Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodorefan'ın speccy donanım problemleri...  (Okunma Sayısı 11615 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 12, 2007, 13:53:44 ÖS »

Commodore fan, izninle bana attığın özel mesajı bu başlığa taşımak istiyorum ki benzer problemi olanlarda faydalanır ya da benden daha bilgili arkadaşlar da cevap atabilirler.

Alıntı
- Elimde patlayan spectrumun resimde görülen en alt solda dizili 8 tane zamazingosunun sol ikisi en az 100 dereceye kadar çıkıyo,ekrana da sadece akan şeritler geliyo.

- Bir de kare kare renkli görüntüden başka bişey vermeyen bir speccy daha.

- Bir de sağlam olduğuna inandığım ama klavyesinin sadece birkaç tuşunun çalıştığı bir speccy var.Klavye problemine napabilirim bilmiyorum.

- O sekiz zamazingo ram ve logic çipleri. ısınıyorlarsa yanmışlar demektir, makineyi fazla çalıştırma, diğer parçalara da zarar verebilir. Onları söküp yenileriyle değiştirmen gerekir, yakında spectrum chiplerinin muadillerini bir liste yapıp buraya kopyalayacağım.

- Tahminen o da ram porblemi. Kare kare renkli görüntü herşey olabilir aslında, sırasıyla ram, rom, z80, ula  çiplerinden biri arızalıdır. bu makinelerin 25 yıllık olduğunu düşünürsek bu tür problemlere sıkça karşılaşılıyor artık. Özellikle RAM'lerin paslandığını(!) söylüyorlar. Nasıl oluyor bilmiyorum. Ama bu devirde elimizde çalışan bir speccy varsa önce tüm kondansatörlerin değiştirilmesi gerektiğini öneriyorlar.

- klavye membranı çatlamıştır. Sonuçta klavyenin altındaki ince zar zaman içinde  esnekliğini kaybediyor. Ve bağlantı yuvalarına giden iki şerit üzerinde çatlaklar oluşuyor. tamiri çok zor değil, ama kolay olduğunu da söyleyemem. Gümüş bazlı iletken boyalar var. Yanlız ne karbon bazlı olanlar (kumanda tamiri için kullanılanlar) ne de pattex metal yapıştırıcılar işe yaramıyor haberiniz olsun. İlla gümüşlü olacak. Sonra Spectrum'u açıyorsunuz, klavyeyi board'a bağlayan iki şerit göreceksiniz, bir büyüteçle *çok dikkatle* kontrol ederek çatlakları bu boyayla yandaki çizgilere taşırmadan birleştirmek gerekiyor. Yanlız gerçekten dikkatli olmak gerek çünkü yaptığınız hatayı düzeltme şansınız yok. Ben bir klavyenin şeritlerini hurda ettim bu şekilde, şimdi onu kesip kabloyla bağlamayı düşünüyorum.

CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 12, 2007, 17:23:26 ÖS »

Ah be üstad,başlık beni çok duygulandırdı.Sana ne desem bilmiyorum.
Teşekkür ederim,sanırım imkanlarım dahilinde yapabileceğim şey sadece gümüş boya alıp klavye şeritlerine saldırmak çünkü elimde adamakıllı ondan sök buna tak boardlarım olmadığından ortada kaldım.

Ondan da bişey çıkmazsa açarız bi tane de "commodorefan'ın spectrum board parçası problemi" başlığı,ooh.Vay be "Tom's hardware guide" gibi oldu. Kahkaha

Bir garip COMMODORE fanatiği...
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 12, 2007, 17:41:35 ÖS »

Alıntı
Gümüş bazlı iletken boyalar var. Yanlız ne karbon bazlı olanlar (kumanda tamiri için kullanılanlar) ne de pattex metal yapıştırıcılar işe yaramıyor haberiniz olsun. İlla gümüşlü olacak. Sonra Spectrum'u açıyorsunuz, klavyeyi board'a bağlayan iki şerit göreceksiniz, bir büyüteçle *çok dikkatle* kontrol ederek çatlakları bu boyayla yandaki çizgilere taşırmadan birleştirmek gerekiyor. Yanlız gerçekten dikkatli olmak gerek çünkü yaptığınız hatayı düzeltme şansınız yok. Ben bir klavyenin şeritlerini hurda ettim bu şekilde, şimdi onu kesip kabloyla bağlamayı düşünüyorum.

Şu klavye olayına güzel bir çözüm üretilse ne güzel olur. Ingilterde satılıyor. Ama fiyat yüksek geliyor

Not:Arda çok yerinde bir iş yapmışsın. Özelden bana gelen mesajlarda oluyor. Sonra aynı mesajlar bir daha soruluyor. Özel yerine açıktan açığa yazmak en güzeli. Hepimiz faydalanır, yeni birşeyler öğreniriz.

Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 12, 2007, 18:34:49 ÖS »

Şu klavye olayına güzel bir çözüm üretilse ne güzel olur. Ingilterde satılıyor. Ama fiyat yüksek geliyor

membranı edinmek bir şey, onu yerine takmak ayrı birşey. Çünkü 48K modellerde membrana ulaşmak için ön paneli bükmek gerekiyor. Çünkü paneli açacak bir vida yok. Panel kasanın üzerine yapıştırılmış durumda. Bu paneli kastırınca da 20 yıllık boya pul pul dökülüyor. İki yöntem var, çabuk olanı fön makinesiyle iyice ısıtarak yapıştırıcının yumuşamasını sağlamak, ki bu %100 başarı sağlamıyor. Boya yine dökülebiliyor. Diğer yöntem daha uzun, klavyeyi olduğu gibi suya koyup bekliyorsunuz, kapak kendini biraz atıyor, sonra söküyorsunuz. Bunu denemedim ama büyük olasılıkla işe yarıyordur. Belki sıcak/ılık su olursa hızlı sonuç verebilir. Aksi halde 1-2 gün suda durur herhalde

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 12, 2007, 23:29:22 ÖS »

@arda: Speccyde Ram cipleri neler. Standart dip paketli dinamik ram cipleri mi? oyle ise hala elektronikcilerden alinip degistirilebilir diye soyluyorum. mesela 2005te benim c64lerimden birinin RAMini rahatlikla o zaman Izmir de bulup degistirmistim.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 13, 2007, 02:03:38 ÖÖ »

spectrumda birkaç çeşit ram var aslında ama en yaygınları olan 4116'lar için öğrenebildiğim eşdeğer çipler bunlar:

4116'lar yerine National Semiconductors MM5920N, AMD AM9016EDC,
4164'ler için inmos IMS2600P-12, 41256 kullanılabiliyor. Gerçi karaköydeki bazı elektronikçilerde hem 4116 hem 4164 bulunuyor, fiyatı da 3 milyon civarı sanırım.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 10, 2010, 23:27:25 ÖS »

Spectrum'ların bazı televizyonlarda görüntü vermemesi gibi bir sorunla karşılaşan oldu mu ? daha önce dikkatimi çekmemişti ama evdeki 2 Sony tüplü televizyonda Spectrum'dan görüntü alamadım. Diğer evde (depomda diyelim), Amstrad Monitoründe (MP3 ile birlikte) görüntü aldım... Bu tür bir sorunla karşılaşan oldu mu?

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: