Silencer, güzel bir konuya değinmişsin.GG'daki fiyatlardan,eski bilgisayarlarını GG üzerinden satan ve alan arkadaşlardan bazen bizde rahatsızız.Ürünler bazen fahiş fiyatlara ulaşarak ederinden çok daha fazla fiyata satıldığı için.Ama durum bu kadar basit değil.
Bir insan GG'da neden satış yapar sorusunun cevabı ile neden alış yapar sorusunun cevabı önemlidir.
Alıcılar;- GG'dan alışveriş yapıldığında kendilerini güvende hissediyorlar.(malı beğenmedikleri durumda geri vermek için)
- Peşin ya da taksit olarak kredi kartıyla alış veriş yapabiliyorlar.Ürünle ilgili her durumunu iyice öğrenebiliyorlar.
- Hangi Kargo ile geldiğine kadar haberdar olabiliyorlar.
Satıcılar;- Satılan mallarını yüksek fiyatlara satabiliyorlar
- İade durumunda mallarını kontrol edip,duruma göre iade almayabiliyorlar
- Ürün piyasasını kızıştırıp fiyat artırabiliyorlar.
vs vs.
Yalnız bu avantaj gibi görünen durumlara istinaden GG'un aldığı %10 komisyon alıcı için dezavantaj oluyor.Satıcı %10 komisyon ödeyeceği için fiyatı yüksek tutuyor.Diğer bir avantaj gibi görünen bir durumda geri iade hakkı...Aldığınız üründe olumsuz bir durum varsa bunu kargocu elemanın yanında yapmazsanız iade konusunda baya başınız ağrır.Sözde avantajlardan biride kredi kartı... Hiçbir site taksit yaparken bu kadar insafsız vade farkı almıyordur heralde.Tek çekim alıverişlerde sorun olmasa da bazen bir ürünün bedelini iki defa çekmek gibi durumlar ortaya çıkmış olabiliyor ve boşu boşuna sizi uğraştırıyor.(Bizzat yaşadım) Satıcılar ise ürünlerini yüksek fiyata satabiliyor.GG'nin aldığı %10 komisyon,listeleme ücreti düştüğünde istediği paraya sattıysa ne ala...
Aslında herbir durumun o kadar çok düşünülmesi gereken yanı varki.Göründüğü kadar güvenilir bir yer olmadığını düşünüyorum.
Şimdi AmigA'cı arkadaşlarm neden GG'de mal satar ve alır?
Alır,çünkü bazen aradığı ürünü GG'da görmüştür.Başka satan bulamamıştır.Ondan dolayı alır.
Alır, çünkü fiyatı daha uygun gelmiştir.Ondan dolayı alır.(Bence çok nadir bir durum)
Alır,çünkü yukarıda saydığım sebepelerden dolayı alır.(Güven, geri iade vs vs)
Alır,çünkü ürünü forumda satan arkadaş malı forumda satamayınca GG'da satmaya karar verir.Alıcı forumdaki arkadaşı tanımadığı için güvenemez ve GG'un sözde güvencesi altına sığınır.
Satıcı arkadaşlarda genel olarak farklı durumlar söz konusudur.
Kendi ilanını forumunda bırakır.Belli bir süre sonra malı satılmasa GG'da şansını denemek ister.Forumdan daha yüksek bir fiyatla... Bu çok rastlanan bir durumdur.
Direk GG'da satar.Daha yüksek bir fiyat elde etmek için.
Ve daha bir çok durum söz konusu...
(Bende bir çok amigacı dostlarım gibi GG'u gerektiğinde kullanıyorum.Orada dürüstçe malını satan insanların alınmalarına sebep olduysam özür dilerim.Lafım onlara değil)
Son olarak başımdan yeni geçen bir olayı anlatayım.
Elbox'tan aldığım Mediator PCI kart için uygun bir tane ethernet kartını GG'dan buldum.Hemen aldım.Aldığımda Sivas'taydım ve kargo adresini SamSun adresim olarak gösterdim kargo ile aynı zamanda Samsun'da olacağımı düşünerek.Kargo SamSun'a vardığında bi aksilikten dolayı Samsun'a gidememiş ve ürünü görememiştim.Satıcı kişiyle ikinci alışverişim olduğu içinde güvendim ve ürünü görmeden onayladım.Samsun'a geldiğimde bir de baktım ki adam tamamen farklı bir marka ethernet kartı yollamış.Mediator'un desteklemediği bir ethernet kartı.
Elimde bir sürü ethernet kartı olmasına rağmen Mediator destekliyor diye bir ethernet kartına kargosu ile birlikte 14 YTL verdim.(Piyasada artık 5YTL ye bulmak mümkünken)Şimdi yanlış kart ile karşı karşıyayım.Ben onay işlemini tamamlasam da tamamlamasamda satıcının sormadan yaptığı sözde bu iyiliği bana büyük bir düşüncesizlik olarak yansıdı.Satıcı şu durumda geri iade almayı kabul etse dahi kargo paraları ürün fiyatı ile aynı olduğu için ne ben bir daha ödemeyi kabul edeceğim ne de satıcı kabul edecek.Onay vermemiş olsam da durum aynı olacaktı.Geri iade etmem için ben kargo parası ödeyecektim.
Bu da benim GG'da başıma gelen olumsuz durum.
GG'dan alış veriş yaparken dikkatli olun arkadaşlar.Tahmin ettiğiniz kadar güvenilir olmayabiliyor.
Hoşça kalın