Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun KonsollarıPVM Monitörler için RGB SCART kablo yapımı
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PVM Monitörler için RGB SCART kablo yapımı  (Okunma Sayısı 28983 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Aralık 07, 2021, 21:08:30 ÖS »

Önce kötü görüntünün kaynağı şüphesini RGB kablo üzerinden almak adına monitöre basitçe bir ouyun konsolu bağlayın Composite Video ile.

O bağlantıda da aynı hatalı görüntü alıyorsanız o zaman düşünelim problem nedir diye  

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Aralık 08, 2021, 11:37:31 ÖÖ »

Abi selam öncelikle hayırlı olsun. PVM'lerde renk ayarlarını detaylıca yapabilirsin. Mavi çok açıksa Blue kanalı kısabilirsin biraz. Beyaz bir kağıt alıp ekrana tut abi ona göre renk ayarlarını yap.

Menülerden hangisi dersen elimde şuan pvm yok ama bir ara elime geçtiğinde menülerinde görmüştüm.

Bilen varsa da yardımcı olacaktır.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Aralık 08, 2021, 20:29:31 ÖS »

Pembe renk patlaması için televizyon tüpünün kalibrasyonu manyetik alandan dolayı bozulmuş olabilir.

Pembe renk patlaması için yukarıdaki çözümler işe yaramıyorsa bir mıknatıs ile rengi değiştirmeyi deneyiniz.
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Aralık 09, 2021, 20:59:47 ÖS »

Önce kötü görüntünün kaynağı şüphesini RGB kablo üzerinden almak adına monitöre basitçe bir ouyun konsolu bağlayın Composite Video ile.

O bağlantıda da aynı hatalı görüntü alıyorsanız o zaman düşünelim problem nedir diye  

İlk görüntüdeki ekranın sahibi A1200'ü kompozit çıkıştan bağladım. RGB'ye göre renk konusunda biraz daha temiz gözüküyor sanki. Ama pembeye ve maviye giden giden tonlar hala bol şekilde var. Kompozitin ekran görüntüsünü ekleyeyim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler ustam.

https://pasteboard.co/6kKFIp1Yp2Mg.jpg

Abi selam öncelikle hayırlı olsun. PVM'lerde renk ayarlarını detaylıca yapabilirsin. Mavi çok açıksa Blue kanalı kısabilirsin biraz. Beyaz bir kağıt alıp ekrana tut abi ona göre renk ayarlarını yap.

Menülerden hangisi dersen elimde şuan pvm yok ama bir ara elime geçtiğinde menülerinde görmüştüm.

Bilen varsa da yardımcı olacaktır.

Teşekkür ederim hocam. Haftasonu kalibrasyon işine detaylı eğileyim. Sonuçları yazarım.

Pembe renk patlaması için televizyon tüpünün kalibrasyonu manyetik alandan dolayı bozulmuş olabilir.

Pembe renk patlaması için yukarıdaki çözümler işe yaramıyorsa bir mıknatıs ile rengi değiştirmeyi deneyiniz.

Şöyle birşey'den mi bahsediyorsunuz, açıkçası biraz tereddüt ettim. Altına ekranda kalıcı lekeler kaldı vs. yazanlar olmuş. :/

https://www.youtube.com/watch?v=4Nv9DBFUbRU

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Aralık 10, 2021, 08:09:37 ÖÖ »

Composite video görüntüsü daha iyi, sorun daha belli. Monitör'ün tüpü manyetize olmuş (ekrandaki pembe kısım) ve yoke kaymış (sol üst köşe ile sağ üst köşe arasındaki açı farkından anlaşılıyor).

Bunlardan manyetizasyon için degauss aleti (degauss wand) kullanmanız lazım, mıknatıs falan kullanmayın daha çok manyetize edersiniz. Ayrıca monitör ilk açıldığında "boing" diye bir ses gelmesi lazım, gelmiyorsa ya zaten monitörde bulunan (tüpün çevresinde siyah bantla sarılmış bobin) degauss coil yok/arızalı ya da ona elektrik veren PTC termistör vs arızalı olabilir. Ayrıca PVM'lerde "Degauss" diye bir buton veya menüde degauss opsiyonu da vardır. Monitörü açtıktan yaklaşık 30 dk sonra ısınınca defalarca degauss yaptırarak (eğer boing sesi geliyorsa) da o pembeliği bertaraf etmeye çalışabilirsiniz.

Ekrandaki eğriliğin sebebi ise dediğim gibi yoke kaymış. Bunu düzeltmek için tüpün arka tarafında yoke'u sıkıştıran bir kelepçe vardır. O kelepçenin vidasını (bazen bir manivela da olabilir vida yerine) hafif gevşetip (çok değil, yoke ileri/geri kayarsa purity problemi oluşur) ayna karşısında eğriliği düzeltip sonra kelepçeyi sıkmanız lazım. Yanlız SAKIN tüpin arkasındaki convergence halkalarına dokunmayın ve varsa yoke'un altına sokuşturulmuş ucunda manyetik malzeme olan şeritler yerinden oynamasın/düşmesin.

Tüm bu görüntülere bakarsak (bu sorunların dışında) PVM aslında iyi durumda gibi.

Kolay gelsin

ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Aralık 10, 2021, 21:26:38 ÖS »

Monitörün içini hemen açmayınız, çünkü içindeki çok yüksek gelirimli elektrik içinde uzun bir süre kalır.

Monitör tamir ederken yalıtımlı eldiven ve lastik tabanlı terlik/ayakkabı kullanmanızı önemle tavsiye ederim.
« Son Düzenleme: Aralık 10, 2021, 21:28:17 ÖS Gönderen: ercanersoy » Logged
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Aralık 11, 2021, 13:38:28 ÖS »

Composite video görüntüsü daha iyi, sorun daha belli. Monitör'ün tüpü manyetize olmuş (ekrandaki pembe kısım) ve yoke kaymış (sol üst köşe ile sağ üst köşe arasındaki açı farkından anlaşılıyor).

Bunlardan manyetizasyon için degauss aleti (degauss wand) kullanmanız lazım, mıknatıs falan kullanmayın daha çok manyetize edersiniz. Ayrıca monitör ilk açıldığında "boing" diye bir ses gelmesi lazım, gelmiyorsa ya zaten monitörde bulunan (tüpün çevresinde siyah bantla sarılmış bobin) degauss coil yok/arızalı ya da ona elektrik veren PTC termistör vs arızalı olabilir. Ayrıca PVM'lerde "Degauss" diye bir buton veya menüde degauss opsiyonu da vardır. Monitörü açtıktan yaklaşık 30 dk sonra ısınınca defalarca degauss yaptırarak (eğer boing sesi geliyorsa) da o pembeliği bertaraf etmeye çalışabilirsiniz.

Ekrandaki eğriliğin sebebi ise dediğim gibi yoke kaymış. Bunu düzeltmek için tüpün arka tarafında yoke'u sıkıştıran bir kelepçe vardır. O kelepçenin vidasını (bazen bir manivela da olabilir vida yerine) hafif gevşetip (çok değil, yoke ileri/geri kayarsa purity problemi oluşur) ayna karşısında eğriliği düzeltip sonra kelepçeyi sıkmanız lazım. Yanlız SAKIN tüpin arkasındaki convergence halkalarına dokunmayın ve varsa yoke'un altına sokuşturulmuş ucunda manyetik malzeme olan şeritler yerinden oynamasın/düşmesin.

Tüm bu görüntülere bakarsak (bu sorunların dışında) PVM aslında iyi durumda gibi.

Kolay gelsin

Açıldığında "boing" sesi geliyor hatta önceden kullandığım 1084 monitörlere göre bayaa kuvvetli geliyor. Cihazın "degauss" butonu var. Dediğiniz gibi 30 dakika ısındıktan sonra çok sefer çalıştırdım. Düğmeye basınca içeriden anahtar sesi gibi bir "çıt" sesi geliyor. Düğmenin ışığı 5-10 sn. kadar yanıyor ve sonra aynı anahtar sesi ile kapanıyor. Bunlardan çalışıyor diye tahmin ediyorum ama ekrandaki görüntüye bir faydası olmadı maalesef.

Degauss aleti bulmam gerekecek sanırım, Google'da aradım ama ebay dışında bir yerde bulamadım. Haftasonu bir etraftaki TV tamircilerini gezeceğim. Gelişmeleri haber ederim. Bilgiler için teşekkürler ustam.

Monitörün içini hemen açmayınız, çünkü içindeki çok yüksek gelirimli elektrik içinde uzun bir süre kalır.

Monitör tamir ederken yalıtımlı eldiven ve lastik tabanlı terlik/ayakkabı kullanmanızı önemle tavsiye ederim.
Zaten pek bir elektronik bilgim yok CRT işinin tehlikeli olduğunu duymuştum. Durum iç açmaya gelirse yanımda bir bilen olmadan açmam. Uyarınız için teşekkürler hocam.
« Son Düzenleme: Aralık 11, 2021, 13:41:01 ÖS Gönderen: agathon » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Aralık 11, 2021, 15:44:43 ÖS »

Boing sesi kuru kuru gelmemesi lazım, yani düğmeye basınca ekranın hızlı bir şekilde titremesi lazım. Eğer bu olmuyorsa degauss işlemi yapılamıyor demektir.

Her CRT tüplü cihazda (monitör, TV vs) tüpün etrafından dolaşan siyah elektrik bandı saılmış kalınca bir kabloya benzeyen, aslında içinde yüzlerce bakır sargısı olan bir elektromıknatıs vardır. Degauss dediğimiz şey bu elektromıktasına belli bir süre (yanmadan ısınana kadar) 220V geçirmektir. Bu sayede tüpün üzerinde çeşitli sebeplerle oluşabilecek lokal manyetiklenmiş kısımları demanyetize etmektir.

Bu elektromıknatıs üzerinden sürekli 220V geçirirseniz içindeki teller ısınır ve yanar. Dolayısıyla üzerinden elektrik geçince ısınan ve belli bir ısıya ulaşınca da elektriği kesen bir parça vardır, ona da PTC denir. O parça yanmışsa elektrik hiç geçmez.

Hiç degauss edilmeyen ekranlarda zamanla böyle manyetize yerler oluşması da doğaldır. Hatta hiç bir sorun olmayan TV'nin bir gün yerini değiştirisiniz bir bakmışsınız pembeleşmiş. DÜnyayın manyetik alanı, etrafta çalışan bir güçlü motor, wifi cihazı, gsm istasyonu vs CRT tüplerini etkiler. ​

Dolayısıyla eğer etrafta  TV tamircisi varsa bence direkk monitörü götürün adam 2 dk da anlar zaten sorunu,  ve eğer zniyet ederse de  çözer

agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Aralık 11, 2021, 16:40:09 ÖS »

Bilgiler için çok teşekkürler ustam. Az önce seferden geldim.

TV tamircisi buldum. Hatta degauss aleti de varmış şansıma. Monitörü götürdüm ama demanyetize etme bir sonuç vermedi. Tamirci bunların leke olduğunu söyledi. Uzun süre manyetik alana maruz kaldıysa ekrana yerleşip leke halini alabiliyor dedi. Onarım olur mu dedim, yedek parçasını bulmak etmek zor ve maliyetli diyerek uğraşmak istemediğini söyledi.

Velhasıl kelam monitörü yüklenip eve geri döndüm. Yarın biraz daha tamirci bakınacağım ama umutlarım azalmaya başladı

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Aralık 11, 2021, 16:51:23 ÖS »

Bilgiler için çok teşekkürler ustam. Az önce seferden geldim.

TV tamircisi buldum. Hatta degauss aleti de varmış şansıma. Monitörü götürdüm ama demanyetize etme bir sonuç vermedi. Tamirci bunların leke olduğunu söyledi. Uzun süre manyetik alana maruz kaldıysa ekrana yerleşip leke halini alabiliyor dedi. Onarım olur mu dedim, yedek parçasını bulmak etmek zor ve maliyetli diyerek uğraşmak istemediğini söyledi.

Velhasıl kelam monitörü yüklenip eve geri döndüm. Yarın biraz daha tamirci bakınacağım ama umutlarım azalmaya başladı
ilginç hiç karşılaşmadım kalıcı olanıyla yavuzun dediklerine katılıyorum . eskilerden bir tv tamircisi bul gençler anlamayabilir.
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Aralık 11, 2021, 17:02:53 ÖS »

Yaşı vardı ama uğraşmak istemedi herhalde. Belki BVM'den gözü korktu. Görünce biraz memnuniyetsiz "bu yönetmen monitörü, nereden buldun bunu" falan dedi hehe.

yavuzg ustamın bilgisi derya deniz, ben de kendisinin dediklerine güveniyorum ama tamirci başından savınca adamcağıza "hayır abi yanlış biliyorsun" diyemedim tabi. "Peki hayırlı işler" diyip çıktım. Neyse yılmak yok, önümüzdeki günler seferlere devam.
« Son Düzenleme: Aralık 11, 2021, 17:07:48 ÖS Gönderen: agathon » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Aralık 11, 2021, 17:54:55 ÖS »

"Niyet ederse" dememin sebebi buydu... Kalıcıymış Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kalıcıdır tabi, sen kılını kıpırdatmazsan

Ayrıca, niyet ederse aslında tüpün çevresindeki degauss bobinin sorununu tamir etmesini kastetmiştim... (bobin veya PTC yanmışsa değiştirmesi gibi)

Harici degauss işlemi, nasıl söylesem, mesela oto lastik tamircisinin tamir bittikten sonra lastiğe hava basması kadar sıradan bir şey

Elindeki degauss aleti nasıl bişeydi? Gerçekten işe yarayan degauss aleti yaklaşık 40 cm çapında ağır siyah bir halkadır. Oldukça teatral bir şekilde tüpün yakınından başlayıp 3-4 mt uzağına kadar havada çemberler çizerek uzaklaşırsın v.s.

Bizim esnafımızın genel olarak sorunu da bu. Kültürel, eğitimsel veya ekonomik bişey mi bilmiyorum ama bizde kimse iş yapmak istemiyor. Bu son zamanlarda olan bir şey de değil, ben yıllardır gözlemliyorum bunu. Adamın işi gücü de yok, dükkanın önünde çay sigara içer bütün gün, 500 TL verecem desen bile kılını kıpırdatmıyorlar...

Neyse...

Bir iki video paylaşayım;

https://www.youtube.com/watch?v=ahU3pc330IE&ab_channel=12voltvids

Bu videoda aman dikkat adamın ilk kullandığı değil degauss aleti. İlk kullandığı mıknatıs, tüpü "bozmak" için onu kullanıyor ki degauss aletinin maharetini gösterebilsin...

https://www.youtube.com/watch?v=qS3Q2lJS_74&ab_channel=RetroTech

agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Aralık 11, 2021, 20:03:09 ÖS »

Degauss aleti evet 30-40 cm çaplı halka idi. Ben de önceden görmediğim için birkaç video izleyip öyle gittim. Uzaklaşmadan yakınında bir süre daireler çizdi. Bu arada bunu videonun aksine monitörde güç varken ama bir kaynak görüntü yokken yaptı. Bilmiyorum doğru bir yöntem mi...

Niyeti olan başka birini bulmaya çalışacağım artık. Daha iyisi oturup elektronik öğrenmek ama bu uzun vadeli bir plan tabi. Monitör yatmasın o kadar.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Aralık 11, 2021, 20:41:00 ÖS »

PVM'ler kaynak sinyal yoksa monitör tüpünü ateşlemez, yani siyah olur görüntü. O yüzden degauss edip edemediğinizi anlayamazsınız. Test ekranı veya beyaz bir görüntü olması lazım. Pembeliği görmeniz lazım ki sanki sihirli bir değnek ile onu dışarıya doğru itelemeniz lazım...

Neyse, dediğiniz gibi, hevesli/niyetli birisine götürün. Monitörün kendi degauss problemini de hallettirmeyi unutmayın zira bir süre sonra yine pembeleşir.

agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Şubat 27, 2022, 14:27:54 ÖS »

Sanırım PVM maceramın sonuna geldim. Son mesajımdan sonra yaklaşık 5 tane daha tamirci gezdim. Üçü kapıdan çevirdi, bir tanesi getir yaparız dedi, sonra korona oldum vs. diye ortadan kayboldu, en son bir tanesi aldı, ilgilendi, degauss yaptığını ama sorunun tüpten kaynaklandığını, değişmesini gerektiğini, ama elinde uyacak bir tüp olmadığı için eline gelirse haber edeceğini söyledi. Üstüne el kadar çıkmayan bir etiket yapıştırmış. Onartıyım diye götürdüğüm cihazın kozmetiğinden de olarak döndüm.

Arızalı da olsa ekranın düzgün çalışan kısımlarından görüntünün PVM de ne kadar canlı ve güzel olduğunu görüp çok heves etmiştim ama üç aydır uğraşıyorum, olmadı. Yeteri kadar zaman harcadığımı düşünüyorum. O yüzden yakında yedek parça fiyatına forumda satılıklar kısmına koyacağım. Kendi söküğünü dilkemiyorsan bu devirde CRT gerçekten olacak iş değilmiş. Sonraki planım parası neyse bir scandoubler alıp LCD ile devam etmek.

Buradan destek olan tüm ustalarıma teşekkür ediyorum.

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: