Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetWindows 7 Netbook Specifications
Anket
Soru: Sizce bu yeni şartlarla Microsoft ne yapmaya çalışıyor?
Yeterli donanıma sahip kullanıcıların netbook edition değil daha uygun bir Windows sürümü almalarını garantilemeye çalışıyor. - 3 (17.6%)
Daha çok işlem gücü gerektireceği aşikar yeni Windos sürümlerinin önünde engel olabilecek netbook platformunun gelişmesini önlemek istiyor. - 7 (41.2%)
Netbook'ların işlevsilliğini kısıtlayarak bu cihazlardan edinenlerin bir de desktop PC almalarını sağlamaya çalışıyor. - 3 (17.6%)
Standart donanımı önceden belirleyip tüketiciye en uygun işletim sistemi optimizasyonunu sunmaya çalışıyor. - 2 (11.8%)
Windows7'nin performansı o kadar yüksek ki, bu donanım fazlasıyla yeterli olcak. İnsanların boşuna para harcamasına engel olmak istiyor. - 2 (11.8%)
Toplam oy: 17

Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Windows 7 Netbook Specifications  (Okunma Sayısı 53062 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Mayıs 29, 2009, 11:44:25 ÖÖ »

Bence MS işletim sistemleri dışındaki sistemlerin hemen hemen hiçbiri  ev kullanıcısı için kullanılabilir durumda değil.
Sadece MSN açıp hazır kurulmuş oyun oynayan birisini linux türevi işletim sisteminin başına oturttuğunuz da sudan çıkmış balığa döner.

Yani bence diğer işletim sistemleri hala yaygın kullanılabilecek seviyede değil.
Diabolic_Wizard hocam da diğer işletim sistemlerine karşı olduğunu söylememiş. Eğer Ms işletim sistemleri düzeylerine gelebilirlerse neden olmasın demiş. 
AMD' nin yeni çıktığı zamanlarını ve şimdiki halini gözünüzün önüne getirirseniz Diabolic_Wizard hocamın ne demek istediğini belkide anlayabalirsiniz. Piyasaya kendini kabul ettirebilmek lazım. Bunun içinse rakibinin yaptığını hatta daha fazlasını öncelikle düşük maliyetle yapabilmen lazım.
AMD' ye ilk desteği Via chipsetler vermeye başlamıştı.
Ve ilk zamanlarda chipset ten kaynaklanan sorunlar nedeniyle epey sorun yaşamıştı. Ama son kullanıcı doğal olarak sorunu chipset'e değil AMD işlemciye yüklemişti. Başlagıçtaki bu tip zorluklara rağmen şu anda intel ile başadebilecek seviyeye yaklaştı.

Birde şöyle bir konu var. Yazılım mı donanımdan çıkar. Donanım mı yazılımdan ? (Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan ?)

Alpyre hocamın buradaki mesajlarından anladığım kadarıyla sanırım donanımın yazılımdan çıktığını söylüyor.

Yani yazılımcılar daha yüksek donanım isteyen yazılımlar yazıyor ve bu isteği donanımcılar karşılıyorlar.

Bence tam tersi donanımcılar tasarlıyor, geliştiriyor.
Yazılımcılar donanıma göre kendilerini ayarlıyorlar.
Donanım seviyesi yüksek olunca yazılımcı yazılımı optimize etmek için değil daha görsel olması için uğraşıyor.
Şehir efsanesi midir bilemem ama bir üst seviye işlemci vb diğer doanımların alt seviyeleri çıkar çıkmaz zaten hazır olduğu söylenir.

Uzun lafın kısası diğer işletim sistemleri şu an için 
genelin değil bazı işyerleri ve ev kullanıcılarının sadece meraklısı olanlarının ihtiyacını karşılayabilecek seviyede.

zeki ural hocam bana W7 daha çok vista tabanlı gibi geldi.
Çünkü ekran kartımın XP sürücülerini kabul etmemişti.
Amcaoğlumun bilgisayarına ekran kartını yüklerken Vista sürücülerini yüklemiştim.

« Son Düzenleme: Mayıs 29, 2009, 11:46:07 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Mayıs 29, 2009, 14:16:00 ÖS »

@cdemir
Evet çok yaklaştın... Donanım yazılımdan çıkıyor demiyorum pek tabii ki...  Önce yazılımı yapıyorlar, sonra ona göre donanımı yapıyorlar demek zaten çok saçma bi önerme olur. Ama haberin girişine dikkatli bak:
Intel ve Microsoft'un birlikte aldıkları karara göre...
Yazılımcıyla donanımcı karar veriyor donanımın standartlarına... Yani Netbook'un tanımının ne olacağına bile Microsoft ayar veriyor. Ayarıda kendi işletim sistemi gereksinimlerine göre veriyor...
Bence tam tersi donanımcılar tasarlıyor, geliştiriyor.
Yazılımcılar donanıma göre kendilerini ayarlıyorlar.
Donanım seviyesi yüksek olunca yazılımcı yazılımı optimize etmek için değil daha görsel olması için uğraşıyor.
Bu dediğin MacOS için geçerli... Donanım performansı arttıkça, yavaş yavaş görselliği arttırıyorlar... Ancak bu görsellik hiç bir zaman 1GB Ram gerektirmiyor nedense. Çünkü görselliği iyileştirirken bile optimizasyonu göz ardı etmiyorlar.
Ama Intel, MS tekelinde yıllardır gördüğüm kadarıyla bu işler böyle yürümüyor.
Microsoft her yeni işletim sistemi piyasaya sürdüğünde, çok büyük geliştirmeler yaptık, görsellik ve performans açısından diyor. Seviniyoruz... sonra bir bakıyoruz sahip olduğumuz ve gayet tatmin edici şekilde çalışan PC'miz, yeni işletim sisteminin gereksinimlerinin yarısını bile karşılamıyor... Görsellik tamam ama performans yalan.

İşletim sisteminin mi performansı arttı, donanımın mı? Ben işletim sisteminin performansını arttırdım, şimdi sen de donanımının performansını arttır diyor... Sen neyi arttırdın kardeşim o zaman? Bi yenilik varsa donanımda var... Sende yok demek ki...

Kusura bakmayın ama "Vista, XP'den daha performanslı çalışır" önermesi çok büyük bir partal... Şöyle ki:
512MB Ram'li 1Ghz makinada Vista'nın XP'nin performansına ulaşması mümkün değil...
Daha yeni 2GB Ram'li 2,4Ghz çift çekirdekli Lenovo Laptop'tan Vista32'yi kaldırıp, XP kurdum... Performans artışı göz ardı edilir değil...

Siz Vista64 ile XP 32'yi kıyaslıyorsunuz... Sizi yanıltan performans da o zaten. Ama unutmayın bir de XP 64 var. XP 64 kurun bakalım, aynı sistemde Vista daha performanslı diyecek misiniz?

Windows Vista, Windows 7 ve XP64... hepsi Windows Server 2003'ün çekirdeği üzerine geliştirilmiş sistemler. Aslında birbirlerinin devamı değiller. Paralel çalışmalar. Yani Vista, XP'nin; Windows 7, Vista'nın daha iyileştirilmiş hali filan değil.

Ama ben son kullanıcıyım... Sonuca bakarım. Performansı arttırdın mı? Bence arttırdığın tek şey donanım gereksinimleri... Ben de almıyorum diyorum... Almıyoruuuum!

Ama kazın ayağı öyle değil. Yeni çıkan donanımların (özellikle Notbook'lar) için artık XP driver'ı yazılmıyor... Yavaş yavaş desteği bitiriyorlar... ve sen yeni donanımı "seve seve" almak durumunda kalıyorsun. Sonra da performansın artıyo... Microsoft ve Intel'e para kazandırma performansın artıyo aslında o kadar... Çünkü hantal yeni işletim sistemi sayesinde, herşey yine aynı hızda çalışıyor. Bir fark yok... Bilgisayar yine 2 dakkada açılıyo, MSN yine 1 dakkada açılıyo bi fark yok
Kahkaha

Bu arada bir kaç çılgın programcı oturuyor ve günümüz standartlarında olan fakat sadece 24MB RAM gereksinimi olan işletim sistemi yazıyor. 7 saniyede Reboot ediyor... Kıyaslamıyorum, çünkü kıyaslanacak boyutlar bile değil 1GB ile 24MB... Sadece örnek teşkil ediyorlar... Bu işin 24 MB'la da olacağını ispatlıyorlar...

Alper
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Mayıs 29, 2009, 15:14:33 ÖS »

Alpyre, dediklerinin büyük kısmına katılıyorum, haklı olduğun bir çok nokta var. Windows'un bir çok kötü, eksik, yanlış özelliği var. Bunları ben de biliyorum. Ama esas soru hala ortada duruyor: Windows'dan daha iyi bir işletim sistemi var mı? Bazı özellikleri windows'dan daha iyi olanlar var tabii, ama genele, bir işletim sisteminin tüm özelliklerine baktığımızda daha iyi olan var mı? Yok maalesef. Keşke olsa, ama yok.

Vista ve 7 konusunda tamamen hatalı olduğunu düşünüyorum. Microsoft tarihinde ilk defa yeni çıkan bir işletim sistemi (Win 7), öncekilerden daha az sistem kaynağı kullanıyor ve daha performanslı çalışıyor. Vista ve 7'ye aynı şeymiş muamelesi yapmayın, çünkü değiller, kernelleri bile farklı. Görüntü benzer gibi durabilir, ama zaten benzer olması gerekiyor. Vista sürücülerinin 7 üzerinde çalışıyor olması da bir avantajdır, bu da Microsoft tarihinde bir ilktir. Microsoft'un sistem gereksinimleri konusunda ne dediği ise umrumda bile değil, ben kendi blgisayarıma bakarım. 7 GB disk alanı ve 500-600 mb arasında RAM harcıyor bu meret. Elalemin dediğine mi inanayım, kendi görüp kullandığım şeye mi inanayım?

Ve evet, sonuca baktığımızda win 7, vista'ya göre aynı donanım üzerinde daha performanslı çalışıyor. Ha XP'den de mi daha performanslı? Değil tabi ki. Ama ona bakarsan git Win 98 yükle, daha performanslı olacaktır... Hatta DOS yükle, daha da performanslı olacaktır...

Vista, Windows ME'den sonra MS'in çıkarttığı en b*ktan işletim sistemidir. Bu konuda kesinlikle hemfikirim. ama bu windows 7'nin kötü olduğu anlamına gelmiyor.

Donanımların geliştirilmesi olayına gelince... Öncelikle donanım geliştiriciler kendi kafalarına göre donanım geliştirir, daha sonra bunu yazılımcılara sunarlar. Yazılımcılar ya bu yeni donanıma göre yeni yazılımlar geliştirir, veya önerilerde bulunurlar. Olay bundan ibarettir. Hiç bir yazılımcı bir donanımcıya "şöyle bir işlemci geliştir" demez, diyemez.

Örnek mi? x64 işlemciler çıkalı kaç yıl oldu? Kaç program gerçekten 64 bit ile çalışıyor? Dört çekirdekli işlemciler çıkalı kaç yıl oldu? Kaç program dört çekirdeği de kullanabiliyor? Hatta donanımcılar ile başka donanımcılar arasında da buna benzer şeyler var. Şu anki işlemciler binlerce gigabayt RAM adresleyebiliyorlar. Kaç tane firma böyle RAM'ler üretti? Kaç anakart destekliyor? Kaç işletim sistemi, kaç program binlerce gigabayt RAM kullanacak ki? Ama teknoloji hazır ve aslında kullanmaktayız. Bu sene içinde altı çekirdekli işlemciler çıkacak. Kuzey ve güney köprülerini birleştiren P55 çipseti önümüzdeki ay çıkacak. 3 yollu RAM'ler çıkalı çok oldu, peynir ekmek gibi satıyor. Hangi yazılım veya işletim sistemi bunları gerçek anlamında kullanabiliyor? Hiç birisi. Demekki donanım, yazılımcılara aldırmadan alıp başını gidiyor, yazılımcılar arkadan yetişmeye çalışıyorlar.

Yani aslında düşündüğünüz gibi herşey MS ile İntel'in kafa kafaya verip birşeyler yapmasından ibaret değil. Linux ve FreeDos, hatta başka işletim sistemleri kullanan yığınla netbook var piyasada. Madem MS ve İntel bu kadar iyi anlaşıyorlar, neden o zaman Intel kendi netbookları için kendi linux tabanlı işletim sistemini geliştiriyor? Bunları da bir düşünün. Evet MS'in eleştirilecek çok yönü var, çok büyük ve bu yüzden hantal bir şirket. Ama körü körüne de anti-ms fanatikliği yapmak, bizim gibi hayatını bilgisayarlara adamış kişilere hiç yakışmıyor.

Ayrıca bir de standardizasyon olayı var. Eskiden hatırlarsınız, her grafik işlemcisi üreten firmanın kendi API'leri vardı. 15'ten fazla! Oyun yazmak zorunda kalan zavallı programcıların nelerle uğraşmak zorunda kaldığını bir düşünün. Şimdi ise iki API var: DirectX ve OpenGL. Bu kötü değil, tam aksina iyi bri şeydir. Teknolojinin daha hızlı ilerlemesini sağlar, çünkü geliştiricilere ortak çalışabilecekleri bir taban verir. Bu standartlara uymayan sistemler ise yok olup gitmeye mahkumdur. Apple bile artık IBM PC mimarisini kullanıyor. Anakartlar Gigabyte, işlemciler Intel, ekran kartları nvidia veya Ati. Bunu yapmak zorundalar, yoksa yok olup giderler. Hiç kimse, standart haline gelmiş mimari ile uyumsuz bir bilgisayar kullanmak istemez.

Intel-MS tekelinden ben de memnun değilim. Bunun bir sürü avantajı olsa da, bir sürü de dezavantajı var evet. Ama bu tekeli kırmanın yolu, Intel ve MS ile hiç bir uyumluluğu olmayan bir şeyler ortaya çıkartmak değil. Tam tersine yüzde yüz uyumlu ve yaklaşık performansı daha ucuza sağlayabilecek şeyler çıkartarak mümkün. IBM'in PC mimarisindeki tekeli de ancak yüzde yüz IBM uyumlu mimariler daha ucuza piyasaya sürülerek kırılabildi. Bunu siz de benim kadar iyi biliyorsunuz. Yöntemin de bu olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Bu yüzden sırf kendi iddialarınızı doğrulamak için bildiğiniz şeyleri bilmiyormuş veya bunlar yokmuş gibi davranmayın. Demekki çözüm yolu, MS ve Intel ile yüzde yüz uyumlu ve daha ucuz donanımlar ve yazılımlar geliştirmekten geçiyor. AMD bunu yapmaya gücü yettiğinde çalışıyor. Fakat MS'in daha yanına bile yaklaşabilen olmadı.

Alpyre, Mac Os'un nasıl muazzam optimizasyonu olduğundan söz etmiş. Normaldir. Çünkü Mac Os'un nasıl bir bilgisayar üzerinde çalışacağı, her bir mantık kapısına kadar bellidir. Mac Os'u başka bir bilgisayara kurmayı denesene? Kuramazsın, çünkü başka hiç bir konfigürasyon ile çalışabilecek şekilde inşa edilmemiş. Windows ise, binlerce farklı konfigürasyonda çalışabilecek şekilde yapılıyor ve bu yüzden optimizasyon neredeyse imkansız. Neye göre optimize edecekler? Optimizasyon için, herkesin kullandığı bilgisayarın aynı olması gerekir. Konsol oyunlarının kendi konsollarında çatır çatır çalışırken PC'lerde yamulması bu yüzdendir. Aynı sistemler, muazzam optimizasyon sağlarlar evet. Ama kullanıcıya da seçim şansı bırakmazlar. Bu yüzden AROS'un kaç farklı donanım üzerinde çalıştığını merak ediyorum. Aslında eğer yanılmıyorsam şu an bir linux üzerinde çalışıyor, yani şu anki halinin bir linuxdan pek farkı yok. Bu yüzden AROS denen şeye farklı bir linux dağıtımı muamelesi yapmak lazım gibi. Yanılıyorsam düzeltin. Yani aslında ortada kendi başına çalışabilen, Amiga yazılım mimarisi temel alınmış bir işletim sistemi yok. Var olmayan bir işletim sistemi üzerine bu kadar tartışma yapmamız da garip. AROS var olan tüm donanımları destekler duruma gelsin, o zaman ancak bir karşılaştırma yapılabilir.

"The user is an important input hardware of a computer system"
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Mayıs 29, 2009, 15:29:26 ÖS »

@Alpyre

"Sağolasın Microsoft" ibaresi biraz (zaten atlayacağından hepimiz eminiz) sana yönelik kışkırtıcılık olması için yazıldı, ama kısmen gerçeklik payı yok da değil. Senin tepkilerinde benim 10-15 yıl önceki halimi görüyorum, bu söylemleri (Microsoft karşıtı) kendi adıma bırakalı uzun yıllar oldu.

Şimdi kendini nasıl tanımlıyorsun derseniz, "Microsoft'a sinir olan ama birçok ürününü takdir eden, Linux ve türevlerine de aynı zamanda sinir olan, "revolutionary" bir sistemi (AROS, AmigaOS vb değil) bekleyen biri" olarak tanımlayabilirim.

Bir işletim sisteminin gerçek anlamda "sezgisel" olmasını, beni tanımasını, tepkilerimi öğrenmesi ve yapmayı düşündüklerimi az çok algılamasını istiyorum. Bunun dışında "Realtime" tepkiler ve "düşük latency" istiyorum. Windows, Un*x ve MacOS'un "realtime" sistemler olmadığı aşikar.

Son dönemde Windows XP kullanımında bana hız artışı sağlayan en büyük etmen Virtual Memory'yi tamamen kapatmam oldu, daha önceleri tavsiyelere uyarak sistemden farklı bir HDD'de defrag edilmiş halde, sabit büyüklükte kullanıyordum. Kapattıktan sonra hiçbir programda problem olmadığı gibi, energy saving modlardan çıkış sonrası tepkilerde bile bariz iyileşme oldu (24 saat açık bir sistem olduğundan, daha önceleri bilgisayarın başına geçince energy saving modlardan çıkarken 5-6 sn'lik uyanma süreci ve swapfile trash gerçekleşiyor, rahatsız ediyordu).

Bunun dışında zaten en çok GB yiyen şeyler görsel veriler. 1080p filmlerin 8-16GB yer kapladığı düşünülürse, OS'a 100GB yer ayırmak pek de problem olmamalı. Artık dahili HDD'ler OS ve kurulan programlara, harici HDD'ler de veriler, video ve müzik gibi medyalar için kullanılıyor. Piyasa ortalaması 500GB'lik HDD'ler de OS, programlar ve oyunlar için yeterli oluyor.

İlla düşük sistem gereksinimli OS arıyorsanız, Windows 2000 veya 2003'ün Nlite vb ile 'soyulmuş' versiyonlarını kullanabilirsiniz.

Bu arada artık 'reboot' da pek yapılmaz oldu, suspend veya hybernation kullanıyoruz çoğunlukla. Sistemi zırt pırt shutdown etmediğimiz için 30-40 sn'lik Vista boot'u problem olmuyor. Sistem canavarı program kullanmıyorsanız VMware vb virtualizasyon programı kullanırsınız, istediğiniz anda pause, suspend vb yaparsınız sanal sisteminize, vakit kaybınız hiç olmaz.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Mayıs 29, 2009, 15:33:01 ÖS »

@cdemir
Evet çok yaklaştın... Donanım yazılımdan çıkıyor demiyorum pek tabii ki...  Önce yazılımı yapıyorlar, sonra ona göre donanımı yapıyorlar demek zaten çok saçma bi önerme olur. Ama haberin girişine dikkatli bak:
Intel ve Microsoft'un birlikte aldıkları karara göre...

Hocam birisi donanımcı diğeri yazılımcı bereber çalışmalarında bazı standartları beraber belirlemelerinde sakınca varmı bence yok. Böylelikle standart bir donanıma daha optimum bir  işletim sistemi yazılabilir.
Zaten belirtilen donanım özelliklerine artık giriş seviyesi laptoplar bile sahip. Sanırım anladığım kadarıyla donanımı yetmeyenler ne yapacak diyorsun.
Peki bende sana şunu sorsam. Amiga niye A500 den sonra A600, A1200 vb çıkarttı.
A1200 ün çalıştırabileceği program oyun işletim sistemi vb niye A500 çalışılacak şekilde optimize edilmedi ?
Çünkü kullanıcı hep daha fazlasını istiyor. Daha fazlası içinde donanımı güçlendirmek gerekiyor.
Kullanıcı atıyorum C64 'te kare topa vurup gol atıp bundan büyük keyf alırken, şimdi rövaşata yapıp gol olunca filelerin bile dalgalandığını görmek istiyor. Tabi buda C64'le mümkün değil

- Vista XP'den daha performanslı dememedim ama W7 yi denediğim karadıyla daha performanslı gibi geldi. Mesela XP'de arada sırada takılmalar yapan iki oyunu Win7' de daha yüksek çözünürlük ve filtreleme seçenekleriyle sorunsuz oyanayabildim. Üstelik Win7 deki sürücüler kendi üzerinde gelen sürücülerdi.

- Hocam Mac için işletim sistemi vb yazanlar sanırım makinenin içindeki en küçük entegrenin bile adını biliyorlardır. Sence bu durumdamı işletim sistemini optimize etmek daha kolay yoksa çok farklı varyosyonlarda bir sürü bilgisayar için mi optimize işletim sistemi yazmak kolay.
Bunu PS lerede bakarak görebiliriz. hem PS hemde PC için çıkan oyunlarda genelde PS oyunları niye daha kaliteli oluyor. Çünkü adam sistemi avucunun içi gibi biliyor. Acaba şu ses kartıyla uyumlu çalışırmı. X ekran kartı ile nasıl çalışır vb gibi derdi yok. Bütün testlerini çalışacak makine üzerinde yapıyor.

- Hocam işletim sisteminin görevi sadece boot edince sonamı eriyor. Peki ya sonrası piyasadaki tüm donanımlara uyumluluk, piyasadaki tüm yazılımları oyunları performanslı bir şekilde çalıştırmak. Bunlar bence daha önemli.
Hadi bir şekilde 1 Ghz 256 MB bilgisayarda Aros'u çalıştırdın. Uyumluluk sorununuda hallettin.  2.4 ghz 1GB ram isteyen oyunu nasıl çalıştıracaksın. Bence oyunların optimizasyonu işletim sistemlerindeki gibi 1 GB a 24 MB olmaz.
Demem oki yüksek donanıma bir şekilde ihtiyacın olacak zaten.
Zaten bence piyasadaki donanımlara ve yazılımlara tam destek işi çözülürse o ram ihtiyacı 24 MB larda kalmaz daha fazla olur.

-Hocam kesinlikle diğer işletim sistemlerine karşı olduğumu sanma. Daha iyisi ve uyumlusu olursa neden olmasın

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Mayıs 30, 2009, 02:25:47 ÖÖ »

@Diabolic_Wizard: Ben de senin yazdığın pek çok şeye katılıyorum. Ancak bir iki çelişkiyi irdelemek isterim:

Donanım ve yazılım ayrı gelişiyor... Evet doğru...
MacOS aşırı optimize, çünkü yazılımcılar hedefledikleri donanımın her parçasını biliyor... doğru, ve fakat bu ikisi de bir yandan gelişiyor??? Nasıl oluyor?

MacOSX Tiger'ın son güncellemesi 10 yıl öncesinin iMac'inde son derece optimize çalışıyor nasıl? (Snow Leopard kursam o da çalışır bahse girerim...)

MacOSX x86 PC'lere kuruluyor... sistem gereksinimleri ve overhead'i yine düşük. Optimizasyonu yine mükemmel... Nasıl oluyor???

(benim cevabımı biliyorsunuz )

@Witchdoktor:
Windows'ta Sanal Belleği kapatamazsın... Sayfa dosyasını devre dışı bırakman Sanal Belleği (Virtual Memory) kapattığın anlamına gelmez. O ikisi ayrı şeylerdir. Zaten Sanal Belleğin kapatılamadığı tek işletim sistemi Windows'tur... bi defa daha yüksek sesle "Sağolasın Microsoft"...

@Diabolic_Wizard:
Amithlon'la karıştırdın sanırım. Amithlon seyreltilmiş bir linux kerneli üzerinde çalışıyor. AROS'un ise en büyük özelliği %100 x86 native olması. Çalıştığı sistemlerde kerneli, driver'ından ve tüm bileşenlerine kadar hepsi native kod. Çalışmadığı sistemlerde ise VMWare üzerinde çalışıyor.

Size göre Windows 7 doğru yolda... çünkü Vista'yı değil Windows Server 2003'ü temel alıyor.

Bana göre ise AROS daha doğru yolda... Çünkü AmigaOS3.1'i kaynak alıyor. Çoğunuz AmigaOS'i bitmiş, demode olmuş, geçerliliğini yitirmiş, retro bir olay olarak görüyorsunuz... Ben ise state-of-the-art diyorum. Öngörüyorum konu dönüp dolaşıp yine Memory Protection'a çıkacak, o yüzden peşinen yazıyorum, AROS'ta MP de olacak. ResourceTracking şimdiden var. (bknz.)

Sizin görüşlerinizle kendi görüşümü birleştiriyorum, ki bunca yazı bir anlam bulsun... Tabi katılır mısınız bilmem?

Windows (her versiyonu) iyi işletim sistemi değil, fakat sürücü, paket program, ve oyun desteği en iyi olan işletim sistemi.

Ben iyi işletim sistemi istiyorum. AROS'tan umutluyum. En azından emeği geçenlerin hayranıyım. Hatta hastasıyım böyle adamların...

Alper
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Mayıs 30, 2009, 12:24:39 ÖS »

Yukarıda yazılanların bir kısmını okudum (tamamını okumak zor geldi) ve ben kendi görüşümü belirtip köşeme çekilmek isterim.

"Mecbur" olmasaydım windows kullanmazdım. Hatta yıllardır "mecbur kalmadıkça" windows kullanmamaya özen gösteriyorum. Yaptığım iş bilgisayar satışı. İnsanlara PC donanımı ve lisanslı windows satıyorum çünkü maalesef bunu yapmak zorundayım. Adamlar piyasanın hakimi. İyiler mi? Bence kesinlikle iyi değiller, hatta çok kötüler ama bir şekilde pazar hakimiyetini ele geçirmiş durumdalar. Bizi bi gün bi yerimizden öpüyorlar, diğer bi gün başka bi yerimizden. Diyelim ki bu adamlar bugün pazarın %90'ına hakimler. Bu halde bizi rahat rahat öpebiliyorlar. Ya linux, macos, vs.. olmasaydı da pazarın %100'üne hakim olsalardı. Hiç şüphem yokki o zaman bizi daha sağlam öperlerdi. 2000-2009 arası "Windows 200x" kullanırdık. 2010'da da "belki" Windows XP piyasaya çıkardı. Vista veya Windows7 ne zaman çıkardı kimbilir!

İyi ki MacOS, Linux, Aros, AmigaOS, vs. var. Onlar yaptıkları güzel işlerle microsoft'u windows'u geliştirmeye zorluyorlar. Linux kullanıyorum ve bir işletim sisteminin çok daha düşük donanımla windows kadar iyi, hatta çok daha sağlam olabileceğini görüyorum. MacOS kullanıyorum ve bir işletim sisteminin çok daha düşük donanımla windows kadar iyi, hatta çok daha görsel olabileceğini görüyorum. AmigaOS kullanıyorum ve bir işletim sisteminin çok daha düşük donanımla windows kadar iyi, hatta çok daha performanslı olabileceğini görüyorum...

Diğer işletim sistemleri (microsoft bir gün bir şekilde harakiri yapmaz ise) asla piyasada sağlam bir yer edinemeyecekler. Ama onlar her zaman olmalılar ve biz de bilgisayar kullanmaktan keyif almak istiyorsak, bu işletim sistemlerini kullanmalı, bu işin tadını çıkarmalıyız. "AROS bir gün çok süper bir işletim sistemi olursa onu neden kullanmayayım" sözleri saçmalıktan başka birşey değil. Siz onu kullanmadığınız sürece o işletim sisteminin "çok süper" olmasına imkan yok. Siz kullanacaksınız ki, sizin istekleriniz doğrultusunda geliştirilecek, yazılım şirketlerinin ilgisini çekecek... Dua edin de günün birinde elimizde kalan tek işletim sistemi windows olmasın! 
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #37 : Mayıs 30, 2009, 13:48:30 ÖS »

Doğru söze ne denir.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Haziran 03, 2009, 12:57:43 ÖS »

Konuya geri dönelim. Microsoft bugün netbook ve starter edition sınırlamalarını kaldırdığını açıkladı. Gözümüz aydın.

"The user is an important input hardware of a computer system"
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Haziran 03, 2009, 15:31:58 ÖS »

@Diabloic_Wizard:
Bu başlıktaki konumuz hiç bu olmadı ki... Kaldırılan sınırlama donanım sınırlaması değil... bknz...
http://www.pcworld.com.tr/windows-7-nin-sinirlamasi-tarih-oldu-haber_5702.html

Kızılderiliye 10'a kadar say demişler... "1,2,3,Çok" demiş... Microsoft'un multitasking anlayışını da bu fıkrayla özetleyebiliriz...

Alper
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Haziran 03, 2009, 23:33:48 ÖS »

Siz onu kullanmadığınız sürece o işletim sisteminin "çok süper" olmasına imkan yok. Siz kullanacaksınız ki, sizin istekleriniz doğrultusunda geliştirilecek, yazılım şirketlerinin ilgisini çekecek... Dua edin de günün birinde elimizde kalan tek işletim sistemi windows olmasın! 

Hocam Aros'u yüklemeye çalışıyorum. Yükleyip denemeyi geçtim daha HDD'i tanıtamadım Kahkaha
CD den boot edince bir ara HDD'i görüyordu ama bölümleme yaparken ne yaptıysam artık HDD'i hiç görmüyor daha doğrusu HDD takılı ilen boot etmiyor sistem kilitleniyor. HDD söktüğüm zaman CD'den boote ediyor.

Neyse demem o ki benim gibi inatçı uğraşmayı seven insan bile böyle takılıp kalırsa bilgisayarla arası olmayan birisi bu tür sistemlerin yanına bile yaklaşmaz. Sistemlerin yaygınlaşması için bence sadace bizim gibilerin kullanması yetmez. Sistem yazanlarında kullanışlı herkes tarafından tutulacak bir sistem yapmaları gerekir

Bir önceki yazımda AMD INTEL örneğini vermiştim. Amd ilk üretim zamanlarında via chipsetlerinden kaynaklanan sorunlar nedeniyle kötü işlemci olarak damga yedi ama şimdi bulundukları durum ortada.

Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Haziran 04, 2009, 00:57:44 ÖÖ »

Sistemlerin yaygınlaşması için bence sadace bizim gibilerin kullanması yetmez. Sistem yazanlarında kullanışlı herkes tarafından tutulacak bir sistem yapmaları gerekir

Üzerinde sadece birkaç kişinin çalıştığı amatör bir işin "herkes tarafından tutulacak bir sistem" olması hiç de öyle kolay birşey değil. Siz tadını çıkarmaya bakın. Elinizden geliyorsa bir ucundan tutup yardım da edin. Ama Windows'u tamamen kaldıralım, sadece FalancaOS kullanalım hayalleri öyle kısa vadede gerçekleşebilecek hayaller değil. Benim anlatmak istediğim de bu değil zaten...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #42 : Haziran 04, 2009, 01:43:38 ÖÖ »

Neyse demem o ki benim gibi inatçı uğraşmayı seven insan bile böyle takılıp kalırsa bilgisayarla arası olmayan birisi bu tür sistemlerin yanına bile yaklaşmaz.

Bilgisayarla arası olmayan kişiler Windows'u da kendileri kurmuyorlar ki. Satın aldıkları bilgisayarla gelen Windows kurulumunu kullanıyorlar, tamamen kullanılmaz hale gelince ya da çökünce gidip bir bilgisayarcıya ücreti karşılığında format çektiriyorlar. Unutma onlar (senin tabirinle) bilgisayarla arası iyi olmayan kişiler Kahkaha

Zaten konu onlar değil... Onlar basit kullanıcı... Büyük tröstler onların önüne ne koyarsa onu kullanırlar... Bugün olduğu gibi...

Konu bazı şeylerin farkında olan bizlerin istekleri. Windows'tan kurtulmak tabii ki öyle kısa vadede olacak iş değil. Mevcut ticari oluşumun gerçeklerini de göz önüne alırsak belki de hiçbir zaman böyle bir şey olmayacak. Bununla birlikte alternatif seçeneklerdeki büyük başarıları da hor görmemek gerek. Bugün AROS'u kullanabileceğimiz bir iMica'mız var. Yarın bütün donanımlarda kullanabileceğimiz ve iyi yazılım desteği sağlanacak günleri görme umudumuz var...

Alper
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Haziran 04, 2009, 10:35:32 ÖÖ »

Alp Yener, Alpyre
Hocamlarım sonuçta gitmek istediğimiz yerler aynı.
Sizlerinde söylediği gibi şu an için windows tekelinin kırılması imkansız gibi gözüküyor. Diğer işletim sistemlerinin bu tekeli kırabilmesi için sistemleri üzerinde çalıştıkları kadar pazarlama yöntemleri üzerinde de çalışmaları gerekiyor. Umarım en kısa zamanda windowsa alternatif ve her eve girebilecek sistmleri görebiliriz.

Alpyre hocam bilgisayar kullanıcılarını örnek verirken en uçtan örnek vermiştim. Arada kalan çoğu kullanıcı hala şu andaki halleriyle bu işletim sistemlerini kullanmaya yanaşmaz gibi geliyor bana

usagi
Üye
**

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #44 : Haziran 05, 2009, 19:08:38 ÖS »

Biri 98 mi dedi.Ben Windows Millennium Edition kullanıyorum.
@optimarax

A500+ A501 (1536 KiB Chip)/LG HDReady 24"/Altec Lansing 2+1 -> Demo Machine
"Amiga" değil."COMMODORE Amiga"
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: