Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PS1 ve GBS Control 8200  (Okunma Sayısı 483 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 24, 2026, 15:00:21 ÖS »

Merhaba, HCKJ V5.2 GBS-8200 üzerine gbs-control (ESP8266/Lolin) modlu bir kart kullanıyorum. PS1, PS2 ve SNES'i RGB SCART üzerinden bağlamaya çalışıyorum ancak ilginç sorunlarla karşılaştım.

Öncelikle aynı SCART kablolarını Sony PVM monitörde kullandığımda görüntü tamamen normal. Dolayısıyla konsolların ve kabloların en azından CRT tarafında sorunsuz çalıştığını biliyorum.

PS1 ve SNES'te RGB SCART kullanırken GBS çoğu zaman sync yakalayamıyor. Loglarda genellikle "no signal", PLL:0, ht:0 ve vt:0 gibi değerler görüyorum. PS2'de ise RGB SCART ile sync problemi yaşamıyorum fakat görüntü çok karanlık ve hafif bozuk. Renkler tamamen yanlış değil ancak sanki RGB seviyeleri düşükmüş gibi silik ve koyu görünüyor. İlginç olan, PS2'yi component (YPbPr) girişinden bağladığımda görüntü kusursuz. Bu nedenle scaler'ın genel olarak çalıştığını düşünüyorum.

Sorunu çözmek için 75, 470, 680 ve 1k dirençler denedim. GBS üzerindeki S ve GND arasına 100 ohm bağlamayı denedim. Composite video sync (SCART pin 20), sync on luma ve LM1881 sync separator denemeleri yaptım. Ayrıca ADC gain, brightness ve contrast ayarlarıyla da oynadım.

LM1881 kullandığımda PS1'de sync problemi büyük ölçüde çözülüyor. Seri port loglarında PLL değerinin 0'dan başlayıp 8'e kadar yükseldiğini ve orada sabitlendiğini görüyorum. Ayrıca ht ve vt değerleri de anlamlı hale geliyor (örneğin ht:2269, vt:310). Buna rağmen görüntüdeki renk/parlaklık problemi devam ediyor.

İşin ilginç tarafı şu: LM1881 takılıyken de renkler bozuk, LM1881'i devreden çıkarınca sync gidiyor ama renkler yine aynı şekilde bozuk. Yani sync problemi ile renk problemi birbirinden bağımsız gibi görünüyor.

Bir diğer deneme olarak PS1 AV Multi Out üzerindeki composite video hattını (pin 6) söküp luma hattını (pin 5) SCART pin 20'ye bağlayarak sync on luma yaptım. Ancak LM1881 olmadan GBS yine sync olamadı. Bu da HCKJ V5.2 kartın temiz TTL seviyesinde sync'e ihtiyaç duyduğunu düşündürüyor.

ADC offset değerleri sürekli R:43 G:48 B:49 civarında. Timing dump'ta ise HT/scale: 2032/585 ve VT/scale: 1066/512 gibi değerler görüyorum.

Şu anda aklımdaki sorular şunlar:

HCKJ V5.2 GBS-8200 kartlarda RGB veya sync giriş katıyla ilgili bilinen bir problem var mı?
PS1 ve SNES için LM1881 kullanmak pratikte zorunlu mu?
PS2'nin RGB modunda karanlık görünmesi ve PS1'in bozuk renk vermesi sampling phase veya clamp position ayarlarıyla ilgili olabilir mi?
gbs-control kullanan ve seri port üzerinden clamp/sampling phase ayarlarına ulaşabilen oldu mu?
Native CSYNC kablo kullananlar, LM1881'e kıyasla görüntü kalitesinde veya parlaklıkta bir fark gözlemledi mi?

Özetle; aynı konsollar ve kablolar Sony PVM'de tamamen normal çalışırken, GBS-8200 üzerinde sync ve RGB ile ilgili problemler yaşıyorum. Özellikle LM1881 sadece sync sorununu çözüyor gibi görünüyor, renk/parlaklık problemine hiçbir etkisi olmuyor. Bu nedenle sorunun GBS-8200'nin RGB giriş katı veya firmware tarafındaki bazı ayarlardan kaynaklandığını düşünmeye başladım.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Temmuz 26, 2026, 02:39:35 ÖÖ »

Konuyu pek anlamadım daha doğrusu GBS-8200 hakkında bilgim yok nedir ne işe yarar hiç bilmiyorum ama anladığım kadarıyla bir çevirici, hiç kimse de konuya yazmamış.

Yine de bir öneri olarak başka tv/monitörlerde de denemenizi tavsiye ederim çünkü bende benzer şekilde farklı görüntü kablolarını farklı tv mönitörlerde denediğimde farklı sonuçlar almıştım, kimi sinyal bulamıyor ekran yanıp sönüyor sonra sabitleniyordu kimi de sorunsuz çalışıyor veya siyah beyaz gösteriyordu. Bence TV/monitör kaynaklı bir şey sebebini bilmesem de.

Biraz sallamasyon bilgi oldu farkındayım şimdi tv/monitörle ne alakası var gözünü seveyim  bu kart zaten rgb sinyali vga sinyaline dönüştürüp monitöre iletiyor monitörle bir alakası olamaz diye düşünmemiz lazım mantıken ama ne bileyim işte belki kart zayıf sinyal veriyordur belki monitörün istediği şekilde vga sinyalini üretemiyordur belki monitör sinyali çözemiyordur, artık tv/monitörlerin içinde ne tip ne kalite  sinyal çözücüler varsa seçiyordur yai bilmiyorum 
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2026, 02:54:30 ÖÖ Gönderen: segaa » Logged

sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 26, 2026, 21:38:44 ÖS »

segaa sağol doğru söylüyorsun genel arıza tahmini mantığına göre bu durum monitörle ilgili de olabilir ama değil. Elimdeki analog rgb girişli ve PVM gibi 15khz destekli video monitör olmayan her monitörde (bunlar 31khz pc monitörü) durum aynı.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 26, 2026, 22:30:43 ÖS »

PS2 ve Snes RGB kablosunda her renk için seri kondansatör var, bağlantında kondansatör var iken karanlık alıyorsan kondansatörleri sökerek dene, kondansatör yok iken karanlık alıyorsan kondansatör tak. Belki GBS-8200 rgb girişi kendinden kondansatörlüdür denemek lazım.
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 26, 2026, 22:58:48 ÖS »

GBS'te çipe giden kondansatörlere kadar söküp köprüledim renk bozulması düzelmedi, karanlık olması ayrı bir problem, sync ayrı bir problem. En önemsizi PS2'nin composite girişte normal olan skarttaki karanlık görüntüsü.Ana problem sync sorununu LM1881'le düzeltip düzgün sync alınca da renk uzayını doğru tespit edemiyor gibi davranması. Yani mavi olması gereken renk kahverengi gibi filan düşünün.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 26, 2026, 23:15:30 ÖS »

Birde bu Pal Ntsc olayı var ya ondan olabilir, NTSC PS2 varsa dene 60 hz yani, pal 50 hz de olmayabilir. Sonuçta Arcade için yapılmış konverter, sen 480p verince de olmayabilir,  Birde bunun amcaoğlu var interlaced 480i şeklinde. Varda var.

Senin kartın özelliklerinde zaten

"RGBHV / VGA Signal: Auto-scans 30.5KHz to 32.5KHz (31K standard)"

yazıyor, 50 hz Pal veriyorsun.

Ayrıca menüsünde giriş sinyalini RGBS - RGBHV seçimi varmış,

Benden bu kadar.
« Son Düzenleme: Temmuz 26, 2026, 23:38:42 ÖS Gönderen: HkRecai » Logged
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 27, 2026, 14:35:04 ÖS »

HkRecai, giriş sinyalini her türlü otomatik algıladığı iddiasında Control modu. Baktım web arayüzündeki butonlar ESP'ye serial komut gönderiyor, tek tek bütün ascii karakterlerin listesini de çıkardım, GUI'deki 50/60hz force haricinde PAL/NTSC vs dönüşümü yok.

Alıntı
!  -> sfr / pll durumu
)  -> ADC offset + preset bilgisi
+  -> hor. + (horizontal phase artır)
-  -> muhtemelen hor. - (henüz doğrulanmadı)
,  -> Timing dump (HT, VT, HS, VS, HB, VB)

<  -> S0_0 : 2
>  -> S0_0 : 2

A  -> unknown command
D  -> debug view: on/off
G  -> debug ping
R  -> ADC offset göster
S  -> out of bounds

[  -> unknown command
]  -> unknown command
{  -> unknown command
}  -> unknown command

a  -> HTotal++