Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetRetro bilgisayarlar ve Medium.com'daki ilk yazım.
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Retro bilgisayarlar ve Medium.com'daki ilk yazım.  (Okunma Sayısı 3816 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kaizen71
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 16, 2025, 23:16:21 ÖS »

Medium.com'da ilk bilgisayar deneyimim, retro bilgisayarlar ve bilgisayar sektörünün ülkemizdeki ilk örneklerine deyinen bir yazı yayınladım. Düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

https://medium.com/@koray.bicer/the-smiling-face-that-changed-my-life-405b33e5ae60?source=friends_link&sk=9dc0f888a53d531eb65298f895700bd5

Saygılarımla.
« Son Düzenleme: Ekim 16, 2025, 23:28:29 ÖS Gönderen: kaizen71 » Logged
runal
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 17, 2025, 07:36:53 ÖÖ »

Uslu ve Boncuk09 isimli bilgisayarları daha önce hiç duymamıştım. Çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.
kaizen71
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 17, 2025, 10:13:53 ÖÖ »

Çok teşekkürler,
Uslu bilgisayarlar şimdiki Halıcı Yazılımevi'nin kurucusu Emrehan Halıcı'nın da dahil olduğu bir firma tarafından üretilmişti o yıllarda. Keşke Boncuk 09 ve Uslu bilgisayar gibi firmalar desteklenerek yerli bilgisayar sanayinin gelişmesi sağlansaydı. Bildiğim kadarıyla Brezilya'da Gradiente firması tarafından Expert markası ile MSX standardında bilgisayarlar üretilmişti. Ayrıca bir de Sharp'ın brezilyadaki firması tarafından üretilen Hotbit markalı MSX'ler vardı. Bizde de Vestel ile Goldstar'ın ortak ürünü FC-200 vardı ama tamamen yerli tasarım ve üretimle yapılan Boncuk 09 ve Uslu, çok önemli girişimlermiş. Keşke birer tane örneği günümüze ulaşmış olsaydı.
ekenciz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 17, 2025, 11:56:05 ÖÖ »

Daha önce duymadığımız bilgiler. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 17, 2025, 15:16:03 ÖS »

Çok güzel ama İngiliççe
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 17, 2025, 15:40:34 ÖS »

Çok teşekkürler,
Uslu bilgisayarlar şimdiki Halıcı Yazılımevi'nin kurucusu Emrehan Halıcı'nın da dahil olduğu bir firma tarafından üretilmişti o yıllarda. Keşke Boncuk 09 ve Uslu bilgisayar gibi firmalar desteklenerek yerli bilgisayar sanayinin gelişmesi sağlansaydı. Bildiğim kadarıyla Brezilya'da Gradiente firması tarafından Expert markası ile MSX standardında bilgisayarlar üretilmişti. Ayrıca bir de Sharp'ın brezilyadaki firması tarafından üretilen Hotbit markalı MSX'ler vardı. Bizde de Vestel ile Goldstar'ın ortak ürünü FC-200 vardı ama tamamen yerli tasarım ve üretimle yapılan Boncuk 09 ve Uslu, çok önemli girişimlermiş. Keşke birer tane örneği günümüze ulaşmış olsaydı.
Daha ne kadar desteklenecek ki, Elisa sayfasında kamu kurumlarında kullanıldığı yazıyor:

Silahlı Kuvvetler ve Polis Teşkilatının kullanıma özel bilgisayar kontrollü Hafif Silah Atış Poligonları,
Silahlı Kuvvetler için bilgisayar kontrollü Tank Atış Eğitim Poligonu,
Bilgisayar kontrollü video altyazı cihazları
MTA için Bilgisayar kontrolü Havadan Maden Arama Sistemi
TRT için geliştirilen ilk bilgisayar grafikli seçim sistemi

herifler son kullanıcı pazarını kendileri hedeflememiş. Hep böyledir bu işler Türkiye'de.
(Emrehan Halıcı'yı da biliyorum, zaman içerisinde CHP milletvekili filan da olmuştur. Örneğin neden bir Steve Wozniak milletvekili olmuyor da bizim bilgisayar üreticilerimiz, müteahhitlerimiz, tüccarlarımız milletvekili?)

Kusura bakmayın siyasete girer gibi oldum ama daha dün tekstilciler ağlıyordu devlet bizi gözden çıkardı herhalde çok zordayız diye. Türkiye'de yapılan legal-illegal bütün işler kamu kaynaklarından pay almakla ilgilidir.
« Son Düzenleme: Ekim 17, 2025, 15:43:37 ÖS Gönderen: sgi » Logged
Najaz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 17, 2025, 16:13:48 ÖS »

(Emrehan Halıcı'yı da biliyorum, zaman içerisinde CHP milletvekili filan da olmuştur. Örneğin neden bir Steve Wozniak milletvekili olmuyor da bizim bilgisayar üreticilerimiz, müteahhitlerimiz, tüccarlarımız milletvekili?)

Kusura bakmayın siyasete girer gibi oldum ama daha dün tekstilciler ağlıyordu devlet bizi gözden çıkardı herhalde çok zordayız diye. Türkiye'de yapılan legal-illegal bütün işler kamu kaynaklarından pay almakla ilgilidir.

Emrehan Halıcı rahmetli Bülent Ecevit'in danışmanıydı; DSP'den milletvekilliği yapmıştı.

Sizin de belirttiğiniz gibi, maalesef Türkiye'de kimin zengin olacağına devlet karar veriyor. Serveti (kamu kaynaklarını) devlet istediğine dağıtıyor, birileri zenginleşirken kamu yoksullaşıyor. Serbest rekabet ve güvenli yatırım ortamı olmadığı için de Türkiye'den bir Google, Apple, Microsoft, Amazon çıkamıyor

Not: Grammar-Naziliğimi bağışlayın ama yazmadan duramadım. Tüccar, tacir'in çoğuludur. "Tüccarlarımız" diye yazınca sanki "Tacirlerlerimiz" gibi tuhaf bir anlam ortaya çıkıyor Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 17, 2025, 16:15:58 ÖS Gönderen: Najaz » Logged
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 17, 2025, 16:55:05 ÖS »

Not: Grammar-Naziliğimi bağışlayın ama yazmadan duramadım. Tüccar, tacir'in çoğuludur. "Tüccarlarımız" diye yazınca sanki "Tacirlerlerimiz" gibi tuhaf bir anlam ortaya çıkıyor Kahkaha

Bu bilgiden emin miyiz?

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ekim 17, 2025, 19:02:44 ÖS »

Elinize sağlık.

Bu bilgisayarların tasarımcılarına ulaşabilen var mı? Tasarımlarını açarlar mı ki?

Malum retro bilgisayarların klonları yapılabiliyor. Bizim ilk bilgisayarların (mümkünse yine o zamanın teknolojisiyle) klonları olsa da alsak diye aklımdan geçiyor.

Use the brute force, Luke
prospektüs
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 17, 2025, 19:27:09 ÖS »

Bu bilgiden emin miyiz?

Arapça'da öyle ama Türkçe'de tekil olarak kullanılıyor:
https://lugatim.com/s/t%C3%BCccar
https://www.nisanyansozluk.com/kelime/t%C3%BCccar
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 18, 2025, 00:03:26 ÖÖ »

Emrehan Halıcı rahmetli Bülent Ecevit'in danışmanıydı; DSP'den milletvekilliği yapmıştı.

Sizin de belirttiğiniz gibi, maalesef Türkiye'de kimin zengin olacağına devlet karar veriyor. Serveti (kamu kaynaklarını) devlet istediğine dağıtıyor, birileri zenginleşirken kamu yoksullaşıyor. Serbest rekabet ve güvenli yatırım ortamı olmadığı için de Türkiye'den bir Google, Apple, Microsoft, Amazon çıkamıyor

Evet önce DSP'de idi sonra CHP'ye katıldı.

Alıntı
21. Dönem TBMM Demokratik Sol Parti Grup Başkanvekilliği görevini yürüttü. 1 Haziran 2010 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı. 21. Dönem Konya, 23. ve 24. Dönem Ankara milletvekilidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Emrehan_Hal%C4%B1c%C4%B1
alatriste46
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 18, 2025, 20:31:54 ÖS »

Emeginize saglik Koray bey inanilmaz bir kaynak yazisi oldu benim icin! Ben 90lar donemindenim ve benden once neler yasandigini merak ediyordum bilgisayar alaninda ulkemizde. Son derece akici ve bilgilendirici olmus.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ekim 19, 2025, 17:53:18 ÖS »

Utanarak okudum :/ Uslu ve Boncuk 09'dan haberim yoktu Bilgi ve deneyimleri paylaşmanın önemi bir defa daha ortaya çıktı. İyi ki yazdınız, iyi ki paylaştınız. Teşekkürler.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 20, 2025, 19:54:38 ÖS »

Tam fırsat buldum artık okuyayım dedim

* Screenshot 2025-10-20 195415.jpg (34.26 KB, 932x330 - Görüntüleme: 155 kez.)

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Ekim 23, 2025, 14:52:48 ÖS »

İnanılmaz keyifle okudum ve ilgilenebilecek arkadaşlarıma da önerdim. Elinize sağlık...
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: