Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PS2 Fat Disk Tepsisi Çalışmıyor  (Okunma Sayısı 6039 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 05, 2023, 01:29:28 ÖÖ »

Selamlar arkadaşlar,

Üstü çizgili bölüm 1. sorundu o kısmı çözdük okumayın.

Gelelim 2. sorunuma.
Disk tepsisi açılmıyor,kapanmıyor da hareket yok yani, nette yaptığım araştırmalarda hep takılma/sıkışma sorununa yönelik konular açılmış cevaplanmış ancak benim sorunum takılma sorunu değil, hiç bir şekilde disk tepsisinde kıpırdama yok, çıkarma tuşuna bastığımda mavi ışık yanıp sönüyor ama disk tepsisinde herhangi bir hareket kıpırdama yok.

Motordan olabilir mi diye düşünüp başka bir pert cihazın sürücüsünün motoruyla değiştirdim ancak sonuç alamadım.
Bu arada lenste hareket etmiyor sadece lensin kırmızı ışığının yanıp söndüğünü görebiliyorum ama ileri geri hareketi yok. Sürücüler yılların pisliğini ve tozunu biriktirmiş bir biçimdeydi parçalara ayırdım plastik kısımları deterjanla yıkadım ettim ama çalışmıyor.
Belki bu şekilde bir cihazın sorununu çözmüş olanlarımız vardır diye yazdım, tavsiye ve yardımlarınızı bekliyorum. 

elimde fat kasa arızalı bir PS2 vardı, tamir etmek için içini açtım, cihazı parçalara ayırırken güç ve dvd tepsisini çıkaran butonların bulunduğu devre kartına bağlı şerit kablonun üzerindeki mavi renkli sıkılaştırmaya yarayan şey çıkarma esnasında kablodan düşüverdi, sonrasında bantla, japon yapıştırıcıyla falan tekrar kabloya yapıştırma işlemlerimin hepsi başarısız geçti, şerit kablonun da pinleri büküldü kullanılmaz hale geldi.

Sorum şu bu 12 pinli şerit kabloyu nerede bulabilirim, yurtdışı siteler önermeyin kargosu bilmem neyi falan derken küçük bir kablo için tam set bir plasystation 2 parası vermek istemiyorum.   Veya bu kablo başka bir cihazda bulunur mu örneğin dvd rw cihazlarda, ps1 de ps2 slimde falan.
« Son Düzenleme: Temmuz 08, 2023, 20:04:35 ÖS Gönderen: segaa » Logged

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 05, 2023, 04:48:47 ÖÖ »

12 pin fat ise 5000x serisi. Bende fazladan sıfır var diye hatırlıyorum. Bulabilirsem kargo ücreti karşılığı gönderirim.

ssaylanc
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 05, 2023, 09:04:02 ÖÖ »

benzer sorunu daha fazla yollu şerit kabloyu alıp maket bıçağı ile dikkatlice keserek çözmüştüm. Ps2 sorunsuz çalışıyor.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 05, 2023, 17:09:56 ÖS »

@Fatih Yıldırım  sağol hocam varsa iyi olur.

@ssaylanc  hocam güzel taktik bana da fikir verdin ancak fazla pinli şerit kablo bulmak kolay da pin ve pinler arası mesafesinin eşit olması gerekir, yani bir pinin ve arasındaki boşluğun militmetre cinsinden tutarsızlığı soketteki temas noktalarına denk gelmemesine sebep olur, bir bakayım aynı eşitlikte daha fazla pinli bir kablo bulabilecek miyim.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 05, 2023, 17:51:15 ÖS »

Buldum. PM'den adresinizi yazarsanız yarın gönderirim.

* photo_2023-07-05_17-48-24.jpg (272.37 KB, 960x1280 - Görüntüleme: 223 kez.)

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 05, 2023, 21:31:51 ÖS »

o elindeki kablonun ayakları kalkan taraftan kalktığı kadar kısmını kesip sonrasında falçata ile ilgili yerleri sabırla kazıyı düşen çıkan mavi plastik parçayı yapıştırıp o kabloyu kullanmak mümkün 10 dakikalık bir işçilikle hallolabilir bilginize.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 05, 2023, 23:45:41 ÖS »

Buldum. PM'den adresinizi yazarsanız yarın gönderirim.

Mesaj gönderdim hocam, teşekkür ederim tekrardan.

@ibo1973 o yöntemi denedim ama başarılı olamadım, kazıma yaparken pinin altındaki kısımda deforme oluyor pinler sallanıyor bu şekilde sokete takabilmek mümkün olmuyor. Dediğiniz yöntem daha kalın ve pin genişlği kalınlığı çok olan kabloda yapılabilir ama bu kablo çon ince ve küçük.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 08, 2023, 20:05:03 ÖS »

Başka bir sorun daha var ilk mesajda günceldir.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 09, 2023, 01:26:36 ÖÖ »

Cihazın elektiriğini kestikten sonra, beyaz parçayı elinle kaydırmayı dene. Disk tepsisi yuvasından çıkmış olabilir. Beyaz parçayı en dış köşeye getirerek tepsiyi çıkar ve yuvasını kırık varmı diye kontrol et. Sonra bunların tersini yaparak tepsiyi yerine tak ve "yarısına" kadar içeri ittir. Ps2yi aç, tepsinin geri kalan yarısı kendi kapanacaktır.

Tabii motor veya bağlantılarda sorun yoksa... Onu da tepsi olmadan aç kapa yaparak dişlilerin ve motorun dönüp dönmediğini anlayabilirsin.

* 5YHWQMulF4BhghJJXjC.jpg (192.13 KB, 592x444 - Görüntüleme: 225 kez.)

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 09, 2023, 01:39:39 ÖÖ »

Fatih hocam o kısımları komple çıkardım temizliğini yaptım tekrar yerine yerleştirdim, hatta disk motoru, tepsi motorunu da diğer pert olan cihazdan söktüm değiştirdim yine de hiç bir kıpırdama yok, yani motora güç gitmiyor gibi bişey söz konusu galiba, enteresan tarafı başka bir anakartla da denedim onda da çalışmadı.

Tek değiştirmediğim kısım lensi hareket ettiren motor kaldı, acaba bundan dolayı olabilir mi, lens hareket etmeden diğer tepsi motoru aktif olmayabilir bilmiyorum tahmin yani. Tekrar söküp kurcalamam lazım olmadı lens motorunu da değiştiricem diğer sürücüden çıkarıp.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Temmuz 09, 2023, 01:52:11 ÖÖ »

Tepsinin lens motoruyla ilgisi yok. Anakarttaki sigortaları multimetre ile kontrol et.

https://eaxgames.blogspot.com/2012/09/diagram-fuse-ps2.html?m=1

11 ile 12'inci sigorta bununla ilgileniyor sanırım.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 09, 2023, 21:45:11 ÖS »

Evet sorun sigortadanmış, ps11 numaralı sigorta yerinde yoktu, vizontele de akü komple yok baba diyor ya aynı onun gibi sigorta komöple yoktu.  Kahkaha Diğer pert olmuş anakartın üzerindeki sigortayı söküp taktım mekanizma çalışmaya başladı.

Ancak sorun çözülmedi, bu seferde cd tepsisi dışarı çıkıyor ama geri kapanmıyordu, elimdeki iki mekanizmayı da kontrol ettim ikisinde de geri kapanmıyor, elle itince de alttaki cd tutacağını kaldıran mekanizma yukarı çıkmıyor.

Bir ara cd yi koyup elle geri ittim lens cd yi okumaya başladı ama mekanizma aşağıda olduğu için cd tepsiye sürte sürte döndü, sonraki denemelerimde lens bir daha cd yi hiç döndürmedi, inş lensin camını çizmemişimdir.

Şu an ki sorun tepsi geri kapanmıyor alttaki meknizma da yukarı çıkmıyor, netteki videolara baktım hiç biri benim mekanizma ile aynı değil, biraz farklı.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Temmuz 10, 2023, 05:06:21 ÖÖ »

Lens kısmı yukarıya kalkmıyorsa, bir önceki mesajda belirttiğim beyaz parçanın düzgün takılmamış olma ihtimali var. Cihaz kapalıyken elinle hareket ettirdiğin zaman da cd kısmının inip kalkması lazım. Lensin bulunduğu metal çerçeve ile beyaz plastik parçayı bir daha kontrol et.

30000 serisi ile 50000 serisinin DVD-Rom tasarımı biraz farklı ama genel olarak aynı mekanizma sayılır.

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 10, 2023, 16:28:58 ÖS »

Yok hocam beyaz parça düzgün takılmış durumda hatta elle beyaz parçayı sağa sola hareket ettirdiğimde alttaki mekanizmayı aşağı yukarı hareket ettiriyor.

Bu elle kapatma işlemini tepsi takılıyken yaptığımda mekanizmayı yukarı kaldırmıyor sadece el ile hızlıca kapatırsam o zaman mekanizma yukarı kalkıyor.

Bu sorundan ziyade cihazın tepsiyi çıkarma/kapatma butonuna bastığımda dışarı çıkarıyor ama geri kapatmıyor, yani butona ikinci kez bastığımda motorda hiç bir hareket, ses yok, sanırım motorun geri hareketini yapacak bir sigortada ya da devrede sorun var.

Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 10, 2023, 17:33:00 ÖS »

Başka fikrim yok maalesef.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: