Composite sokatei SB problemi tv'den tv'ye değişiyor yine. Elimdeki philips tv'de renkli görüntü alıyorum (hafif parazitli), fakat arçelik'de hep sb.
Problem şu, bazı tv'ler composite giriş soketini direkt olarak SCART'tan bir paralel çekerek oluşturuyorlar. Standart SCART composite sinyali 1 volt olması gerekiyor. Spectrum'un CVBS çıkışı 1.2v pk-pk.
Doalyısıyla 1 numaralı pin'e 15 ohm'luk bir direnç takarak voltajı düşürüyoruz, sorun çözülüyor.
Eğer SCART'tan bağlıyacaksanız (benim gibi) ozaman nette çok güzel bir kaynak vardı, ama google ile aradım, bulamadım. Sanırım biraz daha vakit ayırırsak buluruz, kendi kabloma bakarak söylüyorum ki durum şöyle:
scart pinleri düz taraftan başlayarak 1...2..3.. diye gidiyor, en üstteki (V şeklindeki tarafta kalan) tek pin 20 numara, toprak 21.
Yani şöyle
21
/ |
_/20|
| ..|
|3 4|
|1 2|
+---+
görüntü:
1..15R ..20
7..150R..15
6..150R..11
8..150R..7
2..4,5,9,13,17
ses:
Sound soketinden alıp 2 ve 6 numaralı pinlere (sag-sol stereo). Fakat ses'in umduğumdan düşük olduğunu kabul etmem gerek. Yine de çalışıyor.
Scart soketinin bir özelliği otomatik AV seçme özelliği biliyorsunuz. Eğer scart kablosunun 8 numaralı ucuna 12v girerseniz tv otomatik olarak AV kanalına geçiyor. Voltajı kesince yine TV'ye dönüyor. Bunu yapmak için RS232 portundan 12v çıkış alınabiliyormuş. Bunu denemedim, ama çalışması gerek.
Bol şans

edit-
siteyi buldum:
http://www.fruitcake.plus.com/Sinclair/Spectrum128/SCARTCable/Spectrum128SCARTCablePlus2.htm