Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PS1 CD Okumaması  (Okunma Sayısı 1669 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kuzeyinadamı
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 03, 2022, 18:53:12 ÖS »

Merhaba

Antika pazarından geçen ay bir PS1 satın aldım. PS1 alırken yanında da 2 CD'li oyunda aldım ama çok çizik doluydu özellikle ilk CD. Cihazı elden geçirdim. Temizlik ve bakımlarını yaptım. Cihaz içine çip lehimlenmiş. Yani cihaz kopya oyunları açıyor. Test etmek için satın aldığım ikinci CD'yi kullandım. Görüntü açıldı ama oyunun görüntüsünde yukarı aşağı bir oynama oldu. Oyun indireyip atayım CD'ye dedim. Kodak marka CD aldım. 8x olarak yazdırdım. Bu seferde CD'yi görmedi. Bölge farkı olmasına karşı başka bir oyunda yazdırdım onu da açmadı. Yanılmıyorsam PS1'de orjinal oyunların CD'lerinin arkası siyah oluyordu. Benim antika pazarından aldığımın arkası normal CD gibi. Okumama nedeni sizce ne olabilir?
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 03, 2022, 19:06:38 ÖS »

Lensi pamuklu çubuk ve alkol ile (kolonya da olur) güzelce temizlediniz mi? Temizlediyseniz ilk seferde kir tamamen çıkmış olmayabilir, böyle eski cihazlar yıllarca toza ise pisliğe maruz kalınca lensin üzerinde epey bir kir birikmesi oluyor, iyice temizlemek gerek.

Bunları yaptıysanız başka marka bir cd ye imageburn programı ile oyun yazdırıp tekrar denemelisiniz, ben Sony marka cd kullanıyorum PS lerde çok güzel çalışıyor.

Hala okumuyorsa ya lens ölmüştür ya da çip bozuktur. Çipi test etmek için de orjinal oyunla çalıştırmayı denemelisiniz.
Lens için yapılacak olan son şey ise pot ayarıyla oynamak buda geçici bir çözüm olur.

CD nin siyah olması gümüş olması fark etmez.

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 03, 2022, 21:29:28 ÖS »

Normal bir müzik cdsi varsa onu tak. Ama yazma değil orijinal cd olsun. Eğer playstation müzik çalma moduna girip tüm trackleri takılmadan okuyorsa sorun yok lens sağlamdır. O zaman mod çip gitmiştir. Eğer fat kasa PS1 ise farklı mod seçeneklerin var ama PSone ise tek bir mod işe yarıyor oda OneChip. Onunda farklı kablolama tipleri var. Birde tabi elinde rom yazıcı bir alet gerek. Çip piyasada bolca var PIC marka. onu bulabiliyorsun. Elinde rom programla için alet varsa şanslısın direk mod çipini yazıp lehimlemesini yapıp kullanabilirisin.
https://github.com/Kippykip/PSX-Modchip
Bu adreste hem HEX dosyası hem de montaj diagramı var. Lens gitmiş ise trde hepsiburada sitesinde mevcut biraz fiyatı yüksek ama iyidir. Ben aldım kullandım. Bu arada o lenslerden alırsan cd oturağını muhakkak değiştir. Üzerinde gelen parça plastik ve çok dandik sürekli cd tak sök en sonunda bozuluyor ve cd mesafesi bozulacğı için cd okumamaya yada zor okumaya başlıyor. Birde lens ölmemiş ama zor okuma yapıyorsa lens potansı ile lens kuvetini arttırmakta fayda var. Küçük bir saatçi tornavidası ile ayar yapılabilir. Multimetre ile Ohm kademesinde ölçüm yap. sonra okuduğun değeri bir yere yaz. Sonra o değeri 10 ila 50 birim düşür. CD tak dene.  Okuma başlayabilir ama hemen oldu diye düşünme ince ayar ister. Sana tavsiyem yapabiliyorsan lensi olduğu yerden olabildiğince yükseye oturtup CD altından tornavida ile çalışırken ayar yapman. Mümkünse Playstation için çıkan DEMO CD'lerinden herhangi birini yazdırman. Sonra dediğim gibi dışarıda önce belli bir ayara getirmen okuma başlar ama yükleme sıkıntıları varsa yada takılmalar dediğim gibi demo cd'sini takıp herhangi bir video başlatman sonra video oynarken takılmalar atlamalar geçene kadar hassas ayar yapman. Len ömürleri bitmeye başladığında o direnci dahada düşürmek gerek zaten en fazla 2 yada 3 sefer bu işlem yer oda cdlerin ne kadar düşük hızda yazdıldığına, temizliğine ve kullanım süresine göre değişir. Mümkünse CD'leri 4x kademesinde yazdırmakta fayda var. Çünkü lens hızlı yazılan disklerdeki yolları algılamakta güçlük çeker ver lazer şiddetiti çok arttırır buda lazer diotun ömrünü kısaltıyor. Ha writer izin vermiyorsa verebildiği en düşük hızda yazmakta fayda var. Bu arada OneChip modu CD tipi ayırt etmez. Bazı mod chipler malesef medya tipi seçiyor.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: