3ds Max yıllardır severek kullandığım bir program.
İlk kullandığım Windows 98 versiyonundan sonra seneler içinde program gelişmeye devam etse de aslında özünden pek bir şey kaybetmedi.
Evde kaldığım zamanları değerlendirmek için programın DOS ve Windows 98 versiyonlarını kurup bir göz atmak istedim.
Bu bahane ile DOS versiyonunu ilk defa denemiş oldum.
Autodesk 3D Studio Release 3 (MS-DOS 1993)
Programın en eski versiyonlarında bile tanıdık 3ds Max kullanıcı ara yüzünü görmek mümkün.
Bu versiyon
Autodesk için üretilmiş.

İlk olarak fark ettiğim şey mouse fonksiyonlarının çok yetersiz olmasıydı.
Yani tut sürükle gibi basit bir işlemi yapmak için önce ilgili ikona tıklayıp sonra işlemle ilgili objeye tıklamak gerekiyor. Bir objeyi bile seçerken önce menuden "select" fonksiyonunu seçip sonra objenin üstüne sol tıklamak gerekiyor.
Bu prensip diğer bütün işlemlerde de geçerli. 3ds Max'te alışılmış kamera açılarını değiştirmek için kullanılan keyboard ve mouse kısayolları yok. Sağ alttaki "rotate" ve "move" ikonları yine her seferinde seçmek zorunda kaldım. Ama viewport'ları değiştiren bazı kısayollar (F: Fronview, T:Topview, P: Perspective) mevcut.

Object (primitives) yaratma işlemi çok ilkel olsa da yine de güncel versiyonlara biraz benziyor.
Material Editor
Modern versiyonlarda gördüğümüz düzen ve fonksiyonları neredeyse bire bir barındıran bir pencere.
Bu ekrana bakarsak modern versiyonların material kısmına belki de tek gerçek eklentisi
node editor olmuş diyebiliriz.
Diğer çoğu özelliği görmek mümkün. Diğer her fonksiyonda olduğu gibi burda da genel bir hantallık mevcut.
Yapılan her değişiklikten sonra kullanıcı sağ altta duran "Render Sample" tuşuna basmak zorunda yoksa material görseli güncellenmiyor.
Bu yüzden bu tuşu keşfedene kadar material editör çalışmıyor sandım.
Highlight eğrisi, diffuse, ambient, specular, 2-sided, wire ve diğer mapping tiplerinin görünüşü ve fonksiyonlarının bire bir modern versiyonlara taşınmış olması dikkat çekici.
Ana Render Ekranı
En temel ayarların yine aynı olduğunu söyleyebiliriz.
Çözünürlük ve dosya tipi gibi bazı ek özellikler "options" ve "configure" gibi ek pencerelerin içine koyulmuş.

Bu ekranlarda da "Super Black" ve "Motion Blur" gibi tanıdık özellikleri görmek mümkün.
Atmosphere Penceresi

Modern versiyonlarda bu pencerenin içeriği Environment and Effects olarak birleştirilmiş bir pencerede yer alıyor.
Işık Özellikleri Penceresi
Kamera Ayarları
Bu kısımdaki kamera ayarlarının hepsi bire bir modern versiyonlara taşınmış.
Viewport Ayarları
Bu kısım da bire bir aynı.
3D Lofter Ekranı
Modern versiyonların aksine burada Lofting işlemleri tamamen kendine has bir çalışma alanında yapılıyor.
Son olarak da hızlıca yaptığım bir render denemesi:
Anti aliasing, ışık ve gölgeleme işlemlerinin kalitesinin güncel versiyonlar ile çok yakın olması şaşırtıcı.
Bu durum programın "Scanline Renderer" görselleştiricisi üzerinde seneler içinde çok fazla değişiklik yapılmadığını gösteriyor gibi.
Biri bana bu render'ın modern bir versiyonda yapıldığını söylese muhtemelen farkı anlayamazdım.
DOS versiyonunda şimdilik gözüme takılanlar bunlar.
------------------------------------------------------------------------------------------------
3D Studio MAX from Kinetix Release 1 (Windows NT 1996) (Uyumlu olduğu için programı Windows 98'e kurdum)
3ds Max'in bu versiyonunda ikonların düşük kalitesi ve bir kaç ekstra "tab" dışında arayüz tamamen modern 3ds Max düzenine getirilmiş.
Kısayolların bir çoğu hala eksik olsa da mouse fonksiyonları arttırılmış ve daha hızlı bir çalışma akışı sağlanmış.
Burada
Kinetix markası dikkat çekici. Bundan sonraki 4 versiyon
Discreet adı altında çıkıyor. Ancak o versiyonlardan sonra günümüzde de devam eden
Autodesk ismini tekrar görüyoruz. Bana ilginç gelen bir detay bu.
Bu versiyon benim kullandığım ilk 3ds Max versiyonlarından biriydi ve bu yüzden bu ve bundan sonra gelen bir kaç sürüm benim için çok nostaljik
Genel Görünüş

Kısacası bildiğimiz 3ds Max'in biraz retrosu
Modifier List
Programın eksiklerinden biri Modifier List'de ortaya çıkıyor. Modifier sayısı çok az.

Sub-object elemanları (Vertex, Face, Edge) bir dropdown menu'den seçiliyor.

Polygonal modelleme fonksiyonlarında genel bir hantallık ve yavaşlık söz konusu.
Material Editor

Neredeyse tamamen modern gözüken material editörü.
Noise map de dahil çoğu standart fonksiyon eklenmiş.
Render Penceresi
Hızlı bir render
Bu versiyonda da genel render kalitesi modern versiyonlarla bire bir aynı gözüküyor.
Trackview Penceresi
Keyframe animation ve Trackview kısımları oldukça modern ve tanıdık gözüküyor. DOS versiyonuna göre çok daha gelişmiş animasyon fonksiyonları eklenmiş.
Tek eksik altta alışılmış "timeline" cetvelinin olmaması.
Viewport Layout Ayarları
Programın yanında gelen örnek sahnelerden bir render
Son olarak da volumetric light içeren kendi hazırladığım basit bir render:
Beklediğimden uzun bir yazı oldu ancak 3D ile uğraşan arkadaşların ilgisi çekebilir diye düşünüyorum.
Sizin de retro 2D/3D programlarla ilgili anılarınızı duymak isterim.