Z kuşağından olup bu seriyi deneyimleyerek beğenmiş olman beni çok mutlu etti.

Bu oyunlar kültür mirasıdır bir noktada. Bir dönemin tüm içeriklerini içinde barındırır. Bunları deneyimlemek çok önemli tabi.
"We need to pass the torch, And let our children to read our messy and sad story by its light. We have all the magic to that with our Age of Technology... building the future and keeping the past alive are the same thing"
Fazla mı utanç verici oldu sanki

MGS4 portlamak zor değil. Niye ? FOX Engine zaten pc platformu destekleyen bir motor. PES serisi uzunca bir süre FOX Engine ile yapıldı. Aslında portların sorun olması geçmiş donanımlarda olan bir idi. O zamanlarda PowerPC mimarsi RISC tabanlı işlemci mimarileri son kullanıcıya değil endüstriyel alanda kullanılan güçlü işlemcilerdi. Bu sistemler 2002 yılında 128 Bit veri yolu işleme hızına erişmişlerdi bile. O zamanın pc mimarisi 32 Bit ile debeleniyordu.

Haliyle yapılan konsollarda bu güçte olunca o mimariye uygun yazılımları yorumlamak çok zordu. Lakin günümüzde kullanılan işlemciler o dönem işlemcilerinin gücünü fersah fersah geçtiler. Özellikle GPU mimarisi iyice önü alınamaz bir hale geldi. Bu noktada portlama noktasında sorun yaşanacağını sanmıyorum. Özelliklede yapay zeka mimarisinin programlama ve bir çok noktada yardımları ile DEBUG yapma konusu giderek kolaylaşmaya başladı. O yüzden sorun olmaz.
Oradaki sorun cihazların gücünden çok ps3'ün salak mimarisinden kaynaklı. CELL denen bu illet yüzünden özellikle mgs3 gibi ara sahne AĞIRLIKLI oyunları portlamak zor. Hatta ve hatta Naugth Dog'un The Last of Us ps4 portu hakkında şöyle bir röportajı var
https://www.polygon.com/2014/5/16/5723830/last-of-us-ps4-port-hell MGS3 gelmiş geçmiş en iyi hikaye anlatımı ve sinematografiye ait oyun. Hiç birşey yapmadan sadece kaplama doku kalitesi arttırılsa bile şuan sırıtmayacak bir oyun. Kaldı ki ellerinde muazzam yol gösterici bir seri var. Bu noktada Resident Evil gibi bir Remak örnekleri duruken oyuncunun nelerden ifrit olduklarını gayet iyi gözlemlediler bugüne kadar. Büyük bir hata yapacaklarını düşünmüyorum.
gelirsek
Vallahi Konami nin pes konusunda da bir yol göstericisi var ama sonuç ortada (resmi ekledim

).
Ayrıca hiçbir şey eklememe konusunda maalesef katılamayacağım mgs3'ün bölüm dizaynının sınırları hala ps2'nin 32mb ram'i ile belirli o yüzden bazı noktalarda gerçekten klostrafobik hisetiriyor. Bazı noktalarda(mesela haritanın hemen dışındaki ev bölümünde) PS2 gibi bir cihazda nasıl böyle bir haritayı geliştirdiklerini sorgulatsa da, bazen de gerçekten sınırlı hissetiriyor, üzerine sonradan yayınladıkları screenshotlarda endişelerimi artırdı.
Ama yine de heyecanımı ve merakımı tutamıyorum, hatta şimdiden oyunu oynamak için cihaz arama telaşına girdim

. Aslında bir ps5 güzel olurdu. Tabi Amiga 500 de çalışsa daha da güzel olurdu