Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: e-bay ve babayiğitler  (Okunma Sayısı 3969 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 04, 2020, 12:19:21 ÖS »

Retro hobim için alacaklarımı forumdan ve malum ikinci el platformlarından alıyorum. Genelde satacağım şeyleri almıyorum, ama satarken yine aynı araçları kullanıyorum. e-bay'i spesifik şeyler için kullanıyorum. e-bay'den aldığımı burada satarken daha düşük fiyata sattığım da oluyor daha yüksek fiyata da. Yani ikisi arasında bir ilişki yok.

Forumda satış yaparken e-bay fiyatlarının örnek gösterildiğini biliyoruz. Sevdiğim arkadaşlarım arasında da böyle yapanlar var. Forumda retro PC parçaları için e-bay fiyatı istenildiğinde de düşüncemi ifade ettiğim olmuştu.

Bu başlıkta e-bay ve retro konularında tecrübesi az olan arkadaşlara faydalı olacağını düşündüğüm bir kaç husus belirtmek istiyorum.

1. Retro ihtiyaçlarınızı ebay'den alabiliyorsanız, en iyisi sizsiniz. Satıcılar dürüst, e-bay sistemi güvenilir. Tek tıkla işinizi görüp, şark kurnazı insanımızla muhattap olmuyorsunuz. En iyi yöntem bu.

2. Alırken e-bay fiyatına Türkiye'den alıyorsanız, sözüm yok, para sizin tercih sizin.

3. Satın almak istediğim bir parça için satıcı e-bay fiyatını örnek gösterdiğinde oradan uzaklaşıyorum. Çünkü bu genelde bir blöf oluyor. Ya da pazarlığı başlatacak bir değer belirlemeye çalışıyor demek oluyor. e-bay'den retro türü ikinci el ürün satabilmek her babayiğidin harcı değil.

Çünkü o babayiğit ki o babayiğit:

- Güvenilir bir ebay profiline sahip olmalı.

- Düzgün fotoğraflarla %100 dürüstlük içeren, kargo, gümrük, paketleme hususlarını net olarak belirten tam bir ilan hazırlamalı. (e-bay'de hata affetmezler. "Orasını test etmedim", "burasının çiziğini görmedim", "kargoda zarar görmüşse benim suçum değil" gibi bizim alışık olduğumuz şark kurnazlıklarını ebay'de yemezler. Hele hele A1200 gibi, A600 gibi sorunlu ve karmaşık özellikleri olan cihazları tam test edebilmek için donanım, emek ve bilgi gerekir. Bugün bir A1200'ü, bir A3000'i layıkıyla test edebilecek kullanıcı sayısı sanırım Türkiye'de on kişiyi geçmez.)

- İlanda herhangi bir yanlışlık yaparsa satıcı olarak tüm masraflara katlanır.

- Müşterilerin ilanını incelemesini, teklifte bulunmasını beklemeli.

- İstediği fiyata satılmıyorsa fiyat değişikliklerini yönetmeli.

- Satın alan kişiye taahhüt ettiği gibi düzgün bir paketleme ile göndermeli.

- Yurt içindeki ve yurt dışındaki kargo şirketlerinin düzgün çalışacağını ümit ederek beklemeli.

- En sonunda da müşterinin "düzgün" çıkmasını ve onay vermesini beklemeli. (Unutmayın e-bay ülkemizdeki dandik platformlar gibi satıcıyı değil alıcıyı korur. Satıcı düzgün paketlediğini, doğru, net ve tam bilgi verdiğini ispat edemezse alıcıya ücret iadesi anında yapılır.)

Sonuç olarak e-bay'den satış yapabilenler gerçekten babayiğittir ve buna saygı duyarım. (Şahsen ben yapamam). Ama her satıcı iddia ettiği gibi e-bay'den satış yapamaz ve alıcı adayı olarak bunun genellikle blöf olduğunu unutmayın.
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2020, 12:29:55 ÖS Gönderen: BioMenace » Logged

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 04, 2020, 13:07:24 ÖS »

Kaydettim faydalı olmuş, teşekkürler

Use the brute force, Luke
Emrahceb
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 04, 2020, 13:07:46 ÖS »

Sevgili BioMenace, değerli açıklamaların için teşekkür ediyorum, Ebay den gözüme kestirdiğim 1-2 ürün var ancak tereddütlerim vardı. Senin açıklamalarına dayanarak alım aşamasına geçebilirim
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Mayıs 04, 2020, 14:02:37 ÖS »

Bu bana, bir zamanlar forumda yaşanan olayı hatırlattı;

Arkadaş CDTV' yi ebay üzerinden satışa çıkarmıştı ve cihaz yine forumdan birisine kalmıştı. Ama ne hikmetse CDTV bir türlü kargoya verilmedi
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2020, 14:18:40 ÖS Gönderen: Devastator » Logged
Commandate
Üye

Ruhunu Dinle O kalbine Giden yolu BulacaktÑr

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 04, 2020, 14:28:16 ÖS »

@Biomenace arkadaşımızn dediğine katılıyorum ,en çok e-bay fiyatlarını örnek veren satıcılara ayar oluyorum,ve bunu genelde retro ve klasik ıvır zıvır satan lar örnek gösteriyor,e-bay da alış-satış yapanlar ,$'la maaş alıyorlar bunu bizim türk satıcılar hep unutuyor onlarla kıyaslama yaparken, örnek vermek gerekirse "QUICKSHOT II jostick bakım 61$ yazmışlar bu türkiyede ortalama 80-100tl anlamına gelir kalkıp bunu 61$ dersen 425tl eder arkadaş.

Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 04, 2020, 18:07:21 ÖS »

"İstesem eBay'de satarım ama sizlere güzellik yapıyorum" anlayışının arkasında neler yatıyor olabileceğini özetleyen güzel bir yazı olmuş BioMenace, keyifle okudum
phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 04, 2020, 19:35:27 ÖS »

Bu bana, bir zamanlar forumda yaşanan olayı hatırlattı;

Arkadaş CDTV' yi ebay üzerinden satışa çıkarmıştı ve cihaz yine forumdan birisine kalmıştı. Ama ne hikmetse CDTV bir türlü kargoya verilmedi

Hikmetini anlatayım, CDTV yi satan benim bir arkadaşımdı, ve ilanda Türkiye’ye gönderim yoktur diye kargo kısmında açıklaması vardı. Bu yüzden gönderilmedi.
Hatta alıcı ebaye şikayette bulunmuş arkadaşım için ve Türkiye’ye gönderim yoktur ibaresinden dolayı Ebay satıcıyı haklı bulmuş..
İlanı iyi incelemiş olsaydınız bunu görür ve hikmetini anlardınız.   
Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 04, 2020, 19:54:23 ÖS »

3. Satın almak istediğim bir parça için satıcı e-bay fiyatını örnek gösterdiğinde oradan uzaklaşıyorum. Çünkü bu genelde bir blöf oluyor. Ya da pazarlığı başlatacak bir değer belirlemeye çalışıyor demek oluyor.

Kesinlikle katılıyorum.
Herkes istediğini istediği fiyata satmakta özgürdür ancak yurt dışındaki fiyatlar benzer ekonomiye sahip ülkelerde yaşayan insanlar için makul veya kabul edilebilir olsa da TL'ye direkt çevirildiğinde ülkemizin ekonomik koşulları içinde uçuk miktarlara ulaşıyor.
Bu da satıcıların kafasında Türkiye ikinci el piyasası ile ilgili gerçek dışı beklentiler oluşmasına sebep olabiliyor.
Parasını döviz olarak kazanan ile TL olarak kazanan alıcıların aynı alım gücünde olması bekleniyor.
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2020, 21:58:34 ÖS Gönderen: Theoden (Arethrid) » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Mayıs 04, 2020, 21:29:18 ÖS »

BioMenace'in yazdıklarına katılıyorum. Ancak bazı noktaların iyi anlaşılması gerektiğine inanıyorum.

İşi ciddiye alan ya da yaptığı işte samimi olan insana ebay fiyatını hatırlatmaya zaten gerek yoktur. İşi biliyorsa zaten değerlendirir ki, bu platformlarda olan insanlar neyin ne ettiği konusunda çok sorun yaşayacağını sanmam. Sorun biraz yeni başlayan arkadaşlarda oluyor Çoğu zaman değerinin üzerinde fiyat ödeyerek ürün alabiliyorlar.

Diğer taraftan, llgi alanımıza giren çoğu sistem/cihaz/joystick vs. ülkemizde çok bulunan nesneler değil. Atıyorum Capcom'ın bir joystiği zamanında Türkiyeye girmemiş.. Famicom oyunlarının orjinalleri ya da PC Engine neredeyse görülmemiş. Bu ürünleri bizim gibi birileri yurtdışından getirdi ve getirirken, aynen bizim tabii olduğumuz vergi kanunları, döviz kurları, gelir seviyesiyle onları getirdi. Bir ürün Türkiyeye girdi diye aniden değer kaybetmiyor. Hatta sağlam, temiz gelmişse, kanımca alındığından da değerli (aldığım ürünlerin az bir kısmı da olsa kaybolan, gümrükte kalan, falçata yiyenler olduğundan sorunsuz gelen 2x değerli adlediyorum)
Ebay fiyatı ileri sürmem. O nedenle satmayı pek tercih de etmiyorum. Arada sırada eşe dosta hediye ediyor ya da ilgilenene özelden ulaşıp, yardımcı oluyorum. Ama büyük ihtimalle çok büyumük bir miktarı Allah kısmet eder ömür verirse, ilerde ebay'dan değerlendirmeyi düşünüyorum. Bunu sadece maddi olarak algılamayın. Spesifik ürünlere ilgi duyanları ebayda bulmak Türkiyeden daha kolay. Atıyorum X68000 oyununa burada ilgi duyan 1 belki 2 kişi çıkar. Ebayde en az 200-300 kişi... Pinball parçası olsa elinizde misal, o da spesifik olarak ihtiyacı olan pinball ve parçasıysa belki Yavuz, belki 2-3 kişi.. Ama ebay'de yüzlerce kişi ilgilenir...

İşin bir diğer kısmı, ne yazık ki ülkemizdeki ürünler ebaydekilerle aynı seviyede olmuyor. Ebayde kutusunda, garanti kartına kadar sıfır ayarında cihaz bulabilirken, bu şekilde ifade edilebilecek ürün sayısı Türkiyede son 10 yılda belki de iki elin parmakları kadar görülmemiştir. Bizde ebay referans verenler, ne ebaydakiler kadar temiz oluyor ne de ebaydakiler kadar açık ve net açıklama içeriyor. Denenmemiş, yetersiz fooğrafla, elindekinin ne olduğunu bilmeyen bir satıcının ebay'le kendini karşılaştırmasını doğru bulmuyorum. Ebay seviyesinde detay ve bilgi veren sayısı bizde oldukça az.
Bir diğer konu, ebay'i referans verenlerin direkt olarak "balina avlamak" niyetinde olan satıcıların fiyatını referans vermesi karşılaşılan diğer çarpık durumdur. Şu anda baksak 1000 USD'ye Commodore 64 görebiliriz. Ama açık arttırmada satılacağı fiyat 30-40 USD'dir. Geçenlerde bir Atari 1200XL aldım. Sıradan bir cihazda değildi aldığım... Şu anda baksak 1200XL 300-400 USD görebiliriz.. Ama bekledim, zamanını kolladım ve sanırım 150 USD'ye aldım... Bana bu fiyattan Atari 1200XL satacak olanı hiç yormam...Kargo dahil alırım... Ama bana 300-400 USD gösterenin ya niyeti kötüdür ya da konudan hiç anlamıyordur diye düşünür, yine uzaklaşırım. Çünkü elindeki cihaz hakkında hiç bir bilgisi yoktur.

Ebay'de satış çok zor da değildir aslında. Zamanında buralar dutlukken bir kaç satış yaptığım, sattıklarımla yine retro aldığım olmuştu. PTT'nin uygun fiyatları nedeniyle, kargoyu da kayıtlı olarak karşıladığımdan, ebay'dekiler çok memnun olur, Türkiyeden alışverişe çekinceyle yaklaşmazlardı...

Uzun lafın kısası...Ebay fiyatını bir insanın ileri sürmesine çok gerek yoktur. Koleksiyon yapan biri elmayla armudu zaten ayırt eder. Satıcı buyit now fiyatını referans veriyorsa, elindeki cihaz hakkında en ufak bilgisi yoksa, ortamdan hemen uzaklaşmak en akıllıcasıdır... Çok uzadı Kahkaha araya İftar girdi..gittim geldim, ne yazdığımı bende unuttum Kahkaha o nedenle ne kadar sürçilisan ettiysek af ola..
« Son Düzenleme: Mayıs 04, 2020, 22:03:59 ÖS Gönderen: LW3D » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: