Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - DonanımSoru : Spectrum 48K için composite video çıkışı ve Memory test nasıl yapılır?
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Soru : Spectrum 48K için composite video çıkışı ve Memory test nasıl yapılır?  (Okunma Sayısı 50236 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Aralık 14, 2006, 09:27:12 ÖÖ »

bu arada alcofribas bende fazladan bir tane 48k board var hatta görüntü lehim olaylarınıda yapmıştım önceden )eğer istersen sana verebilirim,maksat 1 tane daha specturumu kullanılabilir bir hale getirebilmek.

Valla sevinirim...

Aslında ben de 21 sene önce Spectrum 48K almak için çıkmıştım babamla evden. Sonra babam da Amstrad(esas gönlümden geçen buydu) ı beğendi, ben de Amstrad cı oldum. Commodore u hiç aklıma bile getirmemiştim. Hatta çevremde bilgisayarı olan insan bile yoktu. Şu son birkaç aya kadar C64 sahibi ve kullanıcısı da olmamıştım...

Gerçi bugün hepsini incelemek keyif veriyor o ayrı...

Yaşasın Z80!

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Aralık 14, 2006, 10:25:00 ÖÖ »

ok dir.spectrumu sana ulaştırırım ))anladın sen onu )
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Aralık 14, 2006, 10:56:45 ÖÖ »

Arkadaşlar mesajlarınızı büyük bir ilgiyle takip ettim ve hepinize bu değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim..

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Aralık 14, 2006, 11:19:28 ÖÖ »

Bu arada,

"Yaşasın Chuck Peddle & MOS6502/6510 !"

Biz de okuyoz sizin yazıları
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Aralık 14, 2006, 15:01:20 ÖS »

ok dir.spectrumu sana ulaştırırım ))anladın sen onu )

Tamam...Çaktım mevzuyu...

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Aralık 18, 2006, 22:46:21 ÖS »

Yetiş Arda Yetiş....

Bu senin söylediğin basit composite çıkış +2 ye de uygulanabiliyor mu? Yoksa sadece   lastik tuşlu modellere mi?

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Aralık 19, 2006, 07:44:40 ÖÖ »

uygulanabiliyor,bizzat denedim )))
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 19, 2006, 08:48:08 ÖÖ »

uygulanabiliyor,bizzat denedim )))

O zaman geriye bir tek +2 bulmak kalıyor...

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Aralık 30, 2006, 22:24:13 ÖS »

Ah üzgünüm, buradaki son mesajları kaçırmışım ben.

+2'nin zaten RGB çıkışı var. Makinaya lehim deydirmeden çıkış almak mümkün. Dediğim gibi ben composite çıkışı ordan alıyorum.

Hemen service manualimi alıyorum elimee, sayfa 198, RGB socket pinout:

1. Composite PAL (1.2v, 75ohm)
2. 0 volts
3. bright
4. comp sync
5. vertical sync
6.g , 7.r, 8.b

Pin dizilimi şöyle:

Kod:
(Girinti üste gelecek şekilde)

_
  7     6
 3   8   1
  5     4
     2

sadece 1 ve 2 numaralı uçları kullansanız yeterli.

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Aralık 30, 2006, 22:30:51 ÖS »

Geç olsun da güç olmasın...

Bunu hallettim dediğin gibi. Ancak görüntü siyah beyaz. İspanyolca bir sitede burada şimdi ohm unu unuttuğum bir direnç kullanılması gerektiğini söylemiş. Belki soketsiz lehim yapmadan telle denediğim için de olabilir s/b mevzuu.

Benim merak ettiğim 48K lık modellerdeki basit composit in bunda neden çalışmadığı ya da en azından benim elimdeki makinada...

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Aralık 30, 2006, 23:06:37 ÖS »

Composite sokatei SB problemi tv'den tv'ye değişiyor yine. Elimdeki philips tv'de renkli görüntü alıyorum (hafif parazitli), fakat arçelik'de hep sb.

Problem şu, bazı tv'ler composite giriş soketini direkt olarak SCART'tan bir paralel çekerek oluşturuyorlar. Standart SCART composite sinyali 1 volt olması gerekiyor. Spectrum'un CVBS çıkışı 1.2v pk-pk.

Doalyısıyla 1 numaralı pin'e 15 ohm'luk bir direnç takarak voltajı düşürüyoruz, sorun çözülüyor.

Eğer SCART'tan bağlıyacaksanız (benim gibi) ozaman nette çok güzel bir kaynak vardı, ama google ile aradım, bulamadım. Sanırım biraz daha vakit ayırırsak buluruz, kendi kabloma bakarak söylüyorum ki durum şöyle:

scart pinleri düz taraftan başlayarak 1...2..3.. diye gidiyor, en üstteki (V şeklindeki tarafta kalan) tek pin 20 numara, toprak 21.

Yani şöyle
Kod:
   21
  / |
_/20|
| ..|
|3 4|
|1 2|
+---+

görüntü:

1..15R ..20
7..150R..15
6..150R..11
8..150R..7
2..4,5,9,13,17

ses:
Sound soketinden alıp 2 ve 6 numaralı pinlere (sag-sol stereo). Fakat ses'in umduğumdan düşük olduğunu kabul etmem gerek. Yine de çalışıyor.

Scart soketinin bir özelliği otomatik AV seçme özelliği biliyorsunuz. Eğer scart kablosunun 8 numaralı ucuna 12v girerseniz tv otomatik olarak AV kanalına geçiyor. Voltajı kesince yine TV'ye dönüyor. Bunu yapmak için RS232 portundan 12v çıkış alınabiliyormuş. Bunu denemedim, ama çalışması gerek.

Bol şans Kahkaha

edit-
siteyi buldum:
http://www.fruitcake.plus.com/Sinclair/Spectrum128/SCARTCable/Spectrum128SCARTCablePlus2.htm
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2007, 22:12:53 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Aralık 30, 2006, 23:10:30 ÖS »

Ben ya 1084SD1 ya da 1802 monitör kullanıyorum. Retroların hepsini bunlara bağlıyorum.

Ve bu bahsettiğimiz s/b sorununu 1084sd1 de yaptı...demek ki düzgün bir soket alıp içine de 15 ohm takacağız bir tane...

Yanıtların için teşekkür ederim....

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Ocak 27, 2007, 11:39:43 ÖÖ »

evet bende elimdeki spectrum 48K uzerinde video out modifini yaptim

fakat goruntu alamiyorum. Daha dogrusu sync kaybi var gibi gozukuyor
siyah beyaz cizgiler yukari asagi kayiyor seklinde bir goruntu olusuyor. video out devresinin oralarda parmagimla uclara dokunarak (ya random uclar arasina kendimi empedans olarak sokmus oluyorum) bazen siyah uzerine beyaz goruntu elde edebiliyorum. Specturm labs mesaji ile beraber. yani z80 ram rom ve ula calisiyor olmali

Sanirim bende analog bir problem var. Bu arada Pcbnin altinda bakir yollar yillar icinde helak olmus.

Ard bunun bilinen bir cozumu var mi. Yoksa sematiklere dalip sebug etmek mi gerekecek
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Ocak 27, 2007, 11:57:48 ÖÖ »

nightlord tam anlayamadım problemi. makine düzgün çalışıyor ama görüntü mü çıkmıyor? yoksa makine zaman zaman mı düzgün çalışıyor?

48K ise tuşlara basınca "pıt pıt" diye ses çıkması lazım spectrum'un kendi speakerından. eğer ses geliyorsa RF'den bağlamayı deneyip video çıkışının sağlam olup olmadığını denemelisin. Spectrumlar da 36.kanal civarından görüntü veriyorlar.

eğer RF'den görüntü alabiliyorsan, AV bağlantısı için daha kısa bir kablo kullanmayı dene.  büyük olasılıkla problem kablodadır. özellikle anten kablosu diyorlar, sanırım spectrumdan alınan composite sinyal çok zayıf.

nightshift'e zx demo mu geliyor ne

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Ocak 27, 2007, 12:12:11 ÖS »

su an bulundugum yerde elimde pal rf alabilen tv yok o yuzden modulator cikisini test etmem mumkun degil malesef. sadece composite cikisi pal 1084 monitorde deneyebiliyorum

Evet makine calisiyor . yani sinyalin uladan dogru ciktigini saniyorum. fakat butun ekran degisen hizlarda asagiya kayiyor

sanirim goruntu icin baska bi kristal kullanilmis, ondan (veya onun rc loopundaki capacitorlerden supheleniyorum) lakin pcbnin altinda bakir yollarin yagmur sizdiran duvar sivasi gibi kabarikliklar tasimasi icin icin beni korkutuyor.

3 partlik kucuk bir zx demo sanirim bir kac hafta icinde geliyor. Ama partide yayinlanacak kadar kaliteli olacagindan emin degilim

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: