Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c 64 I/O Kartı  (Okunma Sayısı 31320 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mart 09, 2009, 10:43:47 ÖÖ »

Merhaba

Bu 15 -20  Yıl öncesinden gelen bir merhaba ..

C 64 ile ilgili konuların hala konuşulmakta olduğunu görmek hoş. C 64 bunu zaten hakediyordu. Galiba bizler biraz geç kaldık... Olsun , site yönetimine tebrikler , seviyeli bir forum hazırlamışlar.

Böyle bir siteye girmeden önce C 64 hakkında kısa birkaç cümle kurmak gerekiyor.

Evlerimize ( öncesindeki sinclair ve atari  bir yana  koyarsak) yaygın olarak giren ilk bilgisar C 64 idi. Bilgisayarda ekran ( TV) kullanımının görsel rahatlatıcılığı ile ilk kez tanışıyorduk   ( hem de renkli bir ekran...! ), her türlü görsel etkinin programlar ile yapılabilme imkanı vardı ,bilgisayar ile oyun oynamak artık herkes ile birlikte mümkündü , arkadaş çevrelerinde oyun  yarışmalar başlamıştı. Basic dili ile matematik , arşiv...vb her türlü, hem de birden fazla programı yapabilirdiniz, üstelik rahat rahat bir kasete de kaydedebilirdiniz. Okulda pek de bir şey anlamadığımız Fortran dersinden sonra Software dünyasıyla ile ilk tanışıklık  C64 ile gerçekleşiyordu. Ses  çipi ile yapılan efektler ve müzikler, demolar.... O zamana kadar satrançtan başka zeka oyununa değer vermezken  Assembly dili ile yapılan zorlu programların beyinde bıraktığı tat ve  lezzet... Fiziki yeteneklerimizle Zamanı  en  fazla 1/10 sn olarak kullanabilirken  , makina dili  programlarla milisaniyeler içinde ‘eylem yapma’ ve sonucunu elde edebilme yeteneği ile  tanışmak ...Hepsi C 64 ile oldu..

Önce oyun , sonra ilgi, sonra " acaba şunu yapabilirmiyim..." ile başlayan... "vay canına bu da oldu... ", "...peki şimdi bunu da yapabilirmiyim.." diye devam eden, elimizin  hemen altında ,chiplerine portlarına işletim sisteminin vektörlerine ,hafızasına her yerine kurcalama  izinini veren , gereklerini dikkatlice yerine getirmek kaydıyla,  istediğimizi yazılım veya donanım olarak nazlanmadan , sorunsuzca , harfiyen yerine getiren , bilgisayarların mikroişlemcilerin inanılmaz yaratıcı dünyasına bizleri fırlatıp atan ilk arkadaş... Unutmak kolay değil.

................
.................

Aşağıdaki resimler 15 yıl önce C 64 için tasarlayıp yaptığım bir Input /Output Kartına ait.
C 64 8 bitlik Giriş veya Çıkışları bu kart üzerinden dışarıya gönderir veya dışarıdan alır..
Karta bağlı bir data bus üzerine  8 bitlik 127 farklı dış ünite  ( Input veya Output ) bağlanabilir.
C 64 ile  kart paralel ilişki kurar.
Program Assembly ile yazıldığından hızlıdır. C 64 , ADC 0804 ile yapılan (anologtan digitale çevrilmiş )ölçüm değerlerinin (ekranda görülmesi dahil ) 1 sn de  700 cıvarında örnekleme hızı ile alır.

* CIMG1290c.JPG (187.16 KB, 448x336 - Görüntüleme: 1652 kez.)
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 09, 2009, 10:46:26 ÖÖ »

2.resim

* CIMG1284c.JPG (183.35 KB, 448x336 - Görüntüleme: 1762 kez.)
Nazmiye
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 09, 2009, 11:05:28 ÖÖ »

Arkadaş ilk olarak hoş geldin. Zamanında yaptığın bu çalışmadan dolayı tebrik ederim.
Hala C64 ve bu kartı faal olarak kullanıyormusun?
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 09, 2009, 12:02:35 ÖS »

Evine hoş geldin.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mart 09, 2009, 15:09:17 ÖS »

Inanılmaz bir kart iş.. Gerçektende evinize hoş geldiniz.. Biz misafir sayılırız..

Bu kart hangi işlerde kullanıldı? C64 ve bu kart neler yaptı?

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 09, 2009, 16:55:57 ÖS »

Aramıza hoşgeldin. Commodore Donanım forum alt başlığından gönderilmiş kısa bir tanışma mesajı olarak algıladım ama kendini biraz daha açarsan seviniriz.
screen
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mart 10, 2009, 01:39:37 ÖÖ »

aramıza hoşgeldin.
ilkergorkem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mart 10, 2009, 18:21:29 ÖS »

Aramıza hoşgeldin. Evet bende bu kart ile neler yaptın çok merak ettim

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 11, 2009, 10:01:14 ÖÖ »

Hoş Geldin dostum.
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 13, 2009, 14:01:27 ÖS »

Tekrar merhaba , konuyu biraz daha  açayım :

Hızla geçersek ; Röleler ile yapılan mantık devreleri ve otomatik kontrol sistemlerinin bir sonraki basamağı transistörler , hemen ardından basitliği,  kullanım kolaylığı ile Integrated circuit ( IC) olmuştur. Beraberinde  Mikroişlemcilerin kullanılmaya başlaması ile bugün bildiğimiz CNC (takım tezgahları )  imalat robotlarına kadar her türlü otomasyon olanaklı hale geldi.

Sürecin başlangıcında Z 80 Endüstride yaygın kullanıma sahip 8 bitlik  ilk işlemcilerden biri olmuştur , o dönemin belki de en ünlü işlemcisidir.

Ben aynı işin 6510 mikro işlemcisi ile de yapılmasının mümkün olması gerektiğinden hareket etmiştim.

Bilgiye ulaşmak internetin olmadığı bir zamanda  sanayisi pek gelişmemiş ülkede galiba işin en zor tarafı oldu.
Hem hardware hem software beraberce yürümek gerekiyordu, bir de imalat yapmak gibi ek bir iş daha vardı...
Sonuçta bu input/ output kartı 6510 işlemcisinin eli kolu oldu. Karta bağlı bir data bus ve bir kodlama hattı ayrıca bulunmaktadır. Bus hattı, üzerine ard arda dizilmiş bağlantı portlarından oluşmaktadır. 16 bağlantı portundan 4 ü yapılmış durumdadır.  32 ünite bağlanabilir demektir.
I/ O kartı uygun yazılım ve port modifikasyonuyla bir PC de de çalışır . Ama böyle birşey tabi ki olmaz..!

C64 ün iki joystick portunu 4 er bitlik toplam 8 bit giriş ve çıkış için kullandım ( sadece joystick girişi için değildir , bu portlar çıkış da yapılabilirler ). User port pinleri ise dış cihazların seçilmesi için (kodlamada ) kullanılmıştır. Bu yolla hem seri iletişimi kullanmayan ( hız nedeniye ) hem de gerek donanım gerekse yazılım olarak daha basit  bir yapı elde ettim.
Hardwaredeki problemleri biryana koyarsak ,en önemli sorun giriş çıkış ve diğer işlem aşamalarında  hızın elde edilmesidir. Basic veya kernal rutinleri yeterli olmamaktadır. Programın bütün alt rutinlerini  yazmak gerekmiştir. Sadece 1 mhz hatta daha düşük bir clock ‘a  rağmen , Assembly dili ile  6510 işlemcisi gerçekten yetenekli ve hızlı olduğunu ispatlamıştır. Eh,  alt rutinleri yazarken operantların cycle larını sayan ve mümkün olduğunca azaltmaya çalışan yazılımcının da bu konudaki katkısını teslim etmek gerekir...!

Kartı  C 64 den opto-coupler ile izole ettim ,bu yolla C 64 e ek güç yüklemedim , daha önemlisi C 64 entegrelerini emniyete aldım.

Bunu ne iş için kullandınız sorusuna cevap olarak “hiçbirşey” demeliyim.
Bu bir projeydi. (Doğrusu ,tek başına kalkışılabilecek bir proje de değildi ). Sonuçta , kendisi master olan , sensör , adc , dac , step motor ,..vb hertürlü çevre birimi bağlayıp monitor ve kontrol  edebilen herhangi bir uygulamada kullanılabilecek temel yazılım rutinlerine sahip esnek bir donanım çıktı ortaya .
Sanırım sonra , buna bir uygulama yapma fırsatım da olacak... 
Aşağıda resimlerde I/O kartı bus ve bazı kartlar birarada .
I/O kartı ters olarak C64 ana kartını üst tarafında bulunuyor.Yukarıda data bus üzerindeki kartlar ; önde Eprom okuma kartı onun arkasında 8 cihaz bağlantı birimi ve onun bir portuna bağlı ADC 0804  kartı ( 8 anolog girişli).
Sistemin değişik testlerini yaptım ,hiç bir problem olmadan çalışmaktaydı.. Halen de çalışır.
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 13, 2009, 14:08:45 ÖS »

1

* CIMG1272c.JPG (135.04 KB, 448x336 - Görüntüleme: 1683 kez.)
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mart 13, 2009, 14:12:08 ÖS »

2

* CIMG1383c.JPG (147.26 KB, 448x336 - Görüntüleme: 1720 kez.)
msvstpl
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mart 13, 2009, 14:13:05 ÖS »

3

* CIMG1398c.JPG (134.73 KB, 448x336 - Görüntüleme: 1646 kez.)
MeG
Deneyimli

Super Kahraman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mart 13, 2009, 16:09:15 ÖS »

Öncelikle tebrik ederim.. Belli ki çok afilli bişey yapmışsınız..
Kablolar chipler falan baya alengirli duruyo da hala anlayamadım bu alet neye yarıyo (:
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 13, 2009, 18:15:48 ÖS »

Fotoğraflar ve açıklamalar çok etkileyici... Oldukça yoğun bir emek ve çalışma gerçekleştirmişsiniz. Bu tür projeleri görmek insana mutluluk veriyor... Commodore64 ya da başka bir mikrobilgisayarın bizim gibi oyun dışında kullanıldığı ya da kullanılması için gösterilen emekler bence her tür takdire layık...

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: