Ana Sayfa
Amiga Dokumantasyon Projesi
Medya
Yardım
Ara
Giriş Yap
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.tr
Genel Kategori
Proje
CRT Televizyonumun YOKE Ayarı
« önceki
sonraki »
Sayfa: [
1
]
2
Aşağı git
Gönderen
Konu: CRT Televizyonumun YOKE Ayarı (Okunma Sayısı 7905 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
BioMenace
Uzman
CRT Televizyonumun YOKE Ayarı
«
:
Haziran 07, 2020, 13:51:53 ÖS »
Sony Trinitron CRT TV'mi masaya koyarken kazayla elimden kaydı ve darbe aldı. Netice olarak görüntüsü TV ekranına dik eksende biraz kaydı. Fotoğraflarla anlatıyorum:
1. TV'yi darbeden sonra ilk açtığımda aşağıdaki fotoğrafta görülen Kırmızı-Yeşil-Mavi çizgiler ekranda belirdi. Bunlar öğrendiğim kadarıyla TV'nin fabrika çıkışı öncesinde yapılan kalibrasyon ile ekranda görüntünün üst bölgesine (kullanıcının görmeyeceği bir dikey pozisyona) taşınıyormuş. Bu çizgiler TV'nin servis menüsü ile yine üst tarafa kaydırılıp gizlenebiliyor.
2. Kırmızı-Yeşil-Mavi çizgi ekranda aşağı kaydı, bu birinci arıza... Buna ek olarak görüntünün nasıl yamulduğunu aşağıda yer alan iki fotoğraftan görebilirsiniz.
3. Bu görüntü yamulmasının nedenini CRT TV'lerde YOKE adı verilen ve cam tüp bütününün en arkasında yer alan, TV'nin montajı sırasında yerine yapıştırılan parçanın yerinden oynadığı şeklinde teşhis ettim. Yapılması gereken bu parçanın el ile düzeltilmesi imiş. Fakat ben cesaret edemedim. Bu nedenle "TV'nin servis menüsünden aşağıdaki fotoğraflarda bir kısmı görünen parametreleri değiştirerek günü kurtarabilir miyim" diye denemeler yaptım.
4. TV'nin servis menüsündeki seçeneklerle bir yere vardım fakat sonuç hoşuma gitmedi ve servis ayarlarını reset'leyerek başladığım noktaya geri döndüm. Görüntünün ne kadar yamulduğunu daha iyi ölçebilmek için CRT TV'lerde görüntü kalibrasyonunda kullanılan test yazılımlarından bir tane seçtim ve DVD'ye çekerek PS2 ile TV'de görüntüledim. (Bu yazılımlar DVD formatında kolaylıkla bulunabiliyor ve görüntünün fiziksel konumundan tutun renk eşleştirmesine bir çok araç sağlıyor.)
Aşağıdaki fotoğrafta arka planda yer alan şekiller görüntünün yalnızca TV ekranına dik eksende değil diğer eksenlerde de epey bozulmuş olduğunu gösterdi.
5. Sonuç olarak şu konularda görüşlerinizi öğrenmek isterim.
Teşhisim doğru mu: YOKE ayarı elle düzeltilerek görüntü kusursuz hale getirilebilir mi?
Teşhisim doğruysa bunu nasıl yapabilirim? (Youtube'da YOKE ayarının nasıl yapıldığını gösteren videolar var fakat işin doğası gereği tarifler yetersiz kalıyor benim için.)
Ankara'da CRT TV tamircisi öneriniz var mı?
Ankara CGTR tayfasından "ya getir bir bakalım" diyen çıkar mı?
NOT: Lütfen "tamire değmez", "letgo'dan bir tane al geç", "bırak bu işleri ben sana hediye edeyim" gibi görüşlerde bulunmayın. Çünkü hem televizyonum çok temiz ve az kullanılmış. Dahası bana ait. Üstelik tamir edilebilir bir kusur nedeniyle böyle bir cihazın israf edilmesi çok ama çok büyük bir yanlış olur.
Herkese mutlu hafta sonları...
«
Son Düzenleme: Haziran 07, 2020, 13:55:38 ÖS Gönderen: BioMenace
»
Alınıklarım:
https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım:
https://goo.gl/kDMfMp
Feandreu
Deneyimli
Ynt: CRT Televizyonumun YOKE Ayarı
«
Yanıtla #1 :
Haziran 07, 2020, 15:00:50 ÖS »
Geçmiş olsun, Yenimahalle, Ragıp Tüzün Cad. üzerinde Öz Elif Elektronik vardı kapanmadıysa. Karakolu geçince S&S internet kafenin yanında. Yenimahalle'nin en eski elektronikçilerindendir. 15-16 sene evvel tamir ettiği televizyon hala sapasağlam, tarafımca kullanılıyor =) Bir alternatif olarak elinizin altında bulunsun.
yavuzg
Genel Yönetici
«
Yanıtla #2 :
Haziran 07, 2020, 16:49:09 ÖS »
Teşhisin doğru...
TV'yi açıp yoke'u incele. Çok kuvvetli yapıştırıcılar ile sabitlenmiyor zaten. Kalın köpük bant gibi bişeylerdir. Yerinden oynamıştır. Yamukluğu ayna karşısında düzeltebilirsin bence...
Bu işi yapmadan önce TV'yi fişten çek. Bir tornavidanın bir ucuna varsa krokodil kablo bağla. krokodilin diğer ucunu da tüpü çevreleyen çıplak topraklama kablosuna bağla. sonra tornavidanın ucunu tüp vantuzun arasından sokup ortadaki metal kısma değdir. çıt sesi duyduğun zaman tüpü deşarj etmişsin demektir.
kolay gelsin
SCARTCADE
NEO GEO
Elvira Pinball Restorasyon
BioMenace
Uzman
«
Yanıtla #3 :
Haziran 07, 2020, 18:43:50 ÖS »
Alıntı sahibi: Feandreu üzerinde Haziran 07, 2020, 15:00:50 ÖS
Geçmiş olsun, Yenimahalle, Ragıp Tüzün Cad. üzerinde Öz Elif Elektronik vardı kapanmadıysa. Karakolu geçince S&S internet kafenin yanında. Yenimahalle'nin en eski elektronikçilerindendir. 15-16 sene evvel tamir ettiği televizyon hala sapasağlam, tarafımca kullanılıyor =) Bir alternatif olarak elinizin altında bulunsun.
Feandreu çok teşekkür ederim, tarif ettiğin tamirciyi araştırdım. Kapanmamış, hatta sahibinden'de hesap açmışlar ikinci el TV satıyorlar. Tamirciye gitmem gerekirse diye not ettim, teşekkürler.
Alıntı sahibi: yavuzg üzerinde Haziran 07, 2020, 16:49:09 ÖS
Teşhisin doğru...
TV'yi açıp yoke'u incele. Çok kuvvetli yapıştırıcılar ile sabitlenmiyor zaten. Kalın köpük bant gibi bişeylerdir. Yerinden oynamıştır. Yamukluğu ayna karşısında düzeltebilirsin bence...
Bu işi yapmadan önce TV'yi fişten çek. Bir tornavidanın bir ucuna varsa krokodil kablo bağla. krokodilin diğer ucunu da tüpü çevreleyen çıplak topraklama kablosuna bağla. sonra tornavidanın ucunu tüp vantuzun arasından sokup ortadaki metal kısma değdir. çıt sesi duyduğun zaman tüpü deşarj etmişsin demektir.
kolay gelsin
yavuzg, bunu bildiğime sevindim çok teşekkür ederim. Teşhis doğruysa işin yarısı tamam.
Bahsettiğin topraklama işlemini biliyorum, fakat teşhisten emin olmadığım için hemen topraklamaya girişmedim.
Ayna karşısında düzeltirken YOKE'u sadece sağa sola mı çevireceğim yoksa yukarı-aşağı da çevirmem gerekir mi? Nasıl bir mekanizma olduğunu bilmediğim için soruyorum
Alınıklarım:
Satılıklarım:
EMREZ
Deneyimli
«
Yanıtla #4 :
Haziran 07, 2020, 20:50:58 ÖS »
Güzel konu bende de ekran rolate çok az sapmış 72 ekran var. Bunu tamirciye götürmek mümkün olmaz çok ağır. Çalışmasında sorun yok ama bir -5 +5 rolate bir +5 daha olsa tam olacak gibi.
this is amiga speaking.
witchdoktor
Uzman
«
Yanıtla #5 :
Haziran 07, 2020, 21:03:56 ÖS »
Bu işlerden hiç anlamam, meraktan YOKE neymiş diye bir baktım. Başta kısaltma falan sanmıştım ama 'deflection yoke (sapma boyunduruğu)' olarak adlandırılan, elektron demetini düşey ve yatay eksende tarama işlevi gören, manyetik 'lens' niteliğinde bir parça imiş. 40 yıl sonra, flyback trafosu dışında bir de bunu öğreneceğimiz varmış. Öğrenmenin yaşı yok...
BioMenace
Uzman
«
Yanıtla #6 :
Haziran 07, 2020, 21:20:28 ÖS »
Alıntı sahibi: EMREZ üzerinde Haziran 07, 2020, 20:50:58 ÖS
Güzel konu bende de ekran rolate çok az sapmış 72 ekran var. Bunu tamirciye götürmek mümkün olmaz çok ağır. Çalışmasında sorun yok ama bir -5 +5 rolate bir +5 daha olsa tam olacak gibi.
Hocam sen de tamire kalkışırsan haberimiz olsun, öğrenelim
Alıntı sahibi: witchdoktor üzerinde Haziran 07, 2020, 21:03:56 ÖS
Bu işlerden hiç anlamam, meraktan YOKE neymiş diye bir baktım. Başta kısaltma falan sanmıştım ama 'deflection yoke (sapma boyunduruğu)' olarak adlandırılan, elektron demetini düşey ve yatay eksende tarama işlevi gören, manyetik 'lens' niteliğinde bir parça imiş. 40 yıl sonra, flyback trafosu dışında bir de bunu öğreneceğimiz varmış. Öğrenmenin yaşı yok...
Haklısın
CRT'ler yaşı itibariyle her an elimizde kalabilecek parçalar. En azından basit tamir işlerini yapabilsek yanımıza kar kalır.
Alınıklarım:
Satılıklarım:
evreno
Deneyimli
«
Yanıtla #7 :
Haziran 07, 2020, 22:40:36 ÖS »
Saptırma bobini tüp sapına sarılıdır aşağı yukarı konumu olmaz sadece çevresi etrafında dönüyor döndürerek doğru konumu bulmaya çalışın lastik eldiven kullanın güvenlik için , çalışırken yapmak gerekir bu ayarı diye düşünüyorum
Daha önce yapmadım tamamen fikir yürütüyorum
BioMenace
Uzman
«
Yanıtla #8 :
Haziran 07, 2020, 22:57:04 ÖS »
Alıntı sahibi: evreno üzerinde Haziran 07, 2020, 22:40:36 ÖS
Saptırma bobini tüp sapına sarılıdır aşağı yukarı konumu olmaz sadece çevresi etrafında dönüyor döndürerek doğru konumu bulmaya çalışın lastik eldiven kullanın güvenlik için , çalışırken yapmak gerekir bu ayarı diye düşünüyorum
Daha önce yapmadım tamamen fikir yürütüyorum
Çok teşekkür ederim. Yalıtkan eldivenim yok, edinince girişeceğim.
Alınıklarım:
Satılıklarım:
yavuzg
Genel Yönetici
«
Yanıtla #9 :
Haziran 08, 2020, 01:18:29 ÖÖ »
ya arkadaşlar abartmayın yalıtkan eldiven vs...
saptırma bobinlerinin sarılı olduğu plastik parça "yoke" dediğimiz şey. tv çalışırken ayna karşısında yukarı aşağı sağa sola "milimetrik" elle ayarlanacak.
Olası "çarpılacağınız" kısım tüpün vantuzlu soketi. Ona elleşmedikçe çarpılmazsınız...
zaten arızanın sebebi belli. düşürme sebebiyle yoke'un hafif oynatılması ve eski yerine oturtulması lazım. Kopan mıknatıs varsa yerine yapıştırılması lazım.
Yanlız halkalar yerinden oynamışsa hiç bulaşmayın. Ancak bu tarz modern CRT TV'lerde muhtmelen digital elektromıknatıslar vardır manyetik halkaların yerine. O yüzden halkaların oynaması sorunu bu tür TV'lerde olmayabilir.
Bugüne kadar 13-19" TV tüplerini discharge etmediğim için çarpılmışlığım var. En fazla titrersiniz, hoş bir tecrübe değil ama o kadar korkmanıza da gerek yok. 25" tüpler sizi sarsar, aklınızı başınıza getirir, 27-29" tüpler fırlatıp oturtur diyorlar ona göre...
(ben tecrübe etmedim)
Ha hiç riske girmem derseniz TV tamircisi en temiz yöntem... CRT'den anlayan TV tamircisi muhtemel 50-100 TL ye yapar gereken ayarı.
SCARTCADE
NEO GEO
Elvira Pinball Restorasyon
Voltron
Uzman
«
Yanıtla #10 :
Haziran 08, 2020, 01:34:41 ÖÖ »
Alıntı sahibi: yavuzg üzerinde Haziran 08, 2020, 01:18:29 ÖÖ
saptırma bobinlerinin sarılı olduğu plastik parça "yoke" dediğimiz şey. tv çalışırken ayna karşısında yukarı aşağı sağa sola "milimetrik" elle ayarlanacak.
Olası "çarpılacağınız" kısım tüpün vantuzlu soketi. Ona elleşmedikçe çarpılmazsınız...
zaten arızanın sebebi belli. düşürme sebebiyle yoke'un hafif oynatılması ve eski yerine oturtulması lazım. Kopan mıknatıs varsa yerine yapıştırılması lazım.
Yanlız halkalar yerinden oynamışsa hiç bulaşmayın. Ancak bu tarz modern CRT TV'lerde muhtmelen digital elektromıknatıslar vardır manyetik halkaların yerine. O yüzden halkaların oynaması sorunu bu tür TV'lerde olmayabilir.
Bugüne kadar 13-19" TV tüplerini discharge etmediğim için çarpılmışlığım var. En fazla titrersiniz, hoş bir tecrübe değil ama o kadar korkmanıza da gerek yok. 25" tüpler sizi sarsar, aklınızı başınıza getirir, 27-29" tüpler fırlatıp oturtur diyorlar ona göre...
(ben tecrübe etmedim)
Ha hiç riske girmem derseniz TV tamircisi en temiz yöntem... CRT'den anlayan TV tamircisi muhtemel 50-100 TL ye yapar gereken ayarı.
Carpilma demisken, hayatimde bir kere saglam carpildim o da gunlerce hic calismamis bir 1084s tarafindan. 1084 u dolaptan cikartim masaya koymak icin alt taraftan kucakladim ve parmaklarim guc soketindeki pinlere temas etti. Aman yarabbi nasıl bir şoktu. Hayatimda bundan biraz daha güçlüsünü sedasyonsuz kardiyoversiyon yedigimde hissettim.
Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
witchdoktor
Uzman
«
Yanıtla #11 :
Haziran 08, 2020, 09:35:37 ÖÖ »
@Voltron
1084'ü düşürdün mü?
wizofwor
Genel Yönetici
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam
«
Yanıtla #12 :
Haziran 08, 2020, 09:58:00 ÖÖ »
Şu son yazdığın sedasyonsuz şeyi bir tek Witchdoctor anlamış olabilir.
Tanışma Sayfam
| GitHub:
C64 assembly örnekleri
,
C64 assembler üzerine notlar
BioMenace
Uzman
«
Yanıtla #13 :
Haziran 08, 2020, 10:01:32 ÖÖ »
Alıntı sahibi: yavuzg üzerinde Haziran 08, 2020, 01:18:29 ÖÖ
(ben tecrübe etmedim)
Süper yahu
Hocam verdin gazı iyice, bunu kendim tamir etmezsem ayıp artık
Alınıklarım:
Satılıklarım:
Voltron
Uzman
«
Yanıtla #14 :
Haziran 08, 2020, 10:08:30 ÖÖ »
Alıntı sahibi: witchdoktor üzerinde Haziran 08, 2020, 09:35:37 ÖÖ
@Voltron
1084'ü düşürdün mü?
Düşme gibi bir durum olmadı. Sadece sabit dolapta durduğu yerden çıkarmaya yeltendim.
Alıntı sahibi: wizofwor üzerinde Haziran 08, 2020, 09:58:00 ÖÖ
Şu son yazdığın sedasyonsuz şeyi bir tek Witchdoctor anlamış olabilir.
Hani şu filmlerde kalbi duranın kalbini çalıştırmak için elektroşok verirler ya o işte
Ama gerçekte o şok kalbi durana değil, ritmi bozulana veriliyor.
Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sayfa: [
1
]
2
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------
Genel Kategori
-----------------------------