Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PS3 Fat Fan Sesi  (Okunma Sayısı 15930 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Nisan 20, 2020, 22:27:24 ÖS »

Cihazı açtım kapakları çıkarmak için uğraştım çıkmadı, saç kurutma ile ısıttım yine de çıkartamadım, bende kapakların üstündeki macunu yenileyim dedim, önceden sürdüğüm termal macun beyazdı yeni aldığım gri olanı kullandım.

Cihaz artık çalışmıyor, Yeşil ışık yandıktan sonra sarı ve sonra kırmızı ışık hatasına geçiyor. Gitti cihaz.  Kahkaha

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Nisan 21, 2020, 00:28:53 ÖÖ »

Geçmiş olsun hocam Chipleri yerinden kaldırmış olabilirsiniz plakaları sökmeye çalışırken, Wizofwor hocamın dediği gibi saç kurutma makinesi yerine bir ısı tabancasıyla reflow yapmayı deneyebilirsiniz bu durumda. Dikkatli olmanızı öneririm insanların gözden kaçırdığı bir nokta var; hizaya sokmaya çalışırken çipleri bozuyorlar genellikle.

Ayrıca uğraşırım derseniz aklınızda olsun; reballingde imkansız değil hazır kitler var, notebook anakart tamiri yapan bir tanıdığınız varsa gerekli edevat ve yetkinliğe sahipse, daha da önemlisi 1 - 2 saatini size ayıracak kadar nazınız geçiyorsa bir şansınızı deneyebilirsiniz.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Nisan 21, 2020, 00:41:56 ÖÖ »

Fazla kaldırmak için uğraşmadım ama neden böyle oldu anlamadım. Termal macundan olabilir mi acaba, keliteli diye aldık eskiden beyaz kalitesiz kullanıyordum sorun yoktu.

Ya da ısı bozdu cihazı, kapağı fazla zorlamadım yani bıraktım.

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Nisan 21, 2020, 01:06:55 ÖÖ »

Yeşil ışık olduğu için deneyin dedim hocam. RSX chipinde sorun olduğu zaman veriyor yeşil ışığı. Yerinden oynamışsa en azından sorunlu bile olsa kısa süre görüntü veya kontrolcüden tepki alabilirsiniz yerine yerleştirebilirseniz. En azından sorunu tam olarak tespit etmiş olursunuz. Yine siz bilirsiniz tabi sadece fikir olarak söylüyorum; yol yakınken konsolu daha teknik birine gösterebilirsiniz belki.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Nisan 21, 2020, 05:02:43 ÖÖ »

@Feandreu: bilgi için teşekkürler. Bendekinde rsx lehimleri çatladı sanırım, ps3 bir yere kadar normal açılıyor gibi sonra bir yerde kalıyor, görüntü hiç yok. Soğutucu işlemciye yapışmıştı, yerinden biraz zor ayrıldı o kadar. Makineyi geri topladığımda yazdığım hale gelmişti.

@Segaa: oluyor üstat sıkma canını, o fan o kadar hızlı çalışıyorsa zaten herhalde sürekli 85C civarı çalışıyor yani çiplerin ömründen yemeye başladı demektir

Acele etmeden birkaç aya yayarak reball meselesini araştırmak gerek diye düşünüyorum. Sonra çalıştığı bilinen hurda bir iki cihazda başarılı sonuçlar elde ettikten sonra ps3 için hamle yapılabilir bence. Ya da doğrudan bu işi en iyi yapan kimse ona yaptırmak gerek.

Reballing konusunda ben de hala araştırma yapıyorum, henüz uygulamaya geçemedim (tipik olarak önce konuyu baya bi araştırır incelerim) bildiklerimi burada özetleyeyim, faydası olur. Eksikler vardır siz de ilave edin:
1. ps3 fat gibi 2005 yılı civarı cihazlarda, yüksek sıcaklıkta çalışan yerlerdeki lehimlerde (cell cpu, rsx) zamanla çapak oluşturuyor ve kısa devreye yol açıyor. Bu o zaman için şirketlerin ROHS uyumu için kullanmak zorunda kaldıkları lehim alaşımının kötü bir özelliği.
2. yeterince ısıtma ile çapak oluşmuş lehimler orjinal düzgün haline geri dönüyor
3. flux sıvısı ısıtma sırasında lehimi normalden daha akışkan hale getiriyor, kuruluğunu(?) gideriyor, çatlamayı önlüyor (hayır, kadınlar kozmetik işleri için düşünmesin lütfen, size avon falan verelim, o da sağlık bakanlığından onaysız ama en azından daha tehlikesiz)
4. işlemci altındaki lehim topları ve kart üzerindeki karşılık gelen lehim yerleri, lehim ısıtılıp sıvılaştığında, lehimin yüzey çekimi (fiziksel bir özellik) ile kendiliğinden doğru hizaya geliyor. Yani cpu lehimleneceği yere kendiliğinden hizalanıyor. Ama dikkatsiz iş yapılırsa çip komple kayıp gidebilir de tabii.
5. Sadece işlemcilerin olduğu yeri ısıtmak doğru bir iş değil. Çünkü o noktadaki sıcaklık, bakır yollarla hızla karta dağılıyor. Lehim olmadı diye ısrarla o bölge daha da ısıtılırsa kart zarar görüyor. Bunun için komple anakart belli bir sıcaklığa getirilmeli ki ısıtılan yerdeki sıcaklık kolayca başka yerlere dağılamasın. Bu iş için alttan ısıtmalı tepsiler var. Kart komple ısıtılıyor, sonra ısınmış kartın üzerinde ayrıca sıcak hava, kızılötesi ısıtıcı vb ile işlem yapılıyor. Bu görerek işlem yapmak için.
6. Görmeden, "bırakayım kendi yerine yerleşsin" şeklinde işlemler için fırınlar kullanılıyor. (Bu iş için kullanılan fırına artık yiyecek girmemeli...)
7. Ani ısıtma ve / veya soğutma iyi değil. Görerek ya da görmeden, her durumda kartı çok hızlı ısıtmadan, aynı zamanda fazla uzun süre de yüksek sıcaklıkta tutmadan, uygun bir hızda ısıtmak, işlemleri yapmak, sonra da uygun bir hızda soğumaya bırakmak gerekiyor.
« Son Düzenleme: Nisan 21, 2020, 05:05:16 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Nisan 21, 2020, 09:01:39 ÖÖ »

Bende de super slim vardı, arkasından saç kurutma makinası gibi sıcak hava veriyordu, bu durum sonradan olan bir şey değildi sıfır olarak aldığım zamandan beri böyleydi, fan en üst seviyede çalışıyor ve arkasından attığı hava sıpsıcak yani elimi tuttuğum zaman yakıyordu.

Öyle yoğun bile kullanmadığım, başka aletlerden sıra gelirse 15 günde 2 saat sonra makina pıt diye gidiverdi, direk çöp.

Sonra facebook'taki retro satış sitesinden ikinci el ilk çıkan en büyük modelden bir tane aldım, cihazda 10  dakka oyun oynadıktan sonra fanı elektrik süpürgesi kadar ses çıkarmaya başlıyordu. Zor bela geri iade ettim sonrada PS3 olayını kapattım, 20 senelik kalın PS2'ler belki bir 20 sene daha çalışacakken piyasa soğutulamayan, işlemcilerin lehimleri atmış PS3 kaynıyor, bence berbat bir mühendislikle üretilmiş hiç Sony'ye yakışmayan bir durum.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Nisan 21, 2020, 09:43:35 ÖÖ »

Sony'nin bir suçu yok. Bu BGA paketlerinin bir özelliği.

PCB ve işlemcinin arasında termal genleşme katsayıları farklı olduğu için termal stress ve çalışan fanlardan dolayı mekanik stress oluşuyor. BGA paketlerdeki lehim topları eski sistemdeki iğneler gibi esnek olmadığı için lehimde kılcal çatlaklar oluşuyor. Çatlaklar çoğaldıkça direnç oluşmaya başlıyor ve daha çok ısı oluşuyor. RoHS sebebiyle kurşun kullanılmayan lehimler bu konuda daha da hassaslar. Bu bütün ekran kartlarında falan görünen bir şey. Bir süre sonra aşırı gürültülü çalışmaya başlayan laptoplarda da sorun fan problemi değilse, BGA oluyor.

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Nisan 21, 2020, 10:02:38 ÖÖ »

Sony'nin bir suçu yok. Bu BGA paketlerinin bir özelliği.

PCB ve işlemcinin arasında termal genleşme katsayıları farklı olduğu için termal stress ve çalışan fanlardan dolayı mekanik stress oluşuyor. BGA paketlerdeki lehim topları eski sistemdeki iğneler gibi esnek olmadığı için lehimde kılcal çatlaklar oluşuyor. Çatlaklar çoğaldıkça direnç oluşmaya başlıyor ve daha çok ısı oluşuyor. RoHS sebebiyle kurşun kullanılmayan lehimler bu konuda daha da hassaslar. Bu bütün ekran kartlarında falan görünen bir şey. Bir süre sonra aşırı gürültülü çalışmaya başlayan laptoplarda da sorun fan problemi değilse, BGA oluyor.

Benim bir alıcı ve kullanıcı olarak bu durumda kime sitem etmem gerek, bga paketini üretene mi, aletin aşırı ısındığı ve soğutulamadığı aşikar.

Termal katsayısı, mekanik stresini, RoHS hassaslığını hesap edip ona göre ürün üretemiyorsa suç bga üretenin mi oluyor.

40 senelik soğucusu olmayan C64, Amiga kullanıyoruz, bozulsa bile tamir edilebilir şekilde sorunlar çıkıyor. Reball yemiş ps3 tekrar aynı sorunu çıkarmaya çok yakın.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Nisan 21, 2020, 10:14:16 ÖÖ »

Mesele 2005 yılı civarında oldu ve geçti. Sony'nin de çok suçu sayılmaz aslında, sonuçta standartlara uygun üretim yapmaları gerekiyor. Benzer bir durum yanlış hatırlamıyorsam 2003 yılı civarında çıkan ürünlerdeki kondansatörlerin şişme konusunda çok fazla fire vermesiydi. O zamanın ROHS için dayatılan lehimleri öyle çıktı... Üretici başı ağrısın ister mi? Bizdeki gibi değil, dışarıda fırsatını bulmayagörsün kendi üç kuruş çıkarı için adamın boğazına çöker bunlar. Kasıtlı şekilde yetersiz tasarımla piyasaya çıkamazlar.
« Son Düzenleme: Nisan 21, 2020, 10:26:37 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Nisan 21, 2020, 12:41:55 ÖS »

Ben de Recai hocama katiliyorum. Dediginiz gibi BGA cipleri sonsuza kadar saglikli tutmak imkansiz lakin daha iyi bir sirkulasyon saglanabilirdi. Dizayn konusunda profesyonel degilim fikir ve yorum belirtemem ama kutudan ciktigi haliyle fan ve macun dahi ahim sahim kalitede degil. Sirf su ikisinin degisimi dahi konsolun omrunu uzatiyor bir nebze. Gordugum kadariyla insanlar heatsinklerden de oldukca sikayetci. Kasitli bir sey olmadiginda hemfikiriz ama kesinlikle daha iyisi olabilirdi diye dusunuyorum.

Sahsi kullandigim ps3'te hic isi sorunu yasamadim mesela, 2-3 sene pc gibi kullandik kardesimle sabahlara kadar oyun oynamanin yani sira, KPSS'ye hazirlandik video, film izledik. Gunluk en assagi 8 - 9 saat kullandik. Kronik isi sorunu var diye sadece macunlarini yenilemistim ilk aldigimda. Daha sonra fan gurultusunden rahatsiz olmaya baslayinca fani degistirip 2 sene kadar da oyle kullandik. Su an belki bir yerlerde hala calisiyodur =)

Tamirat icin edindigim ps3'lerde farkli farkli durumlarla da karsilastirdim. Soz meclisten disari reball'dan caydirirken reflow'a yonlendiriyoruz ama bu islemin de kesinlikle hassasiyetle yapilmasi gerekiyor. Bu islere cokta uzak olmayan bir arkadasim kirmizi isik problemini cozmek icin anakarti isitip teker teker butun cipleri sundurmenin iyi bir fikir oldugunu dusunmus mesela. Daha sonra sorunun sadece psudan kaynaklandigini bulduk su an ayni konsolu kullaniyor. Bir sigara paketi fiyatina aldigim konsolu ise reball ile cozduk. Isi problemi varmiydi yokmuydu bilemem rsx chipi sorunlu olmasina ragmen board kose bucak kurcalanmis. Yine Recai hocamin dedigi gibi reball gormus konsollarin akibeti pek iyi olmuyor. Satin alan arkadas ekstra bir seyler yapmadiysa, o konsolun su an bi yerlerde tugla olarak kullanildigina eminim =D  
Kisaca diyecegim o ki Ps3 oyle ya da boyle sorunlu, duzenli bakim ve hassas kullanim gerektiren bir konsol. Hepimizin hem fikir oldugunu dusundugum uzere omru alisilagelenden kisa bir konsol.

Pek fazla hasir nesir olma firsati bulamasamda Xbox 360'in da benzer sorunlar yasadigini duydugum icin size de katiliyorum.

Tecrube ve deneyimim forum cogunlugu kadar eskiye dayanmamasina ragmen ben bile garipsiyorum su konsollarin porselen tabagi gibi olmasini, belki aliskanliktan sucluyoruz Sony'i =)    

« Son Düzenleme: Nisan 21, 2020, 18:42:02 ÖS Gönderen: Feandreu » Logged
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Nisan 21, 2020, 18:08:22 ÖS »

Benim bir alıcı ve kullanıcı olarak bu durumda kime sitem etmem gerek, bga paketini üretene mi, aletin aşırı ısındığı ve soğutulamadığı aşikar.

Termal katsayısı, mekanik stresini, RoHS hassaslığını hesap edip ona göre ürün üretemiyorsa suç bga üretenin mi oluyor.

40 senelik soğucusu olmayan C64, Amiga kullanıyoruz, bozulsa bile tamir edilebilir şekilde sorunlar çıkıyor. Reball yemiş ps3 tekrar aynı sorunu çıkarmaya çok yakın.

Son kullanıcının muhattabı tabiki üretici firmadır. Onun tedarikçisi, dizgisini yapan fabrika sizi bağlamaz. Ancak Sezarın hakkı sezara. O dönemde üretilen bütün ürünlerde benzer sorunlar oldu. XBOX adığınızda da yine BGA sebepli ring of death hatası oluyordu. Bir çok laptop aynı şekilde 2 senede haşat oldu. Bu konuda bir tek Nintendo'dan şikayet duymadık o da konsolun teknik olarak çok iddialı olmamasından kaynaklı.

Günümüzde kullanılan yüksek yoğunluklu çipleri ana karta monte etmenin BGA'dan daha kolay bir yolu yok. Bu açıdan Commodore 64 kıyas değil. 6510 işlemcisinde sadece 40 pin var. RSX'de ise yaklaşık 1000 pinden bahsediyoruz. Pin yoğunluğu kat be kat fazla.

Son bir not: BGA Reball olsun reflow olsun oldukça riskli işlemler. Şurada ibo1973'ün detaylı anlatımları mevcut. Maalesef resimler uçmuş. Bu işi sürekli yapan biri olarak reball işlemi yapılan makinanın anakartının hurda olma ihtimalinin neredeyse yarı yarıya olduğunu söylüyor. Yani reball son çare olmalı.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Nisan 21, 2020, 18:57:13 ÖS »

Yeni macunu sürdükten sonra nedense 1 dakika boyunca yeşil ışık yakan cihaz şimdi bir kaç saniye içinde direkt kırmızı ışığa düşüyor.

« Son Düzenleme: Nisan 26, 2020, 16:38:05 ÖS Gönderen: segaa » Logged

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Nisan 21, 2020, 19:37:06 ÖS »

@segaa geçmiş olsun tekrardan hocam. Çip zarar gördüyse yapılacak bir şey yok değişim hariç bildiğim kadarıyla, o da tekrar etmesi muhtemel bi sorun için gereksiz. Bu arada dikkat ettim kenarlardaki yapiskanlar cok diri duruyor.

Burak Ülker'in şöyle bir videosu var;
https://youtu.be/ErzHGr2XdOg

Yanlış hatırlamıyorsam slim'in en az sıkıntılı model olduğunu söylüyordu. Yedek parçalık olarak satıp slim almayı düşünebilirsiniz ps3 deneyiminden mahrum kalmamak adına.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Nisan 21, 2020, 20:44:05 ÖS »

@Feandreu  yok hocam ben özellikle fat kasa PS3'lerin tasarımına hayran olduğum için fat kasa almıştım, alırsam yine fat kasa alırım. Fat kasalar aslında taş gibi cihaz ama soğutma sistemi biraz zayıf kaldığı için en çok arıza çıkaran modeller bunlar oluyor.

Piyasa da öyle bir hal aldı ki eski konsol fiyatları düşeceği yerde yükseliyor, sanırsın PS4 alıyorsun.  Kahkaha

Bundan iki yıl önce kutulu garantili PS4 satmıştım 700 liraya şimdi düşününce keşke satmasaydım diyorum, altın gibi durdukça değerleniyor. 

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Nisan 21, 2020, 20:56:58 ÖS »

Cok dogru soyluyorsunuz hocam piyasa uctu gidiyor =)
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: