BioMenace'in yazdıklarına katılıyorum. Ancak bazı noktaların iyi anlaşılması gerektiğine inanıyorum.
İşi ciddiye alan ya da yaptığı işte samimi olan insana ebay fiyatını hatırlatmaya zaten gerek yoktur. İşi biliyorsa zaten değerlendirir ki, bu platformlarda olan insanlar neyin ne ettiği konusunda çok sorun yaşayacağını sanmam. Sorun biraz yeni başlayan arkadaşlarda oluyor

Çoğu zaman değerinin üzerinde fiyat ödeyerek ürün alabiliyorlar.
Diğer taraftan, llgi alanımıza giren çoğu sistem/cihaz/joystick vs. ülkemizde çok bulunan nesneler değil. Atıyorum Capcom'ın bir joystiği zamanında Türkiyeye girmemiş.. Famicom oyunlarının orjinalleri ya da PC Engine neredeyse görülmemiş. Bu ürünleri bizim gibi birileri yurtdışından getirdi ve getirirken, aynen bizim tabii olduğumuz vergi kanunları, döviz kurları, gelir seviyesiyle onları getirdi. Bir ürün Türkiyeye girdi diye aniden değer kaybetmiyor. Hatta sağlam, temiz gelmişse, kanımca alındığından da değerli (aldığım ürünlerin az bir kısmı da olsa kaybolan, gümrükte kalan, falçata yiyenler olduğundan sorunsuz gelen 2x değerli adlediyorum)
Ebay fiyatı ileri sürmem. O nedenle satmayı pek tercih de etmiyorum. Arada sırada eşe dosta hediye ediyor ya da ilgilenene özelden ulaşıp, yardımcı oluyorum. Ama büyük ihtimalle çok büyumük bir miktarı Allah kısmet eder ömür verirse, ilerde ebay'dan değerlendirmeyi düşünüyorum. Bunu sadece maddi olarak algılamayın. Spesifik ürünlere ilgi duyanları ebayda bulmak Türkiyeden daha kolay. Atıyorum X68000 oyununa burada ilgi duyan 1 belki 2 kişi çıkar. Ebayde en az 200-300 kişi... Pinball parçası olsa elinizde misal, o da spesifik olarak ihtiyacı olan pinball ve parçasıysa belki Yavuz, belki 2-3 kişi.. Ama ebay'de yüzlerce kişi ilgilenir...
İşin bir diğer kısmı, ne yazık ki ülkemizdeki ürünler ebaydekilerle aynı seviyede olmuyor. Ebayde kutusunda, garanti kartına kadar sıfır ayarında cihaz bulabilirken, bu şekilde ifade edilebilecek ürün sayısı Türkiyede son 10 yılda belki de iki elin parmakları kadar görülmemiştir. Bizde ebay referans verenler, ne ebaydakiler kadar temiz oluyor ne de ebaydakiler kadar açık ve net açıklama içeriyor. Denenmemiş, yetersiz fooğrafla, elindekinin ne olduğunu bilmeyen bir satıcının ebay'le kendini karşılaştırmasını doğru bulmuyorum. Ebay seviyesinde detay ve bilgi veren sayısı bizde oldukça az.
Bir diğer konu, ebay'i referans verenlerin direkt olarak "balina avlamak" niyetinde olan satıcıların fiyatını referans vermesi karşılaşılan diğer çarpık durumdur. Şu anda baksak 1000 USD'ye Commodore 64 görebiliriz. Ama açık arttırmada satılacağı fiyat 30-40 USD'dir. Geçenlerde bir Atari 1200XL aldım. Sıradan bir cihazda değildi aldığım... Şu anda baksak 1200XL 300-400 USD görebiliriz.. Ama bekledim, zamanını kolladım ve sanırım 150 USD'ye aldım... Bana bu fiyattan Atari 1200XL satacak olanı hiç yormam...Kargo dahil alırım... Ama bana 300-400 USD gösterenin ya niyeti kötüdür ya da konudan hiç anlamıyordur diye düşünür, yine uzaklaşırım. Çünkü elindeki cihaz hakkında hiç bir bilgisi yoktur.
Ebay'de satış çok zor da değildir aslında. Zamanında buralar dutlukken bir kaç satış yaptığım, sattıklarımla yine retro aldığım olmuştu. PTT'nin uygun fiyatları nedeniyle, kargoyu da kayıtlı olarak karşıladığımdan, ebay'dekiler çok memnun olur, Türkiyeden alışverişe çekinceyle yaklaşmazlardı...
Uzun lafın kısası...Ebay fiyatını bir insanın ileri sürmesine çok gerek yoktur. Koleksiyon yapan biri elmayla armudu zaten ayırt eder. Satıcı buyit now fiyatını referans veriyorsa, elindeki cihaz hakkında en ufak bilgisi yoksa, ortamdan hemen uzaklaşmak en akıllıcasıdır... Çok uzadı

araya İftar girdi..gittim geldim, ne yazdığımı bende unuttum

o nedenle ne kadar sürçilisan ettiysek af ola..