Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Üstün çocuk eğitimi hk.  (Okunma Sayısı 8612 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ağustos 22, 2021, 10:26:30 ÖÖ »

elinizden geleni yapın zaten zamanı gelince kendisi burslu güzel okullar bulur çokta endişe etmeyin bu konuda .

Umarım öyle olur teşekkürler ibo1973

Barış üstadım güzel haber tebrik ederim artık yeni nesil genelde üstün zekalı oluyor bizim gibi değiller  Kahkaha Ülkemizde 500 bin üzeri deniyor . O yüzden kendini yalnız hissetmez, denkleriyle okur ileride de muhtemelen  stres yapmanıza gerek yok aman

Bizim zamanımızda test ya da bunlara yönlendirecek kişiler yoktu maalesef forumda bile bir çok insan üstün bence sadece tescil edilmemiş ve bir çoğu potansiyelini keşfedememiş maalesef. İnsan anne baba olunca çok daha hassas oluyor sizde bilirsiniz. Umarım dediğin gibi olur Onur hocam. Sevgiler

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ağustos 22, 2021, 10:27:25 ÖÖ »

Sevgiler Barış hocam

C64 ve A500 gerisi teferruat
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ağustos 22, 2021, 10:28:59 ÖÖ »

Üstün zekalı olmak da, düşük zekalı olmak gibi bir anomali. Dengede olmayan her şeyin, bir götürüsü olacaktır. Kızınıza huzurlu, uyumlu, ruhen sağlıklı bir hayat dilerim.

Kesinlikle doğru. Normal olmayan bir durum söz konusu iyi, yönetebilmek için çok çaba sarf etmemiz gerekecek.

İyi dilekleriniz için teşekkürler.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ağustos 22, 2021, 11:00:34 ÖÖ »

Bu konuda ben size katılamıyorum. İnsan zekası her geçen devir gitgide artmıştır.  Doğal seçilimde hayatta kalmaya çalışan bütün canlılar sürekli kendini geliştirmektedir.İnsan da bu bütünden ayrılmadan fiziksil ,zihinsel olarak zamanla daha da gelişecektir. 

C64 ve A500 gerisi teferruat
Aktug
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ağustos 22, 2021, 22:41:12 ÖS »

Bulunduğunuz ilde - ilçede bulunan RAM' e ( Rehberlik Araştıma Merkezi ) başvurun. Yaşı geldiğinde MEB' e bağlı BİLSEM sınavına ( Bilim ve Sanat Merkezi ) başvurun. Sınavı kazanırsa haftada 6 saat destek eğitimi almaya başlar.

Okula kaç yaşında başladığını yazmamışsınız. Eğer yaşıtlarıyla okuyorsa gelecek senelerde sınıf atlaması ile ilgili karar alınabilir.

Okula erken yaşta (alt sınırında altında) başladıysa kendinden 2-3 yaş büyük arkadaşlarıyla okuyorsa muhtemelen sosyalleşme, arkadaşları arasında kabul görememe, yalnız kalma gibi problemler yaşayabilir.

-Asla- çocuğunuza "sen üstün zekalısın, akranlarından üstünsün" gibi söylemlerde bulunmayın. Bu onu sadece yalnızlığa iter. Yaşıtları için -farklılık- birleştirici bir özellik olmaktan çok ayrıştırıcı bir özelliktir çoğunlukla.

https://www.16personalities.com/tr/

Yukarıdaki adresten gerekirse yönlendirme yapmamaya özen göstererek soruları anlamasına yardımcı olarak kişilik testi yapın. Çıkan sonuca göre yaklaşımlarda bulunun.

Üstün zekalı olması derslerinde çok çok başarılı olup okul birincisi olacağı anlamına gelmiyor. Çoğu ders-konu angarya olarak gelebilir. BİLSEM' i kazanıp orada destek eğitimi alması çok önemli. Saçma sapan bir ders ya da konu ile ilgili ciddi problem yaşayan bir çocuk verilen küçük bir araştırma konusunda hızını alamayıp atom altı parçacıklar, evren, zaman , karadelik konularına dalıp sayfalarca notlar çıkarabiliyor hatta atom altı parçacıklar uydurabiliyor. Size göre deli saçması gelebilecek bu notlar eş - dost yardımıyla hatrı sayılır bir üniversitenin Fizik anabilimdalına ulaştırılınca "kaç yaşında? yaşı doğru mu? hangi kitapları okudu? bu çıkarımları yapmak için belgesel mi izledi?" yanıtları gelebiliyor

Şimdiden kolay gelsin

Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ağustos 23, 2021, 17:57:23 ÖS »

Bulunduğunuz ilde - ilçede bulunan RAM' e ( Rehberlik Araştıma Merkezi ) başvurun. Yaşı geldiğinde MEB' e bağlı BİLSEM sınavına ( Bilim ve Sanat Merkezi ) başvurun. Sınavı kazanırsa haftada 6 saat destek eğitimi almaya başlar.

Okula kaç yaşında başladığını yazmamışsınız. Eğer yaşıtlarıyla okuyorsa gelecek senelerde sınıf atlaması ile ilgili karar alınabilir.

Okula erken yaşta (alt sınırında altında) başladıysa kendinden 2-3 yaş büyük arkadaşlarıyla okuyorsa muhtemelen sosyalleşme, arkadaşları arasında kabul görememe, yalnız kalma gibi problemler yaşayabilir.

-Asla- çocuğunuza "sen üstün zekalısın, akranlarından üstünsün" gibi söylemlerde bulunmayın. Bu onu sadece yalnızlığa iter. Yaşıtları için -farklılık- birleştirici bir özellik olmaktan çok ayrıştırıcı bir özelliktir çoğunlukla.

https://www.16personalities.com/tr/

Yukarıdaki adresten gerekirse yönlendirme yapmamaya özen göstererek soruları anlamasına yardımcı olarak kişilik testi yapın. Çıkan sonuca göre yaklaşımlarda bulunun.

Üstün zekalı olması derslerinde çok çok başarılı olup okul birincisi olacağı anlamına gelmiyor. Çoğu ders-konu angarya olarak gelebilir. BİLSEM' i kazanıp orada destek eğitimi alması çok önemli. Saçma sapan bir ders ya da konu ile ilgili ciddi problem yaşayan bir çocuk verilen küçük bir araştırma konusunda hızını alamayıp atom altı parçacıklar, evren, zaman , karadelik konularına dalıp sayfalarca notlar çıkarabiliyor hatta atom altı parçacıklar uydurabiliyor. Size göre deli saçması gelebilecek bu notlar eş - dost yardımıyla hatrı sayılır bir üniversitenin Fizik anabilimdalına ulaştırılınca "kaç yaşında? yaşı doğru mu? hangi kitapları okudu? bu çıkarımları yapmak için belgesel mi izledi?" yanıtları gelebiliyor

Şimdiden kolay gelsin

Merhaba Aktug
Bu yıl BilSem sınavları geçti ancak önümüzdeki sene için başvurabileceğiz. Pandemi nedeni ile çok sağlıklı bir program yapılamıyor maalesef.

Okula yaşında başladı. Sınıf atlatma durumu konuşuldu ancak biz istemedik. Yaşça büyük çocuklardan negatif etkilenebileceği için.

Her çocuk gibi Uzay ve evren gibi konulara meraklı. Bunda bende biraz etkilemiş olabilirim. Ancak bunlardan bahsedince hiç sıkılmadan dinliyor ve hayallerini anlatıyor.

Teşekkürler Aktug. Verdiğin linki inceleyeceğim.

Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ağustos 25, 2021, 13:39:29 ÖS »

Barış hocam selamlar,

Ben de tecrübelerimi paylaşmak isterim. Şu anda 15 yaşında olan oğlumuza da üstün zekalı teşhisi (teşhis deyince hastalık gibi algılanmasın) konulmuştu zamanında. Diğer çocuklara göre davranışları biraz farklıydı. Daha endişeli ve tedbirli hareket etme, yaşıtlarından ziyade büyüklerle iletişimi tercih etme, oyunlara daha az ilgi gösterme, başarısızlığa tahammülsüzlük vb davranışlardan bahsediyorum.

Teşhisten sonra çocuğa yaklaşımımızı çok değiştirmedik. Sadece bazı konularda zorlamamaya dikkat ettik. İlgisini çekecek faaliyetler bulmaya çalıştık. Futbol, basketbol, piyano vb kurslarda şansımızı denedik, hoşuna gidenlere devam etti.

Bilsem'e kaydettik fakat sıkıcı geldi, devam etmedi. Okulda da derslerde ve teneffüste sıkılıyordu, bir kaç kere kendi isteği ile okul değiştirdik. Sonuç değişmedi. Ödev yapmakla ilgili çok sorun yaşadık ama sınavları iyiydi. Bu nedenle çok ta zorlamadık açıkçası. Türkiye'de okulların çoğu birbirine benziyor, yetenekli çocuklara nasıl yaklaşacakları konusunda bir stratejileri yok. Çocuğunuz hangi okula giderse gitsin mutlu olduğu sürece zaten başarılı olacaktır. Okul seçerken akademik başarıdan ziyade çocuğunuzun mutlu olacağı bir yeri tercih etmenizde fayda var.

Liseye başladığında her konuya ilgi duymaya başladı. Herşeyi öğrenmek istiyordu, tarih, kimya, matematik eline ne geçerse okuyordu. Bir öğretim görevlisine danışmıştık. Benzer yapıda çok gencin olduğunu, herşeyin peşinde koşarken çok şeyi kaybettiklerini söylemişti. Yapabiliyorsanız istediği bir veya en fazla birkaç alana odaklanmasına yardımcı olmanızı öneririm.

Şu anda liseye gidiyor, kendi ilgi alanlarını buldu ve yoğun bir şekilde kendi kendine çalışıyor. Tübitak Bilim Olimpiyatları'na katıldı. Olimpiyatlara katılanlardan ve destek veren hocalardan kendine bir çevre edinmeye başladı. Arkadaşlarıyla daha rahat iletişim kurmaya başladı. Bilinçlendikçe daha mutlu ve olumlu bir ruh haline büründü. Ama açıkçası ailesi olarak bizim bunlara katkımızın çok az olduğunu düşünüyorum.

Anne baba olarak biz bu çocuğa nasıl yeteceğiz diye telaşa düştüğümüz çok olmuştur. Ama nacizane önerim bunun olağan dışı bir durum olmadığının bilincinde hareket etmeniz. Kendi kararlarını vermesine, fikirlerini rahatça tartışabilmesine izin vermeniz. Herkesin ilgisini çekmeyen fakat kendisi için önemli olduğunu düşündüğü konularda konuşabileceği birilerine ihtiyaç duyacaktır. O anlarda yanında bulunup bilginiz olmasa bile fikir sahibi olmanız gerekecektir. Kendini güvende hissedebildiği bir ortam sağlamanız, ihtiyacı olduğunda dinlemeniz önemli.

Herhangi bir sorunuz olursa ÖM atabilirsiniz.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 26, 2021, 00:48:26 ÖÖ »

Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler Solomon,

Endişe ve kaygı üstün çocuk belirtilerinden sayılıyormuş zaten. En basitinden ya dünyaya meteor çarparsa diye ne olacak diye sordu bana geçen gün.
Sosyallik konusunda hiç bir sıkıntımız yok. Her çocukla tanışıp iletişim kurabiliyor.
Konuşacak bir şey mutlaka buluyor. Ders yapma konusunda bizimde sıkıntımız var ders yapmak istememesini ona çok basit gelmesine bağlıyoruz bir süre sonra sıkılmaya başlıyor.
Çok soru soruyor. Her çocuk soru sorar tabi ki ama gerçekten çok soru soruyor ve elimden geldiğince her sorusunu yanıtlıyorum.
Aynı yetememe kaygısı bizde de var maalesef. Su yolunu bulur diye düşünerek hareket ediyoruz şimdilik.
Kafamıza takılan bir yer olursa size danışırız.

Saygılar,
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Ağustos 28, 2021, 10:20:26 ÖÖ »

Evet, ders çalışmak istememesini derslerin ona uygun olmaması da olabilir.

Üstün zekâlılar için eğitim veren bir eğitim yerinde eğitim görmesi gerekir.
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ağustos 29, 2021, 01:24:10 ÖÖ »

Evet, ders çalışmak istememesini derslerin ona uygun olmaması da olabilir.

Üstün zekâlılar için eğitim veren bir eğitim yerinde eğitim görmesi gerekir.

Merhaba Ercan bey,
Birlikte yaparsak sorun olmuyor, ancak çabuk sıkılıyor. Üstün zekalılar için eğitim veren yerler şimdilik maddi olarak beni zorlar.
hakkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Eylül 01, 2021, 14:43:28 ÖS »

"Üstün Zekalı" konusu çok genel geçer bir ifade. Ülkemizde üstün yetenekli çok çocuk duyuyoruz ancak görünen sonuç... pek az maalesef. Pek çok çocuk bir diğerinden spor, resim, müzik, matematik, vb. bir konuda üstündür, önemli olan işte o üstün yanını bulup ortaya çıkarıp oraya eğilebilmek.

Umarım kısa zamanda kızınızın bu üstün özelliğini keşfeder ve doğru yönlendirme yapabilirsiniz.

Bol şans...
Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Eylül 01, 2021, 14:51:28 ÖS »

Merhaba hakkan

Tabiki üstün zekalı diye bir kavram yok. Ancak şunu anladım araştırmalarımda Türkiye'de üstün yetenekli çocukların eğitimi ile ilgili doğru düzgün bir kurum yok. Özellerin bir çoğu pahalı ve para odaklı, devlet kurumları ise okuldan hallice. Tüzdev bu konuda en uygun yer gibi görünüyor.

Teşekkürler.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Eylül 01, 2021, 16:19:04 ÖS »

Konuyu ilgiyle takip ediyorum. MEB Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli çocuk kavramlarını bir birinden farklı olarak tanımlanmış. Testin yapılış tarihi itibariyle bu seneki BİLSEM başvurusunu kaçırmışsınız. Önümüzdeki yıl için takipçisi olmanızı öneririm. Yanlış değilsem bununla ilgili başvuruyu sınıf öğretmeninin yapması gerekiyor.

Üstün zekalı çocuklarda anlatılan konuların, verilen ödevlerin basit gelmesi sebebiyle derslerden sıkılma durumu çok oluyor. Bu konuda iş sınıf öğretmeninde bitiyor. Duruma göre rehber öğretmenden yardım alabilirsiniz. İşiniz zor.
« Son Düzenleme: Eylül 01, 2021, 16:22:19 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Eylül 01, 2021, 16:40:01 ÖS »

Üstün zekalı çocuk olmaz
Üstün zekalı insanda olmaz
Yetkinlik ve zeka aynı şeyler değildir.
Çocuğunuza asla sen üstün zekalısın demeyin.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Eylül 01, 2021, 22:51:37 ÖS »

Yukarıda yazdıklarımda herhangi bir nesnel bilgiyi paylaşmadım. MEB'in uygulamasından bahsettim.

Standart zeka testlerinde IQ puanı 130 üzerinde olan çocuklar "Özel Yetenekli/Üstün Zekalı Birey" olarak tanımlanıyor. Resim veya Müzik Yetenek sınavına 90 ve üzeri puan alan öğrenciler ise “Özel Yetenekli Birey” olarak tanımlanıyor. Bu öğrencilere BİLSEM merkezlerinde özel eğitim desteği veriliyor.

Bunun haricinde IQ puanı 110-120 arasında, kolay öğrenen, ödevlerini düzenli yapan, çalışmayı ve okulunu seven çocuklar parlak öğrenci olarak tanımlanıyor. Bu öğrenciler BİLSEM'lerden faylanamıyorlar.

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: