Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bıkkınlık hissi  (Okunma Sayısı 5760 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Mart 21, 2025, 11:44:27 ÖÖ »

Sadece 1200 değil diğer amigalarda da en azından 1mb çipram, 4mb kart ve hardiskle WHDload çalıştırmak mümkün. Bu amaçla bir çok çözüm bulduk. Yapımı kolay olan ram kart ayrı harddisk modülü ayrı kartlarla bu konfigürasyonu elde ettik. En kompakt olanlardan biri de Def Leppard arkadaşımızın yaptığı Spitfire kartı.
Çipramı 2mb olan 500+ ve 600 bu iş için biçilmiş kaftan.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
tastan.b
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mart 24, 2025, 05:48:41 ÖÖ »

Ben forumu sanırım 2016'da buldum. Ve bir şey yazmasam da hergün beni onlie üyeler arasında görebilirsiniz.

Commodore ile de kendimi bildim bileli tanışığım. Bu arada 1985 doğumluyum. İstanbul'da yaşıyorum, annem, babam yani ailem Ankara'da yaşıyor.

Benim "Are you keeping up with the Commodore" diye reklam cıngılını evde söylememden bıkan kardeşim bir gün bana sürpriz yapıp eski evin bodrumundan atıl duran Commodore'u sadece adaptörüyle getirdi. Ve benim maceram başladı.

Her gün Forum'a bakmak benim için bir refleks oldu. Her fırsatta bakıyorum, yeni bir şey var mı diye. Son zamanlarda da biraz durgunluk görüyorum. Aslında üzücü ama bende de olan bir durum galiba.

Ankara'da aile evinde bir Commodore 64 setup'ım var. İstanbul'a taşıyamadığım. Ama burada da çok istediğim için bir tane Ekmek Kasa, bir tane de görünce dayanamadığım Long Board C64C (Benimki Short Board ve özel karakterlerin üste yazıldığı ver.) aldım. Sonra Ebay, Sarı site vs. orjinal bir şeyler aradım bir şeyler de buldum. Bunların hepsi ruhumu besliyordu.

Ta ki aşağıda fotoğraflarını koyacağım Commodore 64 setup'ımı ofise gelen hiç kimsenin farketmemesi ve ilgilenmemesini anlayana kadar. Bu hobimle ilgili konuşacak kimsen olmadığını farkedene kadar.

Bu arada da kendim disket etiketleri, kartuş etiketleri basarak. 3D printer ile basılan baskıları pürüzsüzleştirmek için saatlerce zımparalayarak ve Ekmek Kasa'nın kırık çıkığını macunlayıp boyayarak çok güzel vakit geçirdim.

Sonra çevremde bu konu ile ilgili "aaa bu masadaki ne" diyen bir arkadaşım bile olmadığını farkedince ve biraz da maddi zorluklar başlayınca bütün Commodoreları satmaya karar verdim.

Ankara'daki 1084S'li ilk çocukluğumun Commodore'u hariç.

Ara ara satıp minimal yaşama isteğim oluyor ama Commodore.gen.tr'yi hergün ziyaret ettikçe kendime "Satma bu dursun, sen durmazsın takrar heves edersin. Daha pahalıya tekrar alırsın" diyerek satmaktan vazgeçtim.

Şimdi işlerim biraz durulsa da Ankara'ya gidip biraz Commodore'u kurcalasam diyorum.

Yani özetle bende bir bıkkınlık oluyor ama geçici bir bıkkınlık.

Bu arada forumdan takip ederek bulduğum aldığım;

*IRQ Hack, (Forumdan ilk aldığım proje, beni Ipod üzerinden datasette ile yükleme yapmaktan kurtardı) Nejat Bey

*1581 - Def Leppard (Sağ olsun, 1351 aradığımı söyleyince converter gönderdi. Ayrıca çok ilgilendi.)

*Wifi modem, Power Saver, Fastload, Cupcake vs.bir çok proje - Kaan Akkurt'a
Bu heyecanımızı bu projelerle diri tuttukları için çok teşekkürler.

İsimlerde bir yanlışlık olduysa veya ismini anmayı unuttuğum birisi varsa affetsin.

Biraz uzun bir yazı oldu farkındayım. Umarım sıkılmamaışsınızdır.

Bu arada neden sadece okuyup yazmadığımı da anlamışsınızdır sanıyorum

Çünkü Commodore.gen.tr dışında bunları anlatabileceğim kimse yok.

Teşekkürler foruma katkı koyan herkese.

https://drive.google.com/drive/folders/1KJf7N2hfQUPYP0gF64Q8LWum4RcC-WjI

Merak edenler linkten bahsettiğim setupların fotoğraflarına bakabilir.

Edit: Bu arada Amiga almamak için kendimi zor tutuyorum. Almamak için gerekçem ise hiç Amiga kullanamadan 486 bir PC'ye geçmek. Commodore kullandığımız zaman hatılarımda hep Amiga'ya heves ettiğimiz var. Amiga ile ilgili hiç hatıram yok yok. Alınca ne ile uğraşacağımdan emin değilim.

Fikir verip beni Amiga almaya ikna edebilecek olan varsa fikirlere açığım

Bu arada Amiga'yı ilk canlı canlı bir TV kanalında KJ (title, logo, vs ekran üstü grafikler) için kullanıldığınd görmüştüm. Bir Amiga 1200'dü. Sene 2001 di. O zaman Amiga ile 3D animasyonlar falan yapıldığını öğrenip çok şaşırmıştım.

Bu arada 24 yıldır kurgu yapıyorum. Tvl'lerde başladım şuanda freelance çalışıyorum.

Daha sonra Kıbrıs'ta yaşamaya başladım. Orada başka bir kanalda çalışan bir yayın yönetmenini ziyaret ettiğimde orada da Amiga 1200 kullanıldığını gördüm. Ve 2009'a kadar TV'de KJ'ler Amiga 1200 üzerinden basıldı.
« Son Düzenleme: Mart 24, 2025, 07:04:56 ÖÖ Gönderen: tastan.b » Logged
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Mart 24, 2025, 06:00:55 ÖÖ »

Çok güzel bir yazı olmuş

C64 ve A500 gerisi teferruat
tastan.b
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Mart 24, 2025, 06:18:15 ÖÖ »

Çok güzel bir yazı olmuş

Sıkılmadan okuduysanız ne mutlu. Teşekkürler.

Benim de bıkamamın sebebi olan bu forum ve değerli üyeleri için kendimce " Çok elzem bir durum değilse sosyalleşmeme kararımı (Sorun da diyebilirsiniz ama bu benim tercihim:)"

Bozarak böyle bir yazı yazma gereği duydum.

Bıkmayalım lütfen yoksa ben de bıkarım. Zaten eli yüzü düzgün bir tane hobim var. O da bu "Forum" sayesinde yaşıyor

Bu da uzun oldu. Sabrınız için teşekkürler.

Not: Bu arada siz beni tanımıyorsunuz ama ben sizi gayet iyi tanıyorum. Çok iyi bir "Forum Stalker" oldum.
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Mart 24, 2025, 06:30:01 ÖÖ »

Eyvah eyvah umarım iyi biliyorsunuzdur

Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Mart 24, 2025, 16:41:40 ÖS »

@tastan.b:

Çok güzel bir yazı olmuş. Eminim bu yaşadıklarınızın benzerlerini çoğumuz yaşamışızdır.
Retro bilgisayar/konsol/oyun tutkusu Türkiye'de çok yaygın sayılmaz ama bazen aynı kafadaki insanlarla denk gelebiliyoruz.

Benim de ofisimde CRT monitöre bağlı retro bir Windows 98/DOS masaüstü IBM sistemim ve Windows 98 yüklü retro bir IBM ThinkPad laptopum hep kurulu dururdu. Ancak sonradan çok vakit ayıramadığım için iki PC'yi de eve götürdüm. Konu Windows 3.x, 95, 98 ve DOS olunca o dönem PC kullanmış insanlara denk gelmek nispeten daha kolay oluyor. Arada masamdaki eski PC'yi soran tanıdıklar ve müşterilerim oluyordu. Bir kere çalıştırıp bakabilir miyim diye soranlar da oldu Bu tip ufak paylaşımlar insanı gerçekten mutlu ediyor.

Bıkkınlık hissi sarmaması için olabildiğince az şey alarak sadece benim için özel anlam taşıyan ürünleri toplamaya çalışıyorum. Odayı çok doldurmak istemiyorum.

Benim için Windows95/98/3dfx/DOS IBM bilgisayarlar çok nostaljik ve değerli. Bahsettiğim gibi bir de retro IBM Thinkpad laptopum var. Ayrıca PS1'i de çok sevdiğim ve nostaljik bulduğum için zamanında ondan da bir tane almıştım. Bayadır açmasam da o gri fat kasa modeli görmek bile beni mutlu ediyor. PS2 de PS1'in yanında kenarda duruyor. Bunların üstüne bir de salonda TV'ye bağlı duran Retropie emülatörüm var. Onu da genelde Arcade oyunları oynamak için kullanıyorum. Ayrıca denk geldikçe 90'lardan PC oyunları (big box ve CD) ve müzik CD'leri toplamaya devam ediyorum. Bunların çoğunu nadiren kullansam da elimden asla çıkarmak istemediğim ürünler ve varlıkları bile beni multu etmeye yetiyor
« Son Düzenleme: Mart 24, 2025, 16:43:22 ÖS Gönderen: Theoden (CYON4D) » Logged

lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Mart 24, 2025, 19:40:20 ÖS »

Bu cihazların bendeki anlamı sadece oyunları, görüntüleri, sesleri vs detaylardan ibaret değil. Bu cihazlarla ilk tanıştığım zamanlar çocukluğumdu, ve belki de hayatımın genelini değerlendirdiğimde kendimi en mutlu hissettiğim dönemdi. İlkokul biter, yaz tatili başlar, ki bunun bendeki göstergesi, o zaman yaşadığımız Bomonti semtindeki kebapçıdan döner kebap alırdı annem, sadece karnemi aldığım günlerde ama. O gün yediğim kebabın lezzetini hiçbir yerde almıyorum mesela. Veya o yıllarda içtiğim limonataların, yediğim frigoların tadını da. İlk gittiğim sinema salonundaki seslere, görüntünün büyüklüğüne hayran oluşumu. Bu duyguları artık yaşayamıyorum.

Bu cihazlar ise sanki bir şekilde o günlerle bugünüm arasında bir köprü işlevi görüyor benim için. O günlerde en çok vakit geçirdiğim oyunları açıp oynuyorum, hatta bazen sırf commodore 64'ü açıp o mavi ekranı, Amiga'yı açıp o disket ikonunu izliyorum. Sırf biraz olsun kendimi o günlere geri döndürebileyim diye.

Her gün açmasak da, her gün dokunmasak da bu cihazların yeri ayrı, bıkmak benim özelimde söz konusu olmayacak.
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Mart 24, 2025, 19:46:36 ÖS »

Bu cihazların bendeki anlamı sadece oyunları, görüntüleri, sesleri vs detaylardan ibaret değil. Bu cihazlarla ilk tanıştığım zamanlar çocukluğumdu, ve belki de hayatımın genelini değerlendirdiğimde kendimi en mutlu hissettiğim dönemdi. İlkokul biter, yaz tatili başlar, ki bunun bendeki göstergesi, o zaman yaşadığımız Bomonti semtindeki kebapçıdan döner kebap alırdı annem, sadece karnemi aldığım günlerde ama. O gün yediğim kebabın lezzetini hiçbir yerde almıyorum mesela. Veya o yıllarda içtiğim limonataların, yediğim frigoların tadını da. İlk gittiğim sinema salonundaki seslere, görüntünün büyüklüğüne hayran oluşumu. Bu duyguları artık yaşayamıyorum.

Bu cihazlar ise sanki bir şekilde o günlerle bugünüm arasında bir köprü işlevi görüyor benim için. O günlerde en çok vakit geçirdiğim oyunları açıp oynuyorum, hatta bazen sırf commodore 64'ü açıp o mavi ekranı, Amiga'yı açıp o disket ikonunu izliyorum. Sırf biraz olsun kendimi o günlere geri döndürebileyim diye.

Her gün açmasak da, her gün dokunmasak da bu cihazların yeri ayrı, bıkmak benim özelimde söz konusu olmayacak.

Çok güzel özet . Benim için de aynı

Solomon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Nisan 10, 2025, 00:20:16 ÖÖ »

Birkaç aydır foruma girmiyordum. Bıktığımdan değil, monotonlaştığından belki. Eskiden üyeler arasında atışmalar oluyordu, uç noktalara gitmedikçe heyecanla izlerdik. Şimdi o da pek yok

Konuşulan konulara bir iki de ben değineyim dedim.

Materyalist gözle bakınca birkaç iş adamının idealleri, hırsları ve çekişmeleri sonunda ortaya çıkan Commodore, Atari, Sinclair gibi markalaşmış ticari emtialar aslında retro dediğimiz şeyler.

Jack Tramiel Commodore'u çıkarırken insanların duygusal bağlar kuracakları bir dünya yaratmayı hedeflemiyordu muhtemelen.

Hitler rejimi de Volkswagen'i çiçek çocukların dünya barışı simgelerinden biri olarak çıkartmamıştı.

Posta pulları da ilk basıldığında bir ödeme yöntemiydi sadece.

Bu ticari emtialara asıl değer katanlar onları kullanan kişiler ve topluluklar oldu. Herhalde yapay zeka ile ayrışan en önemli özelliklerimizden biri birşeylere anlam katma ve bu anlamı yaşama becerimizdir. Bu anlam geçmişte yaşadığımız güzel anılarla ilişkilendirildiğinde doğal olarak kopamıyor veya bıkamıyoruz.

Bugün hangi çocuğa verseniz iki dakikada sıkılır ama Myth oynarken aldığım zevki hiç bir yeni oyun bana vermez. Çünkü o oyunlarla birlikte tekrar yaşamayı istediğimiz bir çok anımız da o günlerde kaldı.

Ben de muhtemelen geçmişimle ilgili bağlarından dolayı retroyu bırakacağımı düşünmüyorum. Ofisteki odamda PET ile SX64 bile var, çoğunluğun dikkatini çekmiyor bile. Ayda 1-2 kere evde oynuyorum sadece. Yine de hergün retro odasına göz atmak bile keyif verici. Artık hangi anılarımı canlandırıyorsa...

Zamanla değişen heves ve ilgilere gelince herhalde bu da yapay zekadan farklı olan bir yanımızdır. Gün geçtikçe daha kaliteli zaman geçirme isteği artıyor ve yeni arayışlara giriyoruz belki. Ben son birkaç yıldır farklı alanlarda uzmanlaşmış insanlarla tanışmaya çalışıyorum. Hem yurt içi hem yurt dışında çok değişik insanlarla tanışma şansım oldu. Kendi alanınız dışına çıkınca beyniniz de monotonluktan kurtuluyor. Vakit ayırabilirseniz bunu denemenizi şiddetle öneririm. Hem kendinize hem de işinize çok faydası olacaktır.

Konuyu açan Avukatka'ya teşekkürler, foruma hareket geldi. Her birimizin anlatacağı ne güzel hikayeler varmış. Umarım bir daha covid ve kamyon hikayesi yaşamaz.

C64 Breadbin | C64C | C64G | SX64 | VIC 20 | Plus4 | C128 | C128D | 1541 I-II
A500 | A500+ | A600 +Gotek | A1200 | A2000 | A4000 | CD32 | CDTV | A590
1084S-MPS1230-MPS801-MPS1200-Vic 1520
Atari 2600,800XL,65XE,1040ST |Sinclair ZX Spectrum | Amstrad CPC464,6128 | Oric 1 | Oric Atmos | MSX vb.
Musti82
Üye

Death from Above

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Nisan 16, 2025, 16:47:40 ÖS »

Arkadaşlar anlaşılan hepimiz benzer hisler taşıyormuşuz. Bende ilk retro arayışına başladığımda,eskiyi hatırlamaktan ziyade merak vardı içimde. Çocukluğum 1990 larda geçti ve o günlerde yapmak yada almak istediğim şeylere bir bakayım dedim. Emin olun 8 sene geçti üstünden,bir türlü bırakamıyorum.
Hele NFS 1 oyununu ilk açtığımda resmen ağlaycaktım,gece tek başıma odamda idim 7 sene önce,gözlerimden yaş geldi. Sonra dedim kendi kendime Allahtan kimse görmedi halimi. Şimdi bakıyorum da aslında even o günleri hepimiz çok özlemişiz.
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #55 : Nisan 16, 2025, 18:15:54 ÖS »

@tastan.b iyiki yazmışsın, Manowar konserinden yeni çıkmış gibi bir etki içine girdim Kahkaha

Uzun yazıları bu arada forum seviyor. Özellikle yavuzg ve son dönemlerde Oğuzhan'nın tamirat yazıları adeta bir çizgi roman hevesinde okunuyor ve devamı bekleniyor.

Ayrıca ben forumdaki çoğu insanın benzer duygusallıkta ve duyguda olduğunu düşünüyorum. Yazdıklarınızı okuduğumda her bir cümlede kendi yansımamı görüyor gibi oluyorum.

Benimde Ofiste Amiga 500'üm kurulu duruyordu. Ama seninde dediğin gibi kimseden ilgi görmeyince bende eve getirdim. Birazda üzülüyordum ya hiç mi merak etmiyorsunuz

Yeni planım google mapte bir Bursa Amiga Disket Çekim Merkezi şeklinde bir sayfa yapmak. Belki böylece ilgili insanlarla tanışma ve sohbet etme şansım olur diye düşünüyorum. Oyun çekme işini ilegal olarak hiç sevmesem de ticari kar amaçlı yapmıyorum diyerek azda olsa kendimi teselli edebilirim belki. (Mevcut oyunları mutlaka lisanslı alın)

Cihazları açmak temizlemek, tamir etmeye çalışmakta ayrı bir keyif. Ben Bir cihaz alıyorsam ilk önce onu kozmetik olarak temiz ve bakımlı hale getirmeye çalışıyorum. Retro Bright umduğum etkiyi vermedi keşke verseydi o konuda çok hayal kırıklığı yaşıyorum. İlk bakımlarını yaptığımda cihazlar çicek gibiydi. Sonra gene sarardılar

Boyadım felan ama çok iyi olmadı, içim parçalandı, kaplama mı yapsam felan derken, iş kurma macerası geçim derdi aldı kopardı benide biraz bu işlerden.

Hala çabalama içindeyim bir düzen oturtamadım istediğim gibi.(Ama bu koşullarda zaten oturtmakta zor gibi) Dünya yeni bir döngüye girdi. Artık ai insanların yapacaklarına kefil durumda ve hızlıca gelişiyor. Alım gücümüz etki altında.

Boş zamanım oldukça tamir ve toparlama işine geri döneceğim. Heyecanla bekliyorum.

Amiga konusunda bence sakin ol abi Çok gereksiz pahalandı. Hobiden ziyade koleksiyon değeri daha ön plana çıktı gibi. Allahtan annem A500'ümü atmamış çöpe Şimdi alayım desen aman Allahım A1200 forumdan saolsun arkadaşların desteği ile ancak aldım.

Duygusal bağın olan cihazlara sahip olmak daha keyifli. Çok cihaz olunca da dikkati dağılıyor bence insanın.

@OnurSapci seni sevmeyen ölsün abi Kahkaha Kahkaha

Forumun evet bir odağı dağıldı. Birazda pandeminin etkisi vardı evlerdeydik. Vaktimiz vardı. Biraz şu ara insanların odağı değişti bence. Ama zamanla toparlar. Bu hobi işi kolay bitecek bir şey değil.

@Theoden CRT yazmış benim için retroda olmaz ise olmaz. Onun ışıldaması beni zaman ve mekandan bağımsız başka bir evrene götürüyor resmen.

@lunartrain aynen benzer duygular içideyiz bence forum olarak bu konuda.

Birde bende bu retro sevdasına eski alet, erdavatlardaki kalite dikkatimi çekmeye başladı. Gereksiz şekilde eski cihaz veya oyuncaklara dokunma inceleme, malzemeye bak abi şeklinde bir ilgi başladı. Kendimi zor tutuyorum Kahkaha Eski gördüğüm herşeyi toplayasım geliyor Kahkaha

Konuyu saptırıcam Kahkaha yeni arabaları beğenmemeye başladım. Hanıma şunu bile dedim. 95 model mercedes mi alsak Kahkaha hanım dövecek gibi bir baktıda Kahkaha bir daha diyemedim.

Bana kalsa eski model bir mercedes alıp bir o kadarda masraf yapıp sıfırlatırdım. Yeni araba almaktansa.
« Son Düzenleme: Nisan 16, 2025, 18:22:45 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Nisan 16, 2025, 19:14:13 ÖS »

Sağ ol Eşrefcim ♥️

tastan.b
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Nisan 16, 2025, 23:18:00 ÖS »

Teşekkürler AmigaEsref Senin vesilenle tekrar tüm foruma sevgiler, saygılar

*Araba konusunda ben de senin gibi düşünüyorum. Artık her şey birbirinin aynı gibi görünüyor bana.

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Nisan 18, 2025, 21:29:54 ÖS »

Retro’ya gelene kadar bıkılacak o kadar çok şey var ki… sosyal medya, haberler, iş, insanlar, hastalıklar, hatta bazen çevrem der abartırım ama retro diyemem. Bılkkınlığın sebebi bambaşka bir şey iken, retro’yu günah keçisi ilan edemem.

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
freedom
Uzman

Retro allowed me to be free.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Nisan 18, 2025, 23:34:29 ÖS »

@Voltron,

Aynen katılıyorum.

Sıkılacak bir çok başlık açılabilir, ancak RETRO bu başlıklarda sıralamaya dahi girmez. Zaten sıkıntıları, bıkkınlıkları atmak için RETRO ile uğraşmıyormuyuz.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: