Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Windows 98 için donanım  (Okunma Sayısı 7124 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 15, 2023, 20:00:47 ÖS »

Selamlar arkadaşlar,
Windows 98 için bir masaüstü pc toplamak istiyorum ancak bu işletim sisteminin minimum veya max sistem gereksinimlerini bilmiyorum, toplayacağım bilgisayar win 98'in destekleyeceği max donanımlar olmalı.

Windows 98 için öğrenmek istediğim bilgiler.

1.max kaç GB Ram destekliyor? Ram'in formatı ne olmalı sdram ddr ddr2 vs?
2.İntel ya da Amd en yüksek hangi seri işlemciyi destekliyor? çift çekirdek destekliyor mu?
3.bu sistem donanımlarına göre İntel ya da Amd anakart öenerebilir misiniz?
4.harddisk desteği nedir sınır var mı?
5.ekran kartı? 

cevaplar için teşekkürler, elinizde hazır satılık win 98'in desteklediği max donanım gücünde eski parçalarınız varsa ayrıca bakabilirim. 

sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 15, 2023, 20:40:05 ÖS »

Patchsiz max 1gb destekler,
İşlemciden çok chipset e bakıyor destek. 98 sadece tek çekirdek görüyor. Onun dışında intel 800 serisi yongaseti ve amd’de soket 939/am2 ye kadar 98 destekleyen chipsetler var.
İntel icin önerim 800 serisi pentium 3/4 yongaseti ile. Amd de ise nforce 2/3/4 ile athlon xp ya da athlon 64 sistem dizilebilir.
128gb dan daha buyuk hard disk sorun yaratiyor.
Ekran kartlarında nvidia geforce 6000 serisi ve ati radeon x800 serisine kadar 98 destegi var.

Akla gelen edit: bu yazdıklarım en son 98 destekleyen donanımlar. 2003-2005 e kadar donanımlrdan bahsettim. Örnek parçalar ve chipsetler olarak, intel 400 serisi chipsetler, pentium 1/mmx/2 işlemciler, amd k6/k6-2/k6-3, soket olarak da soket 7, super soket 7 ve slot 1 uygundur.
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2023, 20:55:38 ÖS Gönderen: sad_face05 » Logged

AV Famicom NESRGB, Super Famicom, NTSC NES, MegaDrive 2 60Hz, N64 Crystal Blue NTSC RGB, Wii, PS3, SONY PVM 20L2
Tengrist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 16, 2023, 02:58:08 ÖÖ »

RAM ve disk konusundaki limit sorunları patchler ile aşılabiliyor, o kadar da hayati sorunlar değiller. Ama asıl sorun ekran kartı ve anakart. LGA775 sokete kadar çıkabilirsin ama o döneme uygun, mümkünse AGP ve Windows 98 destekli ekran kartı bulmak daha sıkıntı olacak. sad_face05'in dediği gibi 6000 serisinin üstüne çıkmamak lazım. SATA zaten apayrı bir problem, ben SATA-IDE dönüştürücü ile 120GB SSD kullanıyorum. SATA için de bir patch var ama uğraştırıyor yine.

Şahsımca otantiklik yerine güce önem veriyorsan Athlon XP ya da Pentium 4 temelli, 512 MB RAM'li, hatta Athlon 64'lü bir sistem kurabilirsin. SATA-IDE dönüştürücü ile 60/120GB bir SSD öneririm, IDE HDD bulmak daha zor. Ya da aliexpress'den getirtebilirsen SD-IDE (iyi bir CF kart bulursan CF-IDE) de olabilir. Ekran kartı da şansına piyasadan ne düşerse, genelde FX5200'ler oluyor bol bol.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 20, 2023, 23:11:42 ÖS »

@sad_face05  

Hocam bir kaç tane pentium 4 lü  ve athlon xp, athlon 64'lü anakart buldum, hangisini alacağımadaha karar veremedim, sorum şu bu sistemlerin bazılarında DDR2 ramler bulunurken bazılarında DDR1 ramler var, Win 98 DDR2 sürümünü destekliyor mu?

Birde bu format işi nasıl oluyor bilginiz var mı, daha önce hiç bu kadar eski işletim sistemi kurmadığım için Win 98 kurulum dosyalarının içinde iki farklı iso dosyası gördüm, ilki Win 98 iso dosyası ikincisi de  kurulum disteki diye bir iso dosyası daha  var. Kurulum için disket sürücü de mi lazım acaba? 

Normalde yeni işletim sistemlerini ya cd rom sürücüsü ile ya da uefi  flash bellek üzerinden kurulum yapıyordumi Win 98'i en basit nasıl kurabilirim.

@Tengrist
Hocam patchler ile uğraşmak istemiyorum yazılımın kendi orjinal donanım gereksinimleriyle bir sistem kurmak istiyorum. Eski bir ekran kartım ve ide harddiskim de var şu an anakart + işlemci + ram üçlüsü işimi görecektir.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 21, 2023, 08:41:40 ÖÖ »

Windows98 biraz geniş bir donanım yelpazesine hitap ediyor. İlk başlarda bilgisayarı disketten açarak kurmak gerekiyordu. Sonradan çıkan anakartlarda CD Boot özelliği koymaya başladılar. Doğrudan CD'den kurmaya başladık. Bahsettiğin anakartlarda diskete gerek olmayacaktır.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 21, 2023, 09:46:56 ÖÖ »

Ram için 512 kullanabileceği üst limit. Fazlası ile çalışır ama mutlaka sorun yaşarsın.

Öte yandan 98 içinde 512MB'den fazla bir şeye ihtiyacın olacağını sanmıyorum bu sebeple ne patch yapıp sisteme bişiler yüklemeni ne de stabil olmayan bir sistemle uğraşmayı mantıklı bulmuyorum. Bence 512'de kal.

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 22, 2023, 18:06:55 ÖS »

@sad_face05  

Hocam bir kaç tane pentium 4 lü  ve athlon xp, athlon 64'lü anakart buldum, hangisini alacağımadaha karar veremedim, sorum şu bu sistemlerin bazılarında DDR2 ramler bulunurken bazılarında DDR1 ramler var, Win 98 DDR2 sürümünü destekliyor mu?

Birde bu format işi nasıl oluyor bilginiz var mı, daha önce hiç bu kadar eski işletim sistemi kurmadığım için Win 98 kurulum dosyalarının içinde iki farklı iso dosyası gördüm, ilki Win 98 iso dosyası ikincisi de  kurulum disteki diye bir iso dosyası daha  var. Kurulum için disket sürücü de mi lazım acaba? 

Normalde yeni işletim sistemlerini ya cd rom sürücüsü ile ya da uefi  flash bellek üzerinden kurulum yapıyordumi Win 98'i en basit nasıl kurabilirim.

@Tengrist
Hocam patchler ile uğraşmak istemiyorum yazılımın kendi orjinal donanım gereksinimleriyle bir sistem kurmak istiyorum. Eski bir ekran kartım ve ide harddiskim de var şu an anakart + işlemci + ram üçlüsü işimi görecektir.
Ben henüz windows 98 destekleyen ddr2 bir anakart veya yongaseti görmedim. Bu yuzden ddr ya da sdram de kalmak daha sağlıklı. Ram miktarı olarak da 512mb da kalınabilir.
Windows 98 OEM CD boot edilebilir bir CD, cd den boot edip hard disk i formatlayabiliyoruz ve kuruluma devam edebiliyoruz, Retail CD ise boot edilemez ve boot floppy ye ihtiyaç duyulur. Floppy uzerinden msdos ortamina boot edilir ve setup başlatilir. OEM CD de ise CD uzerinden dos ortamina giriliyor ve oradan direk setup baslatilabiliyor. İnternette cok fazla kaynak var bu kurulum isi ile ilgili suan uzun uzun anlatamadim.

AV Famicom NESRGB, Super Famicom, NTSC NES, MegaDrive 2 60Hz, N64 Crystal Blue NTSC RGB, Wii, PS3, SONY PVM 20L2
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 23, 2023, 22:06:24 ÖS »

https://winworldpc.com/product/windows-98/98-second-edition

Şu siteye baktım en altta Türkçe versiyon da Win 98 SE var ama OEM yazmıyor, diğer indirme sitelerindekilerde de OEM olarak belirtilmemiş, eğer indirdiğim versiyon OEM değilse nasıl olacak? Disket sürücü de yok.

Bu durumda başlangıç disketi dosyasını diskete değil de ayrı bir CD ye yazdırsam, ilk önce başlangıç disketi CD sini takıp boot ederek sonra çıkartıp normal Win 98 CD sini taksam kurulum olur mu?

sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Temmuz 23, 2023, 22:30:47 ÖS »

Şu siteye baktım en altta Türkçe versiyon da Win 98 SE var ama OEM yazmıyor, diğer indirme sitelerindekilerde de OEM olarak belirtilmemiş, eğer indirdiğim versiyon OEM değilse nasıl olacak? Disket sürücü de yok.

Bu durumda başlangıç disketi dosyasını diskete değil de ayrı bir CD ye yazdırsam, ilk önce başlangıç disketi CD sini takıp boot ederek sonra çıkartıp normal Win 98 CD sini taksam kurulum olur mu?
Bizim arkadaşta türkçe oem cd vardı, imajını alıp atabilirim bir ihtimal.
Disket surucu olmasi hayati kolaylastiriyor ama şart değil.  Windows 98 için ise ingilizce kurmanı tavsiye ederim çünkü türkçe kurunca bile os içinde bir çok yer ingilizce oluyor.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 24, 2023, 13:05:33 ÖS »

Oradaki OEM cd dir. Turkce Retail/upgrade bulmak zor asil.

Kurulum icin CD ye de ihtiyacin yok esasinda. Elinde uygun cd yoksa, freedos cd, ibm pc dos 2000 cd,
 windows 95 Osr 2.5 hatta msdos 7.1 (bootleg cd) indirip bilgisayari cd destekli baslatabilirsin. Fdisk, format islemlerinden sonra, win98 CD yi takip icindeki WIN98 klasorunu C: ya da uygun bir yere kopyala ve kurulumu oradan kur.exe baslat.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 24, 2023, 14:04:31 ÖS »

Kurulum icin CD ye de ihtiyacin yok esasinda. Elinde uygun cd yoksa, freedos cd, ibm pc dos 2000 cd,
 windows 95 Osr 2.5 hatta msdos 7.1 (bootleg cd) indirip bilgisayari cd destekli baslatabilirsin. Fdisk, format islemlerinden sonra, win98 CD yi takip icindeki WIN98 klasorunu C: ya da uygun bir yere kopyala ve kurulumu oradan kur.exe baslat.

İndirdiğim Win98'i CD ye yazdırdım hocam bakalım çalışacak mı, aldığım sistem yolda şimdi kargoyu bekliyorum gelsin denicem, olmazsa alternatiflere bakacağım.

feuer
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 24, 2023, 17:38:34 ÖS »

Windows 98 farklı versiyonları bulabilirsn  (eger aradıgın buysa)

https://winworldpc.com/product
https://winworldpc.com/product/windows-98
sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 24, 2023, 19:57:38 ÖS »

İndirdiğim Win98'i CD ye yazdırdım hocam bakalım çalışacak mı, aldığım sistem yolda şimdi kargoyu bekliyorum gelsin denicem, olmazsa alternatiflere bakacağım.
Nasıl bişey aldın hocam özellikler nedir

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 24, 2023, 21:53:03 ÖS »

@sad_face05

Asrock prescott 800 anakart, pentium 4 işlemci, veritech marka 256x2 512MB Ram, Nvidia FX 5200 AGP ekran kartı, 20gb İde HDD

Kullandığım bilgisayarda Win98'i imgburn programı ile yazdırmıştım ama bir türlü çalıştıramadım, sonradan fark ettim ki yazmış gibi görünse de CD ye bişey yazmamış DVD-RW lar,  tekrar deneyeceğim.

sad_face05
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Temmuz 24, 2023, 21:54:08 ÖS »

Anakartin tam modeli driver bulmak için önemli. Parçaların geri kalanında sıkıntı yok hocam.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: