Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore YazılımDev Hizmet !!! Commodore Dergisindeki Programların Orijinalleri
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dev Hizmet !!! Commodore Dergisindeki Programların Orijinalleri  (Okunma Sayısı 6739 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 14, 2021, 18:52:37 ÖS »

Commodore Dergisi ilk sayıdan itibaren Program Döküm Eki (PDE) vermeye başlamıştır. PDE'de yayınlanan programlar neredeyse derginin ilk iki yılı boyunca Almanca 64'er dergisinden derlenmiştir. Bazılarında ufak tefek düzenlemeler yapılmıştır. Bu alıntı programların yazarı dergide Tuna Ertemalp olarak gözükür. Ancak bazı alıntı programlarda M. Eren Alptuna, Ertem Fırat, Artun Alper gibi isimler gözükür. Benim tahminim hepsinin aynı kişi olduğu yönünde. Daha sonra ise Ayhan Kalaylıoğlu ve Anıl Gül gibi isimleride bu alıntı programlarda görüyoruz.
Bu arada sadece PDE'deki programlar değil, dergideki bir çok konu 64'er dergisinden çevrilerek yayınlanmıştır.
PDE'de daha sonra yerli programların ağırlıklı olduğu bir dönem başlamıştır. Bir dönem PDE'deki programlarda Hakan Kantaş ismi sıklıkla gözükmektedir.

Sadede gelirsek, yemedim, içmedim ve PDE'deki programların çoğunun orijinallerini arayıp buldum. Ekte göreceğiniz gibi henüz bulamadıklarım var. Kendi gönderdiğim programlardan birinin orijinali henüz bulamadım.

Belki ilerde dergideki yazılarında orijinallerini ararım.

*  (123 KB - Yükleme: 378 kez.)
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2021, 19:03:00 ÖS »

Azmin gücü
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 14, 2021, 19:16:34 ÖS »

İşte buna "araştırmacı retrocu gazetecilik" derim ben!

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 14, 2021, 20:04:28 ÖS »

Teşekkürler Hades...

@Nightmare3D'nin abisi Asım, her dergi çıktığında, oturur, hepsini yazardı Kahkaha Dergi çıktıktan 2 ün sonra gider, ilgimi çekenleri kayıt ederdim Kahkaha

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 14, 2021, 20:59:30 ÖS »

Güzel bir çalışma olmuş. PDE'de benim de bir programım vardı. Bahsettiğin Hakan Kantaş ile de uzun süre mektup arkadaşlığı yapmıştık, kimbilir şu anda nerededir.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 15, 2021, 09:54:40 ÖÖ »

Ellerinize sağlık. Güzel çalışma olmuş.
Peki bu pogramlara .prg .d64 vb. olarak ulaşma şansımız var mıdır ?

F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 15, 2021, 11:26:37 ÖÖ »

https://www.instagram.com/tuna_ertemalp/?hl=en

maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 15, 2021, 11:40:46 ÖÖ »

58.Sayı Wall Breaker 'ı da ben yapmıştım. Kasete çekip göndermiştim, sayı çıktığında ne sevinmiştim, hey gidi günler.

Bu çalışmanın bir benzerini adımı arattırdığımda web sitesi olarak da bulmuştum, sizinki de programların nereden geldiklerini bulmanız açısından gayet güzel olmuş elinize sağlık.

link:
http://www.sadecebirmuze.com/index2.html

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 15, 2021, 17:35:56 ÖS »

Ben de Ralli apartmanındaki merkeze gidip elden teslim etmiştim. İlk gidişimde yolu tam bilmediğimden Ihlamurdere caddesinden yürüyüp Teşvikiye yokuşunu tırmanarak ulaşmıştım. Orada C128'e bağlı Sanyo greenscreen'in görüntü netliğine hayran kalmış, 1084 almadan önce TV'ye ek olarak kullanmak üzere bu ekrandan almıştım Teleteknik'ten.
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 16, 2021, 16:21:17 ÖS »

Ben de Ralli apartmanındaki merkeze gidip elden teslim etmiştim. İlk gidişimde yolu tam bilmediğimden Ihlamurdere caddesinden yürüyüp Teşvikiye yokuşunu tırmanarak ulaşmıştım. Orada C128'e bağlı Sanyo greenscreen'in görüntü netliğine hayran kalmış, 1084 almadan önce TV'ye ek olarak kullanmak üzere bu ekrandan almıştım Teleteknik'ten.

Siz hangisini yazdınız hocam merak ettim?

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 16, 2021, 18:34:41 ÖS »

32. sayı, Hires Artist
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 16, 2021, 21:35:31 ÖS »

Program döküm eki 7  de  joystick ile sanat programını yazıp kayıt etmiştim.çalıştırıp ilk yaptığım resim çalışması olarak  F16 ucak  çizdiğim hatırlıyorum.biraz çizdikten sonra kasete kayıt yapıyordum. sonra tekrar yükleyip kaldığım  yerden F16 yı çizmeye devam ediyordum.o zaman disket sürücüm yoktu.Çizerken elektrik kesilmesin diye dua ediyordum.    Hele makine dili programları yazarken elektrik kesilmesin diye daha çok dua ediyordum.  Kahkaha   şimdikler elektrik kesintisi nedir ? bilmezler .

2.sayı basic dili editör , rom piyano  , 11.sayı monitör programını , 16.sayı reassembler , 27.sayı karakter editörü ,28.sayı kayan yazılar ,sprite monitörü ,super assembler 7.sayı block busters , 3d super grafik  ve dahası  unutuğum programlar.hepsi harika programlardı.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 16, 2021, 21:45:49 ÖS »

Yok ya, geçenlerde avizeyi değiştirirken kısa devre ile sigorta şalterini attırmışım, kesinti oldu, çocuğun overwatch veya fortnite oturumunun içine etmiş oldum, bayağı hayıflandı

Bizim zamanımızdaki en kötü kesinti, su ve elektrik kombo kesintisiydi. Bereket doğalgaz yoktu ki odun/kömür soba sıcaklığına yanaşıp hayaller dünyasına dalarak zaman geçirebiliyorduk.
Avicenna
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mart 16, 2021, 22:54:07 ÖS »

Hades, bilgi için teşekkür ederim.
Program Döküm Ekindeki programları usanmadan yazardım.
Elektrik kesintisini çok yaşadım.
Sabrı o dönemlerde öğrendik
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mart 17, 2021, 09:09:03 ÖÖ »

@cdemir
Benim disketlerde 3-5 tane program mutlaka vardır. Ama disketler en az 30 senelik olunca sıkıntı çıkabilir.

MDE ile program yazarken en büyük sıkıntı kağıdın kalitesizliği sonucu bazı program listelerinin net olmamasıydı.
Dergiye gönderdiğim programlardan "Font Generator", henüz kendi c64'üm yokken önce kağıt üzerinde daha sonra c64'te yazdığım bir programdı. Önce MDE'yi yaz, sonra MDE ile 4K'lık Superassembler programını yaz. En sonra ise font generatörü yaz. Diğer programları ise sahaflardan elime geçen c64 dergilerinden yazıp Kadıköy'deki yerlerine götürüp elden teslim etmiştim. Karşılığında ise diskete bir kaç utility çektirmiştim.
Program gönderenlerden Volkan Gürkoyun ile tanışmıştım. Hakan Kantaş'ın evine gitmiştim. Yine 90'lı yılların başında bir kaç tane mektup arkadaşım olmuştu.

PDE'deki programların orijinallerini aramak nereden aklıma geldi onu da yazayım. C64 ve Spectrum'la ilgili ne kadar dergi varsa pdf lerini topladım. Halen eksiklerim var (Bir ara diğer 8 bitlerin dergilerini de toplamıştım. Sonradan sildim) 64'er dergilerini kurcalarken gözüm kısa bir programa takıldı. Adı farklıydı ama açıklamalarındaki SYS satırı yabancı gelmedi. SYS satırı 19. sayının PDE'sindeki MD-Basic programının benzeriydi. Karşılaştırınca SYS satırındaki parametrelerin Türkçeleştirildiğini farkettim. Sonrasında ise yukarıdaki word belgesi ortaya çıktı.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: