Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelEski commodorecilere kafa ayar sorusu
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Eski commodorecilere kafa ayar sorusu  (Okunma Sayısı 6792 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ramalasamala
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 24, 2023, 13:11:39 ÖS »

Ben c64 dönemini kaçırmış biriyim günümüzde zaten internet sayesinde bir şekilde bu sorun çözülüyor peki eskiden nasıl yapıyordunuz bu kafa ayarı.
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 24, 2023, 13:18:20 ÖS »

1- 6.hissimize güvenerek
2- her kasedin başına ilk program olarak kafa ayarı programı ekleyerek
https://csdb.dk/release/?id=46891

3- Kafa ayarı ön yüklenmiş bir kartuş ile (Final 3+ veya kafa ayarı kartuşu gibi)
4- kimileri Datasette'ye kafa ayarı modu da yaptırıyordu, ben hiç denemedim.
5- Disket sürücüye geçince kaset işini bıramıştık.

Ben c64 dönemini kaçırmış biriyim günümüzde zaten internet sayesinde bir şekilde bu sorun çözülüyor peki eskiden nasıl yapıyordunuz bu kafa ayarı.
« Son Düzenleme: Temmuz 24, 2023, 13:22:56 ÖS Gönderen: Kaan Akkurt » Logged

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 24, 2023, 13:22:15 ÖS »

5- kaset çektirilen yerlere dataseti götürüp. Şuna kafa ayarı da yapsanıza diyorsun

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 24, 2023, 13:27:57 ÖS »

Her kaset farklı ayarda çekildiğinden kasete göre ayar yapmak lazımdı. Eğer hiç oynamazsanız kafa ayarı ile ve sürekli aynı ayarda çektirirseniz ayar yapmanıza gerek yoktu ancak hazır kaset vs aldınız diyelim ayar yapmak gerekirdi. Beni de üzerinde çok sayıda oyun isimleri yazan kasetler çok tahrik ederdi ve onlara yeniden kafa ayarı yapmam gerekirdi.
Bu arada kafa ayarı programının da kafa ayarinin tutması lazım ki kafa ayarı programı açılsın  Kahkaha O yüzden vidayı hislerimizle tornavida ile çok sıkıdan biraz hafif olacak şekle getirip denemeye çalışırdım. Açılmazsa yavaş yavaş gevşete gevşete denerdim

Bu arada kafa ayarı onzaman için sıkıcı bir şey gibi görünse de oyunu açmanın hazzı bence bu ayarin olmasını çok değerli kılıyordu
« Son Düzenleme: Temmuz 24, 2023, 13:33:48 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 24, 2023, 13:45:22 ÖS »

ZX Spectrum'da resmi olarak bu olay olmasada çalışmayan oyunları tamamen deneme yanılma ile kafa ayarı yaparak çalıştırmışlığım var.

Ne sabır varmış bee, kendime hayret ettim...

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 24, 2023, 13:49:29 ÖS »

Ben datasete kafa ayar ledi taktırmıştım.
Kendimde, devreye ince plaka tipinde hoparlör takmıştım.
Hem ses hem ışıkla ince ayar yapıyordum.

Led taktırmadan önce de kafa ayar programının olduğu kasetin vida yüksekliğini ezberlemiştim. Sona kadar vidayı sık, sonra 3-4 tur gevşet gibi.. Kahkaha

mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 24, 2023, 13:57:52 ÖS »

Koltuğumuzun altına dataseti alıp oyun çektirmeye öyle giderdik
Uzun yıllar kırmızı ojeli fabrika ayarını bozmamıştım.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 24, 2023, 14:19:46 ÖS »

Koltuğumuzun altına dataseti alıp oyun çektirmeye öyle giderdik
Uzun yıllar kırmızı ojeli fabrika ayarını bozmamıştım.
Ben de o kırmızı şey ne diyordum  Kahkaha
Ben öyle bir bozmustum ki yalama olmuştu daha kalın bir vida takmıştık. Bir süre sonra yeni dataset almıştım

C64 ve A500 gerisi teferruat
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 24, 2023, 14:39:32 ÖS »

Disket sürücü, kartuş falan pahalı şeylerdi. Hep aynı kasetleri kullanmak birinci çözümdü. Oyun çektirmeye kendi teybinle gittiğin sürece sorun yoktu. Çok oyunlu hazır çekilmiş paketler çıkmaya başlayınca işin rengi değişti. Sürekli ayar değiştirmek gerekiyordu. Bu sorunu da teybin vidasını en sıkıya getirilmiş olduğu haliyle götürüp bir kasede kafa ayarı programı çektirerek çözdük. Son dönemde, bazı dükkanlar kafa ayar modu yapmaya başlamışlardı ki büyük lükstü. Işığa bakarak ayarlıyordun.

Ps.: Şu başlıkta zor durumda kalanlar için elle yazılabilecek kısa kafa ayar programları var.
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13739.0;prev_next=prev
« Son Düzenleme: Temmuz 24, 2023, 14:42:13 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 24, 2023, 17:53:05 ÖS »

Ben her kasete vida devrini yazmıştım,mesela bir kasette 2.5 devir sağ ise diğerinde 1.5 sol olabiliyordu.Bu ayarı vida en sağda sıkışık haldeyken ölçüyordum öyle hatırlıyorum.
badocan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 25, 2023, 11:32:00 ÖÖ »

Sadece 1 kasetimi kafa ayar programı için ayırmıştım. Programı yükledikten sonra, yüklemek istediğiniz oyunun kasetini takıp, kafa ayar vidasıyla oynayarak kayan noktaları, iki yatay çizgi arasında kalacak şekilde yoğunlaştırmaya çalışırdınız. Ayrıca pinky turbonun sesinden de (ses daha ince gelirdi) ayarı anlayabilirdiniz. Ama bu biraz tecrübe işiydi. 
sbaslar
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Temmuz 25, 2023, 12:22:48 ÖS »

kafa  ayar kartuşu ile sorunu kökten çözmüştüm. o ana kadar  herhangi bir kasetteki kafa ayar programını deneyerek buluyordum. Bilirsiniz hisleriniz bu konuda gelişmiş olur
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 25, 2023, 14:02:32 ÖS »

Ben Vestel msx ten esinlenerek datasete audio line çıkışı eklemiştim, çıkışıda evdeki teybin line girişine bağlayıp sesli kafa ayarı yapıyordum diye hatırlıyorum. Karizmatik

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 27, 2023, 02:19:40 ÖÖ »

Oyun yada programın teypten gelen ilk datasının başlangıcı düz bir dııııt sesidir, Televizyonun sesini sonuna kadar açarak bu dıııt sesi duyuluyor, Ben ilk zamanlarda bu dııt sesinin temizliğinden deneyim kazanarak yapıyordum. Bunu Eskişehir'de esnaf sarayında bir bilgisayarcı öğretmişti. Sonraları bi kartuş almıştım içinde menü şeklinde programlar vardı, bir tanesi kafa ayar programı idi ilaç gibi gelmişti.

İlerki zamanlarda ikinci bir teyp almıştım, Tek kasetli ara yüklemeli oyunlar dışındaki oyunları bir teyple yükleyip freze machine kartuşuyla bütün oyunları ikinci teyple aynı kafa ayarında kaydederdim.
« Son Düzenleme: Temmuz 27, 2023, 02:35:23 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 27, 2023, 14:03:24 ÖS »

Sesle ayarlama olayını hep duyuyorum ama bendeki C64'lerde teyp sesi almayı beceremedim. Bir yerlerde ses almak için bir POKE girmek gerektiği okumuştum (POKE 54296,15 olabilir.) O da işe yaramadı. Yeni kasalarda olmuyor galiba. Bu cihaz ekmek kutusu kasa mıydı? Teypte bir modifikasyon var mıydı? Teyp soketine direnç ekleyenler var.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: