Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Gameboy DMG - Backlight LCD  (Okunma Sayısı 8388 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 06, 2020, 17:03:19 ÖS »

Ankara'nın kara yenik düştüğü bir gün...

Okullar "gelin çocuğunuzu alın" demiş, işten erken çıkılmış, kaya kaya zar zor eve kapağı atmışken sıcak bir kahve ve biraz gecikmiş de olsa Game boy yazı dizimizin devam yazılarını tamamlamak için bulunmaz fırsat  Kahkaha

Bu yazının konusuna dalmadan merak edenler için önceki yazıların kısa bir listesini de şöylece paylaşmış olayım:

Bu yazımızda ise yine hurda statüsüne ayrılmış bir klasik Game Boy (DMG) için bir restorasyon ve LCD ekran uygulamasına değineceğim.

Bu DMG 30 yıllık hayatını dolu dolu, biraz da düşe kalka, yaşamış belli ki.

Ancak hayatında son düştüğünde pek de kalkamamış gibi Cihaza pil yatağı bitik durumda olduğundan dışarıdan güç verdiğimde açılıyor ancak ekran kontrastı çalışmadığı gibi bir de yatay çizgiler mevcut. Oyun okuyamıyor zira kartuş soketi de pil yatağı gibi yemyeşil durumda oksidasyondan.

İçini açıp bir durum değerlendirmesi yapıyorum ki acaba yedek parçaya mı ayrılmalı yoksa  bir açık kalp ameliyatı ile uğraşmalı mı anlayacağız...

« Son Düzenleme: Ocak 06, 2020, 17:17:44 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2020, 17:08:20 ÖS »

DMG'nin kasasının vidalarını söküp ekran ve ana kartı birbirine bağlayan ribbon kabloyu söktükten sonra durumun pek de iç açıcı olmadığı gözüküyor.

Yakından bakınca pil akıntısı kaynaklı oksitlenmenin aşırı seviyelerde olduğunu anlıyorum.

Durum pek de iç açıcı değil. Ancak yine de incelemeye devam ediyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2020, 17:12:02 ÖS »

Hasarı daha iyi tespit edebilmek için PCB'yi hemen hemen tamamen kaplayan ince bakır levhayı ve PCB'ye lehimli aşırı oksitlenmiş ana pil terminallerini söküyorum.

Sonra oksitlenmiş kartuş soketini söküp altını da inceliyorum...

Durum hiç iyi değil. Normal koşullarda yedek parça bile olmaz bundan ancak bir de ekranın durumuna bakayım diyorum zira ekranın bağlı olduğu PCB'de oksitlenmeden eser yok...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2020, 17:17:14 ÖS »

Ekranı barındıran PCB'yi söktüğümde ise oradan da pek hayırlı haberler gelmiyor maalesef

Ekran bir zamanlar birileri tarafından kurcalanmış belli... Ribbon kablosu tamir edilmeye çalışılmış...

... ve hatta rahat durulmamış, bu kurcalama sırasında, muhtemel havyanın ucuyla, ekranın yatay pixellerinden oluşan satırlarını adresleyen yumuşak ribbon kablo da delinmiş ki bu da yatay ölü pixelleri açıklıyor...

Kısaca bu DMG aslında çöp.

« Son Düzenleme: Ocak 06, 2020, 19:23:54 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2020, 17:28:18 ÖS »

Game Boy'un 30. yılı hatırına bu cihaz adam olur mu diyoruz ve başlıyoruz çalışmaya

Önce sararmış kasaya pratik tarafından hafif bir "gerilla" retrobright uygulamaya başlıyorum.

Formül basit, peroksit ve kosla

Bu kabı mutfak tezgahının LED ışıkları altında bırakıp paralelde elektronik temizlik işlemlerine başlıyorum.

Önce oksitlenmiş kısımları ince zımpara kağıdı ile iyice temizliyorum.

Sonra kartuş soketi ve pil terminallerini sıcak su + kabartma tozu karışımına sokuyorum. Hamur kabartma tozundaki Sodyum bikarbonat'ın pil oksidasyonunu nötralize etmesini umuyorum

Bir kaç saat sonra ara ara çalkalayarak oksidasyon temizliğine fiziksel katkıda bulunduğum bardağın durumu bu. Dikkat ederseniz kabartma tozu sıvımız yeşilimtrak bir renk almış...

Daha sonra bu karışımdan PCB'deki oksidasyon için de faydalanmak için yayvan bir tabağa döküp bir kaç saat daha bekletiyorum.

« Son Düzenleme: Ocak 06, 2020, 19:24:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2020, 17:39:48 ÖS »

Ertesi gün retrobright yaptığım kasa plastiklerini yıkayıp kuruttuktan sonraki hali bu. Çok muhteşem olmasa da güçsüz ışık ve süre gözönünde bulundurulduğunda benim için kabul edilebilir bir sonuç elde ediyorum...

Oksidasyon temizleme küründen sonra temiz suyla yıkanıp kuruyan PCB, konnektör, pil terminalleri ve tüm diğer ıvır zıvırlarıyla DMG parçaları artık operasyona hazır...

İşe önce oksidasyondan arınmış PCB'yi koruma altına alarak başlıyorum. Bunun için bildiğim en pratik çözüm oje.

Elbette ki bir soldermask katmanı kadar sağlam değil ancak bakırın hava ve nem ile temasını kesmesi, çabuk kuruması ve hata yaparsanız basitçe asetonla temizlenebilmesi benim bu tür tamirlerde ojeyi tercih etmemin sebebi...

İşlem tamam

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2020, 17:51:13 ÖS »

Şimdi gelelim şu bakır plakaya. Bu ilk model Game boy'larda sanırım hem parazit önlemek hem PCB üzerindeki çeşitli toprak (GND) hatlarını birbirine bağlamak hem de pasif bir soğutma görevi üstlenmesi için böyle ince bir bakır bir malzeme kullanılmış.

Ancak ben bu ince bakır malzemeyi adam etmeye çalışmak yerine yenisi yapmaya karar veriyorum

Önce orijinal parçayı şablon olarak kullanıp elimdeki bakır folyoya konturunu çiziyorum.

Sonra makasla kesip delikleri maket bıçağının ucuyla çıkartıyorum...

... ve son olarak, orijinal parçadaki gibi arkasını kapton tape kullanarak elektriksel olarak izole ediyorum. Burası önemli zira bakırın belirli lehim noktaları dışında diğer elektronik bileşenlerinin bacaklarına ve lehim noktalarına temas etmemesi lazım

Hem kendisini hem de altındaki PCB'yi temizlemek için söktüğüm kartuş konnektörünü geri lehimliyorum...

... ve yeni bakır folyoyu belirlenen yerlerinden PCB'ye lehimliyorum.

Tüm bu elden geçen parçaları kasaya geri monte ediyorum.

Temizlenmiş pil terminallerini de yerine geri takıyorum.

DMG'mizin haşat durumda olan alt yarısının tüm işlemleri de bu şekilde tamamlanıyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2020, 17:57:56 ÖS »

DMG'yi restore ettikten sonra şimdi artık konumuza dönebiliriz.

Kullanılamaz hale gelmiş orjinal ekranını söküp paketledikten sonra DMG için yeni üretilmiş arkadan aydınlatmalı modern LCD'mizin montajına hele şükür başlayabiliriz artık.

Bu LCD aslında orijinal ekrandan biraz daha küçük. Boyutu 2.2" (inç). Ancak adamlar öyle güzel bir tasarım yapmışlar ki, bu ekran hem DMG'de hem Pocket'da hem de COlor da kullanılabiliyor. Yanlız kullanacağınız model için özel ribbon kablosunu almalısınız. Adamlar ekran biraz küçük olduğundan her model için biraz daha dar açıklık penceresi olan birer lens de üretmişler.

Bu kiti aliexpress'den ucuzluk döneminde sipariş etmiştim.

https://www.aliexpress.com/store/5374188

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2020, 18:05:07 ÖS »

Bu kitin montajı DMG için maalesef tak çalıştır değil. DMG model Game Boy'ların ekranı PCB ile lehimli olduğundan yeni LCD'nin de ribbon kablosunu basitçe takabileceğimiz herhangi bir konnektör yok maalesef. Ribbon kablosunu DMG'nin ekran PCB'sine monte etmeniz için biraz lehim tecrübeniz olması gerekiyor anlayacağınız.

Çok zor değil. Anlatmaya çalışayım...

Önce ribbon kabloyu ekran PCB'sini ana PCB'ye bağlayan orijinal ribbon kabloyu "sökmeden" üzerine lehimlemeniz gerkiyor. Bunun en kolay yolu, ribbon kabloyu fotoğraftaki gibi hizalayıp sadece uçlarındaki birer pini lehimleyin.

Sonra geri kalan pinleri tek tek, bolca flux kullanarak, lehimleyin. Yanlız dikkat edin lehimlediğiniz ribbon malzeme ısıya dayanıklı olsa da havyanızı aynı noktada çok fazla tutmayın

Bu işlem sonunda bu şekilde bir ribbon kablolarınız olmalı...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2020, 18:48:59 ÖS »

Lehimlediğiniz ribbon kabloyu kıvırdığınız yer önemli. Çiplerin olduğu yere yakın değil fotoğraftaki gibi lehim yapılan yere yakın bir yerden kıvırın.

Kit ile gelen şeffaf izolasyon bantını da ekranın arka metal kasasına yapıştırıyoruz. Bu sayede kıvrılıp ekranın arkasına yerleşecek LCD devre kartının elektronik bileşenleri kısa devre yapması engellenmiş oluyor.

Artık ribbon kablo ve LCD'yi ekran ile birlikte gelen kontrol kartına ilgili konnekterlerden bağlayıp test edebiliriz.

LCD'nin sorunsuz çalıştığını gördükten sonra sıra onu kasada hizalamaya geldi. Bunun için de yine kit ile birlikte gelen kalın sünger çift taraflı banttan destek parçaları kesip ekranın sağ sol ve üst kısmına "hafifçe" yerleştiriyoruz.

Hafifçe dedim zira LCD'yi ekran penceresine tam olarak hizalamak için bu parçaları bir kaç defa sökp yeniden hizalamam gerekti.

Hizalama konusunda tatmin olduktan sonra...

Kit ile gelen ekran lensini de yerine yerleştirip bir kez daha kontrol ediyoruz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 06, 2020, 18:59:48 ÖS »

LCD'yi çift taraflı bantların da desteği ile yerine sabitledikten sonra LCD'nin parlaklığını ayarlamaya yarayan sensörü de kıvırıp DMG ön kasasının ekran çerçevesinin arka tarafındaki yapışakn yüzeye iliştirmeyi unutmuyoruz.

Bu minik ribbon sayesinde ekranın ön tarafına parmağımızla dokunduğumuzda ekranın parlaklık oranı değişebiliyor.

Artık DMG'nin ekran PCB'sini ön kasaya geri vidalayabiliriz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var!!!

Fotoğrafta işaretlediğim bu dört vidayı sonuna kadar sıkmayın sakın!!!

Artık eski ekran çerçeve parçası olmadığından bu vidalar ile ön kasa plastiği arasında bir boşluk oluştu.

Eğer vidaları sonuna kadar sıkarsanız ön kasayı delip geçerler... Bu yüzden sadece PCB'yi düz tutacak kadar yarım sıkmanız yeterli. Arkalarına destek pabuçları da koyabilirsiniz ancak PCB'yi sabitlemek için çok gerekli değil zira tuşların olduğu kısımdaki diğer vidalar PCB'yi yeterince sabit tutuyor. Basitçe bu dört vidayı yarım sıkın yeter

Artık DMG'nin her iki yarısına da birleştirmenin zamanı geldi... Kahkaha

... ve en sevdiğim o an. Kahkaha Bunca yorgunluğu sıfır ekran lensinin jelatinini sıyırdığınız o an hissettiğiniz haz ile atıyorsunuz Kahkaha Kahkaha Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2020, 19:07:33 ÖS »

Ve hurda bir Game Boy DMG'ye uyguladığımız 30 yıl bakımı böylece tamamlanmış oluyor.

Bir kaç kıyaslamalı ekran görüntüsü de paylaşayım ki bu LCD'yi almayı düşünenler bir fikir sahibi olsunlar...

Bu ekran da birebir tam sayı ölçekli bir ekran. Yani Gameboy ekran çözünürlüğünün kesirli bir katı ile işlen görmüyor görüntü. Bu sebeple pixeller keskin ve tearing, aliasing gibi görüntü sorunları yok. Bunun en basit kontrolünü super mario land'deki piramit şekillerinin konturlarından yapabilirsiniz. Çözünürlük tam sayı katsayısı ile olmasaydı bu eğimli çizgilerde kopmalar görürdük (GB Boy gibi klonlarda olduğu gibi)

Bu ekranın bir diğer güzelliği ise nostaljinin dibine vurmak isteyenler için arkadan aydınlatmayı parmağınızın bir kaç pıt pıt darbesiyle arkadan aydınlatmayı tamamen kapatabiliyor olmanız

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 06, 2020, 19:13:08 ÖS »

Bir kaç tane de karşılaştırmalı ekran görüntüsü sunayım sizlere...

Orijinal DMG ile karşılaştırma...

Arkadan aydınlatma kiti ile modladığım DMG ile karşılaştırma...

... ve son olarak bir kaç yakın çekim...

Son olarak benim bu LCD için kişisel yorumum;

- Bence görüntüsü kalitesi ve çözünürlüğü mükemmel.
- Ekranın orijinalden biraz daha küçük olması bir dezavantaj ancak yanyana kıyaslamadıkça çok da rahatsız edici değil.
- Ucuz bir arkadan aydınlatma modundan daha pahalı tabi. Ancak tabii ki o mod için arkadan aydınlatabileceğiniz çalışan bir ekranınızın olması lazım
- Ekranı kırılmış veya tamir edilemeyecek kadar arızalı DMG'ler için bence yeterince tatminkar bir çözüm.

Aya-Fix-Center
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 06, 2020, 19:38:37 ÖS »

Ellerine Emeklerine Sağlık Yavuz Üstad Harika Bir İş Çıkarmışsınız

Amiga 500+
Sega Mega Drive 2
Nintendo Wii Mini [Softmode]
8bit Snes Klon Atari
X-Box Classic
Playstation 1 SCHP 7002
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ocak 06, 2020, 19:53:08 ÖS »

Eline sağlık abi müthiş. Satış linkini direk açmadı bende. Aşağıda bir link paylaştım sanırım onun aynısı. DMG için olanı 39,5 dolar. Çok ucuz değil. Yeni ekranın çözünürlüğü fotoğraflarda acayip net görünüyor. Eski ekranlar bariz zayıf gibi. Tek eksi yanı biraz ufak olması. Ekran birebir ebatta olsaymış daha harika olurmuş. Eski ekranı çalışmayan DMG ler için güzel bir mod. Ama orjinal ekranı sağlam DMG'ler için sanki ışıklı mod daha tatlı gibi. Hemde fiyat olarak daha uygun.

https://tr.aliexpress.com/item/4000408551332.html?gps-id=pcStoreLeaderboard&scm=1007.22922.122102.0&scm_id=1007.22922.122102.0&scm-url=1007.22922.122102.0&pvid=073a842b-6add-41fd-96cb-413a2ac3d501&spm=a2g0o.store_home.smartLeaderboard_456360288.4000408551332

* dmg-01.jpg (113.56 KB, 800x446 - Görüntüleme: 465 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 06, 2020, 20:16:54 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: