1-2 saattir hala okumada sorun yok. Bu iş tamamdır

punpun
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 26, 2019, 23:18:53 ÖS »

Eline sağlık yavuz abi
Gbatemp'te bile böyle adım adım ayrıntılı rehberler olmuyor.
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 26, 2019, 23:22:24 ÖS »

yavuz abi yine güzel işlere imza atıyorsun  eline sağlık.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: