Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetKişisel Dosyalarınız - Arşivleme Yedekleme Düzenleme Prosedürleri
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Kişisel Dosyalarınız - Arşivleme Yedekleme Düzenleme Prosedürleri  (Okunma Sayısı 6324 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Aya-Fix-Center
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Eylül 15, 2022, 20:53:18 ÖS »

Ben arşivlerimi LTO3 kartuşlara teyp yedek alıyorum. 800GB sıkıştırılmış kapasite ile 4 kartuş yaklaşık 3 TB yedekledim.

Merhaba Bu Kartuşları Hangi Cihazlarla Okuyabiliyoruz Yedeklerimizi Bu Kartuşlara Nasıl Aktarıyoruz PC Baglantısı Varmıdır

Amiga 500+
Sega Mega Drive 2
Nintendo Wii Mini [Softmode]
8bit Snes Klon Atari
X-Box Classic
Playstation 1 SCHP 7002
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Eylül 15, 2022, 21:39:27 ÖS »

Ben arşivlerimi LTO3 kartuşlara teyp yedek alıyorum. 800GB sıkıştırılmış kapasite ile 4 kartuş yaklaşık 3 TB yedekledim.

Merhaba Bu Kartuşları Hangi Cihazlarla Okuyabiliyoruz Yedeklerimizi Bu Kartuşlara Nasıl Aktarıyoruz PC Baglantısı Varmıdır

Bu kartuşlar LTO tape sürücüleri ile okunup yazılabiliyorlar. Önemli veri tutan büyük firmalarda yedekleme amacıyla kullanılıyor ve ucuz aletler değiller. Üzerinde modeline göre SAS ya da SCSI kontrol kartı olan PC ya da Server ile çalışabiliyorlar. Her sürücü kendi model kartuşu ile okuma yazma yapabiliyor ve bir önceki modelin kartuşunu sadece okuyabiliyor. Hangi backup yazılımı ile yedekleme yapıldıysa kartuş sadece onunla okunabiliyor. 3TB LTO5 Ultrium kartuşlarla birlikte LTFS dosya sistemi de geldi. Herhangi bir ara yazılım kullanmadan LTFS formatlamış kartuşlara tıpkı HDD gibi veri kopyalayıp okumak mümkün.

Daha önce USB ve SCSI ile DDS DAT sürücüler de kullandım fakat veriler çok çabuk bozuluyor, hatta bir saat önce aldığım yedeğe bir saat sonra erişemediğim çok oldu. Tabi bu DAT kasetlerin sorunu da olabilir.

« Son Düzenleme: Eylül 15, 2022, 21:46:29 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Eylül 15, 2022, 21:51:33 ÖS »

Her sürücü kendi model kartuşu ile okuma yazma yapabiliyor ve bir önceki modelin kartuşunu sadece okuyabiliyor

Küçük bir düzeltme

LTO 1'den 7' kadar olan sürücüler 2 önceki jenerasyonu okuyabiliyor ve 1 önceki jenerasyon ile kendi jenerasyonuna hem okuyor hem yazıyordu.
Örnek olarak LTO-3 sürücü ile LTO-1 ve LTO-2 kartuşları okuyabiliyordun ama sadece LTO-2 ve LTO-3 kartuşlara yazma yapabiliyordun.

LTO 8'den sonra bu uyumluluk biraz kısıtlandı.

LTO-8 sürücüler hem LTO-7 hem de LTO-8 kartuşlara hem okuma hem yazma yapabiliyor. (Arada bir M type var ama onu şimdi karıştırmıyorum)

LTO-9 sürücüler hem LTO-8 hem de LTO-9 kartuşlara hem okuma hem yazma yapabiliyor.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Eylül 15, 2022, 22:17:33 ÖS »

Haklısın ben yanlış hatırladım. Bahsettiğim durum DDS ler için geçerliydi

Reklam da olsa adam haklı
https://www.youtube.com/watch?v=GHP_bKJx2xg

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ekim 08, 2022, 19:26:26 ÖS »

Yedekleme Ortamı:
HDD + NAS + Şifreleyip cloud'a atmak mantıklı olabilir.

Yedekleme Yöntemi:
Yıllık full backup, aylık incremental gibi bir yöntem elle yapılabilir. Önemli olan kişisel tercihlere göre doğru klasörlemeyi yapmak. Ayrıca cep telefonu, pc, tablet vs derken farklı ortamlardaki verileri bir arada organize etmek. Fotoğraflar artık karın ağrısı olmaya başladı. Whatsapp'tan gelip te silmek istemediklerimizi ayıklamak büyük zaman kaybı mesela.

Cloud bu açıdan çok cazip fakat Amazon, Google, İcloud farketmez hiç birine güvenmiyorum.

Daha da önemli bir konu var, zannediyorum değinilmedi:

Yedeklediğimiz verilere bizden sonra kim nasıl ulaşacak. Hangi veri nerede, hangi harddisklerde? NAS'a nasıl bağlanılır? Verilerin kaybolmaması için cloud aboneliğini nasıl devam ettirecekler? Bunun gibi kritik bilgilerin bir yerlerde sadece gerekli kişlerin erişimine açık olarak saklanması gerek. Yazılı olmayan borç ve alacaklarınız gibi başka önemli konular da aynı şekilde değerlendirilebilir.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ekim 09, 2022, 11:21:31 ÖÖ »

Ben yapmış olduğum medya arşivini (müzikler, oyunlar ve bunlar ile ilgili materyaller) archive.org'a yüklemeyi düşünüyorum. Bunların düzeni hemen hemen tamam gibi.

Kişisel dosyalarımı bundan hariç tutuyorum.

Kişisel dosyalar ile ilgili şöyle bir plan düşünüyorum, benzerini programlar ve dökümanlar için uyguluyordum.

Harddiskte açık halleri olacak, bir bat dosyası ile harddiskte belirlenen hedef dosyası klasörde konularına göre sıkıştırılacak, bunu yedekleme yapılacak flash takılı olduğunda eski sıkıştırılmış kopyaları silip yeni kopyaları taşıyacak.

1 asıl 2 ya da 3 yedek olabilir.

Telefon  yedeklerken süreyi uzatmamak ipin ucunu kaçırmamak gerekiyor, haftada 1 gereksiz şeyleri silip bilgisayara alıp düzenlemek lazım. 1 ay bakmayınca dağ oluyor.

fotoğraflar ve videolar için
"yılgünay - konum - etkinlik - kişiler" şeklinde klasörler oluşturdum.

belki her yıl için kök klasörlerini ayırmak daha uygun olabilir.

bu forumda rclone diye bir cmd aracı önerilmişti bu bulut depolama konusunda, henüz ayrıntılı inceleme fırsatım olmadı. Zamanlanmış görevler ile ya da çalıştırınca uygulancak buluta taşıma prosedürleri için kullanılabilir.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ekim 09, 2022, 13:04:12 ÖS »

Aslında başta dosyaların önceliğini belirlemek lazım. Eskiden modüller, yazılımlar, mp3'ler hatta bazı resimler, backdrop'lar, oyunlar vs'yi bile arşivliyordum. Baksam, vmware'nin, photoshop'un, vmware gibi sayısız yazılımın bir dolu sürümü hdd'lerde mevcuttur. Yıllar geçtikçe arşivlediğim dosyaların önemsizleştiğini farkettim. Spotify çıktı MP3 arşivini kenara attım, streaming video servisleri geldi sayısız dizi, film vs arşivleri önemsizleşti. Yüzlerce DVD'lik film arşivini çöpe attım. Şu anda kendi ürettiğim şeyler, fotoğraflar, dokümanlar, yazılımlar ve dijital kitap, dergiler dışında kalanlar silinse de gam yemem, bunları da farklı mekanlarda hdd'ler ve bulutta arşivliyorum. Arşivlemede seçici olmak arşiv hamallığından kurtarıyor insanı. Arşivle uğraşmaktan çoğu retro dergiyi, kitabı okumaya, oyunu oynamaya zamanı kalmıyor insanın
feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ekim 11, 2022, 12:26:35 ÖS »

Arşivlemeye düzenlemeye ayrılan vakit o arşivden keyif almaya ayrılacak zamandan götürüyor.

İnternet her daim elimizin altında binlerce mp3 dosyasının tamamını dinlemeye ömürler yetmeyebilir. Ben de pek çok müzik grubunun discographylerini sildim yakın bir zamanda, (seçme şarkılarını yine de saklıyorum.)

Benim yaptığım mp3 arşivi biraz daha kişiselleştirilmiş diyebilirim. Mesela sevdiğim 2 müzik grubu (Rammstein, Slipknot) ile ilgili çok ayrıntılı arşiv yaptım. Grup oluşmadan önceki çalışmalarını, yan projelerini, konuk oldukları projeleri, elemanların solo projelerini, şarkılarda kullandıkları samplelara kadar ayrıntılı şekilde arşivledim. ^^
10 müzik grubunun discographylerini saklıyorum.
Favori Film ve Oyunlarımdan müzik ve sesleri de yine saklıyorum.

Slipknot
Rammstein
Discographyler
Oyun Müzik ve Ses Efektleri
Film Müzikleri
Program Müzikleri ve Ses Efektleri
Diğer Müzikler (Seçme : Yabancı / Türkçe / Klasik / Marşlar / Tema Müzikleri )
Rammstein Videoları
Slipknot Videoları

Film Müzikleri biraz eleme istiyor, Müzik videolarının ise düzene ve ekstra bir yedeklemeye ihtiyaçları var.

---

Sinema ve Dizi olayına gelirsek ekstra yedeklemeye ihtiyaç görmüyorum sadece altyazıları ve torrent linklerini düzenli olarak yedekliyorum. rarbg işimi görüyor bu konuda ama yine de favorim ve kült olmuş filmleri bir harici diskte saklıyorum. Full HD bir film 20-30 dakika sürmüyor inmesi.
Dizileri ise izleyip siliyorum. Bir diziyi yayınlanırken izlersin, bir de özlem duyarsan bir kere daha izlersin.
Ancak izlemeye doyamadığım, her yıl 1 2 kere izlediğim filmler oluyor.

---

Yeni oyunları oynamıyorum.
Eski oynadığım oyunları her platformda tek tek buldum. Tamamına yakını hazır emulatörler ile windows 10/11 için portlama yaptım ve portable çalışacak şekilde ayarladım.

RetroArch tüm platformlar için işlevsel, bilgisayarda kurulu duruyor.
Mame tüm rom arşivi çeşitli versiyonlar archive.org ta mevcut.
Yine diğer romsetler de keza öyle. Silinse bile linklerini saklıyorum.
Oyunlar için yaptığım portlamaların yedeği yok.
Sakladığım (Mortal Kombat) oyun videoları var onların da yedeği yok.

Mortal Kombat Mugen Project kendi edisyonlarım için anlık yedekleme prosedürüm var. İşim bittiğinde BAT çalışıyor yedekleme alıyorum.
2 farklı harddiskte duruyor.

---

Silmeyi düşündüğüm
dijital dergi arşivim
dijital ingilizce ders ve öğrenme materyalleri

---

Müzik ve Oyunlar ile ilgili archive.org a yükleme yapmayı düşünüyorum.

---

Kullandığım programlar ve Windows ayarları düzeni sağladım zaten bat dosyalarım ve zamanlanmış görevler ile yedekleme prosedürüm tıkırr tıkır işliyor.

Format sonrası sistemi eski haline getirmem 1 saatimi alır.

---

Asıl önemli olan kişisel fotoğraf / videolar / dökümanlar çok dağınık istediğim düzeni oluşturunca şifreli sıkıştırılmış şekilde bulutta da tutmaya karar verdim.

ben 7za ile çalışmayı seviyorum. bat dosyası hazırlıyorum. Tıkladığımda işlemler otomatik olarak yapılıyor. Bazı işlemleri zamanlanmış göreve bağlıyorum.

Şuan için
yerel diskte orjinalleri
yerel diskte sıkıştırılmış şifrelenmiş yedeği
2 harici ortamda sıkıştırılmış şifrelenmiş yedeği
bulut ortamında sıkıştırılmış şifrelenmiş yedeği < bunu otomatiğe bağlayacak bir prosedür düşünüyorum.

Klasör düzeni, gereksiz dosya temizliği gibi işlemlerim halen devam ediyor. ^^ 
unitron
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Ekim 11, 2022, 17:36:48 ÖS »

arşiv almaktan konu açılmışken, bir kaç gün oldu 1992 den kalma 27 disketlik 386sx-25 notebook backup ini restore ettim. dedim kesin disketlerden biri bozuktur. sıfır hata inanamadım. disketler sony marka bu arada. muhtemelen disketler bir defa backup alırken kullanmılmıştır birde ben yedeği açarken.hiç aklıma gelmezdi disketlerin böyle bir performans sergileyeceği.

IBM 5155
IBM PS/1 2168
IBM 300GL
Litton Monroe OC 8820
Pentium 233MMX
Pentium II 350
Commodore 64C
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: