Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel Sohbetekran kartı tamircisi arıyorum
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: ekran kartı tamircisi arıyorum  (Okunma Sayısı 4848 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 09, 2022, 07:59:22 ÖÖ »

merhabalar arkadaşlar.
elimde bir adet powercolor hd6870 1gb 256bit gddr5 ekran kartı var. dün gece annem geçmiş bölüm dizilerini izlemek istedi açtım çıktım odadan. pcyi kapatmayı unutmuş. sabah bir baktım siyah ekran olmuş. kapattım açtım bir baktım kırmızı noktalar var ekranda. biosa girebiliyorum, windows logosuna kadar geliyor reset atıyor. sanırım driver silsem açılacak. sorunumu çözebilecek bir tamirci arkadaş arıyorum.
1-) mümkünse denizli içi. (çünkü kargo masrafları çok ağır geliyor)
2-) denizli içi yoksa mecbur şehir dışı yaptıracağım.
şimdiye kadar arıza tamir görmedi bildiğim kadarıyla sadece ilk sahibi termal macun değiştirmiş şimdiye kadar. ben ikinci sahibiyim. bana geldiğinde termal macun ve pad değiştirdim. şimdiye kadar furmarkta tüm bakımları yapıldıktan sonra 74 dereceyi gördü. normal kullanımda boşta 35 derece oyunda yükte 65 dereceleri gördü. kısaca dün geceye kadar bir şey yoktu.

yapabilirim diyenler denizli içi veya dışı varsa özelden iletişim bilgi atarsanız gördüğüm anda dönerim hemen.

arıza hakkında foto
https://imgyukle.com/i/Jc3MfQ
https://imgyukle.com/i/Jc3bSt
https://imgyukle.com/i/Jc3Fzs

27" Curved 165Hz ekranda retro oynayan çılgın genç
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2022, 09:55:17 ÖÖ »

Görüntüler birbirine geçmiş çizgi halinde ise vram (bellek) arızası olabilir,  driver yükledikten sonra masaüstü gelmez sürekli windows başlangıcında reset atar,

driveri kaldırdığınız zaman masaüstü gelebilir. Ya vram arızasıdır ya da gpu soğuk lehime düşmüştür, vram de soğuk lehime düşmüş olabilir ya da tamamen arızalanmıştır, reballingte yapılsa, yenisi ile değiştirilse de  her ikisi de masraflı bir arızadır.

O kart için tamir masrafına değer mi orasına siz karar verin. Hazır ikinci el ekran kartı fiyatları düşmüşken daha üst düzey yeni bir kart alırdım.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2022, 10:00:12 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 09, 2022, 10:04:55 ÖÖ »

@segaa

Aynen öyle. Bendede arızalı HD4850 var, tek artısı HDMI çıkışı olması. Bir ara tamir ettirsemmi diye bakmıştım fiyatları görünce vaz geçtim.

Amaç sadece HDMI çıkışı ise fanı bile olmayan GT serisi kartlar hem çok az enerji harcıyor hem de uygun fiyatlı. Ayrıca 2012 ve öncesi oyunları 720p'de şaşılacak şekilde akıcı çalıştırıyor (benim oyun için bir beklentim yoktu, çalıştırınca şaşırmıştım).

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 09, 2022, 20:28:00 ÖS »

verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
bir kaç sorum olacaktı
vram arızası, gpu soğuk lehime düşmüş vb. arıza söz konusuysa şayet yaptırdım diyelim.
1-) arızası bulunduğu taktirde tekrardan aynı yerden arızalanması mümkünmü?
2-) bozulmadan önceki eski performansında çalışırmı?

kart hikayesi
bu kartın manevi bir değeri var bende. arkadaşımdan aldığım bir hediye. parası yokmuş hediye alacak oda eski ekran kartını vermiş. eski veya yeni olmadı hiç önemli değil. düşünmesi yeterli. benim uzun süredir eften püften bir ekran kartı aradığımı biliyordu. hediye edince ilaç gibi geldi. ancak sonradan bozulduğunu öğrenince çok utandı. kendisi yeni ekran kartı alınca bunu 4 ay çalıştırmamış kutusuna kaldırmış. denemeden direk hefiye paketi yapmış. bana verdikten 2 hafta sonra bu sorun meydana geldi. dedim canın sağolsun hiç önemli değil.
ondan dolayı iyi kötü çalışır hale getirmek istiyorum. bana değer veren insanlar benim için çok kıymetli ve verdikleride kıymetli oluyor benim için.

şimdi arkadaşlar tam net bir fiyat söylemenizi beklemiyorum tabikide. ancak sizce üç aşağı beş yukarı dediğiniz arızalar ne kadar tutabilir sizce.
annemin tedavi süreci denizlide diye mecburen denizli içi tamirci aradım. adamlar bırak fiyat vermeyi arızayla bile ilgilenmediler. tabiki 2-3 yere gidebildim. 5 parmağın beşi bir değil. herkese tek tek uğrama şansım olmadı.
forumda denizliden kayıtlı bir arkadaş varsa denizli içi yönlendirebileceğiniz bir yerler varsa memnun olurum.

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 09, 2022, 21:16:44 ÖS »

@mtchannel
Tamir işi profesyonel bir elden çıkmazsa sağlıklı olmaz. Bazı tamirciler yüzeysel ısıl işlem uygulayarak sorunu çözmeye çalışıyorlar bu tür bir tamirat sağlıklı olmayacaktır. Uygun yollu temiz 2. el alman daha mantıklı. Masum

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2022, 22:12:21 ÖS »

1. reballing işlemi genelde pek sağlıklı olmaz, tamircinin tecrübesine kullandığı malzemeye ve ekipmana göre değişir. Aynı yerden arıza vermesi tabiki olası ama düzgün yapıldığı taktirde uzun süre sorun çıkarmayacaktır.
2. kart tamiri başarılı yapılırsa tabiki eski performansında çalışır, performansı etkileyen bir durum söz konusu olmaz.

Ancak ilk mesajımda da belirttiğim gibi, vram arızası varsa ve bellek değiştirilmek zorundaysa 1GB bellek için benden 500 lira istemişlerdi geçen yıl + 500 lira da işçilik parası alırlar 1000 liraya patlar. Bu kart eski bir kart olduğu için tamircinin bu kadar insafsız davranacağını sanmıyorum, belki elinde çıkma bellek vardır daha ucuz fiyata kapatabilirler. GPU arızası varsa onun da iki seçeneği var, ya GPU ölmüştür yenisi ile değiştirilecektir ya da soğuk lehime düşmüştür reballing işlemi yapılacaktır, bunun içinde en az 400-500 lira isteyeceklerini düşünüyorum. GPU ölmüş ise fiyat daha da artabilir.

Anlayacağın tamirci bile bu kartı tamir etmek için uğraşmak istemez, çünkü senden isteyeceği tamir parası kart parası kadar bir para hemen hemen.  

Sizin için bir hatırası varsa saklayın bir köşeye dursun, o kartın 2. elini zaten 400-600 lira arasında bir fiyata bulmak mümkün.

Son olarak arıza soğuk lehimden ise kartı fırınlama yaparak belki kurtabilirsiniz ama bu da sadece geçici bir çözüm olur, kısa zamanda yine aynı arızayı verecektir.
« Son Düzenleme: Aralık 09, 2022, 22:14:10 ÖS Gönderen: segaa » Logged

modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 11, 2022, 16:58:41 ÖS »

Alıntı
verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.
bir kaç sorum olacaktı
vram arızası, gpu soğuk lehime düşmüş vb. arıza söz konusuysa şayet yaptırdım diyelim.
1-) arızası bulunduğu taktirde tekrardan aynı yerden arızalanması mümkünmü?
2-) bozulmadan önceki eski performansında çalışırmı?
ben bir kaç defa 3 ekran kartı tamir ettirdim fiyatı ederinin yarısına yakın alıyorlar ama en fazla 2 gün çalışır 3 günü gören tamir görmüş kartım olmadı bence paranızı ziyan etmeyin makul fiyata 2 ci el bulmaya çalışın derim.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 13, 2022, 18:38:57 ÖS »

herkese merhaba arkadaşlar. verdiğiniz cevaplar ve ilginiz için çok minnettarım.
başıma gelmeyen kalmadı maalesef. bugün yaşadıklarımdan bahsetmek isterim.
biraz uzun olacak ama kusura bakmayın artık
sabaha kadar pc'yi açık unutmuşum. sabah uyandığımda yanmış plaket kokusu aldım. ancak pc'denmi yoksa evde yangınmı çıktı o korkuyla hemen uyanıp evi incelemeye başladım. baktım gözle görülür bir şey yok. kokuyu içime çeke çeke ev içinde dedektör gibi kokunun kaynağını bulmaya çalıştım. tabi birde uyku sersemliği var üzerimde siz hayal edin, mal gibi evin içinde yangın izi arıyorum. bir elimde yangın tüpü diğer elimde yarım kova su neyse sonradan fark ettimki pc'den geliyor. ancak pc çalışmaya devam ediyordu. hemen kapattım. bir baktım anakartın sol üst tarafında kalan 4 pin işlemci güç kablosu ve anakartın üzerindeki soketi bildiğin kömür olmuş. çekmemle soket ve kablonun param parça olması bir oldu. 1 hafta içinde ekran kartı-power-anakart ile ilgili sorunlarım olmaya başladı nazarmı olduk gözemi geldik anlamadım
peki dedimki ben bu pcyi çatıdan atsammı tamirmi ettirsem. fiyatlara bakınca tamir ettirme şansımı denedim.
yaklaşık 6 yıl önce eski oturduğum mahallede bir tamirci arkadaş ile tanışmıştık. arkadaşın iş yerini buldum ancak işi bırakmış. tüm günümü onu bulmak için kapı kapı sordum tabiri caizse. sonuçta buldum ve artık evden çalıştığını öğrendim. elimdeki power-anakart ve ekran kartını arkadaşa götürdüm.
çözüm süreci :
--------------
anakart: anakart üzerinde 4 pin işlemci güç soketini komple kalan parçaları çıkardı temizledi ve eski bozuk anakarttan söküp benimkine taktık. anakartı test ettik ve sonuç mükemmel. şükür çalıştı. masraf: 50 tl

power: power 4 pin soketinin bağlı olduğu kabloyu takip ettik gerekli ölçümleri yaptık ve eski bozuk bir powerdaki soketli kabloyu söküp bendeki powera taktık. powerı test ettik ve sonuç mükemmel. masraf: 0 tl. güvenirmiyim güvenmem ancak parasız bir zamanda yeni aldığım power bozulursa eski powerı takarım diye kenarda tutuyorum şimdilik.

ekran kartı: ekran kartına bakacak zamanı olmadığı ancak cuma günü müsayit olacağını söyledi. peki dedim fiyat ne çıkar ne olur gibisinden. eğer dedi reballing yapılırsa 400 tl tutar ve 4 ay garanti veririm dedi. ancak vramlerde arıza varsa yapamam çünkü malzeme yok elimde dedi. tamir olursa para alırım olmazsa almam dedi. eğer tamir edip teslim ettiğimde 4 ay içinde aynı şikayetten devamlı müzdarif olursa paranı geri iade ederim dedi. bende dedim'ki arkadaşım ekran kartı sende kalsın. 1 ay al kafana göre test et dedim tamam dedi. eğer sorun çıkmazsa senden alırım paranı öderim 3 ayda ben test ederim. sorun çıkarsa paramı geri alırım dedim. tamam hiç sorun değil dedi.
sizce ekran kartı için anlaşmamız nasıl olmuş. arkadaşı uzun süredir tanıyorum. daha önce kendi arkadaşlarımın tamir işlerini yaptı ve hiç şikayet duymadım.

sizce anakartımdaki 4 pin girişi ve powerdaki 4 pin soketi neden kızarmış olabilir?
1-) ben kabloları toparlamak için cırt kullanıyorum. o kabloyu biraz gergin bırakmıştım. soket biraz asılmış gibi duruyordu dediğimi anlamışsınızdır büyük ihtimal. arkadaşa söylediğimde büyük ihtimal bundan dedi. deymekle deymemek arasında kalmış sanırım soket içindeki metaller.
2-) kullandığım power 400watt. bu powerla sadece anakart+işlemci+ram besliyorum. ekran kartı-hdd-fan-rgb gibi şeyleri harici power ile besliyorum. add2psu ile powerları birleştirdim. fx8350 125watt çekiyor. son 1 haftadır 4ghzde ve stok voltajı olan 1.375voltta çalıştırıyordum. normalde aldığımdan beri power yetmez diye(gerçek 400watt değil ve kalitesiz psu) 2.5ghz'de ve 1.25voltta çalıştırıyordum. şimdiye kadar sorun çıkmamıştı. acaba orjinal stok voltaj ve ghzde çalıştı diye yetersizmi geldide yandı kızardı diye düşünmeye başladım.

kusura bakmayın çok uzun oldu ama hakkınızı helal edin.

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 13, 2022, 18:49:17 ÖS »

Voltajın düşük olması yangın çıkartmayacağı anlamına gelmez.

Kablo olması gereken AWG (kablo çapı) değerinden düşük olabilir yada son zamanlarda moda olan bakır yerine başka (dandik) metallerden yapılmış olabilir.

Cayır cayır yanan PC görünce özellikle PSU'ları en kaliteli olanlarından almaya başladım.

Hangi PSU tavsiye edersin dersen Seasonic Focus serisi iyidir.

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Aralık 13, 2022, 19:23:30 ÖS »

PSU seçiminde en kalitelilerinin yanında, bilgisayarınızın bileşenlerinin ne kadar güce gerek olduğu önemlidir.,

Gereksiniminizden daha yüksek PSU kullanmak bilgisayarınızın daha az ısınmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Bence, bilgisayarınız 400W güç çekiyorsa, yaklaşık olarak en az 600W PSU almalısınız.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 13, 2022, 22:11:46 ÖS »

Benzer bir durumla karşılaşmıştım. Bir yakınım yeni bir binada bir ofis kiralamıştı. Elimdeki yeni sisteme geçişten sonra boşa çıkan 2 sorunsuz, birebir aynı sistemi hediye ettim. 1 hafta sonra bilgisayarlar çalışmıyor diye beni aradılar. Binada muhtemelen gerilim veya akım dalgalanmaları nedeniyle kablolar kömürleşmişti. Daha sonra çalışan bileşenleri aktardığım sistemleri APC Schneider UPS ile destekledim, 2 yıldır sorun yaşanmadı.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 15, 2022, 17:00:33 ÖS »

merhaba arkadaşlar. önemli bir soru soracağım sizlere.
bugün bilgisayara "Zalman Watttera ZM1200-EBTII 1200 W Power Supply" aldım. çok uyguna geldi. en azından power supply açısından kafam rahat şu anda.
ekran kartımı tamir eden arkadaş tamiri başarı ile tamamlamış. bugün aradı istersen gel al test etmeye başla dedi. bende gittim hem power aldım hemde tamirdeki ekran kartını aldım.
sorum şu;
tamirci arkadaşın yanında onun bir arkadaşı vardı. bana şöyle bir şey söyledi. ben kaç tane ekran kartına reballing yaptıysam hepsine kaliteli bir riser almalarını ve kasa büyükse ekran kartının fanı yukarı bakacak şekilde montaj yapmalarını tavsiye ettim. bunu uygulayanların hiç biri şimdiye kadar tekrardan geri dönüş sağlamadı. tabiki düzgün bir reballing için kaliteli bir işçilik ve malzeme kullanmak gerekiyor dedi.
peki neden ekran kartını ters takıyoruz dedim?
reballing yapılan kartın aynı arızayı vermemesi için dedi.
ne kadar doğru bilmiyorum açıkcası.
bende zaten fazlasıyla riser 16x vardı. arkadaşın dediği gibi ters taktım kullanıyorum. şimdiye kadar bir problem yaşamadım. ultra açabildiğim oyunlar üzerinde test ediyorum. 2 oyun kolu taktık mortal kombat - pes -sam falan atıyoruz. takılma donma yok. elimde amd stok fandan kalma 2 adet 8cm'lik turbo fan vardı. kartın üstündeki plastik yerlere 2 adet delik açtım fan kadar güzelce yerleştirdim. soğutma mükemmel oldu bakalım kart gittiği yere kadar gidecek.

sizce reballing yapılmış kart ters takılması arızaya düşmesini önlermi yoksa geciktirirmi yoksa sadece bir külkedisi masalımı

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 15, 2022, 18:08:48 ÖS »

Kartın tekrar arızaya düşmemesi için yüksek ısılarda çalışmaması lazım, yüksek ısıya maruz kalan her kart tekrar aynı arızayı verebilir,  

kartı ters takmanın arızayı engellemeye yönelik  bir etkisi bulunduğunu sanmıyorum ama o arkadaş bunu şunun için söylemiş olabilir, kartı risere bağlayacağın için ısınma daha az olacaktır, ekran kartı anakarttan gelen ısıyı emmeyecektir, etkisi ancak böyle olabilir.

Reballing işleminin nedeni de sadece grafik işlemcinin altındaki lehim toplarını yenilemektir, kullanılan lehimin kalitesi ve işçiliği de kartın tekrar aynı arızaya düşmemesini sağlayan şeylerdir.

Yani kart serin çalıştığı sürece kolay kolay arıza vermez, bu arızanın en önemli nedeni yüksek ısı.

Tabi çipin de bir ömrü var, yüksek ısıda çalışan bir çipin iç tahribatı olduğunda tamamen çöp hale geliyor, bundan sonra reballing işlemi de işe yaramaz.

Aslında bu sorunu tamamen ortadan kaldıracak olan çözüm ise grafik kartı üreticileri, gpuyu anakartta bulunan işlemciler gibi pinli yapsalar kartın bu tür bir arıza vermesi %90 oranında azalmış olacak.

Siz hiç arızalan işlemci gördünüz mü, 30 yıldır pc kullanıyorum bir tane bile işlemcim bozulmadı, arıza yapmadı, üstelik o kadar overlock ile uğraştığım halde.

Ekran kartı üreticileri bunu bilerek yapmıyolar bence, çünkü kartlar arıza vermeceyecek yeni nesil ekran kartlarının satışları yüksek olmayacak diye.

Kartlar sürekli arızalansın ki insanlar yeni bir tane almak zorunda kalsın.
« Son Düzenleme: Aralık 15, 2022, 18:22:51 ÖS Gönderen: segaa » Logged

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 16, 2022, 13:02:50 ÖS »

Arkadaş baya bakkal herhalde. Ekran kartını fanları yukarı baksa ne olacak ki. Ekran kartı fanları emiş fanı değil ki ısınan hava yukarı çıksın. Ha ekran kartını dik konumda koysan yine bir nebze yandan gelen soğuk hava kenar boşluktan yukarı çıkar. Ama komple saçmalık. Birde düzgün rebaling yapılan kartta bir daha aynı problem yaşanmaz. Aşırı ısınma sorunları genelde voltaj dengesizlikleri ve fazla ısıdan mütevellit oluşan lehim bozulma durumlarında meydana gelir. Termal eksikleri giderilmiş iyi havalnan bir kasadaki ekran kartı kolay kolay arıza vermez. Muhtemelen arkadaşlar rebaling değil reflow yapmış olabilirler. Reflow çipin sökülmeden ve lehim temizlemeden yapılan tekrar lehimleme yöntemidir ki. İşte bu işlemde ısınan kart yine aynı hatayı verecektir. Çünkü sürekli ısıya mağruz kalan lehimler özelliklerini yitiriyorlar. Ve tekrar ısındığında lehimlerde kılcal çatlamalar oluşuyor. Burda tekrar arızaya sebeb oluyor. Ehil kişilerin dışında kimse ekran kartlarına dokunmamalı. Birde ufak bir not ekran kartındaki termal pedler taşlaşmış ve ısıyı iyi iletmiyor olabilir. kartının pad kalınlıklarını öğrenerek uygun ICE DRAGON marka bir pad almanı ve değiştirmeni tavsiye ederim. Bu marka overclok yapanların klullandıkları bir marka ve kalitelidir. Mavi renkli pedleri sakın kullanma onların ısı iletkenlikleri ekran kartlarında kullanıulacak düzeyde değil. Fiyatları da ucuz. Benim önerdiğim 400 TL civarı bir pad 10x10 büyüklükte. Evet biraz pahalı ama ekran kartı için iyi bir yatırım.
mtchannel
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 16, 2022, 23:56:50 ÖS »

@Tonyukuk merhaba.
bakkal olayı; arkadaşın bakkal olma gibi bir durumu yok. çünkü arkadaşım kendisi. şimdiye kadar o kadar çok müşteri götürdümki benim işimi para vermesemde yok desemde yapacak bir insandır. ondan dolayı arkadaşımla konuştuğumuz para (400 tl 4 ay olayı) söylemedi olmasın diye söylenen birşey. vermesemde neden vermedin demez. yani bakkal değil zamanında tanışıp ticari bir arkadaşla başlayıp sonrasında içli dışlı olduğumuz bir arkadaştır. onun ve benim hayat gailemizden kaynaklı arada uzaklık oldu maalesef.

reflow; arkadaşı tekrardan aradım ve bizzat 2.defa sordum reballing yapılmış.

bakkal ve reflow dışındaki yazdıklarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim. şu an için ekran kartım çok güzel çalışıyor. vakit buldukça oyun oynuyorum. arkadaşımın hediyesi olması ve kartın hala çalışıyor olması beni mutlu ediyor.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: