Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetWindows 7 Netbook Specifications
Anket
Soru: Sizce bu yeni şartlarla Microsoft ne yapmaya çalışıyor?
Yeterli donanıma sahip kullanıcıların netbook edition değil daha uygun bir Windows sürümü almalarını garantilemeye çalışıyor. - 3 (17.6%)
Daha çok işlem gücü gerektireceği aşikar yeni Windos sürümlerinin önünde engel olabilecek netbook platformunun gelişmesini önlemek istiyor. - 7 (41.2%)
Netbook'ların işlevsilliğini kısıtlayarak bu cihazlardan edinenlerin bir de desktop PC almalarını sağlamaya çalışıyor. - 3 (17.6%)
Standart donanımı önceden belirleyip tüketiciye en uygun işletim sistemi optimizasyonunu sunmaya çalışıyor. - 2 (11.8%)
Windows7'nin performansı o kadar yüksek ki, bu donanım fazlasıyla yeterli olcak. İnsanların boşuna para harcamasına engel olmak istiyor. - 2 (11.8%)
Toplam oy: 17

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Windows 7 Netbook Specifications  (Okunma Sayısı 53080 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Haziran 06, 2009, 01:50:16 ÖÖ »

Burada biraz da sanırım işletim sistemi kullanmaktan ne anladığımızı irdelemek lazım. Mesela ben MacOs da kullanıyorum. Video veya ses editleyeceğim zaman veya grafik çalışacağım zaman Mac'den iyisi yok. Fakat bu işletim sistemi kullanmak değil. Sadece ihtiyaç halinde, geçici bir süre bu işletim sistemine dönüyorum. Geri kalan bütün işlerimi, hatta eğer çok acele değillerse bu saydıklarımı da Windows üzerinde yapıyorum.
Mesela şu an yan taraftaki Amiga 1200 monitöründe Workbench 3,9 açık. Ne yapıyorum ben bununla? Bol bol demo seyrediyorum. Aminet'ten çektiğim programları deniyorum. Eski oyunları oynuyorum ve daha ufak tefek bir sürü iş yapıyorum. Bu da işletim sistemi kullanmak değil. Birincil işletim sistemim hala Windows. Gerçekten birşeyler üretmek için kullandığım işletim sistemi Windows çünkü.
Bu ayrımı yapmak lazım. Evet bütün bunlar başka bir işletim sistemi üzerinde de yapılır. Ben bu forumlara amiga ile de girebilirim. Fakat çok uğraştırır. Astarı yüzünden pahalıya gelir.
Tabii ki AROS doğru düzgün bri şekilde release edildiğinde buradaki bir çok kişi kurup deneyecektir, buna ben de dahilim. Ama AROS için "killer aplication"lar çıkmazsa ve bana şu andaki windows kullanma rahatlığını yaşatmazsa, aynen workbench gibi, geos gibi, macos gibi şöyle bir bakıp, belki sırf meraktan birşeyler yapmaya çalışıp sonrada kapatıp windows'a döneceğim öylesine bir işletim sistemi olacaktır. Yani aslında bütün dünya üzerinde gerçekten kullanılan topu topu üç işletim sistemi var: windows, macos ve linux. Bunlardan ilkini hemen hemen herkes, ikincisini neredeyse sadece grafikle işi olanlar, üçüncüsünü de sunucular kullanıyor; gerisi hikaye. Macos'un kullanılmasının tek sebebi, Mac üzerinde daha iyi çalışan bir kaç tane killer app. Linux da sunucular konusunda iyi. Yani AROS, küçük de olsa bir kitle tarafından kabul görmek istiyorsa, acilen kendine killer app bulmak veya yaratmak zorunda.

"The user is an important input hardware of a computer system"
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Haziran 06, 2009, 08:28:31 ÖÖ »

Aşağıdakiler hariç katılıyorum:

Gerçekten birşeyler üretmek için kullandığım işletim sistemi Windows çünkü.
Bunu biraz açman lazım şimdi...
Video veya ses editleyeceğim zaman veya grafik çalışacağım zaman Mac'den iyisi yok.
Grafik, video veya ses editlemek "gerçekten birşeyler üretmek" kapsamına girmiyor mu? Sahte mi bu işler Kahkaha
Bu da işletim sistemi kullanmak değil.
İşletim sistemi kullanmak nedir ki? Ben böyle bir kavramın varlığına bile karşıyım. İşletim sisteminin görevi, donanım imkanlarını kullanıcıya olabildiğince basit ve sezgisel bir arayüzle sunmak olmalı. Bu arada her türlü iş için özelleştirilebilecek şekilde sade ve esnek olmalı. Donanım kaynaklarını olabildiğince az tüketmeli ki, bu kaynaklar yapılacak "gerçek üretim"ler için kullanılabilsin. Bunlar dışındaki her şey teferruattır. Eğer bir işletim sistemini kullanmak için ekstra bilgi, deneyim ve donanım gerekiyorsa... işte o kötü işletim sistemidir...
İyi işletim sistemi ise, varlığını unuttuğunuz işletim sistemidir...

...ve bana şu andaki windows kullanma rahatlığını yaşatmazsa, ...
Windows'u her gün profesyonel ses kayıt ve post prodüksiyon stüdyosunda kullanıyorum... Her akşam da evde eylenmek için kullanıyorum. İkisinde de bana hergün yaşattıklarına "rahatlık" demek mümkün değil...

Çok basit bir kaç örnek vereyim :
Windows XP (SP2) üzerinde Cubase 3 açıkken, oturumu kapat veya uyku moduna geç gibi basit bir komut verin ve neler oluyor görün... (ne olacak... kapanmıyor ve asla kapanmayan bir duruma geliyor, Hard OFF yapıyorsunuz.)

Windows Live Messenger açılırken, masaüstünden bir dosyayı silmeye çalışıyorum... Multitasking alt yapısı mükemmel olduğu için o anda çakılıyor sistem... (Reset atıyorsunuz)...

3 ayda bir format atıyorum... Her 3 ay sonunda sistem öyle bir yavaşlıyor ki, başlat tuşuna bastıktan sonra 30 sn beklediğim anlar oluyor.

Bence de bunların hiç biri işletim sistemi kullanmak değil... Biz buna Türkçe'de "çile çekmek" diyoruz.

Alper
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #47 : Haziran 06, 2009, 08:57:27 ÖÖ »

Şirketteki IT'ci arkadaş meraktan kendi laptopuna (İnsanın başına ne gelirse ya meraktan ya da meraktan gelirmiş zaten) ubuntu kurdu. P4 mobile makinada gayet güzel çalışıyor. Ama çalışıyor da ne oluyor? Hiç birşey.

Firefox çalıştırıyor gayet hoş. Ama exchange mail server'a bir türlü bağlanamadık mesela. İkide birde ne idüğü belirsiz paketler kurulmasını isteyip duruyor. Gimp diye acayip bir çizim programı ve Office 97'den daha düşük verimlilğe sahip OpenOffice3 haricinde işe yaran bir programı da yoktu.

Diabolic'e sonuna kadar katılıyorum. Linux denen şey üzerinde apache çalışırmak için yaratılmış. Sıradan bir kullanıcının linux'e 2-3 saatten fazla dayanabileceğini zannetmiyorum.

Aslında Alpyre'ın Windows98 için söylediklerine de sonuna kadar katılıyorum. Ama Windows98 mi kaldı zaten? Windows 98'in teknolojisi tamemen terk edilmiş durumda. Şu anda kullandığımız Windowslar Vista/XP/7 hepsi NT soyundan geliyorlar. DOS ve Win3.1 soyundan gelen seri 95/98 ve ME'idi. ME ile soyları tükendi.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Haziran 06, 2009, 10:39:25 ÖÖ »

@Alpyre hocam windowsun yapamadıklarını saymışsın ama
diğer işletim sistemlerinin de eminim bir sürü bug ı vardır.

Bence karşılaştırmayı windows neler yapabiliyor diğerleri neler yapabiliyor diye yapmak lazım. 
Diabolic_Wizard hocam işletim sistemlerinin karşılaştırmasını ve hangi alanlarda kullanılabileceklerini özeltlemiş.

Ayrıca
"Geri kalan bütün işlerimi, hatta eğer çok acele değillerse bu saydıklarımı da Windows üzerinde yapıyorum."
diyerek Mac-Os ta yapabildiklerimi acelem yoksa windowsta da yapabiliyorum demiş.
Bir de şöyle düşünmek lazım. Herkes evine mac alabilir mi ?
Mac-Os da 3 dakikada yapabileceği bir işi 5 dakikada windows ta yapabiliyorsa. Mac için bütçe ayırır mı?

Yapabileceğim işler bazılarını çok iyi performansla yapıp bazılarınıda çok az performansla yada hiç yapamamamak yerine.
Çoğunu performanslı bazılarını ise az performansla yapmayı tercih ederim. Üstelik bütün bu işlerimi tek bir bilgisayarda yapabiliyorsam o işletim sistemini tercih etmemin en büyük nedenide bu olur.

atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Haziran 06, 2009, 18:46:35 ÖS »

Konuya dışardan katılıyorum, ama konu işletim sistemleri tartışmasına dönüşmüş...

Bazı arkadaşlar Linux'un kritiğini yapmışlar, ancak Linux gibi bir işletim sistemine kırık not vermişler. Evet günümüzde Windows pazar payı ile birinci sırada olabilir, fakat bu Windows'un iyi bir işletim sistemi olduğunu göstermez.

İnsanlar, onlara ne verirseniz onu alırlar. İşletim sistemleri konusunda da durum bu şekilde. Siz hiç markalı bir bilgisayarın, Windows kurulu olmadan satıldığını gördünüz mü? Siz hiç markalı bir bilgisayar satın alırken, Microsoft vergisi ödemeden, sadece bilgisayarı satın alabildiniz mi?

Linux, kendisini dünya çapında özgür yazılım geliştirmeye adamış binlerce programcı tarafından üretilir ve ücretsiz olarak internetten indirilip kullanılabilir. Diğer işletim sistemleri ile yaptığınız tüm işlemleri Linux ile de yapabilirsiniz ve bunun için bir ücret ödemeniz de gerekmez.

Ubuntu Linux, dünyada en yaygın olarak kullanılan Linux dağıtımıdır. Ubuntu depolarında tamamı özgür yazılımcılar tarafından geliştirilmiş ve ücretsiz olarak dağıtılan 27 binden fazla program vardır. Tüm bu programlar birkaç fare tıklaması ile kolaylıkla kurulabilir. Program kurulumu sırasında da, ne idügü belirsiz paketleri kurmaz, eğer kurulan paketlerin ne olduğunu bilmiyorsanız, hata sizde demektir.

Tabii ki, hayatından Windows'tan başka işletim sistemi görmemiş ve hatta işletim sisteminin ne olduğunu bile bilmeyen, Windows'u bilgisayarların doğal bir parçası zanneden insanların, bilgisayarlarına Linux kurmasını bekleyemezsiniz. Hoş bu insanlar bilgisayarlarına Windows ta kuramazlar. Ücreti karşılığında servislerde kurdururlar. Hatta bu kişilerin dilinde, yeni işletim sistemi kurmanın adı, format atmaktır...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Haziran 06, 2009, 21:03:09 ÖS »

@cdemir : Herkes evine Mac alamaz belki ama MacOS alabilir. Evindeki bilgisayara kurabilir. Tabii ki biliyorsa, isterse ve becerebilirse...

Her işletim sisteminin bug'ı olabilir tabii ki... ama SP2'ler 3'ler... her gün MB'larca güncelleme sonunda bu buglar artık bitmeliydi artık diye düşünüyorum. Ben onları "Windows'un verdiği rahatlık"a muhalefet olarak yazmıştım. Sanal Bellek'in kapatılamaması, Registry'nin hantallığı, 3 ay aktif kullanımdan sonra illet eden yavaşlama... bunlara Bug denemez diye düşünüyorum.

Yazılım desteği diyorsunuz... peki Virüsler ne olacak?.. Windows'un yazım desteği kadar da virüs kösteği var... Antivirüs yazılımı olmayan bir Linux kurulumu mümkünken, Windows için durum ne?...

Linux'un rahatsızlıklarından bahsediyorsunuz... Windows'a rahat diyorsunuz... bence çok büyük haksızlık ediyorsunuz.

Amithlon'u kurdum, IBrowse ile commodore.gen.tr'ye girdim. Kasanın üzerindeki HD Led'ine baktım... Zırt pırt yanıp sönmediğini gördüm... yüzümdeki gülümsemeyi size anlatamam... Şu fani ömrümde bi de AROS'un çalıştığını görürsem gam yemeyeceğim...
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2009, 21:19:41 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Haziran 06, 2009, 22:54:32 ÖS »

@cdemir : Herkes evine Mac alamaz belki ama MacOS alabilir. Evindeki bilgisayara kurabilir. Tabii ki biliyorsa, isterse ve becerebilirse...

Her işletim sisteminin bug'ı olabilir tabii ki... ama SP2'ler 3'ler... her gün MB'larca güncelleme sonunda bu buglar artık bitmeliydi artık diye düşünüyorum. Ben onları "Windows'un verdiği rahatlık"a muhalefet olarak yazmıştım. Sanal Bellek'in kapatılamaması, Registry'nin hantallığı, 3 ay aktif kullanımdan sonra illet eden yavaşlama... bunlara Bug denemez diye düşünüyorum.

Yazılım desteği diyorsunuz... peki Virüsler ne olacak?.. Windows'un yazım desteği kadar da virüs kösteği var... Antivirüs yazılımı olmayan bir Linux kurulumu mümkünken, Windows için durum ne?...

Linux'un rahatsızlıklarından bahsediyorsunuz... Windows'a rahat diyorsunuz... bence çok büyük haksızlık ediyorsunuz.

Amithlon'u kurdum, IBrowse ile commodore.gen.tr'ye girdim. Kasanın üzerindeki HD Led'ine baktım... Zırt pırt yanıp sönmediğini gördüm... yüzümdeki gülümsemeyi size anlatamam... Şu fani ömrümde bi de AROS'un çalıştığını görürsem gam yemeyeceğim...

Hocam diğer işletim sistemleri de her eve girmeye başladığı zaman onlarında bol bol virüsleri bugları SP leri olacak.
Linux için virus olmaması işletim sisteminin gücünden mi kaynaklanıyor yoksa henüz virüs yazılmamış olmasından mı?
Hocam sende bilirsin ki bilgisayar dünyasında olmaz diye bir şey yoktur. İstenirse Linux içinde rahatça virüs yazılabilir.

-Diğer işletim sistemlerinin hedef kitlesi büyüdükçe optimizasyondan çok hedef kitlenin isteklerine cevap vermek zorunda kalacaklar. Bunun sonucunda onlarda HDD ledini fıldır fıldır yakmaya başlayacaklar diye düşünüyorum. Kahkaha

-Aros'u bende bekliyorum. Sanırım hemen hemen hergün güncellemeler yapıyorlar. IDE HDD çıkartmadım takılı duruyor.
Artık arada sırada netten yeni sürümlerini çekip deneyeceğim. Sanırım bir gün mutlaka çalışacak.

- Mac Os u da meraklısı dışında X86 makineye native kuran olmaz sanırım.
O kadar zahmete gireceğine yapacağını yine windowsta yapar.

atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Haziran 06, 2009, 23:23:35 ÖS »

Hocam diğer işletim sistemleri de her eve girmeye başladığı zaman onlarında bol bol virüsleri bugları SP leri olacak.
Linux için virus olmaması işletim sisteminin gücünden mi kaynaklanıyor yoksa henüz virüs yazılmamış olmasından mı?
Hocam sende bilirsin ki bilgisayar dünyasında olmaz diye bir şey yoktur. İstenirse Linux içinde rahatça virüs yazılabilir.

Mesajlarınızdan Linux işletim sistemi hakkında hiç bir bilginizin olmadığını anlıyorum. Linux işletim sistemleri için virüs olamaz, çünkü ilk Linux çekirdeği yazıldığından beri (1992 yılı), geliştiriciler sistemi nasıl daha güvenli hale getiririz sorusuna cevap aradılar. Windows üreticileri kolay kullanılan bir işletim sistemi peşinde iken, Linux üreticileri güvenli bir işletim sistemi yazmaya çalışıyorlardı...

Linux işletim sistemi için virüs yazmak imkansıza yakın derecede zordur. Çünkü:
1- Tek bir tane Linux işletim sistemi yok. Şu an dünya üzerinde aktif olarak kullanılan 400 farklı linux dağıtımı var. Bu dağıtımların hepsinin de, dosya sistemleri, klasör yapıları ve paket yönetim sistemleri birbirlerinden farklı. Bu sebeple örneğin Pardus için yazılmış bir virüs, Ubuntu'da; Ubuntu için yazılmış bir virüs de Mandriva'da çalışmayacaktır. Bu çeşitlilik virüs yazmak isteyen kişinin işini bayağı zorlaştırır.
2- Linux kullanıcıları, Windows kullanıcılarının aksine, bilgisayarlarını sınırlı yetkiye sahip kullanıcı hesabı ile kullanırlar. Sınırlı yetkili iken, yeni program kuramaz, kaldıramaz, ayarlarda değişiklik yapamazlar. Hatta kendi ev klasörleri (Windows'taki karşılığı Belgelerim) dışında, başka bir klasöre yazma izinleri bile yoktur. Tabii ki, sınırlı yetki ile kullandıkları sırada, kazara çalıştıracakları bir virüs de, bu sebeple kendisini sisteme bulaştıramaz. Hard diske kaydedemez, sistem ayarlarını değiştiremez. Tüm bu özelliklere sahip olamayan programa da virüs denmez herhalde...
3- Linux masaüstünde bulunan çalıştırılabilir dosyalar, kullanıcının izni olmadan, üzerine kazara çift tıklansa bile çalışmaz. Linux, bu dosyaların çalıştırılması için izin ister sizden.
4- Linux kullanıcıları, tüm programlarını dağıtımın kendi depolarından kurar. Depodaki tüm programlar, açık kaynak kodludur. Programın ne yaptığı ayan beyan ortadadır. Siz bilgisayarda işinizi yaparken, kullandığınız program, arka planda gizli kapaklı işler çevirmez. Sizi CİA'e jurnalllemez. Ayrıca linux kullanıcıları program kurmak için, şurdan burdan program aramaz. Tüm programlar ücretsiz olduğu için, crack serial gibi şeylerle uğraşmaz. Bu da virüs Linux'ta virüs yazmayı imkansız hale getirir.
5- Ayrıca tüm Linux programlarının olduğu gibi, yazılacak virüslerin de paket bağımlılıkları olacaktır. Örneğin python ile yazılmış bir virüs, çalışmak için python, c ile yazılmış bir virüs de, c kütüphane dosyalarına ihtiyaç duyacaktır. Sizin bilgisayarda bu kütüphane dosyaları önceden kurulu değilse, o virüs asla çalışmayacaktır.
Tüm bu zorlukları aşıp, Linux için bir virüs yazmak ve bunu tüm Dünyaya yaymak, imkansıza eşit derecede zordur...
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Haziran 07, 2009, 00:12:28 ÖÖ »

Mesajlarınızdan Linux işletim sistemi hakkında hiç bir bilginizin olmadığını anlıyorum. Linux işletim sistemleri için virüs olamaz, çünkü ilk Linux çekirdeği yazıldığından beri (1992 yılı), geliştiriciler sistemi nasıl daha güvenli hale getiririz sorusuna cevap aradılar. Windows üreticileri kolay kullanılan bir işletim sistemi peşinde iken, Linux üreticileri güvenli bir işletim sistemi yazmaya çalışıyorlardı...

Linux işletim sistemi için virüs yazmak imkansıza yakın derecede zordur. Çünkü:
1- Tek bir tane Linux işletim sistemi yok. Şu an dünya üzerinde aktif olarak kullanılan 400 farklı linux dağıtımı var. Bu dağıtımların hepsinin de, dosya sistemleri, klasör yapıları ve paket yönetim sistemleri birbirlerinden farklı. Bu sebeple örneğin Pardus için yazılmış bir virüs, Ubuntu'da; Ubuntu için yazılmış bir virüs de Mandriva'da çalışmayacaktır. Bu çeşitlilik virüs yazmak isteyen kişinin işini bayağı zorlaştırır.
2- Linux kullanıcıları, Windows kullanıcılarının aksine, bilgisayarlarını sınırlı yetkiye sahip kullanıcı hesabı ile kullanırlar. Sınırlı yetkili iken, yeni program kuramaz, kaldıramaz, ayarlarda değişiklik yapamazlar. Hatta kendi ev klasörleri (Windows'taki karşılığı Belgelerim) dışında, başka bir klasöre yazma izinleri bile yoktur. Tabii ki, sınırlı yetki ile kullandıkları sırada, kazara çalıştıracakları bir virüs de, bu sebeple kendisini sisteme bulaştıramaz. Hard diske kaydedemez, sistem ayarlarını değiştiremez. Tüm bu özelliklere sahip olamayan programa da virüs denmez herhalde...
3- Linux masaüstünde bulunan çalıştırılabilir dosyalar, kullanıcının izni olmadan, üzerine kazara çift tıklansa bile çalışmaz. Linux, bu dosyaların çalıştırılması için izin ister sizden.
4- Linux kullanıcıları, tüm programlarını dağıtımın kendi depolarından kurar. Depodaki tüm programlar, açık kaynak kodludur. Programın ne yaptığı ayan beyan ortadadır. Siz bilgisayarda işinizi yaparken, kullandığınız program, arka planda gizli kapaklı işler çevirmez. Sizi CİA'e jurnalllemez. Ayrıca linux kullanıcıları program kurmak için, şurdan burdan program aramaz. Tüm programlar ücretsiz olduğu için, crack serial gibi şeylerle uğraşmaz. Bu da virüs Linux'ta virüs yazmayı imkansız hale getirir.
5- Ayrıca tüm Linux programlarının olduğu gibi, yazılacak virüslerin de paket bağımlılıkları olacaktır. Örneğin python ile yazılmış bir virüs, çalışmak için python, c ile yazılmış bir virüs de, c kütüphane dosyalarına ihtiyaç duyacaktır. Sizin bilgisayarda bu kütüphane dosyaları önceden kurulu değilse, o virüs asla çalışmayacaktır.
Tüm bu zorlukları aşıp, Linux için bir virüs yazmak ve bunu tüm Dünyaya yaymak, imkansıza eşit derecede zordur...

Hocam Linux' u çok iyi bilmem bir kaç sürümünü kurup denedim o kadar.
Ayrıca bir işletim sisteminin 50 farklı sürümünün bulanması bir avantaj değil dezeavantajdır. Linux'un her evde olmamasının nedenlerinden biride bence bu durum. Kimisi x makinede daha performanslı çalışırken kimisi y makinasında çalışır vb...
Eğer birisi çıkıp tüm ihtiyaçları karşılayacak türde bir Linux işletim sistemi yazarsa ve bu işletim sistemi hemen hemen her eve girerse senin söylemiş olduğun avantajların çoğunu yitirecek. O işletim sistemide standartlaşacak. Programcılar vb avuçlarının içi gibi sistemini bilecekler ve buda virüs yazanlar için her şeyi kolaylaştıracak.
Benim söylemek istediğim buydu aslında.
Yani dediğin gibi ben virüs kodlasam dünyada 100 makineden çalışan bir sistem yerine 1 milyon tane çalışan sistem için kodlarım.

Ayrıca o işletim sistemini yazanlarda insan mutlaka sistemin bir açığı olacak yada İşletim sistemi her ne kadar okuma iznin yok yazma iznin onu yapamzsın bunu yapamzsın diyerek kendisini korumaya çalışsa da  o işletim sitemine istediğini yaptırabilen birileri mutlaka olur. 

Not: Kurduğum linux sürümlerinde hiç bir zaman sınırlı kullanıcı ile çalışmadım. Ne diye kendime eziyet edeyim ki.

Google da Linux hack diye aratınca epey bir şeyler çıkıyor. O kadarda güvenli değilmiş demek ki Linux'ler. Kahkaha

Windows'ta böyle şeyler  yapılamaz demiyorum. Sadece istenirse her türlü işletim sistemine yapılabiliyormuş diyorum.
« Son Düzenleme: Haziran 07, 2009, 00:20:55 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #54 : Haziran 07, 2009, 03:24:32 ÖÖ »

Linux, kendisini dünya çapında özgür yazılım geliştirmeye adamış binlerce programcı tarafından üretilir ve ücretsiz olarak internetten indirilip kullanılabilir. Diğer işletim sistemleri ile yaptığınız tüm işlemleri Linux ile de yapabilirsiniz ve bunun için bir ücret ödemeniz de gerekmez.

Bilgisayarı Grafik, müzik, animasyon, ses, 3d konularında kullanıyorum.

Şunları Linuxte nasıl yaparız.

Photoshop (Gimp deme nolur)
Flash Mx.
3DSmax
adobe audition
adobe premiere pro
VST destekli mixer (FL Studio,Cubase)
SONAR 6 Producer Edition
creative prodikeys klavyemin driver'ı
Fabrikada elinde USB bellek içinde sıkıştırılmış exe getiren elemana verilecek cevap.

Zamanında Debian ile kafayı bayağı bir yormuşluğum var. Hatta 2 sene falan önce debian için çıkan bütün programlar toplamda 16 GB falandı. Hepsini indirmiştim. Benim işimi görmedi. Hosting firması olsam işimi görürdü tabi. Kurardım web server, elleme senelerce çalışsın. Şu an için windows kere windows.

« Son Düzenleme: Haziran 07, 2009, 03:26:54 ÖÖ Gönderen: hakanzade » Logged
atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Haziran 07, 2009, 08:05:21 ÖÖ »

Bilgisayarı Grafik, müzik, animasyon, ses, 3d konularında kullanıyorum.

Şunları Linuxte nasıl yaparız.

Photoshop (Gimp deme nolur)
Flash Mx.
3DSmax
adobe audition
adobe premiere pro
VST destekli mixer (FL Studio,Cubase)
SONAR 6 Producer Edition
creative prodikeys klavyemin driver'ı
Fabrikada elinde USB bellek içinde sıkıştırılmış exe getiren elemana verilecek cevap.

Zamanında Debian ile kafayı bayağı bir yormuşluğum var. Hatta 2 sene falan önce debian için çıkan bütün programlar toplamda 16 GB falandı. Hepsini indirmiştim. Benim işimi görmedi. Hosting firması olsam işimi görürdü tabi. Kurardım web server, elleme senelerce çalışsın. Şu an için windows kere windows.

Nette Windows programlarının Linux karşılıklarını gösteren o kadar çok liste var ki, birini buraya kopyalayayım...

Windows Media Player_______________ - __________________AmaroK, Mplayer, VLC Media Player
Winamp___________________________ - __________________Xmms
Internet Explorer___________________ - __________________Firefox, Konqueror
Outlook Express____________________ - __________________Thunderbird, Kmail
Microsoft Office____________________ - __________________Open Office Org
Frontpage_________________________ - __________________NVU
Denetim Masası____________________ - __________________Tasma, Yast, Anaconda
Program Ekle Kaldır_________________ - __________________Pisi
Görev Yöneticisi____________________ - __________________KsysGuard
Nero_____________________________ - __________________K3B
Photoshop________________________ - __________________Gimp
3D Studio Max_____________________ - __________________Blender
Autocad__________________________ - __________________Qcad, Varicad
Delphi____________________________ - __________________Lazarus ,Kylix (Dellphi linux)
Visual Basic_______________________ - __________________Real Basic , Gambas
.Net Framework____________________ - __________________Mono
Visual Studio .Net__________________ - __________________Mono Develop
DC++____________________________ - __________________valknut
Dreamveawer Flash_________________ - __________________Flash4linux
IIS_______________________________ - __________________Apache Web Sunucu
Notepad__________________________ - __________________Kate
Wordpad__________________________ - __________________Kwrite
Edit (Konsol Ekranında)______________ - __________________Emacs (Konsol), Xemacs (Pencere)
Partition Magic_____________________ - __________________QTparted
JVM______________________________ - __________________JVM JRE
FlashGet__________________________ - __________________Flashgot
Bittorent__________________________ - __________________Cbittorrent (c++ ile linux için yazılmış hali)
Mirc______________________________ - __________________KVIrc, Xchat
Msn Messenger_____________________ - __________________Amsn
Yahoo Messenger, ICQ_______________ - __________________Kopete, Mercury
WS Ftp, Bullet Proof Ftp, CuteFtp______ - __________________Kasablanca, Gftp, KBear
Ulead Video Studio__________________ - __________________Kino
Matlab____________________________ - __________________Octave, Scilab, R, Yorrik, rlab, Yacas, Euler
-------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------ORTAK PROGRAMLAR----------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Skype_____________________________ -- __________________Skype
Gaim______________________________ --- __________________Gaim
Doom 3____________________________ -- __________________Doom 3
Nero______________________________ -- __________________NeroLINUX
eDonkey___________________________ -- __________________eDonkey
Matlab_____________________________- - __________________Matlab
-----------KATEGORİK OLARAK LİNUX PROGRAMLARI VE WEB ADRESLERİ-------------------------------------------------------------------------------------
Knazar________________ -> __Firewall
Firestarter_____________ -> __Firewall
Süperkaramba__________ -> __Theme
gdesklets______________ -> __Theme
Firefox________________ -> __Web Tarayici
Kmail_________________ -> __E-Posta İstemcisi
Kaffeine_______________ -> __Film Oynatıcı
Amarok________________ --> __Müzik Çalar ( http://amarok.kde.org/ )
Kate__________________ --> __Metin Düzenleyici
Kwrite________________ --> __Metin Düzenleyici
Ark___________________- -> __Arşiv Programı (winzip-winrar gibi)
OpenOffice_____________ --> __Ofis Paketi(word-excel-ppoint-access)
Kopete________________ --> __Mesajlasma (messenger)
Gimp__________________ -> __Resim Düzenleyici (photoshop)
Quanta________________ -> __Web Sayfası Düzenleme
Apollon(Gift)____________ -> __Dosya Paylaşımı (Kazaa vs.)
Tasma________________ -> __Kontrol Paneli
Pisi___________________ -> __Paket Yöneticisi
Kdar__________________ --> __Disk, Partition İmaj ve Yedekleme  işlemleri

Dikkat edersen Antivirüs'ler hariç her türlü yazılım var.

Klavyemin driver'ı demişsin, nasıl bir klavye kullandığını bilmiyorum ama, bir sürü Linux dağıtımı kurdum, hiç birinde ekran kartı hariç, başka bir sürücü kurmadım. Linux forumlarında da, klavye sürücüsü arayan kimseye rast gelmedim. Kurduğum tüm Linux dağıtımları, yazıcımı, web kameramı, joystick'imi, klavye ve faremi, kısaca ekran kartı hariç tüm donanımı otomatik tanıdı ve gerekli ayarları kendisi yaptı. Ekran kartı sürücüsünü de kurmak çocuk oyuncağı...

Fabrikadan elinde .exe ile gelen çocuk için cevap Wine... Ayrıca o çocuğun flash bellekte, daha ne tür .exe, .dll. ve autorun.inf dosyaları getirdiğini nasıl bileceksin...
atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Haziran 07, 2009, 08:22:26 ÖÖ »

Not: Kurduğum linux sürümlerinde hiç bir zaman sınırlı kullanıcı ile çalışmadım. Ne diye kendime eziyet edeyim ki.

Google da Linux hack diye aratınca epey bir şeyler çıkıyor. O kadarda güvenli değilmiş demek ki Linux'ler. Kahkaha

Sen Linux kurup da, bunu Windows gibi kullanırsan, tabii ki güvenlik adına hiç bir şey kalmaz geriye...
Ayrıca Linux'u normal kullanıcı hesabı ile kullanmak niye eziyet olsun ki, bu Windows değil ki, programları çalıştırmak için, illa Bilgisayar Yöneticisi yetkisine sahip olmak gereksin. Windows'ta örneğin Bilgisayar Yöneticisi olmadan, Nero ile CD yazamasın. Bir kullanıcı hesabında kurduğun program, başka hesapta büyük ihtimalle çalışmaz. Windows ilk yazıldığı zamandan beri tek kullanıcılı bir işletim sistemidir. Bu sebeple Win kullananlar, mecburen Bilgisayar Yöneticisi yetkisi ile çalışırlar.

Linux ise, çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Tüm kullanıcı hesaplarında, tüm programlar çalıştırılabilir. Sadece sistem ayarlarını yapmak gerektiği zaman, Linux sizden root şifresini sorar. Bu şifre ile normal kullanıcı hesabında, root yöneticisi yetkilerini kullanırsınız. Bir şifre yazmak bu kadar da mı zor, ki bilgisayarı illa root yetkisi ile kullanırsınız.

Linux hack kelimelerini google'a sorunca çıkan sitelerden birine girdin mi hiç? Bak bakalım, hack ile uğraşanlar neye yoğunlaşmışlar. Adamlar Linux'u nasıl hack'leriz ile değil, root şifresini nasıl tahmin ederiz diyorlar... Tabii sen root şifresini basit ve herkesin tahmin edeceği bir şekilde belirlersen, güvenlik namına Windows'tan bir farkın kalmaz...

Bu durum bana geçen sene meşhur bir hacker ile yapılan bir röportajı hatırlattı. Ne demiş meşhur hacker'imiz...

Alıntı
Windows mu, Linux mu? Neden?
Windows derim çünkü saldırı anında kendini kapatabiliyor. Linux ise saldırı geldiği an kendini kasıp işlemciyi bile yakabilir ve direk kaynak kodlarını dışarı verip dışardan girişi sağlar. Bu da bir eksi not olur Linux için.
İşte memleketimin en meşhur hacker'leri bile, Linux hakkında bu kadar çok bilgili. Açık kaynak kavramını yalayıp yutmuş.
« Son Düzenleme: Haziran 07, 2009, 08:30:25 ÖÖ Gönderen: atillux » Logged
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Haziran 07, 2009, 11:18:32 ÖÖ »

Sen Linux kurup da, bunu Windows gibi kullanırsan, tabii ki güvenlik adına hiç bir şey kalmaz geriye...
Ayrıca Linux'u normal kullanıcı hesabı ile kullanmak niye eziyet olsun ki, bu Windows değil ki, programları çalıştırmak için, illa Bilgisayar Yöneticisi yetkisine sahip olmak gereksin. Windows'ta örneğin Bilgisayar Yöneticisi olmadan, Nero ile CD yazamasın. Bir kullanıcı hesabında kurduğun program, başka hesapta büyük ihtimalle çalışmaz. Windows ilk yazıldığı zamandan beri tek kullanıcılı bir işletim sistemidir. Bu sebeple Win kullananlar, mecburen Bilgisayar Yöneticisi yetkisi ile çalışırlar.

Linux ise, çok kullanıcılı bir işletim sistemidir. Tüm kullanıcı hesaplarında, tüm programlar çalıştırılabilir. Sadece sistem ayarlarını yapmak gerektiği zaman, Linux sizden root şifresini sorar. Bu şifre ile normal kullanıcı hesabında, root yöneticisi yetkilerini kullanırsınız. Bir şifre yazmak bu kadar da mı zor, ki bilgisayarı illa root yetkisi ile kullanırsınız.

Linux hack kelimelerini google'a sorunca çıkan sitelerden birine girdin mi hiç? Bak bakalım, hack ile uğraşanlar neye yoğunlaşmışlar. Adamlar Linux'u nasıl hack'leriz ile değil, root şifresini nasıl tahmin ederiz diyorlar... Tabii sen root şifresini basit ve herkesin tahmin edeceği bir şekilde belirlersen, güvenlik namına Windows'tan bir farkın kalmaz...

Bu durum bana geçen sene meşhur bir hacker ile yapılan bir röportajı hatırlattı. Ne demiş meşhur hacker'imiz...

Alıntı
Windows mu, Linux mu? Neden?
Windows derim çünkü saldırı anında kendini kapatabiliyor. Linux ise saldırı geldiği an kendini kasıp işlemciyi bile yakabilir ve direk kaynak kodlarını dışarı verip dışardan girişi sağlar. Bu da bir eksi not olur Linux için.
İşte memleketimin en meşhur hacker'leri bile, Linux hakkında bu kadar çok bilgili. Açık kaynak kavramını yalayıp yutmuş.

Hocam ben windowsun güvenlik konusunda süper olduğunu söylemedim ki. Sadece Linux'un da popüler olduğu zaman onunla da çoğu kişi uğraşmaya başlayacak ve o da windows gibi olacak dedim. Kim ne derse desin bence bu durum değişmez.
İnsan zekasının önünde durulumaz. Gelişim her zaman hem kötü yönde hemde iyi yönde olmuştur ve bu böyle devam edecektir.

Bu güne kadar yükleyip çalıştırdığım işletim sistemleri bana dos üzerine shell yazılmış hissi verdi.
Diğer işletim sistemlerini şöyle tanımlayayım.  Issız bir adada bir sürü riskten uzak güvenli bir şekilde 15-20 kişi ile yaşayacağıma. 
Bir şehirde olabilecek her türlü riske karşı milyonlarca insanla ve konforlu şekilde yaşamayı tercih ederim.
Haa arada sırada o adaya da giderim ama kalıcı olarak değil. 15-20 gün kalır yine şehre dönerim

Ayrıca ben diğer işletim sistemlerine karşıda değilim ki benim tercihim bütün riskleriyle beraber windows kullanmak ve bu güne kadar bilgisayarıma bir kaç sefer virüs bulaşması dışında da bir sorunum olmadı. Onlarıda ya temizledim yada gerekli bilgilerimin yedeğin alıp sistemi yeniden kurdum.
Hatta bir ara şimdi hangisiydi hatırlamıyorum ama bir Linux kurmuştum alışkanlıktan olsa gerek bilgisayarı her power' dan kapatışımda boot sistemi göçüyor ve cd yi takıp tekrar yapılandırma yapmam gerekiyordu bu ve bunun gibi bir sürü uyumsuzlukla/sorunla karşılaşmıştım. Yani o güvensiz hantal(!) windowstan daha fazla uğraştırmıştı beni Linux'lar Kahkaha

« Son Düzenleme: Haziran 07, 2009, 11:24:47 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

atillux
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Haziran 07, 2009, 12:30:29 ÖS »

Hatta bir ara şimdi hangisiydi hatırlamıyorum ama bir Linux kurmuştum alışkanlıktan olsa gerek bilgisayarı her power' dan kapatışımda boot sistemi göçüyor ve cd yi takıp tekrar yapılandırma yapmam gerekiyordu bu ve bunun gibi bir sürü uyumsuzlukla/sorunla karşılaşmıştım. Yani o güvensiz hantal(!) windowstan daha fazla uğraştırmıştı beni Linux'lar Kahkaha

Daha önceki mesajlarında da belirttiğin gibi, Linux hakkında çok bilgili değilsin. Paket yönetimi hakkında bilgi sahibi olmadan, Linux kurup üzerine program, sürücü vs. kurmaya kalkmışsın. Tabii ki başarılı olamamışsın. Halbuki Linux'un pek çok donanımı kernelden desteklediğini bilseydin, paket yönetimi hakkında az çok bilgi sahibi olsaydın, Linux ve Unix kodları hakkında yazılmış onlarca kitaptan bir tanesini bile okusaydın, Linux hakkında bu şekilde düşünmezdin.

Evet, tercih senin. İster Linux kullanarak güvenli bir hayat sürersin. İstersen de milyonlarca virüsün arasında, birkaç ayda bir bilgisayarını formatlayarak, bir sürü adı anti diye başlayan programları kullanarak, bu programların bilgisayarının sistem kaynaklarını sömürmesine göz yumarak yaşarsın. Tabii fiyatı yüzmilyonları geçen lisans ücretlerinden hiç bahsetmiyorum.

Bütün bu işkence için biri bana para teklif etse yine kabul etmem. Siz üste para ödüyorsunuz.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #59 : Haziran 07, 2009, 13:48:05 ÖS »

Tam bir sidik yarisi.

Ben secimimden dolayi bir dehayim ,sen ise enayinin onde gidenisin denmemis sadece.Ben cekinmeden yazabilirim bunu ,lafi dolandirmaya luzum yok.

Mutlaka bir urun icin enayi muritlik derecesinde savunma yapacak birileri cikar.Bu ,bos insanlarin kendini ozel hissedebilecekleri ,bir seyin parcasiymis gibi hissedebilecekleri baska bir mesgale.Cep telefonu olur ,elektirik sobasi olur ,modem olur ama kaninin son damlasina kada savunulur o secim.Soz konusu olan savunduklari sey degildir yani.Ne yalan soyliyeyim ,bu debelenisleri izlemek cok zevkli.

Ben onlarca farkil mimari uzerinde ,onlarca farkil os kullandim (on tane degil ,onlarca).Kimisinin idamesi zordu ,kimisi cok verimiszdi ,kimisi cok pahaliydi.Fakat simdiye kadar aradigim her seyi bana sunan bir os kullanmadim.Biri cikip var ,benim kullandigim boyle derse "Gotunuzden element uyduruyorsunuz" derim.

O sebeple kimse bana su os butun os'lari doker ,bu superdir demesin.Eger oyle olsaydi su an herkes tek bir tip os kullaniyor olurdu.Istediginiz kadar kendi kumesinizde debelenip durun.Ama insanlara secimleri yuzunden hakaret edecek kadar ileri gitmeyin.

Bu kadar mi ?
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: