Arkadaşlar retro malzeme için uzun zamandır ikinci el alışveriş yapıyorum. Onca zamandır bir iki küçük çakallık denemesi dışında bir olumsuzluk yaşamadım. Bu ufak tefek olaylarda da hukuki dille "höööt" demem yeterli oldu.
5-6 ay önce
teknik terimlere oldukça hakim olarak verilmiş ikinci el retro bilgisayar ilanı ile karşılaştım. Satıcı ile irtibata geçtim konuştuk ettik ve fiyatta anlaştık. Dolandırıcılıkla filan ilgisi olmayan birisi görünümü çizince ödemeyi banka hesabına eft yaptım. Eft açıklamasına da ödemenin ne için gönderildiğini açıkça yazdım. Bu çakal geçinen arkadaş sanırım eft itiraz süresini geçirmek için bir sonraki gün ürünü kargoya verebileceğini söyledi eyvallah dedim. Bir sonraki gün telefonlar açılmamaya, w.app mesajlarına cevap verilmemeye başlandı. Ben de banka ödeme dekontonu w.app üzerinden gönderip kibar bir dille ödemenin ne için gönderildiğinin açık olduğunu ürünü göndermesini gönderemiyorsa derhal iade etmesini söyledim. Arkadaşın birden dili çözüldü. Gece yolculuk yapmış, uyuya kalmış v.s v.s. İyi dedim hadi uyandın madem şu bilgisayarın fotoğraflarını ve videosunu gönder. Fotoğraf olarak saçma sapan bir bilgisayar kasasının fotoğraflarını gönderdi. Bu benim ödemesini yaptığım ürün değil deyince bu sefer internetten apar topar ürün fotoğrafı bulup gönderdi. "Geç bunları sen ödemeyi iade et" deyince de iletişim hatları yine koptu.
Olan bitenden sonra avukat olan arkadaşımı arayıp şikayet dilekçesi hazırlamasını rica ettim. Aslında çok çok zor bir şey değil. Olanı biteni doğru düzgün ifade edip delilleri eklemek yeterli. Neyse avukat arkadaş bu arkadaşın telefon numarasını isteyip birde ben görüşeyim dedi. W.app üzerinden başlattığı mesajlaşma trafiğine "gecenin şu vakti senin yüzünden dilekçe yazıyorum. Olan biteni yanlış anlaşılma olarak kabul edelim sen parayı iade et ben de dilekçe yazmakla uğraşmayayım" şeklinde giriş yapmış. Bu çakal geçinen arkadaş önce kargoyu gönderdim demiş karşılığında hangi kargo-takip kodu nedir şeklinde soru gelince 1-2 dk susmuş. Ardından "benim avukatım var çok mahkeme gördüm hiçbir şey olmaz" şeklinde atar yapınca arkadaş "avukatın varsa hangi baroya bağlı olduğunu ve sicil numarasını vermen yeterli ben kendisiyle bağlantıya geçerim" şeklinde cevap verince arkadaş yine 1-2 dk suskunluk geçirmiş. Bu sefer hakkında HAGB, denetimli serbestlik kararları olduğunu ve çok mahkemeye çıktığını ve kendisine hiçbir şey olmayacağını söyleyip ( ve koz verince ) lütfedip parayı 1 hafta sonra iade edeceğini söylemiş arkadaşta tamam madem demiş.
Neyse arkadaşla bu w.app görüşmesi sonrasında avukat arkadaş ile yaptığım görüşmede "olm adamın hakkında HAGB, denetimli serbestlik varsa cesaret edemez bir hafta bekleyelim bakalım ne yapacak ben de merak ettim" şeklinde tavsiye alınca beklemeye başladık. Bir hafta sonra bu sefer ikimizin de telefonlarına cevap verilmeyince avukat arkadaş "bana bırak" dedi.

Şikayet dilekçesi, ifade ve deliller -hay aksi- benim hatam sonucu bir parça eksik verildi

Daha sonra ikinci ve üçüncü ek dilekçelerle ek beyan ve delil sunumu yapıldı.

Dilekçeden yaklaşık 15 gün sonra şahsın annesi karakola ifadeye çağrıldı zira kullandığı telefon hattı annesinin üzerineymiş. Annesinin ifadesi üzerine oklar bu arkadaşa dönüp soruşturma bir parça derinleştirildi ve 2-3 ay sürdü.
Nihayetinde bu arkadaş ifade vermek üzere karakola davet edildi. Arkadaşa prosedüre uygun olarak ilk ifadem ve dilekçem gösterildi -ki eksiklikler taşıyan ifadem ve deliller için kendinden çok özür diliyorum. Arkadaşta doğal olarak bu materyallere göre savunma yaptı. Yalan zırvalamaya devam etse de nihayetinde eksik ifadelerim sonucunda olayın uzlaşmaya bağlı basit dolandırıcılık eylemi olayı olarak görüleceğinden suçu kabul etti. İfadesinden 1,5 ay sonra hakkında nitelikli dolandırıcılıktan
Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.
Bu aşamadan sonra artık şikayetimi geri çekmem de çok çok bir anlam ifade etmeyecek zira dava kamu davası ve ben müştekiyim. Ha ilk duruşmada davaya müdahil olmak istediğimi belirteceğim dilekçeyi verip avukat arkadaşı vekil atayacağım ve üst sınırdan ceza alması için elimden geleni yapacağım o ayrı.

Bunları uzun uzun neden yazdım. Olur da ( umarım olmaz ) başınıza benzer bir durum gelirse sağda solda yazan "uğraşmayın takipsizlik çıkar" yorumlarına aldırmadan düzgün bir dilekçe hazırlayıp yanına dilekçenizi eklemeyi ihmal etmeyin. Her zaman yazıyorum tekrar yazayım yaptığınız ikinci el alışverişlerde ödemeyi banka yoluyla yapıyorsanız eft açıklaması kısmına mutlaka "*** sitesindeki **** marka *** model ürün karşılığında gönderilmiştir" şeklinde not düşün.
Diğer konu da son bir yıldır bu retro ile ilgili teknik terimlerin kullanıldığı buram buram dolandırıcılık kokan ilanlarda bir artış oldu. İki üç defa forumda tartışması-incelemesi yapılan bir üründen hemen sonra sağdan soldan bulunan sahte fotoğraflarla bu ürün için açılmış sahte ilanlara da denk geldim

Forum üyeleri zaten gayet düzgün insanlar onları tenzih ederek bu birilerinin!!! forumu dışarıdan takip ederek ilan senaryoları hazırladığı konusunda ciddi şüphelerim oluştu. Olur da buraları takip ederek sahte satış ilanı için malzeme arayan arkadaşlar varsa onlara not olarak ;
Yapmayın evladım, yapmayın yavrucuğum. Bak Ağır Ceza Mahkemesine gider iş. Adliyede duruşma salonu önünde duruşma saatini beklerken gasp, yaralama, adam öldürme suçundan yargılananlarla oturup sohbet etme, çay içme imkanınız olur. Mahkeme heyeti önüne çıktığınızda ne yapacağınızı şaşırıp baş parmağınızı emip cenin pozisyonu alırsınız. Hadi konuşmaya çalıştınız çıkardığınız anlamsız sesleri dinleyen bile olmaz. Kendinize ceza avukatı ararsınız bulduğunuz ceza avukatı dosyaya bakmak için sizden araba - ev sattırabilecek rakamlar talep eder. Çakal diye geçinirken kendinizi atamasını bekleyen koğuş oğlanı adayı olarak bulursunuz.